Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 08 юни 2018 г., брой 4725
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(08.06.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21943
USD   1.65244
CHF   1.68417
EUR/USD   1.1836*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

Информационна среща по повод старта на програма
„Развитие на бизнеса, иновациите и МСП“, част от норвежкия финансов механизъм 2014-2021
ще се проведе на
18 юни 2018 г.,
15.30 -16.30 ч. в БСК
Регистрирайте се!

 

Българска Фондова Борса - София

и
ELITE – London Stock
Exchange Group
организират уъркшоп
Connecting companies with capital
25 юни 2018 г., София

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 
  Годишни счетоводни отчети
Сдружение Обединена велика ложа на България - София
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Аптечно-Хасково АД - Хасково
Български фонд за дялово инвестиране АД - София
Енергоремонт Кресна 2000 АД - Кресна
Енергоремонт Кресна АД - Кресна
Индустриален бизнес център АД - София
КЕТ АД - София
Логистика АД - Пловдив
Метарем ЕАД - Павликени
НИД Индустриален фонд АД - София
Парк хотел Москва АД - София
Пълдин Холдинг АД - Пловдив
Ресторанти и специализирани вагони АД - София
Рилалес АД - Дупница
Родина-91 АД - Добрич
Специална инструментална екипировка-инженеринг АД - Габрово
ТК Текс АД - Бяла Слатина
Хидропневмотехника АД - Казанлък
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

От 4 юни до 30 юни 2018 г. годишните финансови отчети (ГФО) могат да бъдат подавани освен в Агенция по вписванията и в 13 офиса на Националната агенция за приходите в София. В офисите на НАП в столицата са обособени работни места за служителите на Агенция по вписванията, които приемат предварително подготвения пълен пакет от документи, необходими за обявяване на годишните финансови отчети в Търговския регистър, включително и документ за платена такса от 40 лв. Заявления за подаване на годишни финансови отчети от фондации, сдружения, читалища и акционерни дружества, няма да се приемат от служителите в изнесените офиси. В изпълнение на проект „Надграждане на Имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър и предоставяне на допълнителни е-услуги” е извършена миграция на мрежовата свързаност към новоизградена мрежова инфаструктура на информационната система на регистрите, както и на електронните услуги, които се предоставят на потребителите. В резултат на надграждането на информационна система на регистрите след 12 юни 2018 г. осем пъти ще бъде увеличена скоростта на всички електронни услуги и ще бъде повишена сигурността на информационната система на регистрите, администрирани от Агенция по вписванията.

Източник: Фирмена информация

Общата сума на прехвърлените средства в пенсионноосигурителните дружества на осигурени лица с променено участие, подали заявления през първото тримесечие на годината, е близо 140,2 млн. лв., като спрямо последното тримесечие на миналата година това представлява ръст от малко над 9%, съобщават от Комисията за финансов надзор. От прехвърлената сума 125,6 млн. лв. са насочени към универсалните фондове, близо 13,4 млн. лв. в професионалните, а 1,11 млн. лв. - в доброволните фондове. Относителният дял на прехвърлените средства спрямо средния размер на нетните активи на универсалните пенсионни фондове е 1,19 на сто, на професионалните – 1,27 на сто и на доброволните пенсионни фондове – 0,11 на сто. Средният размер на прехвърлените средства на едно осигурено лице, променило участието си през първото тримесечие на 2018 г., е 2946,83 лв. През първото тримесечие на 2018 г. в пенсионноосигурителните дружества са подадени общо 56278 заявления за промяна на участие и прехвърляне на средства от един пенсионен фонд в друг.

Източник: investor.bgДружества
Механично обработване на метали
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Ангел Стоилов 96 АД - Пловдив   71 353  
  2   Пневматика Серта АД - Кърджали   67 421  
  3   Самел 90 АД - Самоков   51 612  
  4   Буллтек ООД - Пловдив   46 872  
  5   О.М.С. Салери Истърн Юръп ЕООД - Враца   26 637  
  6   Енергоремонт - Гълъбово АД - Гълъбово   25 332  
  7   Стад Близнаков ЕООД - Благоевград   20 443  
  8   Фокс Лазер ЕООД - София   18 234  
  9   Инхом - 98 ООД - Аксаково   13 521  
  10   Импулс АД - Габрово   13 323  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 07.06.2018
  Обща стойност (BGN): 1 360 135.82  
Брой търгувани компании: 29
Premium 237 371.28
Standard 951 853.24
АДСИЦ 23 401.65
Структурирани 1 745.56
Облигации 145 764.08
Най-голяма промяна в цените
Булгартабак холдинг АД - София 10.56 %
София комерс - заложни къщи АД - София -9.70 %
BaSE - Акции: 504.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Приходите на българското поделение на глобалната логистична компания GEFCO се увеличават с 13%. За 2017 г. "Жефко България" има 22.7 млн. евро приходи при 20.1 млн. евро година по-рано. Френската компания, която регистрира дъщерното си дружество в страната преди 7 години, има и 40% ръст на персонала в страната, като броят на служителите вече надхвърля 90. Резултатите бяха обявени от Жером Шевроле, регионален мениджър за Балканите и генерален мениджър на GEFCO за България и Румъния. По неговите думи възходящата тенденция ще се запази и през 2018 г. Толга Оран, регионален директор "Продажби и маркетинг" за Централна Европа, Балканите, Турция и Близкия изток, коментира, че българският пазар е един от най-растящите. Т.нар. пакет "Мобилност 1", който предвижда редица ограничения за транспортните компании от Източна Европа, според Жером Шевроле ще доведе до ръст на цените на услугите.

Източник: Капитал

Новият директор на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация Антон Живков е намалил капитала й, с което де факто прехвърля на Столичната община бившата балнеолечебница в кв. "Овча купел" и 40 декара парк около нея. С това решение се пресичат всички възможности дейността на минералната баня да се възстанови като балнеолечебница към болницата. Още преди собствеността да бъде прехвърлена, сградата бе включена в европроект по програмата на МОН "Наука и образование за интелигентен растеж", в който водещ е Софийският университет, а участва и общината. Според проекта сградата ще стане научен център, който ще се занимава с културно наследство и с нови технологии в креативните и рекреативните индустрии.

Източник: Дума

Двете големи хотелски вериги "Хаят" (Hyatt) и "Мариот" (Marriot), които изграждат първите си хотели в София, са заявили интерес за инвестиции и по българското Черноморие, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Хотел "Хаят" край паметника на Васил Левски, ще отвори врати в края на 2019 г., а "Мариот" - през 2020 г. Изграждането и хотел "Хаят", който се строи на мястото на бившия "Сердика", се забави. Причината бяха откритите археологически находки при изкопните работи, но сега всичко върви по план и той ще отвори врати в края на 2019 г., каза Такуя Аояма, представител на веригата за Югоизточна Европа, който участва в инвестиционния форум в София. С този обект България ще стане част от групата на веригата в Източна Европа заедно с хотели в Армения, Гърция, Русия, Турция и Украйна. Хотелът на "Хаят" се изгражда в партньорство с българската "Тера тур сървисиз" ЕООД, зад която стои шефът на "Лукойл България" Валентин Златев. Според плановете хотелът Hyatt Regency ще има 190 стаи и три ресторанта. Той ще разполага с бар на покрива, фитнес и спа център. През последните години тенденцията е да се увеличават хотелите от висока категория – с четири и пет звезди.

Източник: mediapool.bg

Общото събрание на Централен депозитар АД избра държавния експерт от Министерство на финансите -  Надя Даскалова за нов член на Съвета на директорите на дружеството.

Източник: Фирмена информация

Комисията за финансов надзор вписа емисията акции, издадена от „Чайкафарма Висококачествените лекарства” АД, в размер на 7,9 млн. лв., разпределени в 7 900 000 броя обикновени, безналични акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев. Това става ясно от решенията от провелото се на 6 юни заседание на регулатора. Емисията е в резултат на увеличение на капитала на дружеството от 64,3 млн. лв. на 72,2 млн. лв. и е вписана в регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, воден от КФН, с цел търговия на регулиран пазар на ценни книжа. Регулаторът потвърждава проспекта за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия обезпечени облигации, издадени от „Алтерон“ АДСИЦ, гр. Варна. Емисията е в размер на 10 млн. лв., разпределени в 10 000 броя обикновени, лихвоносни, безналични, поименни, свободнопрехвърляеми, обезпечени, неконвертируеми облигации с единична номинална и емисионна стойност 1 000 лева всяка, издадени на 28 декември 2017 г. и с падеж на 28 декември 2025 г., с фиксиран годишен лихвен процент в размер на 5,75% и с периодичност на лихвените плащания на 6 месеца. Емисията е вписана в регистъра на публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа, воден от КФН.

Източник: investor.bg

Българската компания "Аероксо груп" разработи проекти за индустриални безпилотни летателни апарати и антидронови устройства, които бяха представени на оръжейното изложение "Хемус 2018". Компанията е създадена през юли 2017 г. в Бургас от собственика на "Сидоренко холдинг" - инж. Наум Сидоренко, който е от руски произход, и още няколко руски граждани. Компанията е решила да се развива чрез привличане на инвеститори, за да осигури около 2 млн. евро. за дейността си. "Целта ни е да започнем производството на дронове от типа конвертиплан - машини, които излитат и кацат вертикално и после летят като самолет, обясни Сидоренко, който е и управител на компанията. Според него в българската банкова практика няма случаи, когато финансовите институции да са в състояние да оценят и подкрепят проекти за високотехнологични продукти. Неговите изчисления показват, че за потенциалните инвеститори възвращаемостта на инвестициите в проекта е за около 3 години, като "Аероксо груп" ще разчита не само на производство, но и на услуги, извършвани със собствени дронове.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

13 юни: Конференция „Готови ли сте за GDPR?“

14 юни: Международна среща за Черноморския регион

18 юни: Представяне на програма „Развитие на бизнеса, иновациите и МСП“, част от норвежкия финансов механизъм 2014-2021

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.
Дати: 16.05.2018 г., 14 - 18 ч.;
12.06.2018 г., 14 - 18 ч.
Регистрация

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
Дата: 19.05.2018 г., 09.00 – 17.00 ч.
Регистрация

 

Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNА 1 - 19 май 2018, съботно-неделен
CCNA 2 - 2 юни 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Съветът на ЕС потвърди съгласието, постигнато между българското председателство и Европейския парламент, по нови правила за прилагане на наказателното право за борба с изпирането на пари. Целта е да се прекъсне достъпът на престъпниците до финансови средства, включително които се използват за терористични дейности. Основните цели на новите правила са: да се установят минимални правила за определянето на престъпленията и на наказанията за изпирането на пари; да се премахнат пречките пред трансграничното съдебно и полицейско сътрудничество, като се установят общи разпоредби за подобряване на разследването на престъпленията, свързани с изпирането на пари; правилата на ЕС да се приведат в съответствие с международните задължения, особено с произтичащите от Конвенцията на Съвета на Европа за изпиране, издирване и изземване на облагите от престъпление и за финансирането на тероризма (Варшавската конвенция) и съответните препоръки на групата за финансови действия (FATF).

Америка

През април търговският дефицит на САЩ се понижи с 2,1% до 46,2 млрд. долара от 47,2 млрд. долара през март, показват данни на Департамента по търговия. Това представлява най-малък търговски дефицит от септември 2017 година насам. Износът нараства с 0,3% до 212,2 млрд. долара, благодарение на повишение с 1,3 млрд. долара на експортните доставки на промишлени стоки и материали като петролни горива и нефтопродукти. За първите четири месеца на настоящата година вносът в САЩ се увеличи с 8,7% спрямо същия период на 2017 година, докато износът нарасна с 8,1%, като търговският дефицит се разшири на годишна база с 11,5% и все още има риск да достигне през цялата 2018 година рекордни нива за последното десетилетие от близо 600 млрд. долара. В рамките на април търговският дефицит на САЩ с Китай се увеличи с 8,1% до 27,96 млрд. долара от 25,88 млрд. долара през март, докато дефицитът с Мексико се свива с 29,8% до 5,7 млрд. долара. 

Източник: Market Watch

Азия

Провинция Джъдзян е дала разрешение на частна фирма да участва в проект по изграждането на високоскоростна жп линия, което е първият подобен случай в Китай специално в този сектор, съобщиха местните власти. Линията ще е дълга 226.56 км и проектирана за максимална скорост на движение на влаковете от 350 км/ч. Маршрутът ще свързва градовете Шаосин и Тайджоу. 51% от инвестициите по проекта се поемат от компания Fosun Group, останалите са разпределени между държавната Китайска железопътна компания (China Railway), компания Zhejiang Communications Investment Group и местното правителство. Общият размер на инвестициите е 7.01 милиарда долара. Фосун Груп подписа през септември договор с правителството на провинция Джъдзян за проекта, който се очаква да бъде завършен през 2021 г.

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
07.06.2018
Dow Jones Industrial
25 241.41 (95.02)
Nasdaq Composite
7 635.07 (-54.17)
Стокови борси
07.06.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)65.84
Heating oil ($US/gal.)2.1700
Natural gas ($US/mmbtu)2.9200
Unleaded gas ($US/gal.)2.1200
Gold ($US/Troy Oz.)1 300.30
Silver ($US/Troy Oz.)16.72
Platinum ($US/Troy Oz.)899.80
Hogs (cents/lb.)79.45
Live cattle (cents/lb.)104.15

       Опознай България

Сините камъни - Сливен

Сините камъни се намират в най-високата част на Сливенската планина, на север от Сливен и обхващат площ от 7094.1 ха. Обявени са за природен парк на 28 ноември 1980 г с цел опазване на природните екосистеми, на специфичния ландшафт, на скалните образувания. През 1702 г. кримският султан Селим Герей ги нарича Сливенските Алпи. Най-високият връх в областта е Българка (1181 м). Сините камъни са осеяни с живописни скални групи -Куклите, Бъчвата, Камилата, Калояновата кула и др., както и пещери - Змееви дупки, Орлови дупки и др. Според проведените исторически и научни изследвания, на територията на парка е имало заселници още през новокаменната епоха. В пещерата Змееви дупки са открити оръдия на труда, керамика от V-III в.пр.н.е., каменни калъпи за отливане на бронзови брадви, оръжия, и др. предмети от древността. На много места по Сините камъни могат да се видят руини от стари крепости, манастир, аязми, древни пътища. В м.Хисарлъка се намира археологическия резерват Туида (римска крепост от III-V в.), а по поречието на р. Манастирска им останки от манастира Св.Спас, известен още като Св. Св. Константин и Елена, който е един от 24-те манастири, строени през XII-XIV в., известни като Сливенската малка Света Гора. През 1834 година Добри Желязков Фабрикаджията изгражда в дефилето на Селишка река първата в България фабрика за сукно, където днес се помещава Национален музей на текстилната индустрия.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.06.2018
Българска версия: 30015, Английска версия: 2994

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999