Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 07 юни 2018 г., брой 4724
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(07.06.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.23057
USD   1.66241
CHF   1.68186
EUR/USD   1.1765*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

Информационна среща по повод старта на програма
„Развитие на бизнеса, иновациите и МСП“, част от норвежкия финансов механизъм 2014-2021
ще се проведе на
18 юни 2018 г.,
15.30 -16.30 ч. в БСК
Регистрирайте се!

 

Българска Фондова Борса - София

и
ELITE – London Stock
Exchange Group
организират уъркшоп
Connecting companies with capital
25 юни 2018 г., София

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Добруджанска мебел АД - София
Изгрев АД - София
Интерскай АД - Лесново
Монолит 98 АД - Добрич
ППС Имоти АД - София
Програмни продукти и системи АД - София
Република холдинг АД - София
Технотекс АД - Пазарджик
Финанс Директ АД - София
Холсим Кариерни Материали Пловдив АД - Пловдив
Централен Депозитар АД - София
Център за информационно осигуряване АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Българският бизнес търпи загуби от 1.1 млрд лева годишно от стоки ментета, заливащи цяла Европа. Щетите се равняват на 77 евро, или 150 лева годишно на човек от населението, сочи изследване на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO). Освен паричните загуби 16 940 работни места са "изгорели" в България, защото законните производители произвеждат по-малко - губят пазари заради масовото навлизане на ментета. Изследването обхваща 13 отрасъла, произвеждащи козметика, облекло, обувки, спортни стоки, играчки и игри, бижута и часовници, ръчни чанти, алкохол и вино, фармацевтични продукти, пестициди, смартфони, батерии и гуми. Конкуренцията на евтини имитации отнема близо една трета от пазара на легалните производители на тези стоки у нас. Според доклада на EUIPO най-фалшифицираните стоки в България са лекарствата. Което ощетява фармацевтичния сектор с 519 млн. лева годишно, което е над една четвърт от годишните му продажби. Годишна загуба от 163 млн. лв., или 14.3% от продажбите, търпи секторът на облеклата. За козметиката пораженията от ментетата се изчисляват на 130 млн. лв.

Източник: Сега

България, Румъния и Унгария са държавите от ЕС с най-много разкрити измами от звеното към Европейската комисия за разследване на измамите с европари - ОЛАФ (Европейска служба за борба с измамите), съобщиха от ОЛАФ. Между 2013 и 2017 г. службата е приключила 43 разследвания за България с препоръка за възстановяване на средства по проекти, получили пари от еврофондовете. Това е сравнително висок брой разследвания и поставя България на трета позиция в негативната класация. На първо място е Румъния - 107 разследвания с препоръка за връщане на пари, следвана от Унгария - 49. За България е препоръчано възстановяване на около 0,54% от плащанията, което е приблизително на средното ниво за ЕС, което е 0,43%.

Източник: ДумаКонцесии

Правителството прекрати процедурата за предоставяне на концесия за услуга за морски плаж „Албена“, община Балчик. Причината е установяване на несъответствие при условията, зададени с конкурсната документация, което води до неспособност концедентът да приложи правилно критериите за възлагане и последваща невъзможност да бъде изготвена правилно изисканата документация за участие от страна на кандидатите. При изпълнение на законовите изисквания Министерството на туризма ще възстанови депозитите и ще върне гаранциите за участие в конкурса на участниците.

Източник: economic.bg

Дружества
Производство на котли за отопление и радиатори с неелектрическо загряване
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Корадо България АД - Стражица   32 761  
  2   Ер Енд Ти ЕООД - Русе   2 333  
  3   Промишлена енергетика-Варна АД - Варна   1 552  
  4   Термотехника АД - Пловдив   1 143  
  5   СВМ-България ЕООД - София   1 068  
  6   Енергоремонт-Русе ЕАД - Русе   816  
  7   Термоавтоматика - Димов, Саралиев и сие СД - Велико Търново   319  
  8   Ей Си Ви България ЕООД - Варна   310  
  9   МЗ Разлог ООД - Разлог   208  
  10   Енергоинвест ремонтна компания АД - София   199  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 06.06.2018
  Обща стойност (BGN): 554 936.01  
Брой търгувани компании: 26
Premium 89 971.27
Standard 54 186.24
АДСИЦ 2 487.71
Структурирани 920.80
Облигации 407 370.00
Най-голяма промяна в цените
Арома АД - София -10.61 %
Фонд имоти АДСИЦ - София 9.52 %
BaSE - Акции: 2 218.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Германската група Multivac откри завода си за детайли за опаковъчни машини в индустриалната зона в Божурище. Това е първото предприятие на световния лидер в опаковъчните решения на изток от Германия. Строителството започна в средата на септември 2016 г., след като компанията получи сертификат за "Инвеститор клас "А" от Министерството на икономиката. Инвестицията в "Мултивак България продакшън" е за 18.8 млн. евро и с нея се създават 153 нови работни места за висококвалифицирани служители. Производствената база на "Мултивак" е построена върху обща площ от около 20 хил. кв.м, като застроената засега е около 7 хил. кв.м и включва производствено хале, складова и логистична база, индустриален шоурум, офиси, столова, общежитие.

Източник: Капитал

Най-голямото държавно предприятие в системата на ВПК в България - "ВМЗ" Сопот, сключи нови договори след тазгодишното изложение на отбранителната индустрия в България "Хемус 2018". "Категорично заявявам, че времето, в което имаше намаляване на поръчките за специална продукция, вече е отминало. Имаме сключени договори, очакваме и още до края на юни. Изпълнението им трябва да започне през втората половина на юли - след получаване на финансирането", каза изпълнителният директор на сопотската оръжейница д-р инж. Иван Гецов. Той допълни, че бъдещото възлагане на договори ще бъде ритмично и ще гарантира безпроблемна работа във "ВМЗ". В зависимост от обема на поръчките, може да бъде открита процедура по приемане на допълнителни работници с цел срочно и качествено изпълнение на договорите, поясни инж. Гецов.

Източник: Стандарт

Нова офис сграда ще се появи в близост до софийския мол Раrаdіsе Сеntеr. Инвестицията е на Раrк Lаnе Dеvеlорmеnts - най-новата компанията в структурата на АG Саріtаl. Последната стои зад Роlуgrарhіа Оffісе Сеntеr на бул. "Цариградско шосе". Сградата ще бъде с размер 24 000 кв. м. площ, а очакваният капацитет е около 3 000 работни места. Бизнес комплексът ще бъде завършен в края на 2020 г. Инвеститорът предвижда да вложи в проекта 30 млн. евро. Проектът на сградата е дело на Сhарmаn Тауlоr - световен лидер в проектирането на бизнес сгради и българската компания Планинг, с водещ архитект Илиян Илиев. Раrк Lаnе Dеvеlорmеnts е компания, създадена през 2017 г. с цел изграждане и управление на висококачествени офис проекти в България и Югоизточна Европа. Част е от структурата на АG Саріtаl. Екипът на АG Саріtаl стои зад успешната реализация на Роlуgrарhіа Оffісе Сеntеr, знакова за София офис сграда с 35 000 кв.м висококачествени офис площи, която беше официално открита през май, напълно отдадена на водещи глобални и български компании.

Източник: money.bg

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) започна изграждането на мултифинкционална сграда, която ще служи за Конгресен център и Център за изследване и контрол на Черно море. ДППИ ще финансира проекта за новата сграда с 13.6 млн. лв., която ще бъде в северната част източния вълнолом на пристанище Бургас. В началото на юни започна строителството, което ще се изпълнява от "Щрабаг", а по план сградата ще бъде завършена през есента на 2019 г. На общо шест нива ще бъдат разположени офиси, административни помещения, кабинети за научна и изследователска дейност, както и мултифункционална зала с капацитет от 500 души. Проектът е дело на архитектурно студио АТМ. Основната цел на сградата е да функционира като център за изследване и контрол на Черно море, а залата пък целогодишно ще се използва за организирането на различни събития в морския град. Предвижда се и възможност за изграждане на яхтено пристанище и на вторичен градски обслужващ център с озеленяване, става ясно още от съобщението на ДППИ.

Източник: Капитал

НЕК е стартирала процедура за консултант, който да оцени оборудването и на площадката на АЕЦ "Белене", както и на всички активи и пасиви, заяви изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов. Това е първата стъпка към създаването на проектна компания. Тя ще е 100% собственост на НЕК, докато в нея не влезе потенциален бъдеш инвеститор, заяви той. За да стане това, трябва решение на Народното събрание, което да даде мандат на Министерството на енергетиката да продължи дейностите по проекта "Белене". Към момента, след решението за спиране на проекта, единствените законни разходи са тези за поддържане на оборудването и на площадката. Иванов заяви, че има интерес от нов инвеститор. Изпълнителният директор на БЕХ потвърди интереса на "Фраматом" и "Арева", заяви, че "Росатом" винаги са твърдяли, че са готови да участват под различна форма в проекта.

Източник: 24 часа       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Веселин Илиев: Действията на ЕС не вредят на европейските производители, докато САЩ ощетяват своите

Първи семинар по електрическа мобилност за общините организира ИКЕМ

Григор Димитров: Разходите за лекарства растат с убийствени темпове

Японският посланик посети Българската стопанска камара

Позиция на АОБР относно предложението за рестарт на проекта АЕЦ "Белене"

Становище на БСК относно ЗИД на Закона за управление на отпадъците (№ 802-01-17 от 30 май 2018 г.)


Предстоящи събития

7-8 юни: Бирената индустрия се събира на глобална среща в Брюксел

7 юни: E² Tech4Cities Brokerage event & Pitching session 2018

13 юни: Конференция „Готови ли сте за GDPR?“

14 юни: Международна среща за Черноморския регион

18 юни: Представяне на програма „Развитие на бизнеса, иновациите и МСП“, част от норвежкия финансов механизъм 2014-2021

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.
Дати: 16.05.2018 г., 14 - 18 ч.;
12.06.2018 г., 14 - 18 ч.
Регистрация

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
Дата: 19.05.2018 г., 09.00 – 17.00 ч.
Регистрация

 

Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNА 1 - 19 май 2018, съботно-неделен
CCNA 2 - 2 юни 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Банките в Европа отчитат сериозен спад на инвестиционните такси, които компаниите за управление на активи им плащат при сделките с акции. Това показва въздействието върху европейския финансов сектор от въвеждането на новите правила от директивата за пазарите на финансовите инструменти, известна като Mifid II, пише Financial Times. Според изследване на финансовата технологична компания ITG, която е проследила търговията на 172 фирми за управление на активи, общата стойност на изплатените комисиони към брокерите, каквито са и банките, във Великобритания е спаднала с 28% през първото тримесечие на тази година спрямо същия период от предходната година. Общото понижение в Европа е 30%. Данните се възприемат добре от инвеститорите, тъй като разходите им ще намалеят. От друга страна, спадът на комисионите е удар за инвестиционните банки и финансовите посредници, тъй като бизнес моделът беше променен заради Mifid II. Според новата директива мениджърите на активи са длъжни да прекратят няколко практики, които са изпълнявали взаимно, а налагането на такси и комисиони трябва да стане по-прозрачно, а оттам и по-евтино.

Източник: FT

Америка

Китайската компания ZTE е подписала споразумение, което би могло да премахне забраната за търговия с американски доставчици, наложена от Министерството на търговията на САЩ. Това ще позволи на втория по големина производител на телекомуникационно оборудване в Китай да се върне отново в бизнеса. Сделката включва глоба в размер на 1 млрд. долара, както и още над 400 млн. долара, за да може компанията да покрие евентуални бъдещи нарушения. Търговското министерство планира да промени споразумението, сключено през 2017 г., и да добави платените тогава като част от него 361 млн. долара към глобата. Така сумата, която китайската компания трябва да плати, ще бъде 1.7 млрд. долара. През уикенда ZTE подписа споразумението, изготвено от САЩ, но измененията, които цели Министерството по търговията, все още не са одобрени. Като част от новото споразумение ZTE ще позволи наемането на надзорник, който да следи за спазването на изискванията, освен този, който е назначен от съда и ще наблюдава компанията през следващите 3 години.

Източник: CNBC

Азия

Търговският дефицит на Северна Корея с Китай продължава да се увеличава, повдигайки въпроса как Пхенян поддържа валутните си резерви въпреки наложените от ООН санкции, пише Financial Times. През 2017 г. дефицитът на КНДР с Китай нарасна със 141% до 1.9 млрд. долара, което е най-високото ниво от 17 години, според проучване на Aberdeen Standard Investments. Годишният внос на Китай от Северна Корея намаля до 1.7 млрд. долара, най-ниският от последните шест години, докато този на Северна Корея от Китай се е увеличил с 6% до 3.6 млрд. долара. Планираната среща между лидера на Северна Корея - Ким Чен Ун, и президента на САЩ - Доналд Тръмп, е знак за потенциално намаление на санкциите, докато сегашното положение не позволява износа на много стоки, които могат да осигурят чужда валута. Въпреки това страната продължава да внася все повече продукти от Китай. Въпреки ограниченията режимът в Пхенян успява да си осигури валута, с която да плати за вноса от Китай.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
06.06.2018
Dow Jones Industrial
25 146.39 (346.41)
Nasdaq Composite
7 689.24 (51.38)
Стокови борси
06.06.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)65.10
Heating oil ($US/gal.)2.1400
Natural gas ($US/mmbtu)2.9000
Unleaded gas ($US/gal.)2.0800
Gold ($US/Troy Oz.)1 301.10
Silver ($US/Troy Oz.)16.70
Platinum ($US/Troy Oz.)906.40
Hogs (cents/lb.)79.95
Live cattle (cents/lb.)104.58

       Опознай България

30 години от космическия полет на Александър Александров на орбитален комплекс "Мир"

На 07 юни 1988 г. в орбита излита космическият кораб от серията "СОЮЗ-ТМ5” с командир на полета Анатолий Соловьов, българския космонавт майор Александър Александров и бординженера Виктор Савиних. На 9 юни корабът се скачва с космическата орбитална станция “Мир”, където Александров успява да изпълни всичките 56 планирани експеримента с 9 уникални прибора, разработени и създадени изцяло от български учени и специалисти по програмата “Шипка”. На 17 юни 1988 г. в 14,20 часа спускаемият апарат с тримата космонавти се приземява успешно в Северен Казахстан. Александър Александров е роден на 1 декември 1951 г. в град Омуртаг. Той завършва специалност летец-инженер през 1974 г. До 1978 г. служи в бойните части на Военновъздушните сили като пилот на изтребител-бомбардировач. През 1977 г. Александров е избран за космонавт във втората група от програмата „Интеркосмос“, заедно с първия български космонавт Георги Иванов. През юни 1988 г. става вторият българин, излетял в Космоса. (Снимка: delnik.net)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.06.2018
Българска версия: 30016, Английска версия: 2995

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999