Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 04 юни 2018 г., брой 4721
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(04.06.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.23065
USD   1.67609
CHF   1.69615
EUR/USD   1.1669*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

Българска стопанска камара и Фондация „Право и Интернет” организират целодневно обучение
„Новата регулация за защита на личните данни (GDPR) – въведение и практически насоки за прилагане на изискванията“
6 юни 2018 г., от 9:00, в БСК
Регистрирай се сега!

 

Българска Фондова Борса - София

и
ELITE – London Stock
Exchange Group
организират уъркшоп
Connecting companies with capital
25 юни 2018 г., София

 

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Ар-Си лимитид АД - София
Арси-България АД - София
Водстрой-Разград АД - Разград
Възход 1 АД - Пловдив
Дебора АД - Стара Загора
Елица АД - Момчиловци
Инвест пропърти АДСИЦ - Враца
Крон 96 АД - Асеновград
Металопак АД - Карнобат
Микропроцесорни устройства и системи за транспорта (МУСАТ) АД - София
Найтхог България АД - София
Преслав-Автомобилни Надстройки АД - Велики Преслав
Пропъртис Къмпани БГ АД - Бургас
Пътни строежи АД - Пловдив
Специализирана болница за рехабилитация-Баня АД - Баня - Пз
Сток плюс АД - Банкя
Технолоджи инвест АД - Сливен
Трансстрой София АД - София
Трейс Ипома АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's Global Ratings повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна, информират от финансовото министерство. Дългосрочният и краткосрочен кредитен рейтинг на страната в чуждестранна и местна се потвърждават на 'BBB-/A-3'. Положителната перспектива сигнализира за успешно подобряване на финансовите условия, както и за засилване на фискалните и външните буфери в страната. От S&P Global Ratings очакват стабилния икономически растеж да продължи, в съответствие с възходящата динамика на износа и благоприятните условия за кредитиране. Нетният държавен дълг ще продължи да намалява през 2018 г., за четвърта година поред. Външната задлъжнялост е оценена като ниска и текущата сметка ще остане на излишък.

Източник: Банкеръ

С 5 милиарда лева са намалели парите в брой в касите на фирмите през 2017 година, съобщиха от НАП. Наличните суми в брой към края на 2017 г. са били малко над 8 млрд. и 100 млн. лв., като година по-рано в каси счетоводно бяха отчетени над 13 млрд. лв. През 2017 г. НАП започна проверки и ревизии, а хиляди дружества получиха предупредителни писма. В резултат на това значителна част от компаниите коригираха финансовите си резултати за миналата година или декларираха, че са изплатили дивиденти. Проверките на НАП потвърдиха първоначалното допускане, че главната причина за нереално високите касови наличности са лични разходи на собствениците и управителите на фирмите, за които не са представяни документи. Като резултат от масовите мерки на НАП в бюджета постъпиха и над 130 млн. лв. повече от данък върху дивидентите, като на компаниите беше дадена възможност доброволно да коригират данъчните си декларации, без да им бъдат възлагани проверки.

Източник: СегаДружества
Производство на електроразпределителни и контролни апарати
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   АББ България ЕООД - София   334 430  
  2   Язаки България ЕООД - Ямбол   279 484  
  3   КЕМЕТ Електроникс България ЕАД - Кюстендил   18 614  
  4   Елма М Груп АД - Бургас   16 104  
  5   ДЗУ (Дискови запаметяващи устройства) АД - Стара Загора   14 924  
  6   Ехнатон България АД - София   12 615  
  7   Оскар Ел ЕООД - Божурище   11 501  
  8   Торготерм АД - Кюстендил   10 146  
  9   Инженеринг ЕАД - Пловдив   9 186  
  10   Удуърд България ЕООД - София   9 141  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 01.06.2018
  Обща стойност (BGN): 626 698.98  
Брой търгувани компании: 30
Premium 188 652.19
Standard 123 200.14
АДСИЦ 314 846.65
Най-голяма промяна в цените
Слънчев бряг АД - Несебър -8.50 %
Златни пясъци АД - Варна 6.96 %
BaSE - Акции: 40 485.45

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Комисията за финансов надзор (КФН) потвърди проспекта за първично публично предлагане на акции на Градус АД. Очаква се предлагането да стартира в средата месец юни. С решението си КФН вписва Градус АД и емисията нови акции, предмет на първично публично предлагане във водения от нея регистър на публичните дружества. Потвърденият проспект е за публично предлагане на 55 555 556 броя акции, от които 27 777 778 нови и 27 777 778 съществуващи с цена на предлагане между 1.80 лв. и 2.35 лв. При наличие на засилен интерес и по преценка на водещия мениджър, могат да бъдат предложени допълнително 6 638 888 съществуващи акции, като при реализиране на цялата емисия свободнотъргуемите книжа на Градус ще достигнат 25% от капитала на дружеството. Георги Бабев, член на СД на компанията обяви, че голяма част от постъпленията от публичното предлагане на акции ще бъде вложена в разширяване на капацитета на Градус АД за производство на разплодни яйца. Това се очаква да спомогне за увеличаване на годишната брутна печалба само от този сегмент с над 11 млн. лв. Предлагането ще бъде осъществено на сегмента за първично публично предлагане на БФБ-София чрез механизма нa IPO аукцион.

Източник: Банкеръ

"Дитсманн Енергоремонт холдинг" е подал заявление в началото на май за отписване от публичния регистър, което Комисията за финансов надзор е одобрила. Така дружеството, което преди по-малко от година стана собственост на холандската компания Dietsmann, ще спре да се търгува и на борсата. Пазарната капитализация на компанията беше 90 млн. лв. След сделката новият собственик отправи задължително търгово предложение към миноритарните акционери за около 2.5% от капитала. Компанията беше и една от слабо ликвидните на фондовата борса. При сделката миналото лято беше обявено, че дори всички малки акционери да продадат акциите си в търговото, ще бъдат пуснати нови на борсата. "Дитсманн Енергоремонт холдинг" се занимава основно с рехабилитация, ремонти, модернизация и реконструкция на енергийни съоръжения. Компанията има десетина дъщерни дружества, които работят в различни части на страната, както и клонове в Абу Даби, Сърбия и Косово. През миналата година откри офис и в Русия. В Македония държи 33% в ЕР-МЗТ-ХЕРЦ. През миналата година приходите му нараснаха с 90% до 72.7 млн. лв. Причината са подписаните големи договори с "Лукойл Нефтохим Бургас". В същото време загубата на холдинга се е понижила с близо една четвърт до 8.58 млн. лв.

Източник: Капитал

Министерството на финансите ще отпусне 20 млн. лева на БДЖ, за да не фалира дружеството, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Това се случва четири месеца, след като БДЖ получи бюджетна финансова инжекция за 31 млн. лв., за да погаси свои дългове по облигационен заем от 2007 г. Новото финансиране ще се предостави от фискалния резерв, а след това сумата ще бъде възстановена от очакваните приходи от отдаването на летище София на концесия. Както предишния трансфер, и този ще е в рамките на одобрената от Европейската комисия държавна помощ за железниците в размер на 224 млн. лв. Парите се дават от бюджета без лихва, но трябва да бъдат върнати от дружеството. Държавата отделя от бюджета си субсидия за жп превозите в размер на 200 млн. лева годишно. Според него обаче транспортното министерство не полага достатъчно усилия, за да защити железниците и позволява нелоялна конкуренция от страна на автобусните превози. Двама от кредиторите на БДЖ по втория облигационен заем са подали с Софийския градски съд иск срещу "БДЖ Пътнически превози" за 40 млн. лв. от главница по кредита. Съдът е одобрил иска частично и са запорирани сметки на дружеството за 20 млн. лв. Вторият облигационен заем, който е в размер на 240 млн. лв. е взет през 2007 г. за рефинансиране на стари задължения към различни институции и за извършване на текущи ремонти на товарни вагони, като реално не е бил наложителен за извършването на дейността на дружеството. До момента остатъкът на задълженията по заема е в размер на 103 млн. лв. Облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по съдебен път. Решението на СГС и временният запор на сметките на "БДЖ Пътнически превози” няма да затруднят функционирането на дружеството към настоящия момент, в случай, че бъде намерено решение на възникналата ситуация в краткосрочен план.

Източник: mediapool.bg

Синдиците на КТБ вече са започнали да подновяват обезпечения по заеми, които са били заличени от квесторите след поставянето на банката под специален надзор. В службите по вписванията са внесени 4 молби за обявяване за нищожни на отписани ипотеки. Мярката стана възможна след последните промени в Закона за банковата несъстоятелност от март т.г. Те позволяват също така да се развалят прихващания и сделки, сключвани след 20 юни 2014 г. - датата, когато КТБ бе поставена под специален надзор. Един от мотивите, с които законът бе одобрен, бе, че синдиците очакват да върнат 1.4 млрд. лв. в масата на несъстоятелността. Към момента те са успели да съберат и разпределят на кредиторите около 600 млн. лв. Само за изплащане на гарантираните влогове в КТБ Фондът за гарантиране на влоговете плати 3.6 милиарда лева.

Източник: Сега

Основният ход на компанията „Екопак“ за запазване на лидерската позиция на България в рециклирането на Балканите е създаването на нова линия за сортиране на отпадъци от хартиени и пластмасови опаковки. Тя ще сортира 20 хил. тона годишно отпадъци, като ще е високо автоматизирана. Инвестицията в новата инсталация е 1.2 млн. лв., като тя ще обслужва основно София-град и София-област. В България има 3 завода за рециклиране на стъкло с общ капацитет на обработка 350 хил. тона годишно, докато в Румъния и Гърция имат по 1 завод с капацитет съответно 100 хил. и 150 хил. т. г. Македония и Сърбия нямат заводи за рециклиране на стъкло. В страната е разположен най-големият на Балканите завод за рециклиране на хартиени опаковки, чийто капацитет е 100 хил. т./г. От „Екопак” отбелязаха, че Европейската комисия е приела по-високи квоти за рециклирането на отпадъци, които предстои до дни да бъдат одобрени и от Европейския парламент. Именно затова компанията вече има планирани ходове, с които да допринесе за ръст на рециклираните отпадъци. Според заложените квоти до 2030 г. страните членки трябва да рециклират 52.5% повече пластмаса, 25% повече хартия и картон, 25% повече стъкло и 60% повече дървесина.

Източник: economic.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

6 юни: Целодневно обучение: "GDPR – въведение и практически насоки за прилагане на изискванията“

7-8 юни: Бирената индустрия се събира на глобална среща в Брюксел

7 юни: E² Tech4Cities Brokerage event & Pitching session 2018

13 юни: Конференция „Готови ли сте за GDPR?“

14 юни: Международна среща за Черноморския регион

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.
Дати: 16.05.2018 г., 14 - 18 ч.;
12.06.2018 г., 14 - 18 ч.
Регистрация

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
Дата: 19.05.2018 г., 09.00 – 17.00 ч.
Регистрация

 

Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNА 1 - 19 май 2018, съботно-неделен
CCNA 2 - 2 юни 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Международният валутен фонд (МВФ) вероятно ще остане технически съветник в третата спасителна програма на Гърция и няма да участва със средства, тъй като вече изтича времето за завършване на административната процедура, заяви представителят на Гърция в МВФ Михалис Псалидопулос. "Фондът вероятно няма да има време да активира програмата си и следователно, освен ако няма някакво развитие в близките дни, програмата няма да бъде активирана", посочи той. Според Псалидопулос трябва да се има предвид, че фондът има собствени административни, бюрократични процедури и няма достатъчно време, за да предприеме необходимите действия. Той каза още, че следващата стъпка е мисията на МВФ да се върне в Гърция за завършването на редовния преглед на гръцката икономика, който ще включва анализ на устойчивостта на дълга. И макар гръцката икономика да се върна към умерен ръст през миналата година, страната все още носи бремето на дълга си в размер на 248 млрд. евро, които дължи на еврозоната и МВФ.

Източник: Associated Press

Америка

Безработицата в САЩ намалява с всеки изминал месец и през май се понижава до 3.8%. Това е най-ниското ниво от 2000 г. насам, показват данните на статистиката на Министерството на труда. Преди това такъв процент е бил постиган едва през 1969 г. насам. Междувременно броят на работните места в американската икономика се увеличи с 233 хил. през май, а анализаторите очакваха увеличение със 190 хил. и запазване на безработицата на 3.9%, каквито бяха данните през април тази година. В същото време средната почасова заплата в САЩ се е увеличила с 0.3% през миналия месец спрямо април и с 2.7% годишно. Това е съответствие с очакванията и трябваше да запази спокойствието на Уол Стрийт. Силните статистически данни на пазара на труда могат да бъдат последният аргумент на ФЕД в полза на повишаването на основния лихвен процент. Вероятността за увеличение на ставката на следващото заседание, което ще се проведе на 12-13 юни, се оценява от анализаторите на 86%.

Източник: Associated Press

Азия

Държавният дълг на Малайзия достигна толкова големи размери, че правителството се принуди да търси помощ от гражданите, за да го погаси. То стартира кампания за набиране на средства. Само за ден бяха събрани над 1,7 млн. долара. Създаденият фонд се нарича Таbung Наrараn Маlауѕіа или oщe Фoнд нa нaдeждaтa. Даренията в него са доброволни. "Малайзийците отнесоха патриотизма си на друго ниво. С готовността си да се разделят с част от средствата си, те помагат за изграждането наново на тази нация", заяви финансовият министър на страната. Дългът на Малайзия се равнява на колосалните 251 млрд. долара, което е около 80% от брутния ѝ вътрешен продукт.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
01.06.2018
Dow Jones Industrial
24 635.21 (219.37)
Nasdaq Composite
7 554.33 (112.22)
Стокови борси
01.06.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)65.71
Heating oil ($US/gal.)2.1700
Natural gas ($US/mmbtu)2.9800
Unleaded gas ($US/gal.)2.1400
Gold ($US/Troy Oz.)1 297.90
Silver ($US/Troy Oz.)16.42
Platinum ($US/Troy Oz.)903.70
Hogs (cents/lb.)78.75
Live cattle (cents/lb.)103.38

       Опознай България

Нос Калиакра

Нос Калиакра e вдаден 2 км навътре в морето, на 12 км източно от Каварна и 60 км североизточно от Варна. Брегът е стръмен с отвесни скали, които се спускат 70 метра надолу към морето. Районът е изключително трудно достъпен, което може би е основната причина навремето там да бъде построена древна крепост, наречена Тиризис. През вековете тя е била обитавана от траки, римляни, византийци и българи. Според преданията в нея са били укрити съкровищата на наследника на Александър Велики - Лизимах. Част от древната материална култура може да се види в малкия музей, приютен под една варовикова пещера. Разказва се и легенда за българските момичета, които са се хвърлили от високия нос, вплели косите си една в друга, за да не бъдат помохамеданчени от турците. Името Калиакра в превод означава "Красив нос". Нарекли го така заради пурпурния цвят на скалистите му брегове. Нос Калиакра е обявен за защитена територия през 1941 г. Оттогава е разширявана трикратно. В момента, резерватът обхваща територия от 687.5 хектара и е едно от малкото места в България, където се среща прочутият тюлен монах, един от най – редките представители на черноморската фауна.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 04.06.2018
Българска версия: 30025, Английска версия: 2995

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999