Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 31 май 2018 г., брой 4719
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

Напусна ни завинаги Божидар Данев!
На 28 май 2018 г., ни напусна нашият изпълнителен председател Божидар Данев.
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!
Траурната церемония в памет на г-н Данев ще се проведе на
1 юни 2018 г., петък, от 13.30 часа, в Храм "Св. Архангел Михаил",
кв. Бояна, ул. Бояна парк №4
 

 


БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(31.05.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.23523
USD   1.68142
CHF   1.69880
EUR/USD   1.1632*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0 %  

Българска стопанска камара и Фондация „Право и Интернет” организират целодневно обучение
„Новата регулация за защита на личните данни (GDPR) – въведение и практически насоки за прилагане на изискванията“
6 юни 2018 г., от 9:00, в БСК
Регистрирай се сега!

 

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Билд Рент БГ АД - Русе
ВАГ Инвестмънт АД - Бургас
Винпром Монтана АД - Монтана
Галко АД - Радомир
Глобал Нет Технолоджи АД - Бургас
Далия ЕАД - София
Дунавски бряг АД - Лом
Ес Джей Строй АД - София
Етрострой АД - Етрополе
Зебра АД - Нови Искър
Институт по целулоза и хартия АД - София
Литера Принт АД - Стара Загора
Лукойл Нефтохим Бургас АД - Бургас
Мак АД - Габрово
Месокомбинат Перник АД - Перник
Норч АД - Пловдив
Промишлена енергетика-Варна АД - Варна
Тримо АД - Пловдив
Тримоинвест холдинг АД - Пловдив
Университетска многопрофилна болница за активно лечение-Бургас АД - Бургас
Фаворит петрол АД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Индексът на промишленото производство пред април нараства с 0,7% спрямо предходния месец и с 2,9% спрямо година по-рано, съобщи НСИ. Спрямо март има увеличение и в преработващата промишленост с 1,1%, а спад на цените е отчетен в добивната промишленост - с 1,3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,2 на сто. От преработващата промишленост с най-голям растеж е производството на тютюневи изделия – с 5,4%, и производството на основни метали - с 0,9%. В преработващата промишленост по-високи цени спрямо предходния месец се наблюдават при производството на тютюневи изделия и мебели. Спад обаче има при производството на основни метали, автомобили, ремаркета и полуремаркета. За година общият индекс на цените на производител нараства с 2,9%. Увеличение е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8,8%, в преработващата промишленост - с 1,3%, и в добивната промишленост - с 0,5 на сто.

Източник: Монитор

Лихвите по ипотечните кредити продължават да намаляват, но тези по потребителските заеми само за месец са скочили с почти един процент, отчита БНБ за април 2018 г. Средният лихвен процент по потребителските заеми в левове е нараснал в сравнение с март с 0.81 процентни пункта и достига 8.61%. Заедно с всички такси и комисиони цената на новоотпуснатите левови потребителски кредити нараства още повече - годишният процент на разходите се увеличава с 0.91 процентни пункта през април и достига 10.69%. Прогнозите на повечето експерти за покачване на лихвите са това да се случи най-рано в края на тази година. И ако левовите потребителски кредити през април са поскъпнали, то тези, теглени в евро, продължават на поевтиняват, макар и символично. Подобни движения нагоре-надолу от началото на тази година имаше и при жилищните кредити.

Източник: СегаКонцесии

Обществена поръчка за 41 000 лв. без ДДС за заснемане с дрон на 180 плажа, предоставени на концесия и отдадени под наем, е обявило Министерството на туризма. Участникът трябва да има дрон "всичко в едно", със скорост на движение при снимане от минимум 100 км в час. Това породи съмнения, че търгът е подготвен за една-единствена фирма, която предлага подобни устройства. Въздушната камера трябва да лети поне 20 минути. Фирмата кандидат трябва да има поне двама души, които са конкретно ангажирани за изпълнение. Отделно от това всеки един от експертите трябва да има поне двугодишен опит и да има удостоверения за професионален курс за пилоти на дронове или еквивалентен и издържан курс. Фирмата се ангажира да направи висококачествени снимки от заснетите морски плажове както на хартия, така и на електронен носител. Снимките трябва да бъдат оформени в портфолио. Самото заснемане трябва да се извършва от разстояние най-много до 4 км от плажната ивица, както от суша, така и от вода. Преди година министерството обяви, че е готово да плати 65 000 без ДДС за заснемане на всички морски плажове, отдадени на концесия и под наем през 2017 г., или точно 134 плажа.

Източник: Сега

Дружества
Търговия на едро с алкохолни и други напитки
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Авенди ООД - София   136 406  
  2   Примекс АВГ ООД - Пловдив   68 224  
  3   Дими 2007 ЕООД - София   67 315  
  4   Жанет ООД - Несебър   61 587  
  5   Топ дринкс ООД - София   58 182  
  6   Красийдо ЕООД - Стара Загора   54 221  
  7   С и Д-Комерсиал ООД - София   51 245  
  8   Перно Рикар България ЕООД - София   49 990  
  9   Михайлови Трейд ООД - София   36 395  
  10   Логистик БГ ООД - Стара Загора   35 814  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 30.05.2018
  Обща стойност (BGN): 202 157.22  
Брой търгувани компании: 31
Premium 124 059.65
Standard 48 503.92
АДСИЦ 29 103.65
Структурирани 490.00
Най-голяма промяна в цените
Юрий Гагарин АД - Пловдив 18.31 %
Регала-инвест АД - Варна -11.54 %
BaSE - Акции: 1 956.20
BaSE - АДСИЦ: 349.30

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Консорциум, воден от швейцарския Partners Group Holding, ще купи Techem от австралийската Macquire в сделка, която оценява германската компания за енергиен мениджмънт на 4.6 млрд. евро (5.4 млрд. долара), съобщава Partners Group. Купувачите включват Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ) - институционален инвеститор, който менажира няколко пенсионни плана и програми в Квебек, канадския пенсионен учителски фонд и мениджърския екип на Techem. Те смятат Techem за ценен актив заради пазарното и лидерство в много страни. Компанията има бизнес и в България, като извършва отчитането и разпределението на енергия и вода в над 180 000 домакинства в София и над 35 000 в страната според сайта й. В България дружеството обслужва в отчитането и разпределението на енергия и вода повече от 180 хиляди домакинства в София и над 35 хиляди в страната. "Техем Сървисис" е основано през 1999 година като 100% дъщерно дружество на "Техем Германия", а централата се намира в гр. София.

Източник: Капитал

В София беше открит втория по големина и обем на предоставяните услуги ИТ развоен център, като част от световната структура за информационни технологии на Кока-Кола. Той ще предоставя високо ефективни бизнес решения за компанията на глобално ниво. Чрез откриването на центъра се отварят нови 130 работни места, като се предоставят редица възможности за обучение, развитие и кариерно признание на новите служители. ИКТ е сред най-бързо развиващите се и водещите сектори за привличане на инвестиции у нас. За България е голямо признание, че компания от световно ниво открива развоен център тук, това ще спомогне за утвърждаване на страната и София като регионален хъб в сектора. Над 10 000 компании оперират в сектора, а оборотът на услугите в него се е увеличил с 300% за последните 7 години и достига 2,5 млрд. евро, заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Източник: Банкеръ

Първата в България ферма за отглеждане на скариди предстои да бъде изградена в свищовското село Българско Сливово. Мащабната инвестиция е на фирма “Биляна” ООД и е в размер на 1 416 123 лв. Средствата за изграждането ѝ са осигурени по проект, финансиран по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020. Договорът за финансиране бе подписан на 14 март т.г., а крайният срок за изпълнение на проекта е 14 септември 2019 г. Фермата ще се простира върху площ от 28 406 кв.м общинска земя в местността “Кривулка”. Инвеститорите предвиждат изграждането на модерна производствена сграда без аналог в страната, иновативна и за ЕС, със затворена соленоводна рециркулационна система, водоснабдена от собствен сондажен кладенец. Във фермата ще се отглежда бяла тихоокеанска скарида, а за проектирането на обекта се залага на опита на дипломирани технолози от Нидерландия, които имат богат опит в изграждането на скаридени ферми. Заложеният капацитет е 20 тона годишно, като продукцията ще се пласира на българския пазар, тъй като през последните години търсенето и интересът към аквакултурите нараства значително. Фирма “Биляна” ООД притежава собствен животновъден свинекомплекс в с. Българско Сливово. Собственици на дяловете на дружеството са Лефтер Лефтеров и Евстати Лефтеров.

Източник: Борба - Велико Търново

Кредиторите по втория облигационен заем, предоставен на БДЖ Холдинг, са запорирали сметките на БДЖ - Пътнически превози. Причината - дъщерната компания е солидарен длъжник с холдинга. Запорът е за 40 милиона лева, съобщи Велик Занчев, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той е частичен, уточни Занчев. 103 милиона е целият дълг, който се дължи по втора облигационна емисия. Тази втора облигационна емисия е емитирана 2007 година. Ние сме изплатили част от нея и към момента БДЖ Холдинг дължи 103 милиона главници, обясни зам. - министърът.

Източник: Стандарт

Нов план за застрояване на защитена местност - този път в сърцето на Рупите, предизвика напрежение. Местни хора и природозащитници се вдигнаха на протест срещу инвестиционен план, който предвижда точно до къщата на Ванга да се появят вилно селище и СПА център - край лековитите минерални извори, известни като гьоловете. Планът е на Владимир Парапунов. Теренът на бъдещата строителна площадка многократно е бил препродаван, но все между свързани фирми. И че дружества, свързани с бизнесмена Парапунов, се мъдрят в черния списък на НАП за големите данъчни длъжници. Самият Парапунов обясни, че проектът му граничи с една от оградите на комплекса на Ванга и е на около 300 м от лечебните извори. Адвокатът на инвеститора Иво Стефанов контрира, че няма да се строи върху т. нар. гьолове. Според него лековитата вода сега не се използва ефективно и тя изтича в Струма, а със своя проект клиентът му щял да оползотвори част от водата. Планът е за СПА център, 10 двуетажни къщи за гости, ресторант и администрация.

Източник: Сега

Регулирана информация

На 30.05.2018 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи консолидиран отчет за първо тримесечие на 2018 год. на Наш дом - България холдинг АД /5ND/       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно Проект на ЗИД на Закона за защита на личните данни

Становище на БСК относно Проект на ЗИД на Закона за професионалното образование и обучение


Предстоящи събития

31 май: Конференция „Индустрия и енергетика“ 2018

16-31 май: Безплатни обучения за електронна търговия: „Как да разрастнете бизнеса си бързо и ефективно?“ в градовете Габрово (16.05.2018), Русе (17.05.2018), Варна (18.05.2018), Пловдив (29.05.2018), Стара Загора (30.05.2018) и Бургас (31.05.2018).

6 юни: Целодневно обучение: "GDPR – въведение и практически насоки за прилагане на изискванията“

7-8 юни: Бирената индустрия се събира на глобална среща в Брюксел

7 юни: E² Tech4Cities Brokerage event & Pitching session 2018

13 юни: Конференция „Готови ли сте за GDPR?“

14 юни: Международна среща за Черноморския регион

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.
Дати: 16.05.2018 г., 14 - 18 ч.;
12.06.2018 г., 14 - 18 ч.
Регистрация

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
Дата: 19.05.2018 г., 09.00 – 17.00 ч.
Регистрация

 

Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNА 1 - 19 май 2018, съботно-неделен
CCNA 2 - 2 юни 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейската комисия предложи до 2027 г. да бъдат осигурени 947 милиона евро за програми, свързани с правосъдието и гражданските права. Комисията отбелязва, че предложеният бъдещ бюджет е почти равен с досегашния в тези области. Средствата се предвижда да бъдат насочени към неправителствени организации, обществени администрации, съдебни мрежи или университети, се посочва в съобщението. Програмата "Права и ценности" подпомага гражданските организации. Тя цели да утвърждава равенството и правата, да насърчава участието на гражданите в демократичния живот, както и борба с насилието. По програмата ще бъдат финансирани проекти за повишаване на осведомеността и обучение за по-добро познаване на политиките и правата, включително за европейската култура, история и памет; по-добро взаимно разбиране и гражданско участие; анализ и оценка за по-добро разбиране на съвременното състояние на държавите от ЕС.

Америка

Проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) отчете нарастване със 178 хил. на работните места, разкрити от частния бизнес в САЩ през петия месец на новата година при осреднена прогноза на финансовите пазари за растеж с около 190 хил. В същото време обаче беше оповестена солидна низходяща ревизия на данните за април, според която в частния сектор на американската икономика бяха разкрити "едва" 163 хил. работни места при предишна оценка за 204 хил. В основата на днешните по-лоши от очакваното данни стои слабото нарастване на заетостта в малките по размер предприятия и в сферата на услугите. Според ADP малките американски компании (с наети между 1 и 49 работници) са разкрили през май 38 нови работни места, докато средните по размер компании (с персонал между 50 и 499 души) са наели през миналия месец 84 хил. трудещи се, а големите компании (с персонал над 500 души) са разкрили 56 хил. нови работни места.

Източник: Associated Press

Азия

Първият изцяло електрически всъдеход iX3 от BMW ще се появи на пазара през 2020. Батериите за него ще се произвеждат в Китай. За целта компанията увеличи инвестициите си в азиатската страна през алианса BMW Brilliance Automotive (BBA). Германският производител ще направи нова фабрика до вече съществуващия си цех в Китай. BBA бе основана през 2003 и бързо стана един от най-големите производители на луксозни автомобили в страната. Проектът е наречен „Втора фаза от високоволтов център за батерии“ и ще предлага по-мощни акумулатори за петото поколение на технологията BMW eDrive. BMW iX3 дебютира през март 2018 в Пекин. Концептът се задвижваше от един електромотор с мощност 270 конски сили и четвъртото поколение на батериите с капацитет 70 киловат часа. Те позволяват изминаването на 400 километра с един заряд. Следващото поколение ще предложи по-добри показатели и възможността за изминаването на по-големи разстояния.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
30.05.2018
Dow Jones Industrial
24 667.78 (306.33)
Nasdaq Composite
7 462.45 (65.86)
Стокови борси
30.05.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)68.05
Heating oil ($US/gal.)2.2200
Natural gas ($US/mmbtu)2.8900
Unleaded gas ($US/gal.)2.1800
Gold ($US/Troy Oz.)1 301.50
Silver ($US/Troy Oz.)16.52
Platinum ($US/Troy Oz.)909.90
Hogs (cents/lb.)80.12
Live cattle (cents/lb.)104.45

       Опознай България

Архитектурен резерват Жеравна

Жеравна е малко селище, разположен в средния дял на Стара планина, в малка котловина, заобиколена от високи планински вериги. В непосредствена близост до него се намира град Котел. Селото е световно известен архитектурен резерват, съхранил над 300 къщи от епохата на националното възраждане. Някои от къщите са на повече от 300 години. Една от най-известните сред тях е родната къща на Йордан Йовков, в която известният български писател е роден през 1880 г. и в която в момента е уредена експозиция от документи и ръкописи на Йовков. Друга известна къща е къщата на възрожденеца Сава Филатеров – един от най-видните българи от края на XVII век, която също е превърната в музей. Запазената обстановка от преди два века представя начина на живот на българския възрожденец. Тя е богато украсена с изящни дърворезби. Вестибюлът е с оригинален дизайн в четириъгълна форма, а таванът е като купол. Къщата музей на Руси Чорбаджи – някога един от най-богатите хора в селото, се намира в неговия център. Всяка една от стаите в нея е направена с точно определено предназначение – за гости, за всекидневна, за дюкян, за кабинет и илюстрира бита, начина на живот на хората от този край през XVIII-XIX век. Жеравна е известна и със своите многобройни чешми. В околността бликат множество извори, повечето от които са вкарани в чучурите на чешми още от незапомнени времена.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 31.05.2018
Българска версия: 30024, Английска версия: 2995

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999