Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 30 май 2018 г., брой 4718
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

Напусна ни завинаги Божидар Данев!
На 28 май 2018 г., ни напусна нашият изпълнителен председател Божидар Данев.
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!
Траурната церемония в памет на г-н Данев ще се проведе на
1 юни 2018 г., петък, от 13.30 часа, в Храм "Св. Архангел Михаил",
кв. Бояна, ул. Бояна парк №4
 

 


БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(30.05.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.24439
USD   1.69219
CHF   1.69821
EUR/USD   1.1558*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0 %  

Българска стопанска камара и Фондация „Право и Интернет” организират целодневно обучение
„Новата регулация за защита на личните данни (GDPR) – въведение и практически насоки за прилагане на изискванията“
6 юни 2018 г., от 9:00, в БСК
Регистрирай се сега!

 

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Ай Джи Ем АД - София
Брюъри инвестмънт АД - Велико Търново
ГБС Плевен АД - София
Зара АД АД - Стара Загора
Индустриален капитал - холдинг АД - София
Колхида Сливен АД - Сливен
Многопрофилна болница за активно лечение - Хасково АД - Хасково
Мусала 2000 АД - Самоков
Пътнически превози 99 АД - Велико Търново
Пътнически превози АД - Велико Търново
Техно-Резиденшъл Парк-2 ЕАД - София
Транспорт Инвест 97 АД - Гълъбово
Фуд индъстри корп. АД - Сливен
ХипоКредит АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

12,7 млрд. лева са нетните активи на пенсионноосигурителните дружества към края на 2017 година, сочи отчетът на Комисията за финансов надзор (КФН). Увеличението на активите на пенсионните дружества се дължи на два фактора – нарастването на размера на вноските в тях и инвестиционната дейност на фондовете. Възходящата тенденция се наблюдава въпреки предоставената възможност за преместването на парите за втора пенсия в държавния осигурителен институт. Във всички наблюдавани от КФН надзор пазарни сегменти има увеличение на активите и сериозна конкуренция между участниците в отделните сектори. Брутният премиен приход при застрахователите е над 2 млрд. лева, което е ръст от осем процента спрямо година по-рано.

Източник: БНР

Троен скок на лихвите по фирмените депозити в евро, отчита Българската народна банка (БНБ). Оказва се, че през март лихвения процент по тези влогове е бил 0,21%, а само месец по-късно скача на 0,64 на сто. Макар и минимално увеличение има и при депозитите за фирми, но договерени в лева – 0,09%. През април цената е била 0,20%. При обикновените влогове на домакинствата в лева обаче има спад на лихвата с 0,01% до 0,15 на сто. При сметките в евро тенденцията е обратна, т.е. има покачване с 0,01% до 0,17 на сто. Оказва се, че, ако през март сме си купили стока на изплащане в лева, то годишният процент на разходите (ГПР), в който освен лихвата се включват и всички такси, комисиони и разходи за сметка на клиента, е бил 9,78%. Месец по-късно обаче процентът скача на 10,69 на сто, което е увеличение с 0,91%. Поскъпване има при заемите за пазаруване, но дръпнати в евро – с 0,09 на сто.

Източник: МониторДружества
Търговия на едро с месо и месни продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Нова Търговска Компания 2004 АД - София   74 362  
  2   Вип Деливъри ООД - Стара Загора   52 569  
  3   Бартлинк Интернaшънъл ЕООД - Войводино   47 873  
  4   Кофлекс Фриго ЕООД - София   33 590  
  5   Ваклинов ЕООД - София   29 870  
  6   Брадърс Комерс ООД - Стара Загора   27 945  
  7   Си Трейд 2011 ЕООД - Комарево - М   23 775  
  8   Ник Инвест - Казанлък ЕООД - Казанлък   22 283  
  9   Профитрима ООД - София   19 833  
  10   Гарантмес ЕООД - Разград   16 178  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 29.05.2018
  Обща стойност (BGN): 2 217 903.71  
Брой търгувани компании: 46
Premium 463 354.45
Standard 1 532 761.09
АДСИЦ 18 975.66
Облигации 202 812.50
Най-голяма промяна в цените
Златни пясъци АД - Варна -22.30 %
Проучване и добив на нефт и газ АД - София 6.15 %
BaSE - Акции: 456 456.60

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Германският поддоставчик за автомобилната промишленост Grammer е изправен пред придобиване от страна на своя китайски голям акционер Ningbo Jifeng. Базираната в Амберг германска компания, която има завод в българския град Трудовец, потвърди за напредналите преговори с Ningbo Jifeng, които могат да доведат до предложение за придобиване към акционерите на Grammer AG. Китайският концерн предлага цена от 60 евро плюс дивидент от 1,25 евро за акция. Така Grammer се оценява на почти 772 млн. евро, а на борсата листнатият на SDax производител се оценява на 51,30 евро за акция. Така възможната оферта в брой може да представлява премия от 17 на сто към цената на затваряне на борсата Xetra от понеделник. Ningbo Jifeng държи към момента над една четвърт от акциите на Grammer и трябва да извади още около 578 млн. евро, за да придобие напълно производителя. Германската компания покани китайците в началото на 2017 г., за да се опълчи на възможно придобиване от страна на спорното босненско инвестиционно семейство Хастор. Към момента то държи малко над 9 на сто от акциите. Grammer притежава над 20 завода на четири континента, като един от тях се намира в българското село Трудовец близо до Ботевград.

Източник: investor.bg

Victoria's Secret отваря първите си два официални магазина в България. Обектите ще бъдат разположени на летищата във Варна и Бургас, съобщи операторът "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт", който управлява и двата аеропорта. Марката ще бъде представена в България чрез своя формат Victoria's Secret Beauty and Accessories, който е специално разработен за обекти на големи летища. Такива има в Банкок, Сидни и Маями. Този формат е свързан с предлагането на козметика и аксесоари на бранда. Двата обекта ще бъдат с площ от 40 квадратни метра, като там ще се предлагат над 220 различни артикули. Оператор на двата магазина на летище Варна и летище Бургас е дружеството "Нюанс БГ", което е част от групата на международната компания Dufry, оперираща във Великобритания, Испания, Португалия, Италия, Швеция, Швейцария, Германия, Русия, Сърбия и България.

Източник: Банкеръ

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) започва изграждането на Конгресен, научно-изследователски център за контрол и изследване на Черно море, разположен в северната част на източния вълнолом на пристанище Бургас, между 2-ро и 3-то корабни места. Проектът ще продължи реализирането на концепцията, заложена в Общия устройствен план на гр. Бургас в посока отваряне на града към морето, изнасяне на промишлените дейности и преструктуриране на крайбрежните промишлени зони. В плана се предвижда възможност за създаване на модерно яхтено пристанище и на вторичен градски обслужващ център с озеленяване. Ще бъдат определени нови терени за обществено обслужване с предлагане на услуги от различен характер, обособяване на зони за отдих и риболов, детски и спортни площадки. Конгресният център може да се използва целогодишно като място за провеждане на изложби, концерти, атракциони, образователни събития с офиси и кабинети за извършване на научно-изследователска дейност за контрол и изследване на Черно море. Изпълнител на строителните дейности е „Щрабаг“ ЕАД, а строителният надзор ще бъде извършен от „Стройконтрол – Ян 99“ ЕООД.

Правителство възложи на министъра на икономиката да увеличи капитала на „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД със стойността на непаричната вноска, представляваща правото на собственост върху имот в с. Герман. Той представлява терен от 19,5 дка и седем сгради, които са с отпаднала необходимост за Българския институт по метрология. НКИЗ е дружество със 100% държавно участие в капитала и е създадено с цел изграждане и управление на индустриални зони и високотехнологични паркове. Дейността и приоритетите му са насочени към идентифициране и създаване на индустриални терени с готова инфраструктура с цел привличане на инвеститори. Правителството предостави на Министерството на здравеопазването имот във Велико Търново, който ще позволи изграждането на центрове за специализирана здравно-социална грижа за деца с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи.

Източник: 24 часа

Публичното предлагане на акции (IPO) на "Градус" ще може да се проведе до края на месец юни 2018 г., след като Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта за публично предлагане на акции на компанията. Опитът за набиране на 100 млн. лв. през фондовата борса е най-амбициозният от разгара на кризата преди 10 години и при успех ще превърне предлагането на "Градус" в рекордно по големина в историята на българския капиталов пазар, ако надмине 107 млн. лв., които набра Първа инвестиционна банка през 2017 г. Дружеството е пазарен лидер в производството на птиче месо и разплодни яйца и планира да инвестира ресурса в увеличаване на оборотите. Публичното предлагане ще бъде в обем 55.5 млн. акции при зададен ценови диапазон от 1.80 - 2.35 лв. за акция по информация на компанията. От тях новите акции ще са 27 777 778, а още толкова ще се предложат от съществуващите от сегашния капитал (221 млн. акции) - тоест старите собственици ще намалят част от дела си. Ако интересът надхвърли очакванията, може да се предложат допълнителни 6.6 млн. акции. Това означава, че при изкупуване на максималния обем книжа може да се набере ресурс от 111 до 146 млн. лв.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно Проект на ЗИД на Закона за защита на личните данни

Становище на БСК относно Проект на ЗИД на Закона за професионалното образование и обучение


Предстоящи събития

31 май: Конференция „Индустрия и енергетика“ 2018

16-31 май: Безплатни обучения за електронна търговия: „Как да разрастнете бизнеса си бързо и ефективно?“ в градовете Габрово (16.05.2018), Русе (17.05.2018), Варна (18.05.2018), Пловдив (29.05.2018), Стара Загора (30.05.2018) и Бургас (31.05.2018).

6 юни: Целодневно обучение: "GDPR – въведение и практически насоки за прилагане на изискванията“

7-8 юни: Бирената индустрия се събира на глобална среща в Брюксел

7 юни: E² Tech4Cities Brokerage event & Pitching session 2018

13 юни: Конференция „Готови ли сте за GDPR?“

14 юни: Международна среща за Черноморския регион

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.
Дати: 16.05.2018 г., 14 - 18 ч.;
12.06.2018 г., 14 - 18 ч.
Регистрация

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
Дата: 19.05.2018 г., 09.00 – 17.00 ч.
Регистрация

 

Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNА 1 - 19 май 2018, съботно-неделен
CCNA 2 - 2 юни 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Новото правителство на испанската автономна провинция Каталуния беше сформирано без активисти на движението за независимост, които са в затвора или в изгнание извън страната. Това е отстъпление от позициите на сепаратистите, тъй като на 23 май новият премиер-сепаратист на Каталуния отложи полагането на клетва, след като Мадрид отхвърли четирима министри, които в момента са в ареста или в изгнание. Премиерът Ким Тора, който зае поста преди две седмици, критикува тогава "блокадата, наложена от испанското централно правителство" срещу предложението за неговия кабинет и обяви, че е поискал от екипа си "проучване на правните мерки, които могат да бъдат предприети" за намиране на изход от безизходицата. Мадрид, който през октомври наложи директното управление на Каталуния заради опита за отделяне на областта от Испания, отказа да ратифицира подписания от Тора указ за неговата администрация. Тора обаче се отказа от четирима бивши министри от правителството на сваления предишен президент Карлес Пучдемон.

Източник: AFP

Америка

САЩ обявиха, че ще продължат с търговските мерки срещу Китай, броени след като Вашингтон и Пекин обявиха временно решение на спора и това породи надежди, че напрежението е спаднало. Пресслужбата на Белия дом информира, че САЩ планират да въведат ограничения за определени китайски инвестиции, а освен това и мита от 25 процента за редица категории стоки. Тези мерки ще бъдат приложени в изпълнение на решенията, приети от президента на САЩ Доналд Тръмп на 22 март тази година. С цел да бъде укрепена националната сигурност, "САЩ ще въведат конкретни инвестиционни ограничения и ще засилят експортния контрол" спрямо физически и юридически лица от Китай, отбеляза Белият дом. Тези ограничения ще засегнат придобиването в САЩ от китайска страна на промишлено важни технологии, т.е високи технологии. До 15 юни Вашингтон ще обяви списък с китайски стоки на стойност 50 млрд. долара, които ще бъдат обложени с мита от 25 %, а самите мита ще започнат да се прилагат скоро след това, уточни Белият дом.

Източник: Reuters

Азия

Volkswagen AG открива три нови фабрики в Китай с местния си партньор FAW Group, като увеличава усилията си за поддържане на лидерството си на най-големия автомобилен пазар в света. Две от новите съоръжения ще бъдат в Тиендзин и Фошан, съобщи VW и добави, че е открил един в Кингдао в понеделник. Инсталациите ще се съсредоточат върху местното производство на повече спортни и електрически превозни средства, най-бързо развиващият се сегмент на китайския автомобилен пазар. VW, базирана във Волфсбург, Германия, е сред производителите на автомобили, които разширяват местното производство на спортни и електромобили, дори и след като Китай улесни достъпа до своя пазар чрез намаляване на тарифите за внос. Компанията увеличи продажбите си в Китай с 13.4% през първото тримесечие до 1.01 млн. бройки, главно с помощта на модели, произвеждащи в рамките на своите две местни предприятия. Тя планира да продава компактния спортен автомобил, който е разработил съвместно със SAIC Motor Corp., по целия свят.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
29.05.2018
Dow Jones Industrial
24 361.45 (-391.64)
Nasdaq Composite
7 396.59 (-37.26)
Стокови борси
29.05.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)66.74
Heating oil ($US/gal.)2.1800
Natural gas ($US/mmbtu)2.9000
Unleaded gas ($US/gal.)2.1300
Gold ($US/Troy Oz.)1 298.40
Silver ($US/Troy Oz.)16.37
Platinum ($US/Troy Oz.)905.60
Hogs (cents/lb.)78.85
Live cattle (cents/lb.)101.45

       Опознай България

Боровско сребърно съкровище

Боровското сребърно съкровище е открито случайно в края на декември 1974 г. от тракторист, който извършвал селскостопански работи на Беленския баир край Борово. Намерени са общо пет съда, изработени от сребро с позлата: три ритона, завършващи с протомета на кон, сфинкс и бик; една купа с две дръжки и кана. Върху два от ритоните са разчетени надписи с гръцки букви, според които съкровището се свързва с Одриския цар Котис I (383-359 г.пр.н.е.). Смята се, че самите съдове са изработени в град Беос, намиращ се на Мраморно море, в югоизточна Тракия. По-късно на мястото, където е открито съкровището, започват археологически разкопки, но други предмети нe са открити. При тях се установява, че в близост няма сгради и гробни съоръжения, ето защо се стига до извода, че съкровището е било укрито. Някои учени предполагат, че находките от Рогозен и Борово са части от голямо царско съкровище, чиито притежател е бил принуден да го укрие. Той заровил по-голямата част при село Рогозен, но запазил ритоните (царските съдове). По-късно, при Борово се разделил и с тях. Съкровището е датирано от IV в.пр.н.е.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 30.05.2018
Българска версия: 30031, Английска версия: 2997

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999