Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 25 май 2018 г., брой 4715
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 


       България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(25.05.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.22372
USD   1.67051
CHF   1.68635
EUR/USD   1.1728*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0 %  

Българска стопанска камара и Фондация „Право и Интернет” организират целодневно обучение
„Новата регулация за защита на личните данни (GDPR) – въведение и практически насоки за прилагане на изискванията“
6 юни 2018 г., от 9:00, в БСК
Регистрирай се сега!

 

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Балкан 2006 АД - Твърдица
Металснаб АС АД - Горна Оряховица
Спийд уей АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Българската икономика е на 48-о място по конкурентоспособност в ежегодната класация на Центъра за изследване на демокрацията и на швейцарския Институт за развитие на управлението. Сегашното класиране е със седем места нагоре в сравнение с 2015 г., но е малко по-лошо, отколкото е било през 2007 г. В класацията тази година участват 63 държави. Положително за България в тазгодишната класация се оценяват размерът на данък печалба, общият размер на корпоративните и личните данъци, ниското ниво на правителствения дълг, възможността за бързо и безпроблемно регистриране на нова фирма и регулациите на пазара на труда. Висока оценка получават и големите инвестиции в телекомуникациите. Като сериозен проблем за България се изтъкват изтичането на мозъци и ефективността на съдебната система и публичната администрация, както и сравнително малкият брой квалифицирани хора.

Източник: 24 часа

От 1 януари 2021 г. банките в България ще оценяват риска при одобряване на кредити по нови методики, спуснати от Европейския банков орган. Целта е трезорите да упражняват по едни и същи правила по-стриктен контрол върху връщането на заемите, съобщи БНБ. Управителният съвет на банката е приел новите насоки на Европейския банков орган. Според тях банките ще прилагат стандартизирани модели за оценка на вероятността кредитите да не бъдат върнати и загубите, които може да бъдат понесени от това. Те трябва да идентифицират потенциалните рискови фактори, като анализират голям набор от фактори. Сред тях са видът на трансакциите и на обезпеченията, на географското им място, съотношението на размера на заема спрямо обезпечението, на икономическите условия. Длъжниците също ще бъдат анализирани според географското им място, икономическия сектор или вида дейност. При липса на достатъчно информация кредитните институции трябва да бъдат по-консервативни при отпускането на заеми. Банките трябва да изследват рисковите фактори за различните категории или групи длъжници не само в момента на неизпълнение, но и минимум една година преди това. Трезорите ще прилагат и обща рейтингова скала за длъжниците, препоръчана от Европейския банков орган.

Източник: СегаДружества
Производство на други обработващи машини
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Елика Елеватор ООД - Силистра   13 596  
  2   НИТИ ЕАД - Казанлък   1 868  
  3   ЗММ-Хасково АД - Хасково   1 598  
  4   Уелдтроник ООД - Пловдив   1 571  
  5   Технолес ООД - Габрово   1 106  
  6   Блик 99 ЕООД - Благоевград   1 059  
  7   Декорамет ЕООД - Враца   973  
  8   В и А-Строй ЕООД - Варна   883  
  9   Хоули Авто ЕООД - Смолян   501  
  10   Струна АД - София   397  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 22.05.2018
  Обща стойност (BGN): 244 271.85  
Брой търгувани компании: 33
Premium 112 566.51
Standard 55 695.27
АДСИЦ 74 733.66
Структурирани 1 276.42
Най-голяма промяна в цените
Арома АД - София 11.11 %
Тексим банк АД - София -8.76 %
BaSE - Акции: 1 340.50
BaSE - АДСИЦ: 99 539.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Франция ще осигури стратегически инвестиции в България за изграждане на завод за производство на високотехнологични продукти за самолети "Еърбъс". В замяна нашата страна ще спре арбитражния си иск на стойност 18 млн. евро срещу "Еърбъс хеликоптерс". Това предвижда спогодбата, която подписаха на 23 май 2018 г. министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на френската компания Серж Дюран. С нея се урежда спорът между Министерството на отбраната и "Еърбъс Хеликоптерс" по договор от 2005-а за доставката на хеликоптери "Кугър" и "Пантер". Първата копка на завода вече е направена в Пловдив. През първите три години ще бъде осигурена заетост на до 300 души, като е възможно в следващите осем години тази бройка да нарасне до 800 души. Освен това "Еърбъс Хеликоптерс" ще предостави един хеликоптер "Дофин" за ползване от българските военноморски сили. Тази машина е специално предназначена за спасителни мисии в морето и в зависимост от модела цената й е около 7.5 млн. евро. Договорът с "Юрокоптер" - сега "Еърбъс Хеликоптерс", беше подготвен от кабинета на Симеон Сакскобургготски и сключен от правителството на Тройната коалиция начело със Сергей Станишев. България трябваше да купи 18 транспортни хеликоптера - 12 "Кугър" и шест "Пантер" на обща стойност над 383 млн. евро.

Източник: Банкеръ

На 23 май 2018 г. започнаха дейностите за основен ремонт (реконструкция) на околовръстното шосе на град Козлодуй. Трасето е част от републикански път II-11 с дължина 11 200 метра – от КПП „Хърлец” на АЕЦ „Козлодуй” до изхода за град Лом*, като в края на участъка предстои изцяло да бъде изграден приблизително 1 км път, който досега беше настлан само с каменна фракция. Проектът е на стойност около 3 200 000 евро и изцяло се финансира от Международен фонд „Козлодуй” чрез Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Инвестицията е одобрена от донорите на Фонда след като ДП „Радиоактивни отпадъци” успешно я защити като разход за част от необходимата инфраструктура за изграждане на Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. В рамките на около 3 години и половина под стриктния мониторинг на ЕБВР и отговорните за пътно-строителните дейности български институции поетапно бяха осъществени всички законови процедури, за да се стигне до същинската реализация на основния ремонт на участъка. Ремонтните дейности ще се извършват от избрания изпълнител „Агромах” ЕООД и ще продължат около 3 месеца.

Източник: 24 часа

Българският производител на съдове за хранителната, фармацевтичната и химическата промишленост "Биомашиностроене" получи 4.5 млн. евро заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Средствата ще помогнат на компанията да разшири производството си като част от шестгодишната й инвестиционна програма, която започна миналата година. Очакванията са в края на периода приходите на дружеството да нараснат с 50%. Със заема от ЕБВР пловдивската компания ще изгради три нови халета за производство и складова база. Очаква се разширението да оптимизира производствения процес и да позволи на предприятието да работи едновременно върху няколко поръчки за голямо и сложно оборудване. Прогнозите на дружеството са производството да нарасне и до 2022 г. продажбите да се увеличат с 50%. За 2017 г. приходите от основна дейност на "Биомашиностроене" са 22.7 млн. лв., което е ръст от 11% на годишна база. Нетната печалба намалява с 27% до 1.6 млн. лв. Проектът, който ЕБВР финансира, е част от шестгодишна инвестиционна програма в размер на 10 млн. евро.

Източник: Дневник

Трима кандидати са подали оферти за проектиране на ремонтите на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ по АМ „Хемус“ и на „Траянови врата“ на АМ „Тракия“. В АПИ бяха отворени офертите за изработването на технически проекти при ремонтно-възстановителните работи на съораженията. Обществената поръчка е в три обособени позиции. Тунелите са част от трансевропейската пътна мрежа (TENT-T). Въз основа на проектите, които трябва да се направят, след това ще се ремонтират и подземните коридори. По първата позиция за технически проект при ремонта на тунел „Топли дол“ на магистрала „Хемус“ оферта е подал „Пътпроект“ ЕООД. Стойността й е 350 хил. лв. без ДДС. Съоръжението е въведено в експлоатация през 1985 г. и е с дължина 883 м. Втората обособена позиция е за проектиране на ремонта на тунел „Траянови врата“ на АМ „Тракия“. Тунелът е в експлоатация от 1985 г. и е с дължина 720 м. Стойността на подаданета оферта от Обединение „Свеко - Трансконсулт 22“ ЕООД е 340 хил. лв. без ДДС. В сдружението участват „Свеко Енергопроект“ АД и „Трансконсулт 22“ ООД. Третата обособена позиция - за проектиране на ремонта на тунел „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“, е на стойност 320 700 лв. без ДДС. Съоръжението е в експлоатация от 1999 г. и е с дължина 834 м. Единствената отворена оферта е на „Виа План“ ЕООД.

Източник: Монитор

Българският производител на радиатори "КОРАДО-България" ще може да разпределя 6-месечен дивидент. Това става възможно, след като на проведено годишно Общо събрание на акционерите бе гласувана съответната промяна в устава на дружеството. Тази опция стана възможна с последните промени в българското законодателство, съобщи компанията. Одобрено е било и разпределението на брутен дивидент в размер на 3, 424 млн. лева (72% oт пeчaлбaтa за 2017 година, която достигна 4,778 млн.лева) или 0,26 лева на акция, колкото беше и през 2016 година. Ако се отчете увеличението на анционерния капитал през август 2017 г., това означава 50 на сто повече разпределени дивиденти между акционерите. Тогава те получиха за 2 притежавани акции още една допълнителна, в резултат на което общият брой на акциите на дружеството се увеличи от 8, 779 милиона на 13,168 милиона. “КОРАДО-България” е една от 6-те компании, чиито акции се търгуват в Premium сегмента на Българската фондова борса. За период от 3 години книжата на компанията поскъпнаха 4 пъти. Включване в основния борсов индекс SOFIX е в дневния ред на дружеството за 2018-2019 година.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

31 май: Конференция „Индустрия и енергетика“ 2018

16-31 май: Безплатни обучения за електронна търговия: „Как да разрастнете бизнеса си бързо и ефективно?“ в градовете Габрово (16.05.2018), Русе (17.05.2018), Варна (18.05.2018), Пловдив (29.05.2018), Стара Загора (30.05.2018) и Бургас (31.05.2018).

6 юни: Целодневно обучение: "GDPR – въведение и практически насоки за прилагане на изискванията“

7-8 юни: Бирената индустрия се събира на глобална среща в Брюксел

7 юни: E² Tech4Cities Brokerage event & Pitching session 2018

13 юни: Конференция „Готови ли сте за GDPR?“

14 юни: Международна среща за Черноморския регион

27-28 септември: IFIB 2018: Конференция и международни срещи по време на интернационалния форум по биотехнологии и биоикономика в Торино, Италия

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.
Дати: 16.05.2018 г., 14 - 18 ч.;
12.06.2018 г., 14 - 18 ч.
Регистрация

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
Дата: 19.05.2018 г., 09.00 – 17.00 ч.
Регистрация

 

Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNА 1 - 19 май 2018, съботно-неделен
CCNA 2 - 2 юни 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Безработицата във Франция се повиши изненадващо през първото тримесечие на годината, което е пореден сигнал за забавяне на втората по големина икономика в еврозоната. Нивото на безработица нарасна през първото тримесечие до 9,2% от 9% в края на предишната година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово понижение към 8,8%, показват данни на френската национална статистика Insee. Влошаването на френската безработица идва в момент, когато икономическият растеж се забави рязко в началото на годината след добрия възходящ импулс в края на 2017-а година. Поредицата слаби икономически данни и намаляващото бизнес доверие могат да увеличат несигурността относно това дали цялата еврозона се намира на прага на едно по-всеобхватно икономическо забавяне или регионът на единната валута просто си поема дъх, преди да възобнови добрата си експанзия, отчетена година по-рано. Въпреки днешните слаби обаче, безработицата в страната остава в своя низходящ тренд, след като през първото тримесечие на 2017-а година тя беше на ниво от 9,6 на сто.

Източник: Reuters

Америка

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковите регулации, въведени след финансовата криза от 2008 г. за избягване на нов срив. Камарата на представителите одобри с голямо мнозинство - 258 на 159 гласа - текста, който вероятно скоро ще бъде подписан от президента Доналд Тръмп. 33 от подкрепилите закона конгресмени са от Демократическата партия. Сенатът вече прие текста на 14 март. С новия закон хиляди малки и средни банки вече няма да са подложени на някои видове контрол, които бяха въведени от закона Дод-Франк от 2010 г. Запазват се обаче ключовите регламентации за големите банки. "Това е голям напредък в освобождаването на икономиката ни от прекалената регулация", изрази задоволство председателят републиканец на долната камара на Конгреса Пол Райън. Според критиците на закона, сред които е лидерката на демократтите в Камарата на представителите Нанси Пелоси, новият закон нанася тежък удар по защитните мерки, които бяха създадени след финансовата криза от 2008 г.

Източник: FT

Азия

Китайското правителство работи активно по подготовката на нови правила, които ще улеснят регистрацията на компании с чужди капитали в страната. Мярката е част от обявената от Пекин политика за привличане на повече инвестиции, съобщи на пресконференция зам.-министърът на търговията Уан Шоууън. Той поясни, че от 30 юни регистрацията на компании с чужд капитал в Китай ще е безплатна и ще става онлайн, като за целта ще се попълва само една форма. Новите правила за регистрация за регистрация на компании бяха въведени пилотно в Пекин. Данни на Министерството на търговията показват, че благодарение на тази политика през първите четири месеца на настоящата година са били регистрирани с 95,4% повече компании с чужд капитал в сравнение с 2017 г., като в абсолютни цифри техният брой е бил 19 002. На правителствено заседание по-рано този месец отново бе потвърдена позицията на Пекин за опростяване и улесняване на процедурите за регистриране на компании с чужд капитал, за да се съдейства за търговията и инвестициите.

Източник: China People’s Daily

 
Индекси на фондови борси
24.05.2018
Dow Jones Industrial
24 811.76 (-75.05)
Nasdaq Composite
7 424.43 (-1.53)
Стокови борси
24.05.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)70.66
Heating oil ($US/gal.)2.2600
Natural gas ($US/mmbtu)2.9300
Unleaded gas ($US/gal.)2.2300
Gold ($US/Troy Oz.)1 301.70
Silver ($US/Troy Oz.)16.64
Platinum ($US/Troy Oz.)911.40
Hogs (cents/lb.)
Live cattle (cents/lb.)

       Опознай България

Историческа местност Костина

Историческа местност Костина се намира на 4 км от Рибарица. Костина е лобното място на Георги Бенковски. Тук на 12 май 1876 година е предаден и убит водачът на Априлското въстание Георги Бенковски. Причакан в мрака на вечерта, той е прострелян от дебнещите турски заптиета, опитвайки се да прекоси мост на река Костина. Георги Бенковски е убит на място и обезглавен. Турците умиват главата му в Кървавото кладенче, наречено така заради разигралите се в местността събитията, и я дават на предателя на войводата да я носи. На буково дърво до това място Захари Стоянов, сподвижник на Георги Бенковски издълбава кръст с инициалите “Г. Б.” Този бук е отсечен през 1950 година при преустройването на паметника на Бенковски. Всяка година на 25 май в местността “Костина” се провеждат тържества в памет на загиналите. Актьори пресъздават събитията разиграли се непосредствено преди смъртта на Георги Бенковски.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 25.05.2018
Българска версия: 30050, Английска версия: 2998

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999