Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 18 май 2018 г., брой 4711
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(18.05.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.23907
USD   1.65678
CHF   1.65482
EUR/USD   1.1805*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0 %  

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Българска роза АД - Карлово
Витекс Трейд АД - Троян
Витекс Троян АД - Троян
Витекс Финанс Холдинг АД - Троян
Екоакуатик АД - Бургас
Лесил 98 АД - Силистра
Международна компания за инвестиции и развитие АД - Русе
Многопрофилна болница за активно лечение-Света Петка АД - Видин
Наркооп София АД - София
Осъм инженеринг 97 АД - Ловеч
Павтранс-97 АД - Павликени
Пътинвест Инженеринг АД - София
Силва Ууд ЕАД - Ловеч
Синергон хотели АД - Пловдив
Синтетика АД - София
Суис Дизайн Колекшън АД - Сливен
Технокороза АД - Ловеч
Хана прогрес АД - Дунавци
Хотел Финландия АД - Чепеларе
Център за бизнес и култура АД - Добрич
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

На 17 май 2018 г., се проведе церемонията по награждаване на победителите в конкурса за наградите на БСК за принос към развитието на българската икономика „ИН-5“. Името на наградите отразява петте стълба на икономическия просперитет - ИНдустрия, ИНвестиции, ИНовации, ИНициатива, ИНтелект. Наградите „ИН-5“ са учредени през 2005 г. по повод 25-годишнината от основаването на БСК, а през 2018 г. е тяхното девето издание. Голямата награда - Статуетка „Икар“ и вписване в Почетната книга на БСК бяха оредени на “Микро плюс-Апостолов” ЕООД и НПЛ по Координация и измервания в машиностроенето от ТУ-София в категория „ИНициатива“. В категория „ИНвестиция“ бе отличена „Българска индустриална група“ АД - Пловдив. Категория „ИНтелект“ донесе награда на доц. д-р инж. Цветан Георгиев от катедра „Метални, дървени и пластмасови конструкции“ при УАСГ. В Категория „ИНовация“ е отличена „Волаком“ АД, а в категория „ИНдустрия“ - „Идеал Стандарт – Видима“ АД.

Източник: Сега

На годишна база секторът на информационните технологии и услугите произвежда продукция за над 1.9 млрд. евро. Средногодишното нарастване на стойността на произведената продукция е около 15 процента, съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. Секторът е сред най-бързо развиващите се отрасли на икономиката и че България е лидер за Югоизточна Европа. Планира се 10 млн. лв. от ОП "Иновации и конкурентоспособност" да бъдат инвестирани за подпомагане на процеса по дигитализация на българските малки и средни предприятия.

Източник: 24 часаДружества
Производство на електродвигатели, електрически генератори и трансформатори
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   АК Магнит АД - Годеч   30 756  
  2   Леми Трафо ЕАД - Перник   29 425  
  3   Електростарт АД - Вършец   19 514  
  4   Елмот АД - София   14 740  
  5   Елпром Трафо СН АД - Кюстендил   13 766  
  6   Централна енергоремонтна база ЕАД - София   11 976  
  7   Елпром Трафо ЕАД - Кюстендил   10 216  
  8   Балканкар-ЗПДЕА Г. Костов АД - София   9 931  
  9   Електроинвент ЕООД - Божурище   8 369  
  10   Елпром Харманли АД - Харманли   7 928  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 16.05.2018
  Обща стойност (BGN): 184 566.64  
Брой търгувани компании: 35
Premium 35 217.98
Standard 122 279.04
АДСИЦ 24 548.83
Структурирани 513.30
Облигации 2 007.48
Най-голяма промяна в цените
ЦБА Асет Мениджмънт АД - Дебелец -10.00 %
Неохим АД - Димитровград 3.46 %
BaSE - Акции: 110.00
BaSE - АДСИЦ: 947.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Европейската банка за възстановяване и развитие е отпуснала заем в размер на 4,5 милиона евро на водещия български производител и износител на топлообменници и съдове за химическата, хранителната и фармацевтичната индустрии "Биомашиностроене". Компанията ще използва средствата, за да разшири дейността си. Дружеството, базирано в Пловдив, изнася над 90 процента от продукцията си към над 20 страни в Европейския съюз и Близкия изток. Компанията доставя за едни от най-големите компании в света в своя сектор като Tetra Pak и GEA, както и световни гиганти в хранителната индустрия като Nestlé и Ferrero. За да се справи с растящото търсене на продуктите ѝ, "Биомашиностроене" повишава капацитета си в производството. Компанията инвестира в три нови работилници и складове. Експанзията ще оптимизира производствения процес и ще направи възможна едновременната работа по няколко поръчки за голямо и сложно оборудване. Според инвестиционната програма на компанията, производството и продажбите ще се увеличат с 50% през следващите шест години. Освен това се предвижда да бъдат разкрити между 60 и 100 работни места през следващите 5-6 години. През 2015 и 2016 г. нетната печалба е над 2 милиона лева, а за миналата година - почти 3 милиона лева. Общата инвестиционна програма на "Биомашиностроене" е за около 10 милиона евро. Европейската банка за възстановяване и развитие е водещият институционален инвеститор в България, като до момента банката е предоставила финансиране в размер на 3,7 милиарда евро за 248 проекта.

Източник: money.bg

"Спиди", е започнал преговори да купи своя по-малък конкурент "Рапидо експрес енд лоджистикс". Цената ще е в диапазона от 6 до 12 млн. евро, защото ще зависи и от бъдещи финансови резултати на купуваното дружество, и ще бъде изплащана в продължение на тридесет месеца. Ако се стигне до договор, сделката трябва да бъде разрешена от Комисията за защита на конкуренцията. През 2017 година общите приходи на "Рапидо" са били 18.2 млн. лв. при 13.5 млн. лв. година по-рано. Това поставя куриерската компания в топ 10 на сектора, но по-скоро в задната част на подреждането. Лидер в сектора е русенската "Еконт" със 146 млн. лв. приходи през миналата година, следвана от "Ди Ейч Ел експрес България" със 115 млн. лв. и "Спиди" със 108 млн. лв. неконсолидирани приходи. След сделката се предвижда ръководство на "Рапидо експрес енд лоджистикс" да бъде запазено за най-малко три години. "Рапидо" ще продължи да работи като дъщерно дружество на "Спиди" с фокус върху електронната търговия, възползвайки се максимално от капацитета на логистичната мрежа на "Спиди" в страната и региона. Единият от мениджърите – Васил Атанасов е мажоритарен собственик на Рапидо, а останалите 20% се контролират от другия управител – Радослав Крумов.

Източник: Капитал

Нова производствена база в Пазарджик на фирма РАИС ООД ще разкрие допълнителни работни места в града. Компанията се занимава с производство и рециклиране на металорежещи и металообработващи машини. Направената инвестиция се оценява на 8,6 млн. лева. Изградената производствена база е с 3800 кв. м застроена площ, съобщи икономическото министерство. „В последните три тримесечия икономическият растеж се движи от инвестициите“, заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при официалното откриване на базата. Той изтъкна, че инвестициите във високотехнологични сектори като машиностроенето са дългосрочни и създават стабилна заетост, а проектът ще допринесе за повишаване на икономическата активност в региона. От началото на 2018 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са издадени 10 сертификата, общо предвидените инвестиции възлизат на близо 600 млн. лв., като се очаква разкриване на 1000 нови работни места. Той добави, че в процес на сертифициране от Българската агенция за инвестиции (БАИ) са още над 20 проекта за близо 400 млн. лв., които се очаква да разкрият нови 2000 работни места. РАИС е българска компания за производство и рециклиране на металорежещи и металообработващи машини с централно-програмно управление.

Източник: investor.bg

Банка ДСК е на челните места в три от шестте категории на класацията на списание Forbes България за най-големите банки в България. Годишната класация се базира на няколко основни показатели – печалба, активи, депозити, ипотечни кредити, потребителски кредити и фирмени кредити. Банкирането на дребно е област, в която банката традиционно доминира. Финансовата институция е лидер по депозити за граждани и домакинства и оглавява класирането по потребителски и ипотечни кредити. Втората по големина банка в страната запазва устойчивото си представяне и не отстъпва от миналогодишните си позиции в класацията на Forbes и в други ключови показатели като печалба. През април 2018 година корпоративният сайт на компанията стана победител в категорията „Банки“ в международния конкурс на технологичната компания Progress - „Уебсайт на годината на Progress Sitefinity“ за 2017 г.

Източник: Банкеръ

Столичният общински съвет реши да изтегли кредит от Европейската инвестиционна банка в размер на 128.5 млн. лв. за изграждането на инсталация за целта. Сумата е 41% от необходимите 308 млн. лв., по-голямата част от които са осигурени от ОП "Околна среда". Идеята за заема беше заложена в доклад на кмета Йорданка Фандъкова, в който се обясняват икономическите и екологичните ползи от работата на инсталацията, чиято технология е предложена от чуждестранната консултантска компания "Рамбол". София отдавна има решение да ползва RDF гориво от преработен боклук в ТЕЦ "София". Според "Група 5" това не е най-добрата технология за добиване на RDF гориво, а компанията така и не е предложила друга. Само в Европа има 450 подобни инсталации в големи градове като Копенхаген и Виена. Там обаче има и контрол на качеството на въздуха около инсталацията.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

18 май: Общо събрание на Съюза на производителите на комбинирани фуражи в България

18 май: Европейски минен бизнес форум 2018 г.

19 май: Обучение "Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании"

22 май: Семинар "Системи за управление безопасността на движението по пътищата - Изисквания с указания за прилагане /ISO 39001:2014/"

16-31 май: Безплатни обучения за електронна търговия: „Как да разрастнете бизнеса си бързо и ефективно?“ в градовете Габрово (16.05.2018), Русе (17.05.2018), Варна (18.05.2018), Пловдив (29.05.2018), Стара Загора (30.05.2018) и Бургас (31.05.2018).

7 юни: E² Tech4Cities Brokerage event & Pitching session 2018

13 юни: Конференция „Готови ли сте за GDPR?“

14 юни: Международна среща за Черноморския регион

5-10 ноември: China International Import Expo (CIIE)


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в новите курсове, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

КУРС „Въведение в Blockchain технологията”
Курсът има за цел да изгради разбиране за това, какво представлява Blockchain технологията и как променя начина, по който правим бизнес. Участниците ще се запознаят с възможностите за търговия с криповалути, с приложението на т.н. умни договори (smart contracts), с начините за приемане на разплащания с крипто-валути и със същността на децентрализирани приложения. Също така, ще имат възможност да получат практически насоки, как да се възползват от този технологичен тренд.
Дати: 16.05.2018 г., 14 - 18 ч.;
12.06.2018 г., 14 - 18 ч.
Регистрация

КУРС „Google AdWords - управление и анализ на рекламни кампании”
Курсът дава възможност за придобиване на основни умения за управление и анализ на рекламни кампании в платформата Google AdWords. Ще бъдат разгледани добри практики за създаване на ефективни кампании, подкрепени с примери от практиката. Курсистите ще се научат също така да разчитат статистиките и да анализират рекламните резултати, така че да могат да оптимизират кампаниите и да работят по-добре с подизпълнители, ангажирани с управление на рекламата им.
Дата: 19.05.2018 г., 09.00 – 17.00 ч.
Регистрация

 

Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNА 1 - 19 май 2018, съботно-неделен
CCNA 2 - 2 юни 2018, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Лидерите от Европейския съюз и Западните Балкани са приели декларация по време на срещата на върха в София в четвъртък. В документа няма ясно разписани срокове и ангажименти за присъединяването на още страни към Общността. Заявена е обаче ясна подкрепа от страна на държавите членки към кандидатките. „ЕС приветства споделената ангажираност на партньорите от Западните Балкани с европейските ценности и принципи. ЕС подкрепя ангажимента им да продължат да продължат да укрепват добросъседските отношения, регионалната стабилност и взаимното сътрудничество”, пише в декларацията. В анекса към нея има разписани и други важни точки, свързани с борбата с тероризма, с правовото развитие на всяка една от държавите, с вътрешните реформи, които трябва да бъдат проведени.

Източник: Xinhua

Америка

Строежът на нови жилища в САЩ регистрира спад през април, а издадените разрешителни за строеж също намаляват, което означава, че жилищният пазар в страната продължава да изпитва затруднения заради недостига на земя и квалифицирана работна ръка. Новозапочнатите жилищни сгради са намалели с 3,7% до сезонно изгладено годишно равнище от 1,287 млн. жилищни единици през април, съобщи министерството на търговията. През март новозапочнатите жилища отбелязаха ръст. Данните за март бяха ревизирани към повишение до 1,336 млн. жилищни единици спрямо обявените преди това 1,319 млн. единици. Разрешителните за строеж са намалели с 1,8% до годишен темп от 1,352 млн. миналия месец. Икономисти прогнозираха, че новозапочнатите жилища ще намалеят до годишно равнище от 1,310 млн. единици миналия месец, а разрешителните ще отбележат спад до 1,350 млн. до края на годината. Новозапочнатите жилища са намалели в североизточните, западните щати и в Средния запад, а са се увеличили в южните щати.

Източник: Reuters

Азия

Япония обмисля да наложи вносни мита на стоки от САЩ като ответна мярка на наложените от Вашингтон ограничения. Според японската обществена телевизия митата възлизат на 409 млн. долара годишно. Властите в Токио смятат да уведомят Световната търговска организация за мерките, които смятат да предприемат. На 23 март президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи 25-процентни мита за внос на алуминий и стомана за всички вносители, като засега от списъка са извадени Канада, Мексико, Бразилия, ЕС, Австралия и Аржентина. Япония не получи изключение и според анализатори Токио предприема стъпката, за да усили позициите си при евентуални преговори с американците. САЩ са четвъртият по големина вносител в Япония с обща стойност на продукцията над 100 милиарда долара. САЩ доставят на Япония основно храни, самолети и компоненти за тях и лекарства.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
17.05.2018
Dow Jones Industrial
24 713.98 (-54.95)
Nasdaq Composite
7 382.47 (-15.82)
Стокови борси
17.05.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)71.59
Heating oil ($US/gal.)2.2800
Natural gas ($US/mmbtu)2.8400
Unleaded gas ($US/gal.)2.2500
Gold ($US/Troy Oz.)1 287.60
Silver ($US/Troy Oz.)16.42
Platinum ($US/Troy Oz.)889.50
Hogs (cents/lb.)78.20
Live cattle (cents/lb.)99.10

       Опознай България

Борис Христов (1914-1993)

На 18 май 1914 година в Пловдив се ражда Борис Христов – великият бас на двадесетото столетие. През 1933 г. Борис Христов се записва в Юридическия факултет в София и го завършва успешно. През 1942 г. му е отпусната царската стипендия и той решава да специализира в Италия оперно пеене. Там учи при маестро Рикардо Страчари. Оперният дебют на Борис Христов е на 12 март 1946 г. Той пее Колин в операта “Бохеми” от Пучини в Общинския театър на Реджо Калабрия. Постепенно започва да придобива известност и ангажиментите му се увеличават. Следва участие в “Борис Годунов” в Римската опера, Деветата симфония на Бетовен в Палермо, “Аида” от Верди и “Манон” от Масне в Каляри, “Месия” от Хендел в римския Театро Арджентина. През следващите години Борис Христов е един от най-обичаните и аплодираните певци на оперните сцени в Европа, Южна и Северна Америка. Репертоарът на Борис Христов излиза далеч от рамките на операта. Той е записал и безброй руски песни – както народни, така и от Римски-Корсаков, Чайковски, Бородин. Освен операта и песните има и трето направление в записите на Борис Христов – църковно-славянската музика. Тук се отнасят главно уникалните записи на поредица български и руски църковно-славянски песнопения направени през октомври 1976 г. и “Liturgia domestica” от Александър Гречанинов записана през ноември 1979 г. И двата записа са направени в “Александър Невски” и още веднъж разкриват музикалната универсалност и уникалност на Борис Христов. Последният му концерт е на 2 юни 1986 г. в Българската академия в Рим, където изпява “Многая лета” от Бортнянски заедно с хоровата капела “Светослав Обретенов”. Умира през 1993 година в Рим.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 18.05.2018
Българска версия: 30054, Английска версия: 3001

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930

Юли 2019
 ПВСЧПСН
271234567
28891011121314
2915161718192021
3022232425262728
31293031    


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999