Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 21 февруари 2018 г., брой 4654
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(21.02.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21830
USD   1.58495
CHF   1.69527
EUR/USD   1.2340*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Неман БГ АД - Пловдив
Технострой Инженеринг АД - Добрич
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Възможностите на Информационната система за оценка на компетенциите MyCompetence за подобряване на качеството на висшето образование и адаптивността му към динамиката на пазара на труда бяха представени от Жечко Димитров (програмен директор в БСК) по време на Среща на генералните директори за висшето образование на страните от ЕС. Събитието е в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. България се нареди сред първите страни-членки, постигнали степен на синхронизация, след като професионалните стандарти, разработени и поддържани от MyCompetence, бяха интегрирани с ESCO. Синхронизацията е от съществено значение за улесняването на диалога между бизнеса и образованието, преодоляването на недостига и засилването на акцента върху тези умения и компетенции, които са търсени и са от съществено значение за развитието на икономиките на страните-членки на ЕС. MyCompetence е проектирана и разработена в периода 2010-2015 г. за 20 икономически сектора, а през 2017-2019 г. предстои да бъде надградена с компетентностни профили за длъжностите в още пет икономически сектора. Така включените в системата сектори ще станат общо 25, а разработените професионални стандарти ще покрият почти половината от съществуващите в страната длъжности. Огромното предизвикателство е превръщането на MyCompetence в Национална система за оценка на компетенциите чрез обвързването й със системата професионалното образование, в учебните планове и програми на която да бъдат устойчиво отразявани изискванията на пазара на труда в България. Това ще съдейства и за повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес, но и ще повиши конкурентоспособността на българското образование и "изтичането" на ученици и студенти към чужбина.

Източник: БСК

Преките инвестиции на чужденци в недвижими имоти в България за периода от януари до декември миналата година са за 10,8 млн. евро. В сравнение със същия период на миналата година спадът е около 80%, когато този вид инвестиции са били 63,1 млн. евро, отчита Българската народна банка (БНБ). Най-голям дял от инвестициите в недвижими имоти през миналата година се падат на Русия - 53,6%, или 5,8 млн. евро, на Германия - 11,5%, или 1,2 млн. евро, и Украйна - 11,1%, или 1,2 млн. евро от общия размер за периода. Като цяло преките чуждестранни инвестиции в българската икономика през миналата година са се увеличили с 36,7% и са 901,9 млн. евро. Увеличението е с 241,9 млн. Евро

Източник: ДумаКвалификационeн REFA-курс
Модул 1: 12.03 - 16.03.2018 и 26.03-30.03.2018 г.
Модул 2: 16.04 - 27.04.2018 г.

Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Втори модул: “Управление на данни за производството”
Тема: Управление на данни и време
 • Хронометриране на разпръснатото време
 • Системи за задаване на планови времена
 • Нормиране на времето
 • Мултимоментно заснемане
 • Време за възстановяване и почивка

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София
  Концесии

  Концесиите на 23 плажа и един договор за наем изтичат през 2018 и 2019 година.  През 2018 г. изтичат договорите за плажните ивици в курортите Св. св. Константин и Елена, АлбенаСлънчев ден и Ривиера и за централния плаж на Царево, както и договорът за наем на централния плаж в Приморско. Наскоро изпълнителният директор на “Албена” АД Красимир Станев призова управляващите да задвижат процедурите за нов концесионен конкурс за плажа на курорта, тъй като те са сложни и продължителни и има опасност следващото лято ивицата да остане без стопанин. Това е обвързано с договорите, които курортът сключва с туроператори, тъй като хотелите включват плажните услуги в цените на пакетите. От приватизацията на Албена насам концесионер на плажа винаги е било дружеството “Албена” АД. В същото положение са и курортите Слънчев денРивиера и Св. св. Константин и Елена. Сред останалите курорти, за чиито плажове концесионните договори изтичат догодина, се оказва и Златни пясъци. Сред ивиците, които може да останат безстопанствени и неохраняеми от догодина, са Кранево, Кабакум, Шкорпиловци, два от плажовете на Созопол, Приморско, Китен и Силистар. В момента нови концесионни процедури може да се обявяват само по Закона за устройство на Черноморското крайбржие, който обаче ще действа по отношение на плажовете само до края на 2018 г.

  Източник: 24 часа

  Дружества
  Производство на друго облекло и допълнения за облекло, некласифицирани другаде
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2016 г.
  (хил. лв.)
    1   Балкантекс ЕАД - София   68 980  
    2   Марс Армор ООД - Костинброд   45 809  
    3   Балконф ЕООД - Варна   32 463  
    4   Янев ЕООД - Хасково   22 359  
    5   Катерини Текстил ЕООД - Перник   12 238  
    6   Р.Б.О. ЕООД - Враца   8 887  
    7   Белтарт ЕООД - Голямо Враново   7 690  
    8   Делена ДД ЕООД - Хасково   7 294  
    9   Блу пойнт ЕАД - Перник   6 653  
    10   Е.П.Кон ООД - София   5 075  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска фондова борса - София - 20.02.2018
    Обща стойност (BGN): 618 985.19  
  Брой търгувани компании: 33
  Premium 58 485.62
  Standard 459 101.09
  АДСИЦ 40 758.67
  Структурирани 9 715.16
  Облигации 50 924.65
  Най-голяма промяна в цените
  Слънчев бряг АД - Несебър -24.37 %
  Албена АД - Оброчище 2.50 %
  BaSE - Акции: 145.18

  Регулирана информация
  4VI Випом АД - Видин
  4KP КММ АД - Шумен
  5ND Наш Дом - България АД
  - Холдинг - София

    СЕРТИФИЦИРАНИ
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

  Турският фонд за частни капиталови инвестиции Actera планира да направи първично публично предлагане (IPO) на компанията си за автомобилни компоненти Standard Profil. Като посредник е наета JP Morgan, а листването вероятно ще стане на борсата в Лондон през май 2018 г. Standard Profil работи и в България от 2005 г. чрез дружеството си "Стандард профил", което е собственик на завода за каучукови уплътнения за автомобилната промишленост в Стара Загора. Това беше първата чуждестранна инвестиция на турската компания.Групата Actera, която е най-големият частен фонд за дялови инвестиции в Турция, придоби Standard Profil през 2013 г. Качването на компанията на борсата пет години по-късно може да означава както опит за набиране на свеж капитал, така и желание на групата да излезе от инвестицията. Самата Standard Profil е създадена преди 40 години и днес е втора в Европа и шеста в света по производство на каучукови уплътнения за автомобили. Тя е собственик на общо осем завода - два в Турция и по един в Мексико, Испания, Мароко, България, Китай и Южна Африка, а оборотът й за 2016 г. е 390 млн. евро. Компанията доставя продукти на производители като Toyota, General Motors и Renault. Голяма поръчка за Opel Astra беше причината за резкия скок на приходите на старозагорския завод през 2016 г. Тогава "Стандард профил" повиши продажбите си с 19% до 95 млн. лв., а печалбата нарасна почти четири пъти до 2.8 млн. лв. Предходната година компанията удвои производствените си площи и увеличи капацитета си до над 1.75 млн. комплекта различни видове системи за уплътнения с инвестиция за 21 млн. лв. В новите помещения ще се произвеждат и поръчките за Skoda (част от Volkswagen Group), която догодина се очаква да стане основен клиент на българското дружество. По предварителни данни оборотът на "Стандард профил" за 2017 г. е 90 млн. лв.

  Източник: Капитал

  Проектът за АЕЦ "Белене" не може да бъде реализиран без държавна подкрепа, коментира енергийният експерт Антон Иванов. Формите на държавно участие могат да бъдат инвестиционна подкрепа, държавни гаранции за заем и др., както и оперативна подкрепа. В началото на годината БАН разпространи част от доклада си за нуждата от АЕЦ "Белене". От съкратения вариант ставаше ясно, че централата може да се реализира, но само при постигането на определени параметри. Проектът е жизнеспособен при инвестиционен разход под 10.5 млрд. евро, при съотношение на привлечен и собствен капитал 70:30 и лихва под 4.5%. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че докладът ще бъде обсъден в "широк формат" и едва след това ще се вземе решение дали строежът на АЕЦ "Белене" ще бъде размразен.

  Източник: Сега

  Ново лизингово дружество ще заработи на пазара до няколко месеца. "София комерс – Заложни къщи" е учредило лизингова компания. "Софком лизинг" е името на новата компания. То е с капитал 500 хил. лв. и е регистрирано на 16 февруари 2018 г. Едноличен собственик е най-голямата верига заложни къщи в България. На този етап компанията все още не е регистрирана в БНБ, на какъвто режим са небанковите финансови институции, отпускащи лизинг, бързи кредити и пр. "София комерс – Заложни къщи" разширява дейността си и извън Бъглгария. От декември 2017 г. в Македония работи дъщерно дружество на компанията, като целта е създаване на финансова институция, осъществяваща заложна дейност и ипотечно финансиране. Към края на 2017 година броят на лизинговите компании, регистрирани в БНБ е 47 според данните за дейността им. За миналата година компанията е повишила леко приходите си до 5.5 млн. лв., но има спад на печалбата с около 230 хил. лв. до 1.07 млн. лв.

  Източник: Капитал

  Община Павликени ще заведе иск срещу „Лигнум Холдинг“ АД да върне арендувания имот и да заплати дължимите арендни вноски за периода 2015/2016 г. и 2016/2017 г. Инвеститорът имаше намерение да създаде насаждения от дървесни видове за добиване на фина дървесина в землището на с.Сломер. Върху площ от 464 дка фирмата засади бяла акация, черница, череша и черен орех. През януари 2013 г. след проведен публично оповестен конкурс Община Павликени сключи договор за аренда на 464 дка земеделска земя с арендатора „Лигнум холдинг“ АД, Германия. Срокът на договора е 25 години, а арендаторът се задължава да заплаща годишното арендно плащане в размер на 11 622,00 лв. или по 25,00 лв. за декар. Освен това арендаторът е длъжен да създаде и отглежда трайни насаждения от видове с ценна дървесина, както и в срок до 3 години от сключването на договора да създаде 5 нови работни места за поне 60 месеца. В договора е заложено и инвестиране в терена, като за целия срок на договора „Лигнум холдинг“ АД е трябвало да вложи 1 881 319,26 лв. Налице е обаче съществено неизпълнение на задълженията на арендатора. Фирмата е внесла годишните арендни плащания само за стопанските 2013/2014 г. и 2014/2015 г., но не и за последните две стопански години, които са в общ размер 23 244 лв., а разкритите 5 работни места бяха само за 36 месеца.

  Източник: Дарик радио

  Искова молба до Окръжния съд за обявяване за нищожен сключения анекс към договора за наем с частната болница "Вива Медика" е подала МБАЛ "Христо Ботев" във Враца, съобщиха от държавната болница. Договорът за наем на сградата, собственост на държавното лечебно заведение, е от 18 март 2009 г. Въпреки изрична забрана по Закона за лечебните заведения, през 2014 г. е подписан анекс за удължаване на договорните отношения до 18 март 2023 г. От МБАЛ "Христо Ботев" припомнят, че на територията на държавна или общинска болница може да работи друго лечебно заведение само при условие, че извършва различни медицински дейности. При справка на официалната страница на здравното министерство обаче се установява, че двете лечебни заведения осъществяват идентични дейности в няколко отделения. За подадената искова молба надлежно са уведомени всички компетентни държавни органи, в това число и Специализираната прокуратура.

  Източник: Дума         Българска стопанска камара
   

   
  "Изнесен търговски офис"
  В помощ на външнотърговската дейност
   

     Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света

   
  Новини от БСК и членовете на БСК

  Жечко Димитров: Повишаването на компетенциите е от ключово значение за конкурентоспособността

  Община Козлодуй подписа меморандум с ИКЕМ

  „Машините са празни“ - глад за работна ръка в Североизточна България

  Центърът за външноикономическо сътрудничество при БСК публикува две ръководства в услуга на износителите: „Как да изнасяме за САЩ?“ и „Ръководство към Търговско-икономическото споразумение (СЕТА) между ЕС и Канада“


  Предстоящи събития

  20-21 февруари: Среща на генералните директори за висшето образование

  22-23 февруари: Европейски форум "Университети - бизнес"

  28 февруари: Протест под надслов „НЕ“ на далаверите в енергетиката!“

  1 март: Конференция "Транспорт и логистика 2018"

  1 март: Ден на BUSINESSEUROPE – 2018

  13 март: Семинар „Как се изработва и какви са ползите от нефинансовия отчет?“

  13 март: Изложение за стартиращи иновативни фирми Sofia Startup Expo (SSE)

  13 март: Бизнес форум „Алтернативни възможности за финансиране на устойчивия растеж“

  15-16 март: Бизнес делегация за участие в бизнес форум в гр. Ниш. Срок за регистрация: 02.03.2018 г.

  15 февруари – 16 март: Регионални срещи за подготовката на процедура „Изграждане на регионални научни центрове”

  21-22 март: Международна конференция „Бъдещето на труда“

  22-23 март: Среща на група 1 "Работодатели" на Европейския икономически и социален комитет

  11 април: Конференция "Чиста енергия и индустриална конкурентоспособност за устойчиво развитие"

  17-18 май: Съвет на президентите на BusinessEurope

  18 май: Европейски минен бизнес форум 2018 г.

  14 юни: Международна среща за Черноморския регион


  Безплатен абонамент за информационни бюлетини
  БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

   


  Външноикономическо сътрудничество
     Enterprise Europe Network  
      Външнотърговски консултации  
     Оферти от български и чуждестранни фирми  

   

  Център за компютърно обучение
  към Българската Стопанска Камара

  Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара предлагат следните курсове:  Обучение по мрежи в Сиско академията:
  ССNА 1 - 27 януари 2018, съботно-неделен
  CCNA 1 - 29 януари 2018, вечерен
  CCNA 3 - 10 февруари 2018, съботно-неделен
  CCNP Switch - 3 февруари, съботно-неделен
  NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
  Обучение за MS Office:
  MS Excel базово ниво - 18, 19, 20 декември 2017, следобеден

  Регистрирайте се онлайн сега!

  За допълнителна информация: тел. 981 03 26
  http://educentre.bia-bg.com/,
  e-mail: educentre@bia-bg.com

   

   
  Център за професионално обучение на БСК
  Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
  Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
  Центърът за професионално обучение на БСК организира:
  Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
  Обучения за начална и допълнителна квалификация;
  Обучения по ключови компетенции;
  Вътрешно фирмени обучения по заявка;
  Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
  Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
  Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
  Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

  За допълнителна информация:
  тел. 987 97 03; 932 09 69,
  e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
  www.training.bia-bg.com

   


         Светът

  Европа

  Правителството на Еманюел Макрон ще предложи по-строги закони за имиграцията и даването на убежище. Законопроектът предвижда удвояване от 45 на 90 дни на срока, за който нелегалните мигранти могат да бъдат задържани, както и съкращаване на процедурата за кандидатстване за убежище. Незаконното прекосяване на границите на Франция ще бъде считано за престъпление, което ще се наказва с една година затвор и глоби. Правителството казва, че иска да бъде едновременно строго и справедливо по въпроса с имиграцията. Проектозаконът цели да направи по-лесно за непълнолетни лица да получат убежище и да съкрати наполовина времето, което отнема на властите да разгледат молбите за убежище. Въпреки че парламентарното мнозинство на Макрон, съставено от леви и десни политици, досега бе много обединено, правителствените планове за регулиране на миграцията предизвикват безпокойство в неговите редици, свързани с човешките права.

  Източник: Reuters

  Америка

  Шефът на Световната търговска организация (СТО) Роберто Азеведо призова САЩ да предотвратят „парализата“ в системата за уреждане на глобални търговски спорове, тъй като икономическото напрежение между Вашингтон и Китай се разраства. Органът за уреждане на спорове (DSB) се възприема като ключово средство на базираната в Женева СТО, предлагайки на държавите форум за работа чрез оплаквания, като същевременно се избягва обмен на тарифи, които могат да предизвикат търговска война. Докато протекционистичната администрация на президента Доналд Тръмп увеличи враждебна реторика към СТО като цяло, DSB е неспособна на преки действия. Държавните служители в търговията при Тръмп, които твърдят, че решенията на DSB несправедливо подкрепят развиващите се страни като Китай, са блокирали назначаването на каквито и да било нови съдии, засилвайки изоставането на съда, който вече е критикуван, че работи твърде бавно.

  Източник: AFP

  Азия

  Японската технологична корпорация Sony съобщи, че ще е поредната голяма компания, която ще навлезе на местния таксиметров пазар и на пазара за споделени пътувания. Компанията има планове да създаде съвместно дружество за разработване на система за споделяне на коли на основата на изкуствен интелект. Страната се определя като потенциално печеливш пазар в сектора, като регулаторите са под натиск да облекчат строгите правила. В момента на любителите шофьори в Япония е забранено да предлагат таксиметрови услуги заради безопасността, като компаниите за споделено пътуване са ограничени да предлагат услуги, свързващи клиентите със съществуващите таксиметрови компании през мобилни платформи. Sony планира да създаде платформата на основата на изкуствения интелект с Daiwa Motor Transportation и още пет местни таксиметрови компании. 

  Източник: Reuters

   
  Индекси на фондови борси
  20.02.2018
  Dow Jones Industrial
  24 964.75 (-254.63)
  Nasdaq Composite
  7 234.31 (-5.16)
  Стокови борси
  20.02.2018
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)61.11
  Heating oil ($US/gal.)1.9100
  Natural gas ($US/mmbtu)2.6200
  Unleaded gas ($US/gal.)1.9200
  Gold ($US/Troy Oz.)1 328.80
  Silver ($US/Troy Oz.)16.36
  Platinum ($US/Troy Oz.)998.20
  Hogs (cents/lb.)69.20
  Live cattle (cents/lb.)127.72

         Опознай България

  Ден на оказване на признателност към лицата, съпротивлявали се срещу нацизма в Република България

  С Решение № 1091 от 29 декември 2016 г. Министерският съвет обявява 21 февруари за Ден на оказване на признателност към лицата, съпротивлявали се срещу нацизма в Република България. На тази дата през 1941 г. в дома на Никола Мушанов се провежда съвещание на лидерите на опозицията, които се противопоставят на влизането на България в Тристранния пакт. Страните от оста (Рим - Берлин - Токио) или страните от Тристранния пакт е военен блок между Хитлеристка Германия, Италия, Япония и други държави, участвали във Втората световна война и противостоящи на Антифашистката коалиция. След срещата водачите на демократите, радикалдемократите, земеделците и социалдемократите излизат с „декларация за пълен неутралитет на България”. Мушанов отива на дълъг разговор с министър-председателя Богдан Филов, после връчва декларацията и на цар Борис III. Никола Стойков Мушанов е български политик, един от водачите на Демократическата партия през първата половина на 20 век. Той е министър-председател начело на три правителства през 1931 – 1934 година. (Снимка: bg.wikipedia.org)


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.02.2018
  Българска версия: 29927, Английска версия: 3006

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2019
   ПВСЧПСН
  1 123456
  278910111213
  314151617181920
  421222324252627
  528293031   

  Февруари 2019
   ПВСЧПСН
  5    123
  645678910
  711121314151617
  818192021222324
  925262728   

  Март 2019
   ПВСЧПСН
  9    123
  1045678910
  1111121314151617
  1218192021222324
  1325262728293031

  Април 2019
   ПВСЧПСН
  141234567
  15891011121314
  1615161718192021
  1722232425262728
  182930     

  Май 2019
   ПВСЧПСН
  18  12345
  196789101112
  2013141516171819
  2120212223242526
  222728293031  

  Юни 2019
   ПВСЧПСН
  22     12
  233456789
  2410111213141516
  2517181920212223
  2624252627282930


   2019   2018   2017  
   2016   2015   2014  
   2013   2012   2011  
   2010   2009   2008  
   2007   2006   2005  
   2004   2003   2002  
   2001   2000   1999