Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 07 февруари 2018 г., брой 4644
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(07.02.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20041
USD   1.58637
CHF   1.69029
EUR/USD   1.2329*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Кимко АД - София
Монтис Груп АД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

На проведена на 6 февруари 2018 г., в Министерския съвет среща на работодателските организации с министър-председателя Бойко Борисов, председателя на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, заместник министър-председателя Томислав Дончев, министрите Владислав Горанов, Теменужка Петкова и ръководителите на НЕК, БЕХАЕЦ Козлодуй и БНЕБ бяха обсъдени проблемите в сектор енергетика. Представителите на изпълнителната и законодателната власт приеха основните предложенията на национално представените работодателски организации и поеха ангажимент за поетапното им изпълнение. Беше договорено след 15 дни да се проведе нова среща за оценка на изпълненото до момента. Оттеглено беше искането за оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, но работодателските организации остават в готовност за протестни действия.

Източник: БСК

През 2016 г. аутсорсинг индустрията е допринесла за формирането на 3.6% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България, тоест 1.5 млрд. евро. Очакванията са до 2020 г. този дял да нарасне до 4.2% или 2.5 млрд. евро. Прогнозата е на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции и Българската аутсорсинг асоциация (БАА). Аутсорсинг индустрията генерира 6.5% от общите разходи за заплати и представлява 5% от всички социално- осигурителни вноски, платени в икономиката през 2016 г., а през следващите 4 години се очаква тези показатели да се удвоят. Заетите в индустрията преди година са били близо 48 хил. души, а до 2020 г. се очаква да надхвърлят 62 500 души. Към момента 80 на сто от индустрията работи на територията на София, но се подготвят още три центъра - в Пловдив, Варна и Бургас. Делът на ИТ и софтуерните специалисти и заетите в аутсорсинга на бизнес процесите постепенно намалява поради припокриването на дейности, извършвани от компаниите. Наблюдава се и специализация на пазара в областта на аутсорсинга на финансови и счетоводни услуги или такива по управлението на човешки ресурси. Проучванията сред 389 компании на бизнес процеси и аутсорсинг на информационни технологии водят до заключението, че аутсорсингът е печеливш сектор, но основен проблем и при него е недостигът на квалифициран персонал, който да поеме по-сложни и комплексни проекти, с повече специализация и добавена стойност.

Източник: Дневник

 
Квалификационeн REFA-курс
Модул 1: 12.03 - 16.03.2018 и 26.03-30.03.2018 г.
Модул 2: 16.04 - 27.04.2018 г.

Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Втори модул: “Управление на данни за производството”
Тема: Управление на производството
  • Организация на производството
  • Планиране и контрол на производството
  • Анализ на работното място
  • Европейско законодателство по отношение на безопасните и здравословни условия на труд
 
http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София
Дружества
Производство на класически (машинно или ръчно плетени) пуловери, жилетки и други подобни изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   КНМ Текстил ООД - Плевен   12 880  
  2   Брод Трико ЕООД - София   11 108  
  3   Неви Фешън Текстайл ЕООД - Плевен   10 050  
  4   Нитекс 96 АД - Доспат   8 557  
  5   Брод Лъки ЕООД - Лъки   8 146  
  6   Саси Фешън ООД - София   7 599  
  7   Фешън груп ЕООД - Плевен   5 943  
  8   Биляна Нетуеър ЕООД - Петрич   4 040  
  9   Боряна АД - Червен бряг   3 953  
  10   Ти Ем Ти ООД - Плевен   3 400  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 06.02.2018
  Обща стойност (BGN): 2 534 811.77  
Брой търгувани компании: 58
Premium 1 819 440.33
Standard 521 646.44
АДСИЦ 175 513.00
Структурирани 18 212.00
Най-голяма промяна в цените
Спарки-Елтос АД - Ловеч -25.55 %
ЦБА Асет Мениджмънт АД - Дебелец 15.38 %
BaSE - Акции: 655.60

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Официалното обединение на ОББ и Сибанк е факт от 5 февруари 2018 г. и резултатът за клиентите е, че вече банкират изцяло по тарифите на ОББ. Към момента технически процесът е обхванал 32 офиса. Със сливането конкуренцията на банковия пазар в България се свива до 26 институции, а ОББ изпреварва Пощенска банка и ПИБ и става третият по големина играч с активи за 10.9 млрд. лв. по данни към края на 2017 г. В края на 2016 година белгийската група KBC се договори да купи ОББ от досегашния й собственик, гръцката NBG, в сделка за 610 млн. евро (включваща и лизингов бизнес). Регулаторът одобри сделката заради намерението да последва консолидация в сектора. Получено е и акционерното одобрение за обединението, имайки предвид, че KBC е едноличен собственик на Сибанк и на 99.91% от капитала на ОББ. При вливането акциите на KBC в Сибанк се конвертират в акции за 17.8 млн. лв. в ОББ, което води до вдигане на капитала на ОББ от 75.9 млн. лв. на 93.8 млн. лв. Към края на миналата година ОББ отчете нетна загуба в размер на 56.3 млн. лв., която се дължи на еднократно начисляване на обезценки при прочистването на кредитния портфейл. За Сибанк резултатът бе печалба от 31.4 млн. лв. Досегашният й изпълнителен директор и кънтри мениджър на белгийската група за България Петър Андронов застана начело на обединената банка.

Източник: Капитал

Три от планираните метростанции от третия диаметър ще бъдат вкарани под земята, вместо да останат наземни, както бе планирано, става ясно от обществена поръчка на "Метрополитен". Тя е за изготвяне на идеен проект за малко над 3 км трасе от бъдещото метро, което включва станциите 2,3 и 4. Те се намират в кварталите "Левски Г", "Сухата река" и "Хаджи Димитър". Промяната в трасето се налага заради променен Подробен устройствен план в района. Затова сега тепърва ще трябва да се правят нови инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания и да се проследи съществуващата инженерна инфраструктура. Стойността на обществената поръчка е за 400 000 лева. Преди няколко месеца е била пусната подобна поръчка от "Метрополитен" за много по-малка стойност - 180 000 лева. Тя е била за изготвяне на актуализация на идеен проект за участък от трета метролиния между станции 2 и 5, като тогава по намерението е било станция 3 да остане наземна. За този етап от строежа на третия диаметър все още не е осигурено финансиране.

Източник: Дума

6-етажната сграда на улица „Московска“ 9 в София, в която основен наемател е британското посолство, е продадена, съобщи посредникът по сделката - „Фортон“. Оттам уточняват, че купувач е българско дружество. Продавачът е регистрирания в Ирландия фонд за недвижими имоти „Авестус“, който притежава и „Мол София“ на булевард „Стамболийски“ чрез своето дружество „Дорадо 1“. За търговския център от над 1 година се водят преговори за продажба. По време на преговорите изтече информация, че основният кандидат да купи мола е южноафриканският фонд НЕПИ, но междувременно той купи два други мола - „Сердика“ и „Парадайс“. От финансовите отчети на „Дорадо 1“, която управлява мола на бул. „Стамболийски“, се вижда, че преди около две години е правена оценка на активите от наетата за тази цел агенция за недвижими имоти „Явлена“. Според нея молът е оценен за около 120 млн. лв., а сградата на „Московска“ - за 15 млн. лв. Имотът бе построен от израелската фирма „Ащром“ през 2001 г. - три години преди същата фирма да изгради „Мол София“. Впоследствие и двете са били продадени на ирландския фонд.

Източник: 24 часа

Националната банка на Сърбия не е дала разрешение на българския фонд Rіvеr Stухх Саріtаl да придобие мажоритарна собственост в Теlеnоr Ваnк. Причината е, че фондът не покрива изискванията на регулатора, съобщават от институцията. От норвежкия телеком са потвърдили за отказа. Rіvеr Stухх Саріtаl трябваше да придобие 85% от банката, а другите 15% да останат собственост на Теlеnоr. В отговор, Елвин Гури, ръководител на фонда, заяви, че дружеството няма да се откаже от инвестицията. Теlеnоr създаде банката през 2014 г., придобивайки клона на КВС. Към момента институцията има около 350 000 клиента. Елвин Гури е един от създателите на кредитната компания Jеt Finаnсе, продадена по-късно на ВNР Раribаs. Норвежката Теlеnоr може да напусне изцяло пазара в Югоизточна и Централна Европа, като в момента оценява оферта на американски фонд за придобиване на активите в региона.

Източник: money.bg

Община Г. Оряховица и “Национална компания индустриални зони” ще подпишат меморандум за сътрудничество. Целта е да се насочи инвеститорският интерес към Г. Оряховица и най-вече към новата индустриална зона в района на Летището. Сътрудничеството между компанията и Община Горна Оряховица включва обмен на информация и добри практики, участие в съвместни инициативи. Идеята е да се привлекат инвеститори, които да изградят своя бизнес в горнооряховската индустриална зона. “Национална компания индустриални зони” е държавна фирма, специализирана в изграждане на индустриални паркове, управление на индустриални зони, информационни услуги на инвеститорите. Тя оперира четири действащи зони – Свободни зони Русе, Видин и Свиленград и Транзитна търговска зона – Варна и развива пет допълнителни индустриални терена в градовете Божурище, Бургас, Карлово, Телиш (Плевен) и Варна. В напреднал стадий на развитие са Икономическа зона София-Божурище и Индустриален и логистичен парк Бургас.

Източник: Янтра - Велико Търново       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно Проект на ЗИД на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност


Предстоящи събития

22-23 февруари: Европейски форум "Университети - бизнес"

28 февруари: Протест под надслов „НЕ“ на далаверите в енергетиката!“

1 март: Ден на BUSINESSEUROPE – 2018

21-22 март: Международна конференция „Бъдещето на труда“

22-23 март: Среща на група 1 "Работодатели" на Европейския икономически и социален комитет

11 април: Конференция "Чиста енергия и индустриална конкурентоспособност за устойчиво развитие"

17-18 май: Съвет на президентите на BusinessEurope

14 юни: Международна среща за Черноморския регион


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара предлагат следните курсове:Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNА 1 - 27 януари 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 януари 2018, вечерен
CCNA 3 - 10 февруари 2018, съботно-неделен
CCNP Switch - 3 февруари, съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office:
MS Excel базово ниво - 18, 19, 20 декември 2017, следобеден

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Сърбия и Черна гора може би ще могат да се присъединят към Европейския съюз до 2025 г., заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, отбелязвайки, че "индикативната дата" има за цел да окуражи страните към присъединяване. Юнкер говори пред Европейския парламент само часове преди Европейската комисия да оповести новата си стратегия за Западните Балкани с оглед на интегрирането на шест страни от региона - Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Македония и Албания. Това е и сред обявените от българското председателство приоритети. От тези страни ЕС смята Сърбия и Черна гора за най-напреднали в присъединяването и новата стратегия се очаква да постави пред тях 2025 г. като дата за присъединяване, ако изпълнят всички критерии. Това е индикативна дата, която да окуражи заинтересованите последователно да движат нещата, каза Юнкер. Той отбеляза, че ЕС трябва да помогне на страните от Западните Балкани да се движат към присъединяване. Всички са все още далеч от изпълнение на критериите, заяви Юнкер.

Източник: Associated Press

Америка

През януари темпото на растеж в сферата на услугите на САЩ се ускори изненадващо рязко до 12 и половина годишен връх благодарение на здрав ръст на новите поръчки, показва проучване на Institute for Supply Management (ISM), което е пореден сигнал за наличието на силен икономически импулс в началото на новата година. Индексът ISM, измерващ активността извън промишлеността, скочи през януари с 3,9 пункта до 59,9 пункта при очаквания за по-скромно негово повишение към 56,5 пункта. По този начин индексът остава за 96-а поредна седмица трайно над важното ниво от 50 пункта, достигайки през януари най-високо ниво от август 2005 година насам. Индексът, измерващ новите поръчки в сферата на услугите, нарасна само в рамките на месец с 8,2 пункта към 62,7 пункта, достигайки най-високо ниво от януари 2011 година, докато индексът, оценяващ бизнес активността в непромишлената сфера се повиши с 2,0 пункта до 59,8 пункта.

Източник: CNBC

Азия

Най-голямата японска автомобилна компания Toyota Motor Corp. повиши прогнозите си за оперативната печалба продажбите си за текущата финансова година, която завършва на 31 март. Според новите оценки операционната печалба за тази финансова година ще бъде в размер 2,2 трлн. йени ($20 млрд.). Преди Toyota прогнозираше този показател на ниво 2 трлн. йени, като компанията подобряваше оценките си вече за трети път през тази финансова година. Прогнозата за продажба на автомобили за годината също е повишен от 10,25 милиона до 10,3 милиона бройки. За сравнение за миналата финансова година по този показател бяха отчетени 10,251 млн. автомобила. Toyota увеличава продажбите на кросоувъра RAV4 в САЩ, премиум седанът Camry е най-търсеният модел кола н американсикя пазар през 2017 година. През януари т.г. делът на компанията на този пазар е 14,5%, и отстъпва по този показатели единствено на General Motors Co. (17,2%). За цялата 2017-а Toyota бе трета по продажби на американския пазар с дял 14,1%.

Източник: CNBC

 
Индекси на фондови борси
06.02.2018
Dow Jones Industrial
24 912.77 (567.02)
Nasdaq Composite
7 115.88 (148.36)
Стокови борси
06.02.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)63.89
Heating oil ($US/gal.)2.0000
Natural gas ($US/mmbtu)2.7600
Unleaded gas ($US/gal.)1.8200
Gold ($US/Troy Oz.)1 332.20
Silver ($US/Troy Oz.)16.70
Platinum ($US/Troy Oz.)995.90
Hogs (cents/lb.)71.42
Live cattle (cents/lb.)124.58

       Опознай България

Капитан Петко Войвода (6.ХII.1844–7.II. 1900)

Капитан Петко Войвода е легендарен българин, посветил живота си на борбата за независимостта на българските тракийски земи и за обединението им с България. Роден е в с. Доганхисар, тогавашна Западна Тракия. За живота на Капитан Петко Войвода научаваме не толкова от историците, колкото от романа за него, написан от Николай Хайтов. Петко Войвода е обичан не само от българите, но и от турците и гърците, защото защитавал правата на всички бедни, независимо от тяхната националност. Той не се ограничава единствено в границите на България, готов е да се бори за всеки народ в Европа, страдащ несправедливо. Част от тези негови усилия е невероятното приятелство между него и Гарибалди. Двамата мъже се срещат лично през 1866 г. Гарибалди помага на младия българин да сформира отряд от 220 доброволци, основно италианци, които по-късно се присъединяват към въстаналите революционери и заминават за о-в Крит, за да се бият срещу турците за освобождението на критския народ. Последните години от живота си, Капитан Петко Войвода прекарва във Варна. Заради русофилските му убеждения и противопоставянето на политиката на Фердинанд I и Стефан Стамболов, е арестуван и интерниран многократно. Това влошава здравословното му състояние и ускорява смъртта му на 7 февруари 1900 г.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.02.2018
Българска версия: 29930, Английска версия: 3005

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999