Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 26 януари 2018 г., брой 4636
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(26.01.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.24710
USD   1.57639
CHF   1.67451
EUR/USD   1.2407*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Елпром Елхово АД - Елхово
Радис Груп АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

В остра позиция работодателите поискаха от президента Румен Радев да наложи вето върху приетия само преди дни закон за частната охранителна дейност, написан от ГЕРБ. В писмо до президента работодателите изразяват пълно несъгласие с нормативния акт. Според тях той е приет при съществени нарушения на законодателната процедура - не е преминал валидно обществено обсъждане, липсва оценка на въздействието и съответствие с правото на ЕС. Законът не отговаря и на очакванията на сектора, защото въвежда прекомерни и ненужни регулации, което е в разрез с правилата на конкуренцията и на общата забрана за дискриминация във вътрешния пазар на ЕС и ЕО. Освен това е в противоречие и на декларираните от правителството намерения за намаляване на административната тежест. Новият закон налага свръхрегулация на сектора, защото изисква представянето на допълнителни документи, твърдят работодателите. Някои от разпоредбите ще блокират дейността на компаниите, ще доведат до значителни дисбаланси, а е възможно дори да провокират даване на нерегламентирана държавна помощ. Законът влиза и в сблъсък с европейското законодателство, защото въвежда възможността частни охранителни фирми да осигуряват опазване на имуществото и населението и на обществения ред в урбанизираните територии, което е основна функция на публичните власти и правоохранителните органи.

Източник: Сега

Европейската комисия обяви наказателни процедури срещу България в 6 различни области. Първата е високоскоростните мрежи. Европейската комисия предявява иск срещу България и Холандия пред Съда на ЕС, защото двете държави са забавили прилагането на директивата за намаляване на разходите за високоскоростни мрежи. Комисията призовава съда да наложи глоба от 22 226, 40 евро на ден на България и 87 091, 20 евро на ден на Холандия. Двете страни все още не са уведомили ЕК за всички необходими мерки за прилагане на директивата в националното законодателство. Тя цели да насърчи сътрудничеството между отделни области като енергетиката, водоснабдяването, превозите, като се създадат условия за изграждане на нова инфраструктура. ЕК настоява България да приложи и изцяло европейското законодателство в областта на енергетиката и да приложи правилно директивите за електроенергията и за природния газ. България е въвела неправилно няколко изисквания за отделяне, отнасящи се до собствеността, независимия преносен оператор и до оператора на разпределителната система. Не е приложила правилно правилата за свързване към мрежата, като е дала възможност на оператора на газопреносната система да отказва свързване на основание липса на възможности на системата. Страната разполага с два месеца, за да предприеме промени.

Източник: 24 часаДружества
Производство на сапун, миещи, почистващи и полиращи препарати
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Фикосота ООД - Шумен   180 349  
  2   Балев Корпорейшън ЕООД - Варна   37 584  
  3   Мексон ООД - Пловдив   34 691  
  4   Конвой Уорлд АД - Нови Искър   8 309  
  5   Веко ЕООД - Троян   8 069  
  6   Булеко 2000 ООД - София   5 787  
  7   Севън Топс БГ ООД - Пловдив   4 199  
  8   Релина ЕООД - Сливница   3 865  
  9   Пачико ООД - Русе   3 243  
  10   Каприкорн Кемикълс Груп ООД - София   3 070  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 25.01.2018
  Обща стойност (BGN): 287 404.20  
Брой търгувани компании: 31
Premium 219 889.32
Standard 61 233.87
АДСИЦ 6 076.69
Структурирани 204.32
Най-голяма промяна в цените
Ломско пиво АД - София -15.83 %
Северкооп Гъмза Холдинг АД - София 9.23 %
BaSE - Акции: 3 760.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Заводът за самолетни части, който Latecoere започна да строи през 2017 година край Пловдив, ще получи 6 млн. евро по плана "Юнкер". Финансирането е част от договор за общо 55 млн. евро, които Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) отпуска на френската група. Повечето от средствата са за научно-развойна дейност и иновации, но пари са предвидени и за новите производства в България и френския град Тулуза. Първоначалната инвестиция в Пловдив е 11 млн. евро и включва изграждане и оборудване на предприятието, което се очаква да заработи до края на март. Основният клиент на продукцията ще бъде самолетният гигант Airbus. Проектът на Latecoere е на обща стойност 110 млн. евро и срок на изпълнение до края на 2020 г., като ЕИБ осигурява половината от средствата. Той предвижда разработване и внедряване на иновации в производството на врати, оптични мрежи, бордови съоръжения и видеосистеми. Проектът включва също изграждането на високо дигитализиран "завод на бъдещето" от поколение 4.0 в Тулуза, както и предприятие за производство на компоненти в Пловдив. И двете фабрики са част от плана за трансформация на Latecoere до 2020 г., който предвижда автоматизация и оптимизация на разходите. Предприятието в "Тракия икономическа зона" ще е разположено на 5000 кв.м , от които 4000 кв.м производствена площ и 1000 кв. м административна. След откриването на завода през пролетта френската група предвижда и допълнителни инвестиции, като общата сума трябва да достигне 15 млн. евро в рамките на три години.

Източник: Капитал

Обслужените пътници на летище София през 2017 година са почти шест милиона и половина (6 490 096), което е ръст от 30,3% на годишна база. Рекордното увеличение по отношение на пътниците отбелязва и всеки един месец от изминалата година. През Терминал 1 са преминали 36% от всички пътници, а през Терминал 2 – 64%. Традиционно, най-силни месеци по отношение на брой обслужени пътници са юли, август и септември с над 600 хиляди пътуващи във всеки един от тях. 10-те най-предпочитани дестинации през изтеклата година са: Лондон, Милано, Варна, Рим, Амстердам, Брюксел, Мадрид, Тел Авив, Франкфурт, Мюнхен Ръст от 11,3% се наблюдава и в броя на самолетодвиженията за 2017 г. През 2017 година са излетели и кацнали общо 57 670 самолети. Обработените товарни и пощенски пратки са сходни спрямо тези от предходната година и възлизат на 21 хиляди тона на годишна база. Зимното разписание на летище София 2017/2018 г. предлага избор от над 20 авиокомпании, които изпълняват директни полети до 63 дестинации в Европа и Близкия Изток.

Източник: economic.bg

До средата на лятото на 2018 година започва работа нов мобилен оператор. Пет компании с регионално покритие, които предлагат телевизия и интернет, се обединяват, за да създадат първия "виртуален" оператор у нас. Компаниите Heт 1, Heтepa, CKATTeлeĸaбeл и Teлecим, ca ce oбeдинили в консорциума "Moбилни aлтepнaтивни ĸoмyниĸaции" AД, ĸaтo имaт paвeн дял в нoвaтa фиpмa. Цeлтa e дa предлагат нови услуги като използват съществуващата мpeжa нa мобилните оператори В момента новият консорциум води преговори с MtelTelenor и Vivacom, за да ползва вече изградената инфраструктура. Първите мобилни виртуални оператори възникват в края на миналия век в Европа. Тогава бизнесът осъзнава, че може да бъде рационален и вместо да изгражда свои предаватели започва да използва вече съществуващата техника. В света оперират над 1 200 виртуални оператори. България е една от малкото държави, в които няма подобен тип оператори. За сравнениe в Германия са 129, във Великобритания - 76, Холандия - 56, Румъния - 2, има подобни компании дори и в страни от Близкия Изток като Афганистан и Иран, посочи Петър Ризов, управител на Нет 1. Bce oщe нe e яcнo ĸoй oт тpите тeлeĸoмa щe ce cъглacи дa пpeдocтaви цялaтa cи инфpacтpyĸтypa нa нoвoтo дpyжecтвo.

Източник: Монитор

Фабриката за цигарени опаковки и филтри "Юрий Гагарин" в град Пловдив вече не е част от структурите на "Булгартабак холдинг". Подадено е заявление за вписване в Търговския регистър, според което дъщерното на холдинга "Благоевград БТ" е продало на регистрираната в Обединените арабски емирства Quarta LLC своите 66% дял в "Баранко". Последното дружество е най-големият акционер в "Юрий Гагарин" с 49% дял. Договорът за продажба е подписан още на 24 ноември 2017 г. Така основната работеща мощност вече е извън вървящия към ликвидация "Булгартабак". През 2016 г. беше закрита софийската му цигарена фабрика, а след като през 2017 г. бяха продадени марките и дистрибуцията на BAT, в края на годината бяха предприети и масови съкращения в "Благоевград БТ". Дружеството Quanta е създадено две седмици преди сделката на 7 ноември 2017 г. и се управлява от пакистанец на име Ризван Анвар Абаши. Засега въпреки новият акционер обаче няма индикации нещо да се променя в "Юрий Гагарин" - няма свикано общо събрание на акционерите за избор на ново ръководство или представител на Quanta. В самото "Баранко" също се запазва управителят Борислав Борисов. Той е член на борда на пловдивската фабрика и пълномощник и на другия съдружник в "Баранко" с 34% Semiramis International FZE, което също е от ОАЕ, макар и от друга свободна икономическа зона. То придоби дела си през миналата есен от Droslian Limited, компания, чрез която беше финансирано придобиването на "Юрий Гагарин" от някогашния тандем Пеевски - Василев.

Източник: Капитал

Във връзка с изтеклия мандат на Управителния съвет на ЕСО ЕАД в състав: Иван Йотов, Андрей Живков и Милко Милков, Надзорният съвет на дружество е взел решение да бъдат освободени и избира за нови членове Антон Славов, Ангелин Цачев и Пламен Йорданов. Решението е внесено в КЕВР. Регулаторът трябва да излезе със становище по така предложения нов състав на УС. Решението ще влезе в сила след вписването му в Търговския регистър. По време на първото редовно заседание на новоизбрания УС на Електроенергийния системен оператор членовете му ще изберат Изпълнителен член и Председател между тях.

Източник: Фирмена информация       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Сътрудничество между ИКЕМ и Военна академия Г. С. Раковски

Д. Бранков: Влизането в Еврозоната ще вдигне доходите и конкурентоспособността

АОБР сезира КЗК във връзка с цените на електроенергията

Становище на БСК относно Проект на ЗИД на Закона за опазване на околната среда (ЗООС)


Предстоящи събития

26 януари: Среща на БАМИ с журналисти

30 януари: Практическо прилагане на ISO 50001 - системи за управление на енергията

31 януари: Конференция "Иновации за конкурентоспособност. Базовите индустрии - двигател за растеж"

6-7 февруари: Семинар „Вътрешен одит на Система за управление на здраве и безопасност при работа (ISO FDIS 45001:2017, ISO DIS 19011:2017)“

22-23 февруари: Европейски форум "Университети - бизнес"

1 март: Ден на BUSINESSEUROPE – 2018

21-22 март: Международна конференция „Бъдещето на труда“

22-23 март: Среща на група 1 "Работодатели" на Европейския икономически и социален комитет

11 април: Конференция "Чиста енергия и индустриална конкурентоспособност за устойчиво развитие"

17-18 май: Съвет на президентите на BusinessEurope

14 юни: Международна среща за Черноморския регион


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара предлагат следните курсове:Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNА 1 - 27 януари 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 януари 2018, вечерен
CCNA 3 - 10 февруари 2018, съботно-неделен
CCNP Switch - 3 февруари, съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office:
MS Excel базово ниво - 18, 19, 20 декември 2017, следобеден

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Германският концерн Siemens AG, най-големият промишлен конгломерат в Европа, планира да продаде през тази година своето поделение Flender GmbH - един от водещите производители на задвижваща техника в света. Според източниците на агенцията потенциалните инвеститори вече са проявили интерес към Flender, включително няколко китайски компании и фондове за частен капитал. Преговорите са на ранен етап и няма сигурност, че те ще доведат до сделка. Официалният процес на продажба на бизнес се очаква да започне по-късно тази година. Siemens може да получи повече от 1 милиард евро за Flender, посочва запознат със ситуацията. Продажбата е в съответствие със стратегията на главния изпълнителен директор на концерна Джо Кезер, която предвижда намаляване на портфейла от активи на конгломерата и фокуса й върху ключови промишлени операции. Освен това Siemens планира да продаде бизнеса си за производството на диагностично медицинско оборудване и също така работи за интегриране на своите железопътни активи с дейността на френската компания Alstom, припомня Интерфакс.

Източник: Bloomberg

Америка

Венецуела "изгуби" половината от икономиката си от 2013 г. И става все по-зле. Безработицата ще достигне 30%, а цените на всички стоки са се повишили с 13 000% тази година, според данни на Международния валутен фонд, цитирани от CNN. Според Алехандро Вернер, икономист на МВФ за западното полукълбо, инфлацията расте заради "загубата на доверие във валутата на страната". 2018 г. ще маркира третата година на двуцифрен срив на брутния вътрешен продукт. През 2016 г. тя се сви с 16%, през 2017 г. с 14%, а през тази година прогнозният спад ще бъде 15%. Венецуела е в тежка икономическа, политическа и хуманитарна кризи, предизвикани основно заради политиките на правителството, казват икономисти. В цялата страна липсва храна и медикаменти. Боливарът пък вече практически не струва почти нищо, а правителството е в дефолт по дълга си. И не се очаква политическата криза не се очаква да свърши скоро. През пролетта ще има президентски избори, но се очаква Николас Мадуро отново да спечели, след като общо взето забрани на лидерите на опозиционните партии да участват. Към момента е неясно дали на някого въобще е позволено да се кандидатира.

Източник: CNN

Азия

През последното тримесечие на 2017 г. икономиката на Южна Корея се свива на тримесечна база за първи път от финансовата криза насам. Брутният вътрешен продукт (БВП) се е понижил спрямо третото тримесечие с 0,2 на сто, показват предварителните данни на Централната банка на Южна Корея. За сравнение - през третото тримесечие бе отчетено нарастване от 1,5 на сто спрямо предходното. Икономистите очакваха през четвъртото тримесечие БВП да не отчете промяна в нито една посока. Това е първото понижение от 9 години насам на фона на понижения в производството и строителството. Експерти отдават спада преди всичко с по-слабия износ и понижаващите се инвестиции в строителството. По отношение на разходите, намаляването на брутните инвестиции в дълготрайни активи и по-рязкото свиване на износа спрямо вноса са повлияли отрицателно на активността. На годишна база БВП се е увеличил с 3% след покачване от 3,8% през предходното тримесечие. Пазарните анализатори също очакваха по-силен ръст – с 3,1 на сто.

Източник: Dow Jones

 
Индекси на фондови борси
25.01.2018
Dow Jones Industrial
26 392.79 (140.67)
Nasdaq Composite
7 411.16 (-3.90)
Стокови борси
25.01.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)65.36
Heating oil ($US/gal.)2.1000
Natural gas ($US/mmbtu)3.4300
Unleaded gas ($US/gal.)1.9000
Gold ($US/Troy Oz.)1 350.60
Silver ($US/Troy Oz.)17.41
Platinum ($US/Troy Oz.)1 016.90
Hogs (cents/lb.)73.82
Live cattle (cents/lb.)122.60

       Опознай България

XXVII Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" 2018 г.

XXVII Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" 2018 г. ще се проведе в Перник от 26 до 28 януари 2018 г. Той e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията “сурвакари” и “кукери”. Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. На 26 юни 2009 г. по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник, президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обявява Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. Решението е взето в град Котор. От 2008 година Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари. Най-атрактивният му акцент е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина. Традиционно във фестивалната надпревара участват около 6 000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.(Официален сайт: www.surva.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 26.01.2018
Българска версия: 29880, Английска версия: 3006

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2019
 ПВСЧПСН
1 123456
278910111213
314151617181920
421222324252627
528293031   

Февруари 2019
 ПВСЧПСН
5    123
645678910
711121314151617
818192021222324
925262728   

Март 2019
 ПВСЧПСН
9    123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031

Април 2019
 ПВСЧПСН
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
182930     

Май 2019
 ПВСЧПСН
18  12345
196789101112
2013141516171819
2120212223242526
222728293031  

Юни 2019
 ПВСЧПСН
22     12
233456789
2410111213141516
2517181920212223
2624252627282930


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999