Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 23 януари 2018 г., брой 4633
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(23.01.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.22039
USD   1.59803
CHF   1.66256
EUR/USD   1.2239*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Златни пясъци АД - Варна
Индустриален парк Пловдив ООД - Благоевград
Металопак АД - Карнобат
Нови технологии на България АД - София
Сиконко билдинг АД - София
Фаворит Холд АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Скъпият промишлен ток със сигурност ще се отрази и на цената на електроенергията за бита, като тя може да поскъпне между 15 и 30%. Това прогнозираха четирите национално представени работодателски организации - БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП. Те представиха приоритетите си за 2018 г. Част от тях са свързани с исканията им за електронния обмен на документи, борбата с корупцията, сивата икономика, пазара на труда и др. Последното поскъпване на тока за бита бе през миналото лято, когато цените бяха увеличени с около 2-3%. Според работодателите тази година ще има значително повишение, а обяснението е в спекулативното поскъпване на тока за фирмите на свободния пазар. Затова и бизнесът заедно с двата най-големи синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", подготвя протест в края на месеца. Работодателите за пореден път изтъкнаха нуждата от реформа в енергетиката. Тя трябва да започне от прекратяването на държавната помощ за "американските централи" в "Марица-изток". Нужен е и нов Закон за енергетиката, който да въведе пълна либерализация на пазара. Бизнесът акцентира и върху повишаване на ефективността на държавните дружества, които често пъти излизат на загуба заради лоши управленски решения.

Източник: Сега

Чуждите вложения в българската икономика нарастват с 32.2 млн. евро през ноември 2017 г., като така общата сметка достига 883.7 млн. евро от началото на годината. Предварителните данни на Българската народна банка (БНБ) ще бъдат ревизирани още няколко пъти, вероятно в посока нагоре. Сумата се доближава до отчетената през същия период на предходната година от 905.3 млн. евро. За разлика от 2016 г. инвестициите са предимно под формата на дългови инструменти, които са показател на краткосрочни интереси. Холандия запазва челната си позиция като източник на капитали за българската икономика. Към края на ноември те достигат 735.7 млн. евро. Често зад тези инвестиции се крият български капитали или от други държави извън ЕС благодарение на по-либералния данъчен режим. На второ място, далеч зад Холандия, се нарежда Швейцария със 126.7 млн. евро, а на трето - Германия с 68.2 млн. евро.

Източник: КапиталКвалификационeн REFA-курс
Модул 1: 12.03 - 16.03.2018 и 26.03-30.03.2018 г.
Модул 2: 16.04 - 27.04.2018 г.

Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Втори модул: “Управление на данни за производството”
Тема: Управление на данни и време
 • Хронометриране на разпръснатото време
 • Системи за задаване на планови времена
 • Нормиране на времето
 • Мултимоментно заснемане
 • Време за възстановяване и почивка

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 981-45-67, София
  Концесии

  До месец ще бъдат готови анализите на Световната банка и ЕБВР за летище София и до лятото концесионната процедура ще бъде рестартирана, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски. Държавата се надява да получи веднага 480 млн. лв. вноска от бъдещия концесионер, за да може да ги пренасочи за спасяване на държавното предприятие БДЖ. Превозвачът се нуждае от средства за покупка на нови влакове, а също и от средства за обновяване на овехтели гари. Въвеждането на тол системата и вдигането на таксите за преминаване по магистралите и основните шосета може да доведе до пренасочване на товари към железниците. Логиката е, че когато е справедливо таксуването, ще има преливане на стоки и товари към железниците и те ще бъдат в пъти по-конкурентни, смята министърът на транспорта.

  Източник: Сега

  Дружества
  Добив на трошен камък, чакъл и пясък
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2016 г.
  (хил. лв.)
    1   Имерис Минералс България АД - Кърджали   16 272  
    2   Ескана АД - Варна   12 413  
    3   Андела АД - Бургас   12 088  
    4   Холсим Кариерни Материали Пловдив АД - Пловдив   9 033  
    5   МДЗ Балша АД - Балша   7 900  
    6   Минерал 2000 ЕООД - София   6 876  
    7   Поларис 8 ООД - Варна   6 688  
    8   Инертни материали Ямбол АД - Ямбол   4 846  
    9   Дунавски драгажен флот АД - Русе   4 751  
    10   Минна компания Петров АД - Ямбол   4 285  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска фондова борса - София - 22.01.2018
    Обща стойност (BGN): 2 045 261.59  
  Брой търгувани компании: 39
  Premium 1 579 066.30
  Standard 386 191.40
  АДСИЦ 47 347.83
  Структурирани 4 605.30
  Облигации 28 050.76
  Най-голяма промяна в цените
  Билборд АД - София 9.55 %
  Формопласт АД - Кърджали -9.09 %
  BaSE - Акции: 3 411.40
  BaSE - АДСИЦ: 337.50

  Регулирана информация
  4VI Випом АД - Видин
  4KP КММ АД - Шумен
  5ND Наш Дом - България АД
  - Холдинг - София

    СЕРТИФИЦИРАНИ
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

  Всички енергийни дружества приключват 2017 г. на печалба без ТЕЦ „Марица-Изток 2", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. През 2014 г., сектор "Eнергетика" беше един от най-проблемните в българската икономика, така че бяха направени поредица от законодателни реформи. Бяхме на загуба от 7 млн. в края на 2014 г., а 2017 г. ще приключи с положителен финансов резултат, като дори Националната електрическа компания ще генерира печалба. Единственото дружество на загуба е ТЕЦ „Марица- Изток 2", заради изключително високите разходи, които прави - по първоначални данни тази година очакваните разходи за емисии са близо 160 млн. лева. Всички останали дружества ще излязат на печалба и ще реализират положителен резултат, като в сметките им има 1,4 млрд. лева.

  Източник: Стандарт

  Германският концерн Siemens планира да увеличи присъствието си в България с два нови хъба във Варна и София. Те са свързани с експертизата на компанията в автомобилната индустрия и ще заработят от пролетта, съобщиха от компанията. Голяма част от германските производители на автомобили използват системи, базирани на компоненти и контролери на Siemens, а България разполага с много добре подготвени инженери, което е една от причините концернът да избере страната за новите си хъбове. Във Варна ще бъде открит инженерингов хъб, в който първоначално ще започнат работа 12 инженери. Те ще разработват и внедряват системи за производство и автоматизация. В София ще се обработват клиентските поръчки на компанията в направленията "Дигитализирано производство" и "Процесни индустрии и задвижвания" за целия регион Централна и Източна Европа. Засега от концерна не съобщиха колко души ще работят в хъба, но той ще обслужва на родните им езици клиенти от 10 държави - България, Словения, Словакия, Хърватия, Австрия, Унгария, Румъния, Сърбия, Украйна и Израел. Така екипът на Siemens в България, който в момента е около 500 души, ще се увеличи през тази година. Двете нови звена ще заработят от пролетта.

  Източник: Капитал

  Нова ядрена централа е напълно по силите на държавата, пише в анализ на ситуацията с проекта „Белене“, изготвен по поръчка на Българския атомен форум (Булатом). Според експертите годишните разходи за реализацията на проекта са в размер на около 2 млрд. евро, които могат да бъдат поети от държавния бюджет. Друг вариант оборудването да бъде оползотворено от държавата е изграждането на нов блок в АЕЦ „Козлодуй“, но тогава трябва да бъдат предвидени и разходи за промяна на проекта. Ликвидирането на проекта и превръщането на оборудването в скрап ще донесе около 1,5 млн. долара, което означава пълна загуба за държавата на всички направени разходи досега. Може да се потърси и продажба, но за целта е нужно участие и на Росатом. Според авторите на доклада при 100% частна реализация проектът трябва да бъде лицензиран отново. Освен това, макар и на пръв поглед държавата да не участва, тя също има водеща роля – за регулацията на пазарите, отработеното ядрено гориво и т.н. В заключение препоръката е да се търси частен инвеститор, който да довърши проекта, а държавата в лицето на НЕК да запази възможността за обратно изкупуване.

  Източник: Дума

  Предприятието за производство на парни котли и топлообменни апарати "Термотехника" АД в Пловдив е спряло да работи. Ръководството е разпуснало персонала, без да дава обяснения защо работата се преустановява. Съкратени са всички работници. По данни на Националния осигурителен институт там са работели 37 души, трима от които в пенсионна възраст. За сравнение преди десет години заетите в дружеството са били над 70. Акционери в "Термотехника" АД, са "Тракия-РМ" ЕООД /с мажоритарен дял от 209 439 акции/ и Галина Пейчева с 500 акции. "Тракия - РМ" ЕООД е собственост на "Колло" ООД, което е притежание на екс земеделския министър Димитър Пейчев и съпругата му Халина, която е и изпълнителен директор на семейната фирма. Според последния публичен финансов отчет за 2015 г., търговските и други задължения на "Термотехника", са били в размер на 263 868 лв., реализираните приходи за над 1,2 млн. лв., както и печалба за близо 11 хил лв.

  Източник: Марица

  Едно от големите предприятия в Дупница „Специалремонт” ЕООД е обявено за продажба от съдия-изпълнител за пореден път. Процедурата е насрочена заради дълг от близо 2 милиона лева към банкова институция. Производственият имот на фирма „Специалремонт” е с площ 14 285 дка и с цена 1 598 904 лв. На търг са обявени всичките имоти и намиращите се в тях 24 административните сгради, както и всички производствени халета, работилници и гаражи. Срокът на търга е от 22. 01. 2018 г. до 22. 02. 2018 г. Александър Янев е едноличен собственик на компанията с вложен капитал в размер на 5 000 лева.

  Източник: Струма         Българска стопанска камара
   

   
  "Изнесен търговски офис"
  В помощ на външнотърговската дейност
   

     Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света

   
  Предстоящи събития

  24 януари: Vision2020 Network: A gateway to Horizon 2020 ICT 2018 – 2020

  26 януари: Среща на БАМИ с журналисти

  30 януари: Практическо прилагане на ISO 50001 - системи за управление на енергията

  31 януари: Конференция "Иновации за конкурентоспособност. Базовите индустрии - двигател за растеж"

  6-7 февруари: Семинар „Вътрешен одит на Система за управление на здраве и безопасност при работа (ISO FDIS 45001:2017, ISO DIS 19011:2017)“

  22-23 февруари: Европейски форум "Университети - бизнес"

  1 март: Ден на BUSINESSEUROPE – 2018

  21-22 март: Международна конференция „Бъдещето на труда“

  22-23 март: Среща на група 1 "Работодатели" на Европейския икономически и социален комитет

  11 април: Конференция "Чиста енергия и индустриална конкурентоспособност за устойчиво развитие"

  17-18 май: Съвет на президентите на BusinessEurope

  14 юни: Международна среща за Черноморския регион


  Безплатен абонамент за информационни бюлетини
  БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

   


  Външноикономическо сътрудничество
     Enterprise Europe Network  
      Външнотърговски консултации  
     Оферти от български и чуждестранни фирми  

   

  Център за компютърно обучение
  към Българската Стопанска Камара

  Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара предлагат следните курсове:  Обучение по мрежи в Сиско академията:
  ССNА 1 - 27 януари 2018, съботно-неделен
  CCNA 1 - 29 януари 2018, вечерен
  CCNA 3 - 10 февруари 2018, съботно-неделен
  CCNP Switch - 3 февруари, съботно-неделен
  NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
  Обучение за MS Office:
  MS Excel базово ниво - 18, 19, 20 декември 2017, следобеден

  Регистрирайте се онлайн сега!

  За допълнителна информация: тел. 981 03 26
  http://educentre.bia-bg.com/,
  e-mail: educentre@bia-bg.com

   

   
  Център за професионално обучение на БСК
  Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
  Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
  Центърът за професионално обучение на БСК организира:
  Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
  Обучения за начална и допълнителна квалификация;
  Обучения по ключови компетенции;
  Вътрешно фирмени обучения по заявка;
  Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
  Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
  Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
  Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

  За допълнителна информация:
  тел. 987 97 03; 932 09 69,
  e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
  www.training.bia-bg.com

   


         Светът

  Европа

  Facebook обяви, че ще отвори три нови центъра в Европа, специализирани в областта на цифровите умения. В тях се очаква през следващите две години да се обучат около 1 милион души, като стъпката е част от стремежа на компанията да демонстрира своя принос към блока. Дигиталните хъбове ще отворят врати в Испания, Полша и Италия. Освен трите нови обучителни центъра, Facebook заяви, че ще инвестира и 10 млн. евро в своя изследователски център за изкуствен интелект във Франция. Американската компания напоследък среща все по-голям регулаторен натиск от Европа по проблеми, свързани както с неприкосновеността на личния живот на хората, така и с антитръстовото законодателство. „Хората се притесняват, че дигиталната революция оставя хората зад себе си и ние искаме да се уверим, че инвестираме в цифрови умения, за да могат хората да получат знанията, от които се нуждаят, за да участват пълноценно в дигиталната икономика“, коментира Шерил Сандберг, главен оперативен директор на Facebook.

  Източник: Reuters

  Америка

  Първите дни, в които федералното правителство на Съединените американски щати спира работа, няма да навредят много на американската икономика. Няма служители, които да не са получили заплатите си, защото дните са неработни, и се очаква твърде малко предприятия да усетят ефекта. Тази ситуация обаче може много бързо да се промени, ако безизходната ситуация продължи по-дълго. Колкото повече време, в което правителството не работи, минава, толкова по-голям ще е икономическият удар - и този път, толкова по-големи са и шансовете растежът на икономика да забави темп. Спирането на работа на правителството все пак е частично - т.нар. "важен персонал" продължава да работи и много от услугите все още се предлагат. То обаче коства на икономиката в продуктивност, показват историческите данни, заедно с приходите, които федералното правителство получава от таксите за паркове и музеи. Компаниите от частния сектор, които имат договор с него, също спират временно работа. Разходите за пътувания намаляват, увреждайки местните икономики.

  Източник: New York Times

  Азия

  Виетнам ускорява с драматичен темп продажбите на дялове от държавни компании, за да повиши приходите в хазната и да облекчи ситуацията с бюджета, надявайки се и на ръст на икономиката през тази година. През 2018 г. правителството се надява да продаде 6.5 пъти повече дялове, отколкото предложи миналата година, заяви вицепремиерът Вунг Дин Хю. "Имаме нужда от чуждестранни инвестиции, но искаме и да привлечем добри инвеститори, които да помогнат на нашите компании да подобрят корпоративния мениджмънт", казва вицепремиерът. Продажбата включва дялове във "водещи компании в енергетиката и петрола". Виетнам, която бе сред най-бързо растящите икономики през миналата година с темп от 6.8%, е натоварена с ниво на публичен дълг, което ограничава възможността на правителството да повиши харчовете. Ако поставим сравнение с други държави, съотношението на дълг към БВП на Виетнам от 64.2% може и да не ни се стори толкова много, но Конституцията на страната забранява преминаването на ниво от 65%.

  Източник: Bloomberg

   
  Индекси на фондови борси
  22.01.2018
  Dow Jones Industrial
  26 214.60 (142.88)
  Nasdaq Composite
  7 408.03 (71.65)
  Стокови борси
  22.01.2018
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)63.97
  Heating oil ($US/gal.)2.0600
  Natural gas ($US/mmbtu)3.2600
  Unleaded gas ($US/gal.)1.8900
  Gold ($US/Troy Oz.)1 335.30
  Silver ($US/Troy Oz.)17.01
  Platinum ($US/Troy Oz.)999.40
  Hogs (cents/lb.)75.12
  Live cattle (cents/lb.)123.98

         Опознай България

  Пещера Дяволското гърло

  Един от феномените на Родопите е пещерата “Дяволското гърло”. Тя отстои на 1, 2 км от село Триград и е формирана вследствие на могъщи тектонични движения. Името на пещерата идва от формата на входа, наподобяваща дяволска глава. Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 м височина, образувайки огромна зала, наречена Бучащата зала. Дължината и е 110 метра, ширината – 40 метра, а височината и достига до 35 метра. Бучащите води клокочат и тази вряща, кипяща маса вода скача по редуващите се водопади. От входа е направена изкуствена галерия с дължина 150 метра, през която се достига до основата на водното течение. Пещерата е електрифицирана, а стълбите, изкачващи се край бучащите води на подземния водопад, са обезопасени с бетонeн парапет. В миналото, този уникален природен феномен е породил много легенди. Една от тях говори, че именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си Евридика. В чест на боговете на подземния свят, били принасяни жертви.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 23.01.2018
  Българска версия: 29876, Английска версия: 3006

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2019
   ПВСЧПСН
  1 123456
  278910111213
  314151617181920
  421222324252627
  528293031   

  Февруари 2019
   ПВСЧПСН
  5    123
  645678910
  711121314151617
  818192021222324
  925262728   

  Март 2019
   ПВСЧПСН
  9    123
  1045678910
  1111121314151617
  1218192021222324
  1325262728293031

  Април 2019
   ПВСЧПСН
  141234567
  15891011121314
  1615161718192021
  1722232425262728
  182930     

  Май 2019
   ПВСЧПСН
  18  12345
  196789101112
  2013141516171819
  2120212223242526
  222728293031  

  Юни 2019
   ПВСЧПСН
  22     12
  233456789
  2410111213141516
  2517181920212223
  2624252627282930


   2019   2018   2017  
   2016   2015   2014  
   2013   2012   2011  
   2010   2009   2008  
   2007   2006   2005  
   2004   2003   2002  
   2001   2000   1999