Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 10 януари 2018 г., брой 4624
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(10.01.2018)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21574
USD   1.63915
CHF   1.66780
EUR/USD   1.1932*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Автобусни превози АД - Плевен
Бултед АД - София
Велдер Пропъртис ЕАД - София
Леда АД - София
Мрамор-Беркстон АД - София
Хоумтую България АД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Държавната Българска банка за развитие (ББР) ще инвестира между 15 и 20 млн. евро в подкрепа на социалното предприемачество в България. Подпомагането на проекти ще се извърши чрез дъщерно дружество на банката. В средата на 2017 година икономическото министерство обяви, че в средносрочен план ББР съвместно с международни финансови институции и инициативи ще стартира работа по създаването на Фонд за социални инвестиции, който да инвестира в капитала на социални компании в България. Финансирането ще се извършва по примера на вече съществуващи фондове в страни като Франция, Англия и Германия. Финансирането чрез дъщерното дружество на трезора е част от стратегията за развитието на Банката за развитие.

Източник: Монитор

От началото на 2018 година ежемесечните справки-декларации по ДДС, които фирмите подават в НАП, се изпращат само по интернет. Това важи и за декемврийските документи, които трябва да се изпратят заедно с дневниците за покупки и продажби в приходната агенция до 15 януари 2018 г. Промяната ще засегне под 1% от фирмите, които подават справки-декларации, тъй като и до този момент над 99% от документите постъпват в НАП по електронен път. Новият режим на Закона за данък върху добавената стойност(ЗДДС) предвижда изключение от правилото за електронно подаване на ДДС документите да се прави при подаването им от наследници или заветници при смърт на физическо лице – едноличен търговец, както и в някои други редки случаи (чл. 126, ал. 4, 7 и 8 от ЗДДС).

Източник: БанкеръДружества
Услуги, свързани с горското стопанство и дърводобива
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Мах 2000 ООД - Момчилград   6 977  
  2   Ловела ООД - Сливо поле   4 777  
  3   Агролеспроект ЕООД - София   2 433  
  4   Триада ООД - Тервел   2 161  
  5   Ариес 14 ООД - Силистра   1 512  
  6   Пролес инженеринг ООД - София   1 442  
  7   Кичуков и синове ЕООД - Пазарджик   1 435  
  8   Леском ЕООД - Ардино   1 074  
  9   Пеклюк ЕООД - Сливница   1 054  
  10   Ралица Кочова 2006 ЕООД - Благоевград   822  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 09.01.2018
  Обща стойност (BGN): 944 877.39  
Брой търгувани компании: 44
Premium 692 981.45
Standard 207 239.64
АДСИЦ 37 842.08
Структурирани 6 814.24
Най-голяма промяна в цените
Тодоров АД - София 50.00 %
Билборд АД - София -8.16 %
BaSE - Акции: 3 252.40
BaSE - АДСИЦ: 199 800.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) може да получи повече права, с които да контролира свободния пазар на ток след като България синхронизира законодателството си с поредния европейски регламент, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Държавата не може да влияе на цените на свободния пазар на ток, които се очаква да се повишат с между 30 и 60% от следващия месец. Тя припомни за законодателните промени от миналата година, според които бизнесът ползва държавна помощ, която се изразява в това, че плаща по-малко за разходи за ток. Става въпрос за общо над 280 млн. лв. в рамките на 1 август 2015 г. до 30 юли 2018 г. Категорично недостиг на електрическа енергия няма. Към днешна дата НЕК е предложила на борсата от 1 януари 2018 г. 70 хиляди мегаватчаса електроенергия, продадени са 19 хиляди.

Източник: Сега

Петзвезден хотел под бранда RIU ще бъде изграден в курорта Свети Влас. Новият обект ще разполага с 350 стаи, като най-високата част от обекта ще е с 13 надземни етажа. Инвестицията ще е в размер на 45-50 млн. лв. - собствени средства и заемен капитал, каза Лъчезар Тодоров, изпълнителен директор на дружеството-инвеститор "Тера тур сервиз". Хотелът, който ще носи името RUI Palace Sunny Beach, ще се намира непосредствено до другия обект на Валентин Златев в Свети Влас - четиризвездният RIU Helios Paradise, разположен на мястото на стария санаториум между Свети Влас и Слънчев бряг. Той започна работа през 2015 г., като в него инвестицията беше 100 млн. лв. Плановете са новият хотел да бъде завършен през май 2019 г. преди започването на летния сезон. С петия си хотел на морето Валентин Златев вече ще има над 2000 легла на Черноморието, като запазва четвъртата си позиция сред хотелирите след "Албена", Ветко Арабаджиев и "Сигма". Инвеститор е "Тера тур сервиз". Това е и компанията, в която е концентриран хотелиерският бизнес на генералния директор на "Лукойл България". Управител на дружеството е бащата на Златев – Васил, а едноличен собственик на компанията е "Агрохолд". Изпълнител на проекта е "Джи Пи груп", която ще извърши грубия строеж. Архитект е "Вамос", като идейният проект е на архитектурното бюро на RIU.

Източник: Капитал

Строителството на новия хотел „Света гора – резидънс“ във Велико Търново е в заключителна фаза. Той ще отговаря на стандарта на най-високата категория – 5 звезди и трябва да бъде открит през 2018 г. Ще има разгъната застроена площ от близо 10 хил. кв. метра и за да бъде изграден, практически е махната голяма част от бившия мотел „Света гора“. В петзвездния хотел ще се влиза от юг, като посетителите ще преминават пеша или с автомобили край голямо „водно огледало“ на самия вход. Към петзвездния хотел е предвидена и обширна паркова зона с вътрешен път и алеи с кръгово движение. Открити и закрити басейни, спа и уелнес зони, фитнеси и множество други обекти за почивка, както и голяма конферентна зала са предвидени към „Света гора – Резидънс“. На разположение са и няколко ресторанта, като се запазва съществуващият.

Източник: Борба - Велико Търново

Григор Фиданов придобива “Бранд хотели” в курорта Златни пясъци с разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Дружеството е с капитал 33 325 000 лв., който се притежава изцяло от “Рила топ холдингс”, регистриран в Кипър, и има хотелите “Енканто” и “Мареа” в курорта. Като цел за придобиването е посочена амбицията на Фиданов за развитие и разширяване на дейността и продуктовата гама от туристически услуги.В становищата, подадени в КЗК от конкуретни компании, се казва, че сделката няма да се отрази негативно върху конкуренцията на пазара и на осъществяваната от тях дейност, поради което КЗК дава разрешение.

Източник: 24 часа

Фуат Гювен, собственик на 66.70% от капитала на "Търговска банка Д" АД, е вписан като нов член и председател на Надзорния съвет на банката. Със същото решение Емел Бардзъ е отписана като член на Надзорния съвет. Тя ще продължи да подпомага дейността на банката като съветник на председателя на Надзорния съвет и ще подписва вътрешнобанкови документи в това си качество. След тези промени актуалният състав на Надзорния съвет на "Търговска банка Д" АД е: Валери Борисов, Фуат Гювен и Бахатдин Гюрбюз. В Управителния съвет са: Анна Аспарухова - председател и изпълнителен директор, Мартин Ганчев - изпълнителен директор, Пламен Дерменджиев, Захари Алипиев и Валентина Борисова. Чрез свои търговски дружества Фуат Гювен участва в различни икономически сектори - производство на кабели, туризъм, търговия с гориво и други стоки, производство на електрическа енергия, както в Турция и България, така и в Русия.

Източник: Банкеръ

Веригата „Кауфланд“ получи строителни разрешителни и започва да строи хипермаркет с над 6 хил. кв. метра разгъната застроена площ във Велико Търново, потвърди главният архитект на града Николай Малаков. Към него ще има просторен паркинг от запад за 261 автомобила при норма от 187 паркоместа. Към комплекса е планирана и голяма търговска зона с други обекти. Бъдещият магазин е разположен на площ от 18,6 дка и ще е най-големият на веригата в Централна Северна България.

Източник: Борба - Велико Търново       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

16-17 януари 2018 г.: Двудневен семинар на тема „Актуални възможности за европейско финансиране на бизнеса“

24 януари: Vision2020 Network: A gateway to Horizon 2020 ICT 2018 – 2020

30 януари: Практическо прилагане на ISO 50001 - системи за управление на енергията


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара предлагат следните курсове:Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNА 1 - 27 януари 2018, съботно-неделен
CCNA 1 - 29 януари 2018, вечерен
CCNA 3 - 10 февруари 2018, съботно-неделен
CCNP Switch - 3 февруари, съботно-неделен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office:
MS Excel базово ниво - 18, 19, 20 декември 2017, следобеден

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

През ноември безработицата в еврозоната възлиза на 8,7% спрямо 8,8 % през октомври, което е най-ниското равнище от януари 2009 година, съобщи европейската статистическа служба Евростат. В ЕС безработицата през ноември е 7,3 % спрямо 7,4% предходния месец. Това е най-ниското й равнище от октомври 2008 година. В България безработицата през ноември е 6,2% или 210 000 безработни. Данните отчитат и сезонните фактори, допълват от Евростат. Най-високо равнище на безработица в целия ЕС на месечна основа е отчетено в Гърция - 20,5% през септември (това е последният месец, за който Евростат разполага с данни), както и в Испания - 16,7 %. През ноември показателят е бил най-нисък в Чехия - 2,5 %, Малта и Германия - по 3,6%. На годишна основа показателят бележи спад във всички страни от ЕС. Младежката безработица в ЕС е била 16,2% през ноември или около 3,7 милиона младежи на възраст под 25 години.

Източник: Bloomberg

Америка

През декември 2017 година заетостта в САЩ отбеляза по-слабо от очакваното повишение, докато нивото на безработица стабилизира в близо 17-годишното дъно от 4,1 на сто, достигнато през предходните два месеца, което предполага, че за работодателите става все по-трудно да намират допълнителен персонал с оглед на факта, че трудовият пазар е вече близо до т.нар. "пълна заетост". Неселскостопанската трудова заетост се увеличи през декември със 148 000 работни места, докато осреднените очаквания на финансовите пазари бяха за по-добър растеж със 190 000, показват данни на Министерството на труда. В същото време данните за предходните два месеца претърпяха сумарна слаба низходяща ревизия с 9000, като тези за октомври бяха ревизирани надолу до 211 000 (при предишна оценка за 244 000), а тези за ноември претърпяха възходяща ревизия до разкрити 252 000 работни места при предишна оценка за техен растеж с 228 000.

Източник: Associated Press

Азия

Китайските валутни резерви се повишиха през декември за 11-и пореден месец, достигайки най-високо ниво от септември 2016-а година, показват данни на Централната банка на Китай. В рамките на последния месец на изминалата година валутните резерви се увеличиха с 20,67 млрд. долара до 3,14 трлн. долара, следвайки нарастване с 10,06 млрд. долара през ноември. Това представляват най-високите валутни резерви на Китай от септември 2016-а година насам и техен най-солиден месечен ръст от юли 2017-а година насам. Трябва да се има предвид, че властите в Пекин затегнаха през миналата година правилата за изнасяне на пари извън страната, което помогна за ограничаване на изтичането на капитали. Подновената стабилност на юана спрямо другите валути, включително американският долар, пък намали необходимостта Централната банка да използва резервите си, за да оказва подкрепа на китайската валута.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
09.01.2018
Dow Jones Industrial
25 385.80 (102.80)
Nasdaq Composite
7 163.58 (6.19)
Стокови борси
09.01.2018
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)63.44
Heating oil ($US/gal.)2.0700
Natural gas ($US/mmbtu)2.9800
Unleaded gas ($US/gal.)1.8500
Gold ($US/Troy Oz.)1 310.90
Silver ($US/Troy Oz.)16.95
Platinum ($US/Troy Oz.)964.00
Hogs (cents/lb.)76.78
Live cattle (cents/lb.)117.68

       Опознай България

Болград

Болград е град в Украйна, административен център на Болградски район, Одеска област. Градът е приеман като неофициална столица на бесарабските българи и се намира в историческата област Буджак, (Южна Бесарабия). Днешният Болград е основан през 1821 година от български заселници, настанили се по тези земи под водителството на руския генерал Иван Инзов, който днес е честван от болградчани като основател на техния град. Болград става културен център на българските колонии в Бесарабия. На 29 октомври 1838 година, след пет годишно строителство, се освещава трипрестолния храм „Свето Преображение Господне“ – този ден се чества като Ден на бесарабските българи. На 28 юни 1858 г. Никола Богориди, отваря врати Болградската гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – Народно централно училище в Болград, която изиграва много важна роля в Българското възраждане. Гимназията подготвя първите политически, просветни и културни дейци в България след Освобождението и възстановяването на българската държавност през 1878 г. Във времето Болград е последователно на територията на Молдова от 1856 до 1859 г., на Румъния от 1859 до 1878, 1918 до 1940 и 1941 до 1944 година, като през останалото време е в състава на Руската империя. След 1944 година става част от Украинската ССР, а след това от независима Украйна. През 2013 г. българският език получава статут на регионален език в града. (Източник: bg.wikipedia.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 10.01.2018
Българска версия: 29879, Английска версия: 3006

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2018. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999