Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 18 декември 2017 г., брой 4614
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(18.12.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21616
USD   1.65664
CHF   1.67609
EUR/USD   1.1806*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Венти АД - София
Данубе Турс АД - София
Компания за Инвестиции и развитие АД - Добрич
Чайкафарма - Висококачествените лекарства АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Близо 75 хиляди са новоотпуснатите пенсии към края на септември 2017 година, което е с почти 10% по-малко от 2016 година. Намалението е впечатляващо при служителите от сектор "Сигурност" - ако през септември 2016 г. НОИ е отпуснал пенсия на близо 6700 военни и полицаи, то тази година за деветте месеца са се пенсионирали едва 1800 техни колеги. Възрастта за пенсиониране за тези служители е 53 г. Инвалидните пенсии също намаляват, но много по-слабо - от 31 200 на 29 200. Oгромна част от новите пенсии продължават да бъдат инвалидни. Пенсионерите са 2.169 млн., което е с около 12 хил. по-малко спрямо същия период на м.г. Броят на пенсиите е близо 2.6 млн. заради получаваните повече от една пенсия от един човек. 652 хил. от пенсионерите получават поне една инвалидна пенсия. Инвалидните пенсии са 459 хил., а социалните пенсии за инвалидност, които се отпускаха до 2015 г. на пенсионери, са още 428 хиляди. За всички тях разходите към септември са над 1.2 млрд. лв.

Източник: Сега

Общо 110 хил. души ще обучи държавата на занаят и професия, за да помогне на фирмите да намерят работници. 60 хил. безработни младежи ще бъдат пратени на обучение по професия и чужд език, а държавата ще плати 322 млн. лв. Освен тях още 50 хил. души ще бъдат квалифицирани за най-търсените професии у нас, съобщи социалният министър Бисер Петков. За целта ще се проведат срещи с бизнеса , за да се уточни в кои отрасли са нужни най-много кадри, и в тях да се насочат силите на държавата. От догодина ще стартира и програма “Работа”. За нея са предвидени над 80 млн. лв., с които ще се наемат 10 хил. чистачи и помощници в над 196 общини. Около 417 хил. човека са работили за минимална заплата тази година, сочат данните на социалното министерство.

Източник: 24 часаДружества
Добив на руди на цветни метали и техните концентрати
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Елаците Мед АД - Мирково   407 263  
  2   Асарел Медет АД - Панагюрище   357 896  
  3   Дънди Прешъс Металс Челопеч ЕАД - Челопеч   325 886  
  4   Върба - Батанци АД - Мадан   46 048  
  5   Селл АД - Мирково   38 293  
  6   Горубсо Кърджали АД - Кърджали   15 615  
  7   Геопс-Болкан Дрилинг Сервисис ЕООД - Пловдив   14 310  
  8   Горубсо Златоград АД - Златоград   12 722  
  9   Лъки Инвест Джурково ЕООД - Лъки   11 237  
  10   Рудметал АД - Рудозем   10 596  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 15.12.2017
  Обща стойност (BGN): 1 724 194.78  
Брой търгувани компании: 42
Premium 1 132 803.84
Standard 564 085.58
АДСИЦ 25 591.93
Структурирани 1 433.70
Права 279.73
Най-голяма промяна в цените
Северкооп Гъмза Холдинг АД - София 52.54 %
Индустриален капитал - холдинг АД - София -7.24 %
BaSE - Акции: 2 696.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди окончателно новите цени на водата в 14 области - София, Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол. Основната причина за поскъпването на услугата е необходимостта от инвестиции във ВиК мрежата, обясняват от регулатора. От Нова година водата в Шумен става 3 лева и 32 стотинки, във Враца - 3 лева и 9 стотинки, в Силистра става 3 лева и 29 стотинки. В Ямбол водата поскъпва от 2 лева и 31 стотинки до 2 лева и 78 стотинки. Новата цена там ще влезе в сила, когато бъде изградена пречиствателната станция в града, уточняват от комисията за енергийно и водно регулиране. От 1 януари хората в Бургас ще плащат 2 лева и 77 стотинки за кубик вода, а тези в Монтана 2 лева и 89 стотинки. В Пловдив цената на услугата става 2 лева и 20 стотинки, а във Варна 3 лева.

Източник: Банкеръ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция от 160 026 лв. на "Техем Сървисис" ЕООД. Комисията e установила, че дружеството е извършило нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) - злоупотреба с господстващо положение на пазара на топломери. Нарушението може да наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите чрез прилагане на различни ценови условия и чрез прилагане на различни търговски условия за един и същ вид договори. От дружеството обявиха за неоснователно решението на КЗК, в което антимонополната комисия определя като нарушение пазарната политика на дружеството на територията на Пловдив. Дружеството осъществява дейност на територията на градовете с централизирано топлоснабдяване София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен, Враца, Козлодуй, Перник, Бургас и Сливен. Едноличен собственик на капитала на на "Техем Сървисис" ЕООД е германската компания „Техем Енерджи Сървисис ГмбХ“.

Източник: Монитор

Държавната компания "Еко Антрацит", която на теория се занимава с рекултивация на стари минни терени, е изпаднала в тежка нужда от пари. Затова се наложило Министерският съвет да увеличи капитала й със 120 млн. лв. Досега изразходваните средства за предотвратяване на потенциални замърсявания на околната среда от мини, рудници и хвостохранилища са крайно недостатъчни за отговорните задачи, които трябва да изпълнява дружеството. 12 милиона нови акции ще бъдат изкупени от министерството. Така за първи път правителството предоставя сума, с която през следващата година могат да се реализират редица недофинансирани досега проекти от изключително важно екологично значение. С парите ще бъдат изпълнени проекти за укрепване на стени на стари хвостохранилища, за рекултивация на стари рудници в Маришкия басейн, за изграждане на съоръжение за извеждането на високите води на язовир "Жеков вир" и др. Как ще разпредели новите пари на практика спящо дружество с едва 7 служители, не е ясно. Задълженията на "Еко Антрацит" са 302 хил. лв., показва последният финансов отчет на дружеството. Най-много - 276 хил. лв., от тях са към доставчици. Задълженията към 7-те души, които работят в компанията, са в размер на 21 000 лв.

Източник: Сега

Представители на най-голямата компания в химическата индустрия в света - американската Dow Chemical Company, проучват възможности за инвестиции в България. "България в момента има благоприятни макроикономически показатели, с добри темпове се увеличава Брутния ни вътрешен продукт и експорта", подчерта заместник-министъра на икономиката Александър Манолев. Dow Chemical Company, основана през 1897 г. от Хърбърт Дау, е една от най-старите компании в химическата индустрия, заемаща днес второ място в света. Dow действа в 160 страни по света в няколко определени развиващи се сектора, като електроника, водоснабдяване, енергетика, бои и земеделие. Dow Building Solutions, подразделение на Dow Chemical Company, разработва иновативни и ефективни решения за строителството. Компанията работи чрез дистрибутори у нас. Американската мултинационална химическа корпорация Dow e с централен офис в Мидланд (щат Мичиган). През 2017 г. компанията е вторият по големина производител на химикали в света по приходи (след BASF), а от февруари 2009 г. - третата по големина химическа компания в света по пазарна капитализация (след BASF и DuPont ).

Източник: Банкеръ

Изненадващ кандидат е фаворитът за купувач на ЧЕЗ-България, твърдят от централата на дружеството в София. Чешкото издание finance.cz. съобщи, че ЧЕЗ в Прага води ексклузивни преговори с един от кандидатите за бизнеса си в България. “Водят се финални, усилени разговори с кандидата. Нямаме времеви хоризонт да завършим сделката. За нас е важно да приключим разговорите с него според нашите очаквания”, заявил изпълнителният директор на ЧЕЗ Томаш Плескач. По неофициална информация до финала на сделката са стигнали “Енерго-Про” и ТЕЦ “Бобов дол” на Христо Ковачки. Според източници от ЧЕЗ в България, на финала в Прага фаворит е пазарджишката фотоволтаична компания "Инерком груп". Тя има три фотоволтаични парка - в Априлци, панагюрското село Елшица и "Хаджийски ливади" около Пазарджик. Собственик на "Инерком груп" е Гинка Върбакова. В енергийните среди за тази компания се говори, че е от кръга фирми, близки до бизнесмена Ковачки. "Инерком груп" е била сред кандидатите в началния етап и била подала документи още в края на април. Тогава имало съмнения, че компанията ще може да си осигури огромната сума от 300 млн. евро за голямата покупка. Името на "Инерком груп" се появява и през юли, когато кандидатите за ЧЕЗ са били 5. Сделката за енергийния бизнес на дружеството в България ще бъде една от първите, сключени от новото чешко правителство на милиардера Андрей Бабиш.

Източник: 24 часа       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Готовността на работодателите да предоставят коледни бонуси остава непроменена спрямо предходната година

Позицията на социалните партньори относно спекулативния ръст в цената на електроенергията


Предстоящи събития

16-17 януари 2018 г.: Двудневен семинар на тема „Актуални възможности за европейско финансиране на бизнеса“

24 януари: Vision2020 Network: A gateway to Horizon 2020 ICT 2018 – 2020

30 януари: Практическо прилагане на ISO 50001 - системи за управление на енергията


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 21 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 07 октомври, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 16 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз одобриха началото на втора фаза от преговорите за брекзит, включваща определяне на преходен период и бъдещите търговски отношения между Лондон и Брюксел, предадоха световните агенции. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в „Туитър“, че лидерите от ЕС „са се споразумели да се премине към втората фаза“ от преговорите за брекзит и поздрави британската министър-председателка Тереза Мей. По-рано днес Туск заяви, че втората фаза на преговорите без съмнение ще е истинското изпитание за единството на ЕС. „Законопроектът за брекзит постига добър напредък в Камарата на общините и се движим добре в процеса на отделяне от Евросъюза. Очаквам с нетърпение да обсъдим едно дълбоко и специално сътрудничество“, коментира пък британският премиер Тереза Мей. Миналата седмица британският премиер успя да постигне в последния момент споразумение с представителите на ЕС по правата на гражданите, британските финансови задължения и статута на ирландската граница след излизането на Великобритания от Евросъюза през март 2019 г.

Източник: Guardian

Америка

Американската Федерална комисия по комуникации (FCC) гласува за отмяната на правилата за интернет неутралност, които бяха приети през 2015 г. по време на администрацията на Барак Обама. В подкрепа на това решение са гласували тримата представители на Републиканците, а двамата членове на комисията от Демократите са гласували против. FCC представя гласуването като "възстановяване на свободата на интернет". Въпреки това решението е посрещнато с огромно недоволство от интернет компании, експерти, неправителствени организации, потребители и представители на Конгреса. Правилата трябваше да гарантират, че интернет компаниите, телекомите и доставчиците на интернет няма да могат да налагат своите услуги или да ги приоритизират за сметка на останалите. Според Републиканците обаче правилата практически налагат на държавата да се намесва в свободен пазар. Те смятат, че подобна регулация е вредна и заплашва по-малките доставчици на интернет, както и може да унищожават работни места. Аргументи как точно това се случва не са дадени.

Източник: Associated Press

Азия

Китайската Kweichow Moutai Distillery Group планира първични публични предлагания (IPO) на три компании до 2020 г., като най-големият по пазарна капитализация производител на спиртни напитки в света ще се опита да разшири дейността си извън бизнеса с алкохол, съобщи Bloomberg. Китайската компания се стреми да листне своя бизнес за електронна търговия в Шънджън през следващата година, заяви изпълнителният й директор Юен Жънгуо в петък. Moutai планира също така да направи по-евтина версия на своя ликьор, наречен Xijiu. В същото време групата продължава да се стреми към финансови услуги. "Планираме да развием нови три компании като публично търгувани, за да подобрим имиджа на марката си като дестилатор номер едно в света", каза Юен в интервю пред Bloomberg в централата на компанията в провинция Гуейджоу. Групата търси нови двигатели на растежа. Пазарната капитализация на друга нейна листната компания Kweichow Moutai Co. се е утроила до повече от 125 млрд. долара, надминавайки оценката на Diageo Plc. Акциите на компанията поскъпнаха, след като алкохолният гигант, чиито напитки традиционно са предпочитани от елита на страната, намери широка популярност сред средната класа в Китай.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
15.12.2017
Dow Jones Industrial
24 651.74 (143.08)
Nasdaq Composite
6 936.58 (80.06)
Стокови борси
15.12.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)57.30
Heating oil ($US/gal.)1.9100
Natural gas ($US/mmbtu)2.6600
Unleaded gas ($US/gal.)1.6600
Gold ($US/Troy Oz.)1 258.50
Silver ($US/Troy Oz.)16.09
Platinum ($US/Troy Oz.)895.70
Hogs (cents/lb.)68.52
Live cattle (cents/lb.)121.02

       Опознай България

Връх Снежанка

В сърцето на Родопите, на 260 км от столицата, на 85 км южно от Пловдив и на 15 км от Смолян е разположен един от красивите и величествени върхове на България – Снежанка. С неговите 1926 метра той е най-високият връх в ски-курорта Пампорово. Слънчевите дни тук са повече от 240, климатът е мек. Средната годишна температура е 8,5 градуса, а дебелината на снежната покривка е 140 - 150 м. Oт върха тръгват множество ски – писти, които са примамливо предложение за всеки един любител на зимните спортове. По склоновете на Снежанка на разположение на туристите са и няколко едно и двуседалкови лифтове, както и ски-влекове. През лятото върха ще Ви посрещне със слънчево небе, със склонове изпъстрени с билки и диви цветя, кристално чист въздух, ухаещ на бор. Средните летни температури са около 18 градуса - идеално място за спасение от летните горещини. Телевизионната кула на връх Снежанка, разполага с панорамно кафене, от което при ясни дни може да се види целия ски-комплекс, който може да бъде достигнат от ски-лифтовете.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 18.12.2017
Българска версия: 29890, Английска версия: 3006

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999