Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 15 декември 2017 г., брой 4613
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(15.12.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21842
USD   1.65119
CHF   1.67365
EUR/USD   1.1845*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  БКС Запад АД - София
Ен Ен Ей Кансълтинг АД - София
ИСС-Естейт АД - Търговище
Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ - София
НонВоТекс АД - София
Пенсионноосигурително акционерно дружество ЦКБ - Сила АД - София
Ремикс глобъл АД - София
СК 13 Пътстрой АД - Перник
Сплавкомерс АД - Пирдоп
Тежко машиностроене АД - Русе
Темплари Гроуп АД - София
Традинг Булгариан Ентерприсе АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Постъпленията в бюджета от хазартни игри са се увеличили с една четвърт само за първите девет месеца на 2017 година, отчита Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия (БТАПОИИ). Само за първите девет месеца на 2017 г. са внесени 144 млн. лева. За цялата 2016-а увеличението на годишна база било с 30 на сто, или общо са били внесени 177 млн. лева. В края на септември държавните приходи от такси за поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри - традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго и техните разновидности, игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, с изключение на онлайн залаганията, са възлизали на 96 млн. лева. Близо 20% от тази сума е от такси, платени от онлайн операторите. За сравнение, до края на септември 2016 г. делът на таксите от онлайн оператори е бил 11%, което ясно показва, че има ръст при онлайн залаганията. Увеличението на данъчните постъпления се дължи и на въвеждането на двукомпонентната такса за онлайн хазарт.

Източник: Банкеръ

Икономиката на България се възстановява със стабилни темпове, но все още има много дълъг път, който трябва да се извърви, за да може доходите да достигнат средните нива в ЕС, заяви Йорг Декресин, ръководител на мисията на МВФ в България. Две са ключовите реформи, без които икономиката на България не може да дръпне осезателно напред - в съдебната система и в образованието. Прогнозите на МВФ са за 3.9% ръст на БВП през тази и през следващата година, което е доста под икономическия растеж, постигнат от повечето страни от Централна и Източна Европа. Нужен е допълнителен напредък за подобряване на ефективността и отчетността на главния прокурор, както и по-големи усилия в борбата с корупцията, добави той. Опитът на страните в Източна Европа показва, че реформата в съдебната система може да бъде подпомогната чрез по-балансирано разпределение на ресурсите в обществото и повишаване на прозрачността и отчетността, посочиха от фонда. Подобряването на достъпа до по-качествено образование и последващо обучение е изключително важно, за да се реши проблемът с недостига на квалифицирани кадри на пазара на труда, което е друга пречка пред икономичесия растеж, заяви Декресин.

Източник: СегаКонцесии

През следващите девет години в летищата в Бургас и Варна ще бъдат инвестирани още 256 милиона лева. През първите десет години фирмата-концесионер е инвестирала 350 милиона лева, в резултат на което двете морски летища могат да се похвалят с нови терминали, обновена инфраструктура, компютърни и комуникационни системи, съобщи Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на фирмата-концесионер на летищата в Бургас и Варна. През 2017 година девет нови aвиoкoмпaнии са изпълнили пoлeти oт и дo Лeтищe-Бypгac, а в лятнoтo paзпиcaниe са били включeни десет нoви дecтинaции. Постиженията на ръководството на фирмата-концесионер на летището включват също 48 нови работни места и две нови програми за кариерно развитие за постоянен и сезонен персонал. Продължават и реконструкциите на летищата в Бургас и Варна, като в Бургас следват разширявания в терминала и на перона на летището. Фирмата-концесионер е с германо-българско участие. Тя спечели концесия за управление на Летище-Варна и Летище-Бургас за 35 години.

Източник: 24 часа

Дружества
Отглеждане на едър рогат добитък
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Планета 98 ЕООД - Поликраище   9 039  
  2   Грими Хюсеин Хюсеин ЕТ - Пещера   7 994  
  3   Диана - Ми - Минчо Иванов ЕТ - Кортен   7 943  
  4   Милкком България ЕООД - Раковски   7 851  
  5   Комсо ООД - Цалапица   7 791  
  6   Вароша 05 ЕООД - София   4 150  
  7   Асеница 96 ООД - Пловдив   3 913  
  8   Чех & П ЕООД - Велико Търново   3 338  
  9   ГЕЦ ГИ Агро ЕООД - Загорци - Бс   3 225  
  10   Исмет Шабанов - Олимп - 131 ЕТ - Омуртаг   2 992  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 14.12.2017
  Обща стойност (BGN): 9 266 759.94  
Брой търгувани компании: 48
Premium 131 028.16
Standard 4 014 593.71
АДСИЦ 132 115.59
Структурирани 3 195.45
Облигации 4 985 666.27
Права 160.78
Най-голяма промяна в цените
БГ Агро АД - Варна 8.96 %
Ломско пиво АД - София -8.23 %
BaSE - Акции: 4 399.65
BaSE - АДСИЦ: 168.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Трети проучвателен сондаж за търсене на нефт и газ в дълбоководния черноморски блок "Хан Аспарух" ще извърши компанията "Тотал Е&П", уведоми консорциумът между френската "Тотал", австрийската ОМВ и испанската "Репсол". Дружеството има задължение да извърши два сондажа, третият е извънреден. Компанията направи един сондаж - Полшков-1, през септември 2016 г., чиито резултати и техният анализ дадоха основание на "Тотал" да обяви, че в "Хан Аспарух" е направено откритие на нефт. Вторият сондаж - Рубин-1, още е в процес на провеждане, след което ще се анализират взетите проби. За третият сондаж теренът за изследването ще се избира между три потенциални площадки според резултатите от сондажа Рубин-1. Договорът за търсене и проучване за нефт и газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух" с консорциума между френската "Тотал", австрийската OMВ и испанската "Репсол" е в сила от септември 2012 г, като "Тотал" е оператор на блока. Той е със срок от 5 г., но през април тази година правителството даде разрешение той да бъде удължен със 135 дни.

Източник: Дума

Немската банка Varengold Bank заяви намерението си да открие свой клон в България. Плановете на финансовата институция, базирана в Хамбург, са поделението й да заработи у нас през март 2018 година. Дотогава трябва да приключи регулаторната процедура по паспортизиране на услугите й в България. За тази цел трябва да бъде спазена процедурата, предвидена от Директива 25, а именно: да бъде уведомена германската централна банка, тя да даде разрешение на кредитната институция да изпълни намерението си в България, след което немският регулатор трябва да изпрати нотификация до Българската народна банка. Банка Varengold ще се фокусира в обслужването на бизнес клиенти, в издаването на акредитиви и банкови гаранции. Предвижда се финансовата институция да работи с малки и средни предприятия, а също и с рисков тип клиенти, каквито са например стартиращите компании. Именно насочеността на немската банка към дребния бизнес се очаква да бъде сред основните й предимства пред конкуренцията.

Източник: Банкеръ

Хипермаркет Практис във Велико Търново ще бъде отворен през април 2018 г., съобщи собственикът на веригата Любен Милчев. До края на годината обектът ще има Акт 14, което означава завършена конструкция. В новия магазин ще работят между 80 и 90 души. Планирано е да започне изграждането на хипермаркет Кауфланд във Велико Търново през лятото на 2018 г. Магазинът във Велико Търново ще е с площ над 3 хил. кв.м и над 250 паркоместа. Ще бъдат осигурени около 150 нови работни места. Кауфланд България продължава и дългосрочната си политика да подкрепя местните предприемачи и да им дава възможност да правят продукцията си достъпна за повече потребители. Доказателство за това е и инвестицията от над четвърт милион лева в развитието на производствата на български фермери, която Кауфланд България обяви през юни 2017 година. Ще бъдат вложени 2,5 млн. лв. в обновения Практикер. Обновеният магазин ще отвори врати през май 2018 г.

Източник: Борба - Велико Търново

Дъщерното дружество на "Трейс Груп Холд" - „Инфра Комерс“ ЕООД, регистрира клон в Сърбия. „Инфра Комерс“ ЕООД, клон Белград, е регистрирано на 6 декември 2017 г. в Търговския регистър на Сърбия. Адресът на управление е в сръбската столица, а предметът на дейност е търговия на едро. Дружеството е резултат от политиката на „Трейс Груп Холд“ за създаване на самостоятелна търговска фирма на територията на Сърбия за подпомагане на дейността на сръбските дъщерни дружества. Управител е Гергана Тотева. Акциите на "Трейс Груп Холд" поевтиняват с 13,88% от началото на годината и с близо 15% през последните 12 месеца при пазарна капитализация от 109,626 млн. лв.

Източник: investor.bg

Международната рейтингова агенция "Фич Рейтингс" повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Българска банка за развитие от "ВВВ -" на "ВВВ" със стабилна перспектива. Краткосрочният ІDR (Іssuеr Dеfаult Rаtіng) също е повишен - от ниво 'F3' на 'F2'. Това е най-високият възможен кредитен рейтинг за финансова институция в България. Оценката на рейтинговата агенция се базира на надеждната подкрепа на суверена - българската държава, на добрите финансови резултати на институцията, както и на ролята на ББР в подкрепа на икономическата политика на правителството. Стабилната перспектива показва наличието на баланс в рисковете, свързани с оценяването на кредитния рейтинг. За първите девет месеца от тази година Българска банка за развитие отчита печалба от 22,729 млн. лв., което е ръст с 18,6% спрямо миналата година. Нетният лихвен доход за същия период е с 6,4% по-висок от 2016 г. в резултат на нарасналия обем на кредитите. Общите разходи на ББР са по-малко с 5,5% спрямо същия период наминалата година, активите на банката са нараснали от 1,911 млрд. лв. в края на 2016 г. на 2,197 млрд. лв.

Източник: money.bg

С решение на Софийски градски съд „Флавиа" АД (бивш "Петър Ченгелов") е обявен в несъстоятелност. Процедурата е задвижена в столицата, където е регистрирано дружеството. Тя бе поискана през 2015 г. от изпълнителния директор Веска Рибанчова като изход от финансовия колапс, в който изпадна обувната фабрика. „Флавиа" се приватизира чрез касова и преференциална продажба през 1997 г. Купувач става акционерно дружество "Флавин" АД, което се сдобива с 97 931 акции, представляващи 70% от капитала. Те са продадени за левовата равностойност на 1,46 млн. щатски долара. Акционери в дружеството са Първа лизингова компания, с най-голям дял - 85%, Борис Колев - 6%, Димо Атанасов и Лазар Узунов с по 3%, Георги Шопов и Веска Рибанчова - с по 1,5%. През март 1998 г. чрез преференциална продажба "Флавин" купува още 9,64% - 13 485 акции. Държавното участие остава 20,36%. С решение от 27 юли 1998 г. Пловдивският окръжен съд вписва увеличение на капитала до малко над 1 млн. лв., като увеличението е за сметка на частните акционери. Скоро след това има ново увеличение, вследствие на което държавното участие се стопява. До 2007 г. "Флавиа" е в разцвет. Изпълнява поръчки не само за Европа, но и за Америка. Година по-късно икономическата и финансова криза я притиска и настъпва обрат. Започват да се съкращават работници и да се разпродават машини. Преди 10 г. там са работели над 750 души, а в момента се водят четирима. Освен дългове за милиони към банката кредитор, „Флавиа" има задължения и към НАП, доставчици и бивши работници в размер на 965 803 лв.

Източник: Стандарт       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

ТИК-Бургас отпразнува 110 г. и раздаде годишните си награди


Предстоящи събития

15 декември: Семинар „Екологични декларации на продуктите (ЕДП) – същност, процедури, ползи и разходи“

16-17 януари 2018 г.: Двудневен семинар на тема „Актуални възможности за европейско финансиране на бизнеса“

24 януари: Vision2020 Network: A gateway to Horizon 2020 ICT 2018 – 2020


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 21 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 07 октомври, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 16 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Немският водещ институт Ifo направи силно възходяща ревизия на своите досегашни икономически прогнози за тази и следващата година, цитирайки доброто представяне на промишления сектор и на строителството, както и силното частно потребление. Според институтът Ifo, водещата европейска икономика се очаква да нарасне през настоящата година с 2,3% вместо със скромните 1,8 на сто, докато за 2018-а година прогнозира увеличаване на БВП с цели 2,6% при предишна прогноза за експанзия от 2 на сто, преди известно забавяне на растеж до 2,1% през 2019-а година. Германската икономика се намира в отлична форма. Това се дължи главно на промишлеността, която очевидно се възползва от подобрената икономическа перспектива в еврозоната и в останалата част на света и определено ще засили експортната и инвестиционната дейност, посочва водещият немски институт. Частното потребление и строителството също ще продължават да нарастват силно, въпреки че техният принос за икономическия растеж до известна степен ще намалее, добави институтът Ifo.

Източник: Reuters

Америка

Федералният резерв на САЩ прогнозира "умерен растеж" на американската икономика в резултат на инициираната от президента на САЩ Доналд Тръмп данъчната реформа, която е и най-мащабната за последните 30 години. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Федералния резерв Джанет Йелън на пресконференция в края на двудневната среща на Федералния комитет за операции на открития пазар - ръководния орган на агенцията, изпълняваща ролята на Централна банка на страната, предаде БГНЕС. "Данъчният план има тенденция да осигури умерен растеж на БВП през следващите години", каза тя, като добави, че в случай на икономически растеж, данъчната реформа може да бъде единствено приветствана. Йелън заяви още, че е разгледала данъчния план, предложен от републиканците на последните срещи. В резултат тя очаква увеличение на темпа на икономически растеж през 2018 г. до 2,5%, но след това и връщане отново към сегашното му ниво от около 2%.

Източник: Associated Press

Азия

Японското правителство одобри план за намаляването на корпоративните данъци от 30 на около 20% - но само за компании, които повишат агресивно заплатите да служителите си и увеличат капиталовите разходи в страната. Използването на метода на моркова и тоягата е най-агресивната стъпка на премиера Шинцо Абе досега, за да убеди компании да вдигнат заплатите средно с около 3 процента. Той вярва, че това е нужно, за да се стимулират потреблението на домакинствата, което е преодолее дефлацията, властваща в Япония през последните две десетилетия. Освен да повишат възнагражденията, компаниите трябва да увеличат и инвестициите във фабрики и оборудване. Предложението ще бъде валидно за три години и се нуждае от одобрението на парламента. За компаниите, които бъдат одобрени, корпоративният данък ще намалее до около средните нива сред членките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие - около 23 процента.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
14.12.2017
Dow Jones Industrial
24 508.66 (-76.77)
Nasdaq Composite
6 856.53 (-19.27)
Стокови борси
14.12.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)57.18
Heating oil ($US/gal.)1.9100
Natural gas ($US/mmbtu)2.6900
Unleaded gas ($US/gal.)1.6800
Gold ($US/Troy Oz.)1 256.70
Silver ($US/Troy Oz.)15.94
Platinum ($US/Troy Oz.)881.00
Hogs (cents/lb.)67.62
Live cattle (cents/lb.)119.15

       Опознай България

Райна Кабаиванска

Райна Кабаиванска е родена в Бургас на 15 декември 1934 година. От малка започва да свири на пиано и да пее в Детски хор „Бодра смяна“. През 1957 г. завършва оперно пеене и пиано в Държавната консерватория „Панчо Владигеров“, като учи първо при Людмила Прокопова, а след това при Илия Йосифов. След дипломирането си е назначена в Софийската опера като хористка, което я амбицира да кандидатства за стипендия за специализация и през 1958 г. заминава за Италия, където учи музика в лицея „Виоти“. На 4 април 1959 година дебютира в Реджо нел'Емилия с ролята на Жоржета в „Мантията“ на Джакомо Пучини. От 1961 г. е солистка в „Ла Скала“ в Милано и в Софийската опера. Само за няколко години тя се налага на италианската сцена и получава постоянно място в „Ла Скала“. Бележи грандиозни успехи в изявите си на световните музикални сцени, които и донасят световна слава. Пее в Метрополитън опера, Виенската опера, Арена ди Верона, московския Болшой театър, лондонския Ковънт Гардън, Карнеги хол и др. През 2011 г. е удостоена с най-високата степен Командор на Ордена за изкуство и литература на Френската Република. През 2013 г. Райна Кабаиванска е удостоена с Оскар за кариера в оперното изкуство. Райна Кабаиванска е професор в Академия Киджана в Сиена, в Музикалния институт „Веки-Тонели“ в Модена, Италия и в Нов български университет. Тя основава и Фонд „Райна Кабаиванска“, който отпуска стипендии за млади оперни таланти. (Снимка: www.rainakabaivanska.net)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 15.12.2017
Българска версия: 29889, Английска версия: 3007

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999