Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 12 декември 2017 г., брой 4610
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(12.12.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21624
USD   1.65805
CHF   1.67466
EUR/USD   1.1796*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Българска захар АД - Долна Митрополия
Вапцаров АД - София
Ди Ес Смит България АД - Пазарджик
Елис ГЕ ЕООД - Варна
Мини Бобов дол ЕАД - Бобов дол
Сиконко билдинг АД - София
Синтетика АД - София
Уникредит Булбанк АД - София
Чез Електро България АД - София
ЧЕЗ Разпределение България АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

За десета поредна година ICT Media в лицето на сп. CIO и Клубът на ИТ мениджърите наградиха най-добрите ИТ директори на годината. Наградите за „ИТ мениджър на годината“ са в три категории – „Мениджмънт“, „Иновации“, „Ефективност“. Тази година те бяха връчени съответно от Любомир Ганчев, съветник на Министъра на икономиката, Христо Христов, заместник-ръководител на Представителството на ЕК в България и Росен Желязков, председател на Държавна агенция „Електронно управление“. Николай Шаламанов, Зорница Чугреева и Николай Шекеров С приз в категория „Мениджмънт“ е отличен Николай Шаламанов, ръководител на управление „Оперативна поддръжка на ИТ системи“, Банка ДСК. Негови подгласници са Ивайло Ламбрев, ИТ специалист, и Тодор Григоров, ISIT мениджър, „Нестле България“. В категория “Иновации” победител е Зорница Чугреева, изпълнителен директор на BGmenu. Нейни подгласници са Красимир Веселинов, ръководител на отдел „ИТ“ в Софтгруп АД, и Сергей Андреев, заместник-изпълнителен директор, „Информационно-управленски системи“, Овергаз. Победител в категория „Ефективност“ е Николай Шекеров, директор ИТ, ДЗИ. Негови подгласници са Георги Петров, ИТ мениджър, "Бултекс 99" и Сергей Андреев, заместник-изпълнителен директор, „Информационно-управленски системи“, Овергаз. С традиционната специална награда, учредена в памет на Явор Димитров, един от основателите на Клуба на ИТ мениджърите и член на УС на Клуба, бе отличен Велимир Миленкински, главен експерт „Информационни технологии“ в Столична община.

Източник: ComputerWorld e-Daily

Към 30 септември 2017 г. общинският дълг в България е 1,22 млрд. лв., от които 552,6 млн. лв. вътрешен и 674 млн. лв. - външен дълг. Спрямо края на 2016 г. размерът му е намалял с 26,5 млн. лв. Министерство на финансите оценява общините по пет критерия, като при нарушаването на три от тях едновременно общината се определя като финансово неустойчива и може да поиска безлихвен заем от държавата. Много общини теглят и други заеми, най-често за инфраструктура. Процедурата не е забранена освен в случаите, в които същата община е в процедура по финансово оздравяване. Следи се и общата задлъжнялост, включително теглените кредити да не надвишават с повече от 50% общите разходи за предишната година. 14 общини ще приключат 2017 г. в отлично финансово здраве, показва анализ на финансовото министерство за третото тримесечие на годината. С най-добри параметри на тези показатели са общините Столична, Варна, Панагюрище, Божурище, Раднево, Балчик, Банско, Несебър, Ямбол, Русе, Плевен, Родопи, Пловдив, Девня. 5 от тях - Столична, Варна, Пловдив, Бургас и Ямбол, имат бюджетен излишък.

Източник: 24 часаПриватизация

Кандидатът, който иска да купи Общинска банка "Новито опортюнитис" е поискал разрешение за сделката от Комисията за защита на конкуренцията, още преди да бъде избран за купувач. Оценката на документите на офертата на "Новито опортюнитис" продължава. Не знаем защо кандидатът е подал уведомление в КЗК, въпреки че все още няма произнасяне дали офертата отговаря на всички условия, но това не е забранено от закона, обясниха от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. Според СОАПИ действията на единствения кандидат, който иска да купи 67,65% от "Общинска банка" няма да попречат на процедурата. Очаква се комисията да се произнесе по офертата до края на 2017 година или в началото на 2018 г. След това ще бъде изготвен доклад до Столичния общински съвет, който ще се произнесе дали сделката за продажбата на банката ще бъде финализирана.

Източник: 24 часа

Дружества
Производство на вина от грозде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Вила Ямбол ЕАД - Ямбол   32 642  
  2   Винекс Славянци АД - Славянци   21 363  
  3   Домейн Бойар Интернешънъл ЕАД - София   18 492  
  4   Винекс Преслав АД - Велики Преслав   12 513  
  5   ЛВК Винпром АД - Търговище   12 152  
  6   Домейн Менада ЕООД - София   11 920  
  7   Катаржина Естейт ЕООД - София   10 313  
  8   Ивена Комерс - Валентин Шотев ЕТ - София   8 830  
  9   Винарска изба Логодаж ООД - Благоевград   7 718  
  10   Ловико лозари ЕАД - Сухиндол   7 581  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 11.12.2017
  Обща стойност (BGN): 6 818 630.93  
Брой търгувани компании: 43
Premium 72 294.70
Standard 533 751.89
АДСИЦ 36 272.84
Структурирани 2 762.58
Облигации 6 173 548.91
Най-голяма промяна в цените
Сила Холдинг АД - София -51.18 %
Северкооп Гъмза Холдинг АД - София 9.88 %
BaSE - Акции: 12 319.75
BaSE - АДСИЦ: 340.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

"Метрополитен" обяви обществена поръчка за изготвяне на идеен проект за разширението на метрото към кв. "Слатина" за 2,4 млн. лв. Финансирането ще е по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура". Предвижда се трасето да е с дължина 5590 метра и 6 метростанции. Началото на отклонението към квартала ще е в участъка между станции 6 и 8 на строящата се в момента трета метролиния при ул. "Шипка" в зоната на Военната академия. Краят на отклонението се предвижда да е от източната страна на съществуващ пешеходен подлез под бул. "Цариградско шосе". Според предварителните планове началната станция трябва да се проектира със странични перони. Между метростанциите при ул. "Коперник" и ул. "Слатинска" трябва да се проектира връзка за аварийна смяна на посоката на движение на подвижния състав. Освен това всички станции трябва да се проектират с по два вестибюла в двата края на перона. Цялото трасе ще е подземно, като част от него ще се изгради по открит способ. Изпълнителят трябва да проучи съществуващата инженерна инфраструктура, да изготви Подробен устройствен план и др. Срокът за проектиране е 18 месеца. Щом бъде готов проектът, "Метрополитен" ще кандидатства за европейско финансиране в периода 2021-2027 г.

Източник: Дума

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пусна обществена поръчка за над 80 млн. лв., в която има само един възможен участник - руската държавна компания "Руска самолетостроителна компания "МиГ". Поръчката е за интегрирана логистична поддръжка на 12 изтребителя МиГ-29А и 3 МиГ-29УБ. Срокът е 48 месеца. Общата стойност е 41 млн. лева без ДДС, но е предвидена възможност за допълнителни договори до 81.2 млн. лева без ДДС. Целта на поръчката е да възстанови летателната годност на самолетите и да се поддържат агрегати, блокове, възли и детайли, двигатели и др. Трябва да се осигури общ годишен нальот не по-малко от 1450 часа. От документите става ясно, че кандидатът за новия договор може да бъде само един - руската държавна компания "Руска самолетостроителна компания "МиГ" - РСК "МиГ". Подразбира се, че покана ще бъде изпратена единствено до тази компания. Аргументите на МО отново да договаря само с руснаците е, че според писмо, получено от компанията, тя не е издавала лиценз на нито едно чуждестранно предприятие. Подобен договор за нещо като абонаментно обслужване на МиГ-29 е имало и през 2006-2012 г. То се е изразявало в поддръжка и поетапен ремонт.

Източник: Сега

Фондът на фондовете подписа първите си две споразумения с финансови посредници. Договорените средства възлизат на 3,4 млн. лв, като споразумения са подписани с „Микрофонд“ АД за 2 млн. лв. и „СИС Кредит“ АД за 1,4млн. лв. Чрез финансовия инструмент (ФИ) ще бъдат подкрепени лица, които при равни други условия не биха имали достъп до финансиране. Кредитите ще бъдат насочени към стартиращи и социални предприятия, както и към предприятия създадени от хора, които са безработни повече от 6 месеца, лица с увреждания и младежи до 29 г. Размерът на предоставяните кредити ще бъде от 5 000 лв. до 48 895 лв., а срокът на погасяване на заемите е до 10 години с възможност за 2 годишен гратисен период. Посредниците бяха избрани след провеждането на открита процедура, за да изпълняват ФИ „Микрокредитиране със споделен риск”. Средствата са осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси2014- 2020.

Източник: Банкеръ

Общо 605 200 cĸи и cнoyбopдoвe ca пpoизвeдeни oт Бългapия пpeз 2016 г., съобщи Eвpocтaт. България е на четвърто място в ЕС, като дъpжи 8% oт цялoтo пpoизвoдcтвo, ĸoeтo ce paвнявa нa 7,3 милиoнa бpoя. От тях, 4,3 милиoнa, или oĸoлo 60%, ca били изтъpгyвaни в paмĸитe нa блoĸa. Лидep по този показател в ЕС e Aвcтpия c 2,5 милиoнa чифтa cĸи и cнoyбopдoвe - или 34% oт oбщият. Ha втopo мяcтo e Beлиĸoбpитaния c 14% и мaлĸo нaд eдин милиoн. Дaлeч нaзaд e Гepмaния c 674 xил. (9%) и Бългapия c 605 xил. (8%). Cлeд нac ca Фpaнция c 590 xил, Чexия c 561 xил., Иcпaния c 454 xил, Cлoвeния c 344 xил. и Итaлия 324 xил. Haй-гoлямaтa ĸoмпaния в Бългapия e "Aмep Cпopтc Бългapия" EOOД cъc зaвoди в Чeпeлape. Tя e чacт oт финлaндcĸи ĸoнцepн, пpитeжaтeл нa cвeтoвнoизвecтнитe мapĸи "Aтoмиĸ" и "Caлoмoн". Πo дaнни нa дpyжecтвoтo, бългapcĸитe двa зaвoдa дъpжaт 24% oт cвeтoвнoтo пpoизвoдcтвo нa aлпийcĸи cĸи.

Източник: Банкеръ

Едно дружество е подало документи за участие в процедурата за отдаване под наем на ст. „Българска армия“ и спортно-тренировъчна база „Панчарево“, съобщиха от Министерството на младежта и спорта. Процедурата е обявена от „Сердика спортни имоти“ ЕАД. Документите са подадени от ПФК ЦСКА-София чрез спортния директор Пламен Марков. В срока, определен от документацията, същото дружество е превело изискуемия депозит за участие в размер на 100 000 лв. Документацията за участие в процедурата е била закупена от две дружества – ПФК ЦСКА-София и ФК ЦСКА 1948.

Източник: Труд       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

12 декември: Годишни награди на Търговско индустриална камара – Бургас

12-13 декември: Иновации чрез дизайн - специализирано обучение за МСП

15 декември: Семинар „Екологични декларации на продуктите (ЕДП) – същност, процедури, ползи и разходи“

16-17 януари 2018 г.: Двудневен семинар на тема „Актуални възможности за европейско финансиране на бизнеса“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 21 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 07 октомври, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 16 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

ЕС стартира Пакта за засилване на военното сътрудничество (PESCO), представяйки съвкупност от нови съвместни проекти за отбрана, включително подводни дронове и екипи за бързо реагиране при кибератаки. 25 страни - всички държави-членки на ЕС, с изключение на Дания, Малта и Великобритания, която напуска блока, се подписаха за пакта, известен като PESCO. Той има за цел да накара страните от ЕС да се координират по-добре по отношение на проектите в областта на отбраната, включително разработването на нови оръжия, тъй като Русия показва мускули пред източния фланг на пакта и и блокът се опитва да преодолее последствията от Брекзит. Страните от ЕС също ще подпишат във вторник Европейски фонд за отбрана (EDF) на стойност 1,5 милиарда евро годишно, съобщиха от Еврокомисията. Първи сред 17-те нови проекти на разширеното европейско военно сътрудничество ще е воденият от белгийците проект за разработване на подводни дронове за борба с мините в морето.

Америка

Американският президент Доналд Тръмп възобнови усилията си за прокарване на по-стриктна имиграционна политика. Това се случва на фона на разследването на експлозия в Ню Йорк, при която според властите са пострадали четирима души. Сред ранените е извършителят, който е задържан. Часове след опита за терористична атака в транспортната система на Ню Йорк администрацията в Белия Дом в един глас наблегна над посланието за нужда от промяна в имиграционните закони. Президентът посочи, че Съединените Щати „трябва да поправят небрежна имиграционна система, която позволява на прекалено много опасни и неадекватно проверявани хора“ да влизат в страната. Според Тръмп неговият, породил противоречия, указ за забрана на влизане в страната на граждани на определени страни е пример за политика, която има нужда да бъде прокарана. Държавният глава също поиска прекратяване на нормите, които позволяват по-лесен достъп в САЩ на роднини на вече имигрирали.

Източник: Associated Press

Азия

Аррlе поиска от Индия да отложи планирано увеличение на таксите върху вноса на части за мобилни телефони, за да може да разшири производството на іРhоnе в страната, но правителството едва ли ще приеме. Технологичният гигант от САЩ е в преговори с властите от месеци, търсейки "предпоставки" - правителствени данъчни облекчения и стимули - за разширяване на дейността си на един от най-бързо развиващите се пазари на смартфони в света. Аррlе иска от Индия да отложи съществуваща политика, която планира да налага данъци върху повечето внесени мобилни компоненти, като част от усилията на премиера Нарендра Моди да стимулира местното производство. Властите искат да накарат компанията от Купертино да произвежда в Индия, но не смятат да правят изключения от политиката си, нито предвиждат данъчни облекчения за вноса на части. "Apple иска безмитен внос на компоненти. Индия иска да заложи на местното производство", коментира пред Reuters източник, близък до преговорите.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
11.12.2017
Dow Jones Industrial
24 386.03 (56.87)
Nasdaq Composite
6 875.08 (35.00)
Стокови борси
11.12.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)58.44
Heating oil ($US/gal.)1.9700
Natural gas ($US/mmbtu)0.0000
Unleaded gas ($US/gal.)1.7500
Gold ($US/Troy Oz.)1 246.60
Silver ($US/Troy Oz.)15.78
Platinum ($US/Troy Oz.)888.60
Hogs (cents/lb.)67.02
Live cattle (cents/lb.)117.72

       Опознай България

Невена Коканова

Невена Коканова е родена на 12 декември 1938 г. в Дупница. Започва кариерата си на 18 години в средата на 1950-те в Ямболския театър, без да има специално образование, а дебют в киното прави във филма "Години за любов". Така се поставя началото на една от най-ярките кариери в историята на българския театър и кино. През 60-те и 70-те години тя се утвърждава като символ на българското кино, въплъщаваща образа на жена с характер, обаятелен темперамент и женственост. Коканова има повече от 50 роли, като някои от най-запомнящите се от тях са на Ирина в екранизацията на "Тютюн" (1962) и на печално-страстната Лиза от "Крадецът на праскови" (1964). Незабравими са и превъплъщения й в образите на Ана от "Карамбол" (1966), Герда от "Дъх на бадеми" (1967), Неда от "Отклонение" (1967), написана от Блага Димитрова специално за нея, и много други. През 1969 г. се снима във филма на голямата италианска кинорежисьорка Лилиана Кавани "Галилей". Получава награди на Варненския фестивал. Удостоена е с приза "Златна камера" на Съюза на българските филмови дейци. Невена Коканова умира на 3 юни 2000 год.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 12.12.2017
Българска версия: 29890, Английска версия: 3007

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999