Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 08 декември 2017 г., брой 4608
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(08.12.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.22082
USD   1.65945
CHF   1.67165
EUR/USD   1.1786*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Имоти-С АД - София
Прайм холдинг АД - Пловдив
Сънрайз Холидейс АД - София
Текстил Лазур АД - Варна
ТЕЦ Марица 3 АД - Димитровград
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Европейската комисия е решила да предяви иск пред Съда на Европейския съюз срещу България и други страни заради неизпълнени разпоредби в областта на съвместното управление на авторското право, а също и за неприлагане на правилата на ЕС за морското пространствено планиране. Двете искания за санкции от съда са на обща стойност 33 хил. евро на ден. Цялостно прилагане на общностните разпоредби в областта на съвместното управление на авторското право и сродните му права и на многотериториалното лицензиране на правата върху музикални произведения за използване онлайн е трябвало да се извърши до 10 април 2016 година. България, както и Испания, Люксембург и Румъния не са осведомили ЕК, че това е направено, въпреки че процедурите срещу тях са започнали още м.г. Комисията призовава съда да наложи финансови глоби на тези четири държави, като за България сумата е над 19 хил. евро на ден, за Испания е 124 хил евро на ден, за Люксембург е 13 хил. евро на ден и за Румъния е 42 хил. евро на ден.

Източник: Капитал

Фондът на фондовете е договорил четири финансови споразумения с четири оперативни програми за над 1 млрд. лева, съобщи изпълнителният директор на Фонда Светослава Георгиева. По думите ѝ оперативните програми, с които се работи, притежават богато портфолио най-вече от дялови инструменти. Финансовите инструменти са нов ресурс и нов начин за работа с европейските средства. По оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ се финансира бизнеса на стартиращи и развиващи се компании. Оперативната програма „Региони в растеж“ акцентира върху развитието на общините чрез фондовете за градско развитие. Под нейно управление се предоставя финансиране на проекти чрез публични средства в размер на 353 млн. лева, като частното съфинансиране от финансови посредници трябва да е минимум 30%.

Източник: investor.bgПриватизация

Общинa Елeнa oбяви тъpг c тaйнo нaддaвaнe зa пpoдaжбa нa нeдвижим имoт – чacтнa oбщинcкa coбcтвeнocт. Имoтът пpeдcтaвлявa втopи eтaж oт двyeтaжнa мacивнa cгpaдa, кoятo e бившa дeтcкa гpaдинa, c плoщ oт 104,83 кв.м, eднoeтaжнa мacивнa пocтpoйкa, кoтeлнo пoмeщeниe, кoятo e 95,20 кв.м, тoaлeтнa 4,8 кв.м, зaeднo cъc cъoтвeтнитe идeaлни чacти нa cгpaдaтa. Нaчaлнaтa тpъжнa цeнa e 68 350 лв. бeз ДДС. Дeпoзитът зa yчacтиe в тъpгa e в paзмep нa 20 %.

Източник: Янтра - Велико Търново

Концесии

Община Сандански открива процедура за предоставяне на концесия на обект „Градски универсален магазин“. Сградата се намира в центъра на града и е със застроена площ от 1244 квадратни метра. Постройката е частна общинска собственост. От концесията са изключени мазето на втория сутерен, което е паметник на културата с национално значение и разположените в него разкопки и трафопост. Бъдещият стопанин на сградата ще трябва да я ремонтира и обнови. Срокът на концесия е 35 години. Минималният размер на инвестицията е 1 505 000 лева без ДДС за първите три години на концесията. Община Сандански прави многократни опити да продаде сградата. Последният търг бе проведен преди две години, като тогава цената на сградата падна до 2,7 милиона лева. Купувачи обаче така и не се явиха.

Източник: Дарик радио

Дружества
Производство на други хранителни продукти, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Корона М ЕООД - Хрищени   20 199  
  2   Пуратос България АД - Перник   19 846  
  3   Бест Фудс ООД - София   15 508  
  4   Пинокио ООД - Стара Загора   14 524  
  5   Елит П ЕООД - Пловдив   14 038  
  6   Мултипак България ЕООД - София   10 232  
  7   Агроник ЕООД - Ямбол   9 083  
  8   Фортекс Нутрасютикалс ООД - София   8 799  
  9   Приста Комерс ООД - Свищов   8 681  
  10   Веселина Трейд ЕООД - Добрич   8 139  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 07.12.2017
  Обща стойност (BGN): 11 221 214.35  
Брой търгувани компании: 35
Premium 10 825 095.73
Standard 357 148.99
АДСИЦ 31 763.63
Структурирани 7 206.00
Най-голяма промяна в цените
Тексим банк АД - София -7.41 %
Холдинг Варна АД - Варна 5.30 %
BaSE - Акции: 4 363.75

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

На последната сесия на Общинския съвет на Стара Загора е гласувано за създаването на дружество за управление на индустриална зона "Загоре". При изграждането й ще бъде използван опита на пловдивската "Тракия икономическа зона". Община Стара Загора ще участва с терен от 110 дка на околовръстния път, като тази земя е апортирана в капитала му. Държавата ще се включи с парична вноска, съответна на оценката на този актив. С парите ще се изгради цялата необходима инфраструктура. В дружеството ще участва и бизнесът. Очаква се директорът на "Областно пътно управление - Стара Загора" да даде препоръки за подобряване на пътната инфраструктура между индустриалната зона "Загоре" и АМ "Тракия". Предстои да се избере и най-добрата концепция за развитие на терена на летище "Стара Загора". Градът е лидер в преработващата промишленост с традиции в машиностроенето, при развитието на високотехнологични, модерни предприятия, които да задържат младите хора в областта. Общият брой на заетите през третото тримесечие е 148 700, или с 27 хиляди повече спрямо същия период на 2016-а.

Източник: Банкеръ

Производителят на безалкохолни напитки Кока-Кола планира да инвестира 6 милиона евро в българския си бизнес в следващите 4 месеца, като до началото на 2019 година вложенията й у нас ще достигнат 20 милиона евро, обяви изпълнителният директор на "Кока-Кола ХБК България" Светослав Атанасов. От производителя изчисляват, че от навлизането на дружеството на българския пазар общо вложенията надхвърлят 550 милиона евро. Междувременно изпълнителният директор на дъщерната "Кока-Кола България" Стоян Иванов потвърди ангажимента на компанията на глобално ниво за намаляване на количеството захар и калориите в предлаганите продукти с 10%. В България процентите ще бъдат 20 и така на практика всеки две от три напитки ще са нискокалорични. Междувременно преди два месеца стана ясно, че германското подразделение на корпорацията планира да затвори завода си във Ваймар и да премести част от екипа си в София. Тогава стана ясно, че в България ще дойдат служители от финансовия отдел, както и от отдел "Човешки ресурси". Кока-кола започна да развива дейност у нас през 2002 година. В момента фирмата има два центъра за производство на безалкохолни напитки и минерална вода в Костинброд, където работят над 200 души. Компанията има и два центъра за споделени услуги в областта на информационните технологии, финансите и човешките ресурси.

Източник: money.bg

Част от големите петролни компании са сезирали Комисията за защита на конкуренцията за дъмпинг в бензиностанциите на бизнесмена политик Веселин Марешки. “Лукойл България”, “ЕКО България”, “НИС Петрол”, “Петрол”, “Синергон петролеум”, “Ромпетрол България”“ОМВ България” са сезирали регулатора заради нелоялна конкуренция от страна на “Трейднет Варна”. Последната компания е собственост на семейството на Марешки и снабдява с горива бензиностанциите му. За намерението да бъде сезирана КЗК съобщи преди десетина дни Валентин Златев - председател на петролната и газова асоциация и шеф на “Лукойл България”. Тогава той обясни, че като мотив се посочва загубите и задълженията, които трупат компаниите на Марешки, занимаващи се с горива. “Трейднет Варна” има загуба от 1,8 млн. лева за миналата година. Фирмата, която държи бензиностанциите “ВМ петролеум” е натрупала задължения за над 11 млн. лева. В същото време Марешки продавал горива с 20-30 ст. по-евтино от пазарната цена по останалите вериги бензиностанции.

Източник: 24 часа

Производителят на скалнооблицовъчни материали "Копривлен мрамор", който беше приватизиран през 1999 г., вече има нов чуждестранен собственик. Сделката е сключена преди няколко месеца и е на стойност 3 млн. евро. Купувач на всичките дялове, които досега се държаха от акционерното дружество "Копривлен мрамор 97", е регистрираната в Кипър компания Polyscias Enterprises, която е с китайска собственост. Промени в дейността на българското предприятие не се очакват. Продажбата на дяловете на кипърската Polyscias Enterprises е станала през май 2017 г. Решение за това е било взето на общото събрание на едноличния собственик "Копривлен мрамор 97" месец преди това. Акционерите са гласували 100% от дяловете да бъдат прехвърлени на купувача за сумата от 3 млн. евро. След сделката в предприятието е назначен още един управител освен Кацилов - гръцкият гражданин Софоклис Константинидис.

Източник: Капитал

Свищовският комбинат "Свилоза" отново спира поради липса на дървесина. Като причини за критичната ситуация се изтъкват изключително негативното развитие на пазара на дървесина в България от началото на 2017г. , липса на достатъчни количества дървесина на пазара, драстичен скок на цените през третото и четвъртото тримесечие на годината. "Основна причина за тази критична ситуация е системното неизпълнение на сключените договори за доставка на дървесина. В края на 2017г. все още има неиздължени количества по договори за 2016 година, а доставките на количествата за 2017г. в повечето от горските стопанства изобщо не са започнали. Опитите да се закупи дървесина от свободния пазар също се оказаха неуспешни поради голямото търсене и липса на достатъчни количества", каза изпълнителният директор Михаил Колчев.

Източник: 24 часа       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Камен Колев: У нас е-правителството се разбира като купуване на компютри и принтери

БСК е ресертифицирана по системата за информационна сигурност ISO/IEC 27001:2013

Включете се в годишната анкета на БСК "2017 г. през погледа на бизнеса"!

Съобщение за набиране на ценови предложения за софтуерни продукти


Предстоящи събития

8 декември: Зам.-председателите на БСК Димитър Бранков и Камен Колев ще участват в кръгла маса на тема: „Европейския икономически дневен ред по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“, организирана от БИФорум, в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България.

12 декември: Годишни награди на Търговско индустриална камара – Бургас

12-13 декември: Иновации чрез дизайн - специализирано обучение за МСП

15 декември: Семинар „Екологични декларации на продуктите (ЕДП) – същност, процедури, ползи и разходи“

16-17 януари 2018 г.: Двудневен семинар на тема „Актуални възможности за европейско финансиране на бизнеса“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 21 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 07 октомври, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 16 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейската комисия предупреди, че в полунощ в неделя изтича срокът за преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Говорител на институцията уточни, че твърденията за възможно удължаване на този срок са "погрешни". Говорителят отбеляза, че ЕК е готова да приеме отново в Брюксел британския премиер Тереза Мей в рамките на този срок, включително в неделя. Комисията уточни, че от следващия понеделник започва същинската работа по подготовката на заседанието на Европейския съвет в края на другата седмица. На това заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС се очаква да бъде решено дали да се премине към втората фаза на преговорите - за бъдещите отношения с Лондон. Това може да стане само при отчитането на "достатъчен напредък" в преговорите досега. През октомври ЕК обяви, че преговорите са в задънена улица. Не разполагаме с безкрайно много време, всеки изгубен ден прави нещата по-трудни.

Източник: Associated Press

Америка

General Electric съкращава 12 000 работни места в поделението си за електрическа енергия, което прави турбини и генератори за една трета от произвежданото по света електричество. Акциите на компанията са най-зле представящите се тази година в индекса Dow Jones, като отчита спад от 44%, а изпълнителният директор Джон Фланъри, който пое дружеството през август, се опитва да намали разходите, съобщава CNN Money. Според съобщението на компанията съкращенията ще са предимно извън САЩ, като ще обхванат 18% от служителите на поделението за електрическа енергия. Общо за GE по света работят 295 000 души към края на м.г., но през тази година компанията направи и други съкращения с цел намаляване на разходите. Ръсел Стоукс, президент и главен изпълнителен директор на поделението нарече съкращенията "болезнени, но необходими". GE е изправена пред сериозна финансова криза, а възстановяването може да отнеме години.

Източник: BBC

Азия

Meждyнapoдният вaлyтeн фoнд e oбeзпoĸoeн oт нивoтo нa дългoвoтo нaтoвapвaнe нa Kитaй. Cпopeд дaннитe нa Бaнĸaтa зa мeждyнapoдни paзплaщaния, cъoтнoшeниeтo мeждy cъвĸyпния дълг нa Kитaй и бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт нa cтpaнaтa ce e yвeличилo oт 180% пpeз 2011 г. дo 255,9% в ĸpaя нa пъpвoтo пoлyгoдиe нa 2017-a. Зaeднo c тoвa, pъcтът нa пpoизвoдитeлнocттa нa тpyдa ce зaбaвя, a ĸaчecтвoтo нa aĸтивитe нa бaнĸoвaтa cиcтeмa ce влoшaвa. Pъcтa нa ĸpeдитиpaнeтo пpeвишaвa тoзи нa бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт. Bcичĸo тoвa cъздaвa pиcĸoвe зa финaнcoвaтa cтaбилнocт нa Kитaй, ce пocoчвa в дoĸлaд нa MBФ (2017 Сhіnа Fіnаnсіаl Ѕесtоr Ѕtаbіlіtу Аѕѕеѕѕmеnt). Kaтo цялo Фoндът oтĸpoявa тpи изтoчниĸa нa нaпpeжeниe във финaнcoвaтa cиcтeмa нa Kитaй. Te ce cъздaвaт в peзyлтaт oт пpeopиeнтиpaнeтo нa иĸoнoмиĸaтa ĸъм нoв мoдeл нa paзвитиe и ca пoтeнциaлнo cпocoбни pязĸo дa влoшaт иĸoнoмичecĸa cитyaция в cтpaнaтa.

Източник: BBC

 
Индекси на фондови борси
07.12.2017
Dow Jones Industrial
24 211.48 (70.57)
Nasdaq Composite
6 812.84 (36.47)
Стокови борси
07.12.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)56.69
Heating oil ($US/gal.)1.9000
Natural gas ($US/mmbtu)0.0000
Unleaded gas ($US/gal.)1.7000
Gold ($US/Troy Oz.)1 250.80
Silver ($US/Troy Oz.)15.79
Platinum ($US/Troy Oz.)896.30
Hogs (cents/lb.)68.48
Live cattle (cents/lb.)118.68

       Опознай България

Празник на българските студенти

На 8 декември празнуват всички български студенти. Началото на този празник е тясно свързано с първото и до 1920 г. единствено висше учебно заведение в България – Софийския университет “Св. Климент Охридски”. През 1903 г. за първи път е отбелязан празникът по повод 15 години от създаването на университета. Първоначално се е празнувал на 25 ноември - денят на свети Климент Охридски, един от Светите Седмочисленици и патрон на Софийския университет, който традиционно се счита за покровител на българското висше образование. На 31 март 1916 г. българската администрация преминава към Григорианския календар. Понеже Българската православна църква продължава да използва Юлианския календар (до 1968 г.), датата на празника се измества с 13 дни напред и се чества на 8 декември. Празникът е отменен след 1944 г. и е заменен със Международния ден на студентската солидарност на 17 ноември. През 1962 г. празникът на университета на 8 декември е възстановен. На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите на висшите училища обявява 8 декември за неучебен ден и за празник на всички студенти в България.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.12.2017
Българска версия: 29892, Английска версия: 3007

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999