Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 06 декември 2017 г., брой 4606
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(06.12.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21792
USD   1.65091
CHF   1.67552
EUR/USD   1.1847*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Алфа кепитъл АД - София
АТМ 98 АД - София
Ваканционно селище Русалка АД - София
Никром Логистикс ЕООД - Ловеч
Обединена българска банка АД - София
Плюс Пропъртис АД - Стара Загора
Ферал и Ко АД - Пловдив
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

За последната година производителността на труда в България се е вдигнала средно с 4,02%, отчита НСИ за третото тримесечие на 2017 г. За месеците между юли и септември 2017 г. на един зает се падат по 18,10 лв. от БВП за всеки отработен час. Година по-рано сумата е била 17,40 лв. Най-ниска по традиция е производителността в земеделието - едва 5,70 лв. брутна добавена стойност за всеки отработен час през третото тримесечие на 2017 г. Като цяло заетите през третото тримесечие на тази година са със 100 000 повече от същия период на миналата. Публикуваните във вторник предварителни данни за БВП през третото тримесечие потвърждават експресните, които излязоха преди месец: на годишна база ръстът на БВП е 3,9%. Растежът спрямо второто тримесечие на 2017 г. е 0,9%. През месеците от юли до септември произведеното у нас се равнява на 26,99 млрд. лв. по текущи цени.

Източник: 24 часа

22 големи стопанства контролират 60% от земеделската земя. 4% от фермите в България стопанисват 80% от земята, коментира доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Най-големият собственик, който контролира над 1 млн. декара земеделска земя, е българин. Подобно нещо няма в цяла Европа, добави той. В същото време най-дребните ферми осигуряват половината от заетостта в сектора. Но е притеснително, че делът на стопанствата, които произвеждат за пазара, е само 6%, докато останалите 94% произвеждат основно за лично потребление. Една от причините за концентрацията на земите е начинът на субсидиране с пари от европейските фондове. Прякото плащане на единица площ без таван на субсидиите води до разрастване на големите стопанства и до отглеждане на ограничен брой култури на големи площи. За десетгодишния период, в който България е член на ЕС, голяма част от субсидиите отиват за зърно и се внасят храни, вместо да се отглеждат традиционните български продукти. Така страната ни е изгубила около 10 млрд. лева добавена стойност и около 500 000 работни места, твърди доц. Боюклиев.

Източник: СегаДружества
Търговия на едро със захар, захарни изделия и шоколад
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Монделийз България ЕООД - София   150 273  
  2   Захарни заводи АД - Горна Оряховица   61 080  
  3   Грестокомерс ЕООД - Лясковец   59 671  
  4   Инкофудс ООД - Казичене   44 696  
  5   Ес Комерс 2008 ЕООД - Пловдив   40 710  
  6   Анита ЕООД - Димитровград   19 969  
  7   Тета ЕООД - Пловдив   15 377  
  8   Палмира 94 ЕООД - Плевен   14 272  
  9   Сигнал 2 ООД - Пловдив   13 963  
  10   Стоянов ООД - Бургас   13 678  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 04.12.2017
  Обща стойност (BGN): 194 007.37  
Брой търгувани компании: 39
Premium 36 156.37
Standard 128 642.09
АДСИЦ 15 455.68
Облигации 13 753.22
Най-голяма промяна в цените
БГ Агро АД - Варна -13.29 %
Спарки-Елтос АД - Ловеч 7.33 %
BaSE - Акции: 1 566.80
BaSE - АДСИЦ: 95.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българската стартираща компания OfficeR&D получи финансиране от 1 млн. долара за развитие на платформата им за споделени работни пространства. Водещият инвеститор в сделката е фондът LAUNCHub заедно с основателите на софтуерната "Телерик" Васил Терзиев, Светозар Георгиев и предприемача Констант Тедър, бизнес ангел и съосновател на британската компания за видеоигри Jagex. Младите предприемачи Мирослав Мирославов и Мирослав Недялков основават OfficeR&D преди близо три години, по време на работата им като разработчици в софтуерната компания "Телерик", вече Progress. Тяхната цел е да създадат интелигентна централизирана система, която да помага в работата на офис мениджърите при управлението и организацията на големи споделени работни пространства. Техният продукт OfficeR&D е платформа, която на базата на CRM система позволява лесно и удобно менажиране на членовете на споделеното пространство, издаване на сметки и фактури или резервиране на места. Сред клиентите на българския стартъп е RocketSpace.

Източник: Капитал

Coca-Cola планира да инвестира в нов ИТ център в България. Стойността на изнесения център за услуги е на стойност малко над 1.3 млн. лв. и ще разкрие 87 нови работни места. Проектът е поредният на компанията в областта на ИТ услугите у нас и с цел изнасяне на своята високо-технологична поддръжка. От Coca-Cola са подали документи за сертифициране на инвестицията си към министерство на икономиката. Преди няколко месеца държавата е одобрила друга инвестиция на бутилиращата компания. Coca-cola ще изгради за около 5 млн. лв. нов водопровод до завода си в Костинброд. Строителството на ВиК мрежата ще бъде за сметка на компанията, а след това ще бъде дарена на държавата. След изграждането на водопровода бутилираща компания, предвижда инвестиция у нас за над 40 млн. лв за да построи най-голямата производствена база за Източна Европа. На 7 декември фирмата ще обяви бъдещите си планове за развитие на бизнеса си в страната ни.

Източник: Монитор

София Саут Ринг Мол ЕАД и Пощенска банка оповестиха, че банката – след успешното изкупуване на участията на останалите кредитори – е станала единствен собственик на синдикирания кредит с първоначална стойност 88 милиона лева, отпуснат през 2014 г. Сключването на тази сделка ще даде възможност на София Ринг Мол да постигне значително подобрени лихвени условия, по-дълъг срок и да получи допълнително финансиране, което да отговори на ускореното развитие на проекта. Сделката беше финализирана през ноември 2017 г. От началото на годината Пощенска банка отчита значителен ръст на кредитите за бизнеса в размер на почти 440 млн. лв., а само за последното тримесечие ръстът на общо отпуснатите кредити е на стойност от 195 млн. лв. до 2,77 млрд. лв. общ портфейл. „София Ринг Мол" е търговски център от ново поколение, изграден в една от най-перспективните зони на София. Тази сделка предоставя на нашия клиент конкурентна цена на кредитния ресурс и увеличен срок на погасяването му, а така също и допълнително финансиране, с което да се продължи по-нататъшното развитие на проекта.

Източник: Банкеръ

"Дънди прешъс металс", TELUS и "САП лабс България" бяха сред наградените компании в конкурса за "Най-голям корпоративен дарител" за 2017 г., организиран от Българския дарителски форум (БДФ). Съревнованието отличава дружествата, които устойчиво и прозрачно са подкрепяли значими за обществото инициативи и каузи. Призовете се присъждат на базата на направените от фирмите финансови и нефинансови инвестиции за предходната година, както и за положения от служителите им доброволен труд. В тазгодишното издание на инициативата участваха 48 компании, разпределени в осем категории, като сред критериите, по които журито определя победителите в качествените категории, са и достойнствата на отделните дарителски програми. Във фокуса на официалната церемония за 2017 г. беше образованието – сфера, съсредоточила най-сериозни дарителски инвестиции последните години, посочват организаторите.

Източник: Капитал

Персоналът на Ножарската фабрика „Терна“ е разпуснат и е ангажиран в съседни фирми. В момента се разпродава голяма част от нереализираната продукция на компанията заедно с машините и оборудването. Според запознати, за продан се предлага и целият сграден фонд, който се намира срещу автогара „Запад“. За последните две години дружеството отчита незначителен оборот от десетина хиляди лева. Наскоро е освободен и прокуристът му Петя Дешева. Последният собственик на ножарската фабрика „Терна 1923“ е Румен Биков. Чрез компанията си „Ровотел“ купува „Терна“, която в неговия мандат като министър на промишлеността е раздържавена по линия на масовата приватизация. В двора на местното предприятие Биков открива и база за скрап и сключва договор за рециклиране на стари коли с община Велико Търново, които кметството събира от улици и зелени площи. Още през 2016-а обаче производството секва, а дружеството не успява да се пребори с китайската индустрия, независимо от облекчените условия за експорт в страните от Евросъюза. Започват поетапни съкращения. Във фирмата остават само хората в пенсионна възраст. Последен напуска самият Румен Биков. Според документи, той слиза от поста управител в полза на близкия до него Владимир Владимиров, с когото са били съуправители от 2015-а. По документи, като последен собственик на компанията се води фирмата на Владимиров „Марбо 97“.

Източник: Борба - Велико Търново       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Най-новият материал на БСК от рубриката „Стига вече!“ е посветен на развитието на електронното управление в България и Естония.

Включете се в годишната анкета на БСК "2017 г. през погледа на бизнеса"!

Съобщение за набиране на ценови предложения за софтуерни продукти


Предстоящи събития

Управление на риска в стандарти на ISO за системи за управление

8 декември: Зам.-председателите на БСК Димитър Бранков и Камен Колев ще участват в кръгла маса на тема: „Европейския икономически дневен ред по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“, организирана от БИФорум, в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България.

12 декември: Годишни награди на Търговско индустриална камара – Бургас

12-13 декември: Иновации чрез дизайн - специализирано обучение за МСП

15 декември: Семинар „Екологични декларации на продуктите (ЕДП) – същност, процедури, ползи и разходи“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 21 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 07 октомври, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 16 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Съветът на финансовите министри на ЕС, ЕКОФИН, одобри "черен" списък със 17 данъчни убежища, съобщават световните агенции. Първоначалните очаквания бяха, че в полезрението на ЕС ще попаднат 25 държави и територии, определяни като "данъчен рай". Френският финансов министър Брюно льо Мер съобщи в Брюксел, че като данъчно убежище, тоест юрисдикция, която не полага никакви усилия за ограничаване на схемите за укриване на данъци, се определят Американска Самоа, Бахрейн, Барбадос, Гренада, Гуам, Южна Корея, Макао, Маршаловите острови, Монголия, Намибия, Палау, Панама, Санта Лусия, Самоа, Тринидат и Тобаго, Тунис и Обединените арабски емирства (ОАЕ), пише британският Independent. От изданието посочват, че за Великобритания от значение е изключването на редица задморски британски територии, като например Бермудските и Каймановите острови, които присъстваха в предишните списъци на общността, приети през лятото на 2015 година. Финансовите министри на ЕС приеха и списък със "сиви" страни, които все още не са изпълнили всички европейски стандарти в данъчното облагане, ноподготвят промяна в правилата. В него са включени 47 държави.

Източник: Associated Press

Америка

Международният търговски дефицит на САЩ се разшири през октомври по-рязко от очакваното до 9-месечен връх поради увеличаване на вноса на фона на по-високи петролни цени при стабилизация на износа, показват данни на Департамента за търговия. Дефицитът при търговията със стоки и услуги на водещата световна икономика се повиши през октомври с 8,6% до 48,73 млрд. долара от 44,9 млрд. долара месец по-рано, достигайки най-високо ниво от януари насам, докато средните прогнози на финансовите пазари бяха за малко по-сдържан дефицит в размер на 47,5 млрд. долара. Вносът нарасна с 1,6% на месечна база до рекордните 244,6 млрд. долара на фона на по-скъпия петрол, като в същото време американският износ на стоки и услуги остане почти без промяна на ниво от 195,9 млрд. долара. Нарастването на импорта се дължи в най-голяма степен на увеличение с 1,5 млрд. долара на стойността на вноса на суров петрол, тъй като неговата осреднена цена през октомври от 47,26 долара за барел се оказа най-високата от август 2015-а година насам.

Източник: CNBC

Азия

Бизнес активността в сектора на услугите в Китай се ускорява през ноември до тримесечен връх, според проучването на частното икономическо списание Caixin и компанията Markit. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се повишава от 51,2 пункта през октомври до 51,9 пункта през ноември. Това е най-високата стойност от август насам, но темпът на експанзия остава умерен и по-слаб от дългосрочната тенденция. Стойностите до голяма степен отправят същите послания като официалния доклад от миналата седмица, който показа, че има ускорение през ноември. Като цяло това подкрепя възгледите, че очакваното забавяне в икономиката ще бъде по-плавно. Всяка стойност над 50 пункта говори за ръст, а под 50 – за свиване в сектора. Докладът от вторник показва, че новият бизнес в сектора на услугите също расте с най-бързия темп от три месеца. Компаниите казват, че продажбите са подкрепени от нови клиенти и промоционални оферти. Има и леко ускорение в темпа на наемането на персонал. Китайските власти разчитат ръстът в услугите и потреблението да ребалансира икономическия им модел, който разчита прекалено много на инвестиции и износ.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
05.12.2017
Dow Jones Industrial
24 180.64 (-109.41)
Nasdaq Composite
6 762.21 (-85.37)
Стокови борси
05.12.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)57.39
Heating oil ($US/gal.)1.9000
Natural gas ($US/mmbtu)0.0000
Unleaded gas ($US/gal.)1.7000
Gold ($US/Troy Oz.)1 269.20
Silver ($US/Troy Oz.)16.11
Platinum ($US/Troy Oz.)916.90
Hogs (cents/lb.)70.50
Live cattle (cents/lb.)120.52

       Опознай България

Никулден

На 6 декември българската православна църква отбелязва празника на Св. Николай Мирликийски Чудотворец (Никулден). Св. Николай е роден в гр. Патара- Ликия, Мала Азия. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мир. През 1099 г. мощите на св. Николай са пренесени в гр. Бари - Италия, където се намират и сега. В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава "Побеждаващ", се почита като патрон на рибарите, моряците и банкерите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят - рибите и водните демони. На този ден задължително на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е шаран). Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. На този ден празнуват и всички с имена Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 06.12.2017
Българска версия: 29894, Английска версия: 3007

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999