Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 04 декември 2017 г., брой 4604
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(04.12.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21963
USD   1.64563
CHF   1.67294
EUR/USD   1.1885*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Асарел Инвестмънт ЕАД - София
Браво пропърти фонд АДСИЦ - София
Глобал фючър АД - София
ЕДК АД - София
Ес Джи Инженеринг ЕООД - Чирпан
Полисан АД - Русе
Пътстройинженеринг АД - Груево
Трейс Ипома АД - София
Фючър бизнес АД - София
Фючър Уърлд АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев беше избран за Вицепрезидент на BusinessEurope (Конфедерация на европейския бизнес) по време на годишната среща на Съвета на президентите на европейската бизнес организация, проведена на 30 ноември и 1 декември т.г., в Талин (Естония). BusinessEurope е водещата европейска бизнес организация. Създадена е през 1958 г. и седалището й е в Брюксел. Със своите 40 национални членове (индустриални и работодателски федерации) BusinessEurope представлява 20 милиона големи, средни и малки предприятия от всички сектори на икономиката в 34 европейски страни. Президент на BusinessEurope от 2013 г. е Ема Марчегалия (президент на италианската бизнес организация „Конфиндустрия“). BusinessEurope е гласът на европейския бизнес, който играе решаваща роля в Европа, като главна хоризонтална бизнес организация на ниво ЕС. Основната й цел е да представлява и защитава интересите на европейските предприятия пред европейските институции, като подпомага фирмената конкурентоспособност. BusinessEurope е сред най-сериозните лобисти в институциите на ЕС и със своите становища по съществени въпроси оказва влияние върху процеса на вземане на решения в Европейската комисия и Парламент. BusinessEurope е и основен участник в европейския социален диалог със синдикалните организации. БСК е единствената българска организация, която е член на BusinessEurope от 1999 г. и участва активно в нейните дейности. БСК ще бъде домакин на следващата среща на Съвета на президентите на BusinessEurope, която ще се проведе в София, на 17 и 18 май 2018 г.

Източник: БСК

Международните рейтингови агенции "Фич" и "Стандард енд Пуърс" повишиха дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута, съобщи Министерството на финансите. "Фич" повиши рейтинга на BBB от BBB-, докато "Стандард енд Пуърс" - до BBB-/A-3' от BB+/B. От "Фич" посочват, че перспективата и по двата показателя е стабилна, а повишеният рейтинг отразява подобрената оценка на страната по отношение на външните финанси, а представянето на България надхвърля средното по стандартите за категорията BBB. Анализаторите от "Стандард енд Пуърс" посочват, че повишението на дългосрочния кредитен рейтинг отразява засилването на външната позиция на страната, благодарение на продължителната експанзия на износа и нарастването на спестяванията. Рисковете, които са свързани със значителна и внезапна промяна във финансовите потоци, които идват от чужбина, и в частност преките чуждестранни инвестиции, са значително намалели, твърдят от агенцията. От нея посочват още, че публичните финанси също са оценени като стабилни и защитаващи валутния режим.

Източник: ДумаДружества
Сондиране и пробиване
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Ойлфилд сървисиз България ЕООД - София   18 529  
  2   Строителна механизация АД - Копринка   6 210  
  3   Геотехника АБС ООД - София   4 945  
  4   Геология, проектиране и проучване АД - Варна   4 545  
  5   Георесурс ЕООД - Симитли   2 872  
  6   Видекс Армс ООД - София   2 859  
  7   Геосервизинженеринг АД - Асеновград   1 880  
  8   Арсис 68 ЕООД - Богомилово   247  
  9   Мюлер Груп АД - София   160  
  10   Водоканалгеопроект 97 ООД - Стара Загора   7  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 01.12.2017
  Обща стойност (BGN): 4 848 044.58  
Брой търгувани компании: 32
Premium 78 793.59
Standard 4 618 933.86
АДСИЦ 89 314.88
Структурирани 1 064.88
Права 59 937.37
Най-голяма промяна в цените
Хидроизомат АД - София 9.09 %
Холдинг Варна АД - Варна -4.06 %
BaSE - Акции: 426.72

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

“Фючър енерджи” - фирмата, сочена за купувач на бизнеса на ЧЕЗ в България, е отстранена от пазара на ток. От компанията са написали писмо до Електроенергийния системен оператор с дата 1 декември 2017 г, че от 2 декември молят да бъдат отстранени от регистъра на координатори на стандартни балансиращи групи. Информацията бе потвърдена от ЕСО. От “Фючър енерджи” са посочили като мотив отпадането на ключови доставчици на електроенергия, поради което не могат да изпълняват задълженията си по договори. Писмото е отправено към “Електроразпределение Юг”, “ЕВН България”, “Енерго-Про мрежи”, “Енерго-Про продажби”, “ЧЕЗ Разпределение”, “ЧЕЗ Електро България”, НЕК, енергийната борса и КЕВР. Действията на компанията са резултат от предупреждение, което ЕСО е изпратил до три компании. Държавният оператор посочва търговците “Фючър енерджи”“Енергийна финансова група” и “Аркадия сървис” със сериозни задължения към НЕК за такса задължения към обществото. На тях е бил даден срок до 23 ноември да се издължат. “Фючър енерджи” са влезли в преговори за разсрочване, но очевидно се е стигнало до споразумение. “Фючър енерджи” има над 3500 клиенти Сред тях са компании като “Олинеза”, “Михалково”, Александровска болница, болница “Токуда”, “Джъмбо”, “Шарлопов хотелс”, “Макдоналдс”, Кей Еф Си.

Източник: 24 часа

Финансовата компания "Еврохолд България" обяви, че е пласирала успешно нова облигационна емисия за 70 млн. лв., с които ще погаси предишна емисия, чиито лихвени условия са били по-лоши от тези на сегашния заем, и ще развива бизнеса си. Облигационната емисия е в част от програмата на дружеството за необезпечени средносрочни еврооблигации (EMTN Programme) на стойност 200 млн. евро, търгувана на Ирландската фондова борса. Това е втори транш за компанията по програмата, чийто проспект бе одобрен от Централната банка на Ирландия през ноември 2016 г. Заемът е за пет години при фиксиран лихвен купон от 6.5%. Книжа са записали над 20 институционални инвеститора от Великобритания, Швейцария, Русия, Германия и България. Набраните средства ще бъдат използвани за погасяване на предходната емисия в размер на 47 млн. евро и с фиксиран лихвен купон 8%, както и за развитие на бизнеса на "Еврохолд България“.

Източник: mediapool.bg

Две нискотарифни авиокомпании и фирми, занимаващи се карго полети, ще летят от летище Горна Оряховица. Близо 32 млн. лв. инвестиции са предвидени за период от 35 години, сочи планът за развитие на комплекса, който концесионерът „Гражданско летище Горна Оряховица“ предоставя на правителството във връзка с процедурата. В близка перспектива аеродрумът в железничарския град ще стане един от най-перспективните, тъй като на по-малко от десет километра от него на пътен възел до Поликраище се събират две магистрали – „Хемус“ и Русе – Велико Търново. Трасето вече е одобрено и проектите са изпратени в Община Г. Оряховица. С внасянето на плана за развитие новият собственик влиза във владение, но държавата практически става съдружник в дружеството концесионер чрез фирмата си „Летище Горна Оряховица“ ЕАД, която има 5%. С решение на правителството отпреди половин година консорциумът „Гражданско летище Горна Оряховица“ го получи на концесия за период от 35 години. Собственици на аеропорта в Горна Оряховица са бившият концесионер на чистотата на София Румен Гайтански – Вълка, както и директора на държавната университетска кардиологична болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. 95% от консорциума, определен за концесионер, държи фирмата „Кристална вода“, която е притежавана от компанията „Кей Ар Консулт“, а акции има и кардиохирургът.

Източник: Борба - Велико Търново

Софарма Трейдинг АД обяви финализирането на сделката по придобиването на аптеки ФармаСтор. С приключването на сделката най-голямата компания по приходи в сектор фармация в България, придобива всички 19 обекта на ФармаСтор в София и Бургас. В следващите месеци настоящият мениджърски екип ще продължи да участва в управлението на аптеките до пълното им интегриране към концепцията SOpharmacy. Обединението на SOpharmacy и ФармаСтор осигурява по-силна пазарна позиция и мащаб на операциите на Софарма Трейдинг АД в ритейл сегмента на аптечния пазар в България. Софарма Трейдинг през 2015 година обяви структуриране на дейност за предоставяне на здравни услуги чрез новата концепция аптеки под марката SOpharmacy. Към края на 2017 година SOpharmacy обединява 23 обекта, разположени в 8 града на страната. Групата ФармаСтор от своя страна има операции на българския аптечен пазар от 12 години и включва в своята концепция 19 обекта в София и Бургас.

Източник: investor.bg

София се нарежда сред най-привлекателните градове в Източна и Централна Европа за чуждестранни компании, които искат да изнесат производството на стоки или дадени услуги на по-подходящо място. Най-силни конкуренти на българската столица в състезанието по "аутсорсинг" са полските Вроцлав и Краков, както и румънският Букурещ. Това показва проучване на компанията за недвижими имоти "Колиърс". 60% от търсенето на офис площи в София идва именно от предприятия, решили да пренесат някаква своя дейност в България. Страната ни и в частност столицата са привлекателни най-вече с ниските разходи за наемане на персонал. Бизнес средата у нас като цяло е далеч от идеална - в последния доклад на Световната банка "Да правиш бизнес" (Doing business) България е на 50-о място, докато Полша е на 27-а. Изнасянето на дейности, свързани с IТ сектора, се разраства и затова наличието на специалисти по информационни технологии става все по-важен фактор за избора на един или друг град. Най-голям процент студенти по специалност IT от общия брой студенти са Бърно и Будапеща (13%), Братислава (12%) и Кошице (10%).

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Включете се в годишната анкета на БСК "2017 г. през погледа на бизнеса"!


Предстоящи събития

Управление на риска в стандарти на ISO за системи за управление

12-13 декември: Иновации чрез дизайн - специализирано обучение за МСП

15 декември: Семинар „Екологични декларации на продуктите (ЕДП) – същност, процедури, ползи и разходи“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 21 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 07 октомври, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 16 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Най-голямата германска авиокомпания Lufthansa е подобрила своята оферта за придобиването на Air Berlin. Така срокът за решението дали да одобри сделката, се удължава до 21 декември, поясни комисията, без да назовава детайли за условията. Базираният във Франкфрурт концерн, който е листнат на Франкфуртската фондова борса и е част от DAX, възнамерява да купи значителна част от флотилията и правата за слотове на Air Berlin, предлагайки 210 млн. евро за LG Walter и Niki. Органите на ЕС обаче трябва да вземат решения при сливания на корпорации, ако приходите на всички участващи в трансакцията предприятия надминават 5 млн. евро на година. Освен това те трябва да проверят дали чрез придобиването няма да възникне монополизация на Lufthansa, а в резултат на това – по-лоши условия за пътуващите. Lufthansa имаше време до полунощ, за да разсее тези съмнения. За последно имаше информация, че ЕК има опасения преди всичко за придобиването на Niki, който не бе изпаднал в несъстоятелност.

Източник: Reuters

Америка

През третото тримесечие БВП на САЩ постигна ръст на годишна база от 3.3%, показват данните на Департамента за търговия. През трите месеца до края на септември потребителските разходи, които формират над две трети от икономическия растеж на САЩ, се повишиха с 2,3% след здрав ръст с 3,3% през второто тримесечие и малко по-слабо от предварителни данни за растеж с 2,4 на сто. Забавянето на растежа на потребителските разходи вероятно се дължи в най-голяма степен на ураганите "Харви" и "Ирма". В същото време бизнес инвестициите за нежилищно строителството се повишиха с 4,7% при експресна оценка за растеж с 3,9%, докато тези в жилищното строителство се свиха с 5,1% (при предходна оценка за спад с 5,2%). Бизнес разходите за оборудване обаче отбелязаха много солидно темпо на растеж от 10,4% (над експресна оценка за повишение с 8,6%) и след нарастване с 8,8% през второто тримесечие. Възходяща ревизия претърпяха и данните за правителствените разходи, като те се повишиха през третото тримесечие с 0,4% вместо спрямо експресна оценка за понижение с 0,1 на сто.

Източник: CNBC

Азия

Индексът PMI, измерващ активността в промишления сектор на Китай, нарасна през ноември до 51,8 пункта от октомврийско тримесечно дъно от 51,6 пункта, показват данни на официалната статистика на страната. Така промишленият индекс остава стабилно над важното ниво от 50 пункта за 16-и пореден месец. Индексът, оценяваща новите промишлени поръчки, се повиши до 53,6 пункта от 52,9 пункта, благодарение на подем на индекса на експортните поръчки, който нарасна до 50,9 от 50,1 пункта през предходния месец. В същото време и индексът PMI, измерващ самото промишлено производство, се подобри рязко до 55,3 пункта от 53,4 пункта през октомври. Ръст до 54,8 пункта от 54,3 пункта бележи и индексът PMI извън промишлената сфера - в сферата на услугите.

Източник: CNBC

 
Индекси на фондови борси
01.12.2017
Dow Jones Industrial
24 231.59 (-40.76)
Nasdaq Composite
6 847.59 (-26.39)
Стокови борси
01.12.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)57.96
Heating oil ($US/gal.)1.9400
Natural gas ($US/mmbtu)0.0000
Unleaded gas ($US/gal.)1.7300
Gold ($US/Troy Oz.)1 277.00
Silver ($US/Troy Oz.)16.40
Platinum ($US/Troy Oz.)937.70
Hogs (cents/lb.)70.72
Live cattle (cents/lb.)121.98

       Опознай България

Св. великомъченица Варвара

Св. великомъченица Варвара живяла по времето на император Максимиан в гр. Илиопол. Заради вярата си в Бога умира в мъки от ръката на собствения си баща. В православието св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт. Света Варвара е родена в семейството на аристократ - езичник от Илиопол (Мала Азия). Според проучване на богослова Венцислав Каравълчев обаче, св. Варвара е родена в с. Елешница - Разложко (Югозападна България), което в древността също се е наричало Илиопол. Варвара се отличавала с особено впечатляваща красота. Ревнивият ѝ баща я затваря в кула - далеч от похотливи очи. През времето, когато е била затворена, тя изучава външния свят от прозореца и има много време да размишлява за Бога. Когато баща ѝ разрешава да излиза, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение. Когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена. Житието разказва, че Божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града - те двамата са поразени от мълния. През 6 век мощите на света Варвара са пренесени в Константинопол.

У нас празникът се е почитал сред народа с преплитане на езическите и християнските обичаи. В някои райони на страната Света Варвара се е считала за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка, и хората я наричали "Баба Шарка". Жените месели и раздавали за здраве „къпани“ питки (омесеното тесто първо се вари, докато изплува на повърхността, а после се оформя на питка и изпича). Питките се намазват с мед за умилостивяване на светицата и „баба Шарка”.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 04.12.2017
Българска версия: 29895, Английска версия: 3007

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999