Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 30 ноември 2017 г., брой 4602
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(30.11.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21516
USD   1.65370
CHF   1.67681
EUR/USD   1.1827*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Булстрад Виена иншурънс груп ЗАД АД - София
Вадис АД - Русе
ГБС Плевен АД - София
ЕАЗ 99 АД - Перущица
Енергоремонт холдинг АД - София
Камбитов и син ЕООД - Варна
Мосстрой - Варна ЕАД - Варна
Строител Интест АД - София
Тотан ООД - Бургас
Явор АД - Петрич
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Две от обезщетенията, които плаща Държавното обществено осигуряване, ще се увеличат през 2018 г. - майките ще получават по 380 лв. през втората година на детето (с 40 лв. отгоре), а минималната сума за безработните ще е 9 лв. на ден (при 7.20 лв. сега). Пенсиите ще се индексират с 3.8%, като минималната пенсия за стаж и възраст ще стане 207.6 лв. от юли. Осигурителната тежест ще се увеличава и догодина по две направления. Минималните осигуровки на 2 млн. българи се увеличават средно с 6.8 на сто. Половината от това увеличение идва от ръста на минималната заплата, която догодина ще е 510 лв. Отделно през 2018 г. ще се увеличи с още един процентен пункт пенсионната вноска - до 19.8 на сто, което обаче е предвидено в социалния кодекс още от 2015 г. Това са основните параметри по бюджета на ДОО за 2018 г., който бе приет окончателно от парламента.

Източник: Сега

София е столицата с най-ниски разходи на работно място в Европа. Сметката за наеми и такси за първокласна офис площ в столицата за 2017 година е 2175 долара, според класация на международната консултантска компания Cushman & Wakefield. Проучването обхваща 215 пазара в 58 държави. София заема 195-о място, докато останалите столици в Източна Европа са между 140-а и 180-а позиция. Букурещ е на 168-о място с 3004 долара на година. В класацията влизат и други два български града – Пловдив с $1358 годишно (209 позиция) и Варна с $1163 годишно (212 позиция). При формирането на индекса се взима предвид и гъстотата на работни места на единица площ. В глобален план Хонконг измества West End в Лондон и става най-скъпата офис локация в света с $27 432 годишни разходи. Растящите разходи са причина все повече международни корпорации да насочват операции към райони с по-ниски цени за офис площ. За сравнение на цената на 100 работни места в Хонконг може да бъдат разположени 300 в Торонто, 500 в Мадрид и 900 в Мумбай. Обратно на тренда в Азия, разходите за офис площ в Лондон са намалели с 19% спрямо 2016 г., основно в резултат от обезценката на паунда. Средно на година наемателите в West End плащат $22 665 на година.

Източник: ТрудКонцесии

Концесионерът на ски зона "Банско" планира не само "една кабинка", а нова, голяма ски зона в национален парк Пирин с 333 км писти и 113 км съоръжения, според документацията по съдебното дело, което "За да остане природа в България" води срещу решението на екоминистерството новият план за управление на парка да не минава през задължителната по закон оценка за въздействието върху околната среда. Информацията се вижда в становище на концесионера, изпратено до министерството. "Юлен" отново си издейства обещание за промяна в концесионния договор, която да позволи нови ски съоръжения - от вицепремиера Валери Симеонов и екоминистъра Нено Димов. По-късно бе публикувана за обществено обсъждане промяна в сегашния план за управление на парка, в чиито мотиви е посочено, че това ще позволи на общината да изготви "план за развитие на туристическата зона, включваща ски зоната над града, която обхваща само 2% от националния парк Пирин". В доклада към проекта се твърди, че проектът ограничава това развитие в границите на буферната зона в съответствие с решенията на Комитета за световното наследство.

Източник: Сега

Дружества
Производство на други машини със специално предназначение , некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Атоменергоремонт АД - Козлодуй   49 004  
  2   Милара интернешънъл ООД - Пловдив   16 643  
  3   Европа парк дивелопмънт АД - София   12 128  
  4   Мехатроника АД - Габрово   10 643  
  5   Стройпроект ЕООД - София   10 010  
  6   Ремотекс М ООД - София   8 089  
  7   Римакем ЕООД - Девня   7 807  
  8   Киттнер Анлаген Унд Машиненбау ЕООД - Калояново   6 930  
  9   Булмашинари ентърпрайсис ООД - Радомир   6 715  
  10   КФК АД - Варна   6 607  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 29.11.2017
  Обща стойност (BGN): 1 386 743.65  
Брой търгувани компании: 40
Premium 960 674.42
Standard 347 648.55
АДСИЦ 7 284.42
Структурирани 503.46
Облигации 70 632.78
Най-голяма промяна в цените
Българска фондова борса - София АД - София 4.80 %
Първа инвестиционна банка АД - София -2.00 %
BaSE - Акции: 31 038.71

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Японска компания купи един от най-големите дилъри на автомобили в България "Мото-Пфое". Купувачът Sumitomo Corporation определено има интерес към подобни сделки, след като притежава дилърите на Ford в Словакия и Словения. "Мото-Пфое" е официален представител на Ford, Volvo, Jaguar и Land Rover за България. На 21 ноември 2017 г. e подписан договор за смяна на собствеността на фирмената група Мото-Пфое. С придобиването от страна на Sumitomo Corporation, фирмената група Мото-Пфое става част от една от най-мощните интегрирани търговско-инвестиционни корпорации в световен мащаб, с над 400-годишна история и офиси в 65 страни. Засега “Мото-Пфое” няма да променя името си, защото марката е много добре разпознаваема в България. Не е изключено на по-късен етап наименованието да бъде променено, съобщиха от дилърството. Не се предвиждат в близко бъдеще и промени в управлението на фирмата. Компанията се ръководи от съуправителите Атанас Фурнаджиев и Димо Николов. Фурнаджиев е и вицепрезидент на БФС.

Източник: 24 часа

"Овергаз" подготвя нова жалба до Брюксел, която е свързана с таксите за достъп и разделянето на газовата мрежа в страната на транзитна и за вътрешно ползване, съобщи изпълнителният директор на "Овергаз мрежи" Светослав Иванов. Въведеният модел противоречи на Регламент 715 и благоприятства "Газпром експорт", твърдят от компанията, която очаква ЕК да образува дело и по този казус. В края на миналата седмица стана ясно, че България ще бъде глобена от Европейската комисия (ЕК) по наказателната процедура, която беше образувана след жалба на "Овергаз" от 2011 г. Въпросната глоба реално ще бъде платена от Българския енергиен холдинг (БЕХ), който е нарушил правилата, и ще влезе директно в бюджета на ЕК. Самата газова компания затова ще търси компенсация за понесените щети в съда. На закрито заседание в петък парламентът реши България да не признава вина по т.нар. газово дело на ЕК срещу БЕХ и дъщерните му "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" и задължи кабинета да обжалва решението. По този начин депутатите на практика бламираха правителството, което в началото на ноември отново на закрито заседание прие точно обратното решение, предложено в доклад на енергийния министър Теменужка Петкова.

Източник: Капитал

МВР обяви нова обществена поръчка за 7 млн. лв., която ще осигури работата на Националната система за спешни повиквания тел. 112. В мотивите за ускорената поръчка е записано, че системата е с нарушени основни функционалности и това поставя в риск живота и здравето на гражданите, изпаднали в беда. Тел. 112 е оставен без поддръжка от април 2015 г. и всеки момент може да спре. В новата поръчка е заложено да се възстанови нормалната работа на тел. 112, да се достави и въведе в експлоатация ново хардуерно оборудване, както и частично да се подмени критично амортизираният хардуер в районните центрове в София и Русе. Изисква се и да се актуализира софтуерното приложение за спешни повиквания до последна версия и осигуряване на 2-годишна техническа поддръжка на системата, като максимално допустимото време за нефункциониране на услугата е до 52 минути за 365 поредни дни. Най-вероятно с новия софтуер хората със слухови и говорни увреждания ще могат да подават сигнал до телефон 112 със SMS.

Източник: Дума

"Софсток" е официален вносител и дистрибутор на Kimbo от 1 октомври 2017 г. Дотогава компанията беше почти четвърт век официален представител за България на италианското кафе Lavazza. От 1 октомври бизнесът на Lavazza в страната бе поет от българското дружество на Coca Cola след решение на глобално ниво, отнасящо се до още три държави - Гърция, Швейцария и Унгария. Сега с марката Kimbo "Софсток" ще продължи да бъде част от бизнеса с кафе в България, който се оценява на 275 млн. лв. за миналата година. Фабриката в Неапол произвежда Kimbo от 1940 г., а днес се предлага в над 40 държави. За 2016 г. компанията отчита общи приходи за 65.4 млн. лв., като продажбите на кафе са били за 50 млн. лв. "С Lavazza бяхме лидери в хорека канала с 85% пазарен дял, надявам се с Kimbo до три-четири години да си върнем поне половината от този пазар", коментира Лиляна Лазарова, изпълнителен директор на "Софсток. Kimbo разполага и с четири центъра за обучение – в Неапол, Лондон и Париж, а в резултат на партньорството със "Софсток" - вече и в София.

Източник: Капитал

Дружествата от икономическата група на Монбат АД са реализирали през октомври 2017 г. консолидирани нетни приходи от продажби в размер на 34,4 млн. лв., което представлява увеличение от 27,8% в сравнение с октомври 2016 г. Обобщените данни за първите десет месеца на 2017 г. сочат, че дружествата от икономическата група на Монбат АД са реализирали консолидирани нетни приходи от продажби в размер на 266,4 млн. лв., което е увеличение от 29,1 % на годишна база. Консолидираната печалба преди данъци за октомври намалява с 3,5% до 3 млн. лв. спрямо същия период на 2016 г. Обобщените данни от януари до края на октомври показват обаче ръст на печалбата преди данъци с 21% на годишна база до 29,8 млн. лв. През десетия месец на годината печалбата преди лихви, данъци и амортизации възлиза на 4,4 млн. лв., което представлява понижение от 4,8% в сравнение с постигнатото през октомври 2016 г. От януари до края на октомври показателят достига 43,5 млн. лв., като нараства с 15,7% в сравнение със същия период на 2016 г.Обобщените данни за десетте месеца на 2017 г. включват финансовото отражение на придобиването на EAS Batteries Gmbh и MNP Gmbh.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Включете се в годишната анкета на БСК "2017 г. през погледа на бизнеса"!


Предстоящи събития

Управление на риска в стандарти на ISO за системи за управление

12-13 декември: Иновации чрез дизайн - специализирано обучение за МСП

15 декември: Семинар „Екологични декларации на продуктите (ЕДП) – същност, процедури, ползи и разходи“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 21 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 07 октомври, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 16 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейската комисия предложи опростяване на правилата в общата селскостопанска политика (ОСП). Предвижда се държавите в Европейския съюз да поемат по-голяма отговорност, когато решават как и къде да влагат средствата по ОСП, за да постигнат общи цели, свързани с измененията на околната среда. Всяка държава от ЕС ще разработи свой собствен стратегически план, одобрен от Брюксел, в който ще определи как възнамерява да постигне целите. Вместо върху съответствието с изискванията акцентът ще бъде поставен по-скоро върху наблюдението на напредъка и усилието финансирането да бъде насочено към постигане на ясни резултати. Подкрепата за земеделците ще продължи чрез системата за преките плащания. Изменението на околната среда и натискът върху природните ресурси ще оказват влияние и занапред върху селското стопанство и производството на храни. Бъдещата селскостопанска политика трябва да отразява по-високите цели за ефективното използване на ресурсите, грижата за околната среда и действията в областта на природата, се отбелязва в съобщението.

Америка

Алехандро Диас де Леон ще бъде новият председател на централната банка на Мексико. В момента той е заместник-гуверньор на Bank of Mexico и е смятан за една от изгряващите звезди на финансовата институция. Той ще замени Агустин Карстенс, който ще се премести в Швейцария, за да застане начело на Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements). Диас де Леон се присъедини към борда на централната банка през януари тази година. Той е разглеждан от икономисти и анализатори като безопасен избор, като очакванията за промяна на монетарната политика на страната са минимални. Новият управител ще поеме банката в началото на турбулентен период. Мексико очаква президентски избори през юли, а освен това пред страната има и големи въпросителни заради бъдещето на договора за свободна търговия между държавите от Северна Америка NAFTA. Преговорите за предоговаряне на условията вече вървят, като основен фокус се поставя върху огромните дефицити на САЩ.

Източник: FT

Азия

Китайският конгломерат HNA Group обмисля продажбата на активи, съобщава главният изпълнителен директор на компанията Адам Тан. Това е сигнал, че концернът ще отговори на правителствения натиск и се отказва от придобиванията в чужбина, посочва още информационната агенция. Активите, които могат да бъдат продадени, включват сгради и холдинги в отрасли, където инвестициите се ограничават от китайското правителство, коментира Тан по време на форум, организиран от списание Caijing в Пекин. Според него това ще помогне на конгломерата, който е сред водещите акционери в Deutsche Bank AG и Hilton Worldwide Holdings Inc., да подобри ликвидността си и паричните потоци, посочва още той. "Няма да инвестираме в нищо, което правителството не подкрепя", казва Адам Тан. Завоят в инвестиционната политика на HNA демонстрира как конгломератът – един от най-активните инвеститори в чуждестранни активи, се променя в съответствие с кампанията за спиране изтичането на капитали от Китай.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
29.11.2017
Dow Jones Industrial
23 940.68 (103.97)
Nasdaq Composite
6 824.39 (-87.97)
Стокови борси
29.11.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)57.47
Heating oil ($US/gal.)1.9300
Natural gas ($US/mmbtu)3.0500
Unleaded gas ($US/gal.)1.7400
Gold ($US/Troy Oz.)1 283.20
Silver ($US/Troy Oz.)16.51
Platinum ($US/Troy Oz.)947.40
Hogs (cents/lb.)70.90
Live cattle (cents/lb.)126.60

       Опознай България

Андреевден

На 30 ноември българската православна църква чества празника на Св. Апостол Андрей Първозвани. Той бил рибар, един от дванадесетте апостоли, брат на апостол Петър, който проповядва християнското учение сред балканските и причерноморските народи. Легендата разказва, че Андрей е първият, когото Исус Христос призовава сред апостолите - оттук и името му Първозвани. Разпнат е на кръст в гръцкия гр. Патра. Кръстът му, имащ формата на буквата Х, е известен в иконографията и средновековното изкуство като "Андреев кръст". Народът свързва Андреевден с вярването, че от него денят започва да нараства. Смята се, че Андрей прогонва зимата и дългите нощи. В българските земи на север от Балкана Андреевден се почита като празник на мечките, познат под името “Мечкин ден”. Според народното предание някога св. Андрей бил самотен отшелник в планината. Там обработвал малка нивица. Но една мечка изяла вола му. Разгневеният св. Андрей успял да улови звяра, впрегнал го в ралото вместо вола. Оттогава яздел мечката и обработвал земята си с нейна помощ. Затова светецът се тачи като патрон на мечките, като техен покровител.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 30.11.2017
Българска версия: 29900, Английска версия: 3007

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999