Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 16 ноември 2017 г., брой 4592
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(16.11.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.17532
USD   1.65188
CHF   1.67523
EUR/USD   1.1840*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Българска газова борса АД - София
Имерис Минералс България АД - Кърджали
КГ ЕООД - Пловдив
Констръкшън инженеринг груп АД - София
ММоторс АД - Етрополе
Такси С Експрес АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Вземанията на лизинговите дружества по финансов и оперативен лизинг в края на септември 2017 г. се увеличават с 8% до общо 3,6 млрд. лв. (3,6% от БВП) спрямо 3,3 млрд. лв. година по-рано, съобщи БНБ. Спрямо края на юни те се повишават с 1,7%. Вземанията по финансов лизинг са 3,4 млрд. лв. в края на третото тримесечие, като на годишна база те нарастват с 6,3%, а спрямо края на второто тримесечие – с 1,6%. Сключените между юли и септември нови договори за финансов лизинг са в размер на 401,4 млн. лв. Спрямо третото тримесечие на 2016 г. обемът им нараства с 8,5%, а спрямо второто тримесечие на 2017 г. намалява с 6%. По вид на актива вземанията по договори за финансов лизинг на леки автомобили са за 1,2 млрд. лв. в края на септември тази година. На годишна база те нарастват с 21,7%, а спрямо предходното тримесечие ръстът е с 4,1%. При товари и лекотоварни автомобили вземанията по договори за финансов лизинг са в размер на 1,1 млрд.лв. , като се увеличават с 5,8% спрямо края на септември 2016 г. и намаляват с 0,3% спрямо края на юни 2017 г. По сектори вземанията по финансов лизинг от сектор „нефинансови предприятия“ възлизат на 3,021 млрд. лв.

Източник: investor.bg

Фирмите, които са издали акции на приносител, ще имат 9 месеца, за да ги трансформират в поименни. Това предвиждат промени в Търговския закон, одобрени от правителството. Тъй като книжата, издадени "на приносител", са анонимни и лесно сменят собственика си, те могат да се използват за укриване на данъци, пране на пари и други незаконни дейности, посочват от Министерството на правосъдието в мотивите към проекта. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е посочила при прегледа на българското законодателство, че непрозрачните акции на приносител са пречка пред обмена на информация с други държави за данъчни цели. Проектът предвижда фирмите да канят акционерите си на общи събрания само с поименни покани. Тази промяна трябва да влезе в сила от 1 октомври догодина.

Източник: СегаДружества
Производство на хранителни подправки и сосове
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Консул ООД - София   16 510  
  2   Джърман Бългериън Бизнес груп ООД - София   13 713  
  3   Ригана АД - София   11 334  
  4   Радиком ЕООД - Калековец   5 419  
  5   Риал България ООД - София   5 360  
  6   Веда ООД - Плевен   3 554  
  7   Витал ООД - Първомай   2 811  
  8   Румяна Богданова ЕООД - Шумен   2 048  
  9   Шидеров ЕООД - Стара Загора   1 868  
  10   Идеал продукт ООД - Пловдив   1 732  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 15.11.2017
  Обща стойност (BGN): 11 549 381.20  
Брой търгувани компании: 45
Premium 45 308.70
Standard 2 234 610.18
АДСИЦ 57 148.46
Структурирани 248.40
Облигации 9 212 065.47
Най-голяма промяна в цените
Златни пясъци АД - Варна 7.87 %
Тодоров АД - София -6.93 %
BaSE - Акции: 2 005.21

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Производителят на санитарна керамика и арматура "Идеал стандарт – Видима" е инвестирал 22.5 млн. лв. в завода си в Севлиево през последната година. Проектът е първият етап от тригодишната инвестиционна програма на компанията, чиято цел е увеличаване на капацитета и повишаване на производителността. До 2019 г. дружеството планира да увеличи производството с 30%, като вложи още два пъти по толкова, с което общата сума ще достигне близо 70 млн. лв. Първите резултати от новата инвестиция вече са факт, като в резултат на увеличения капацитет компанията отчита около 3% повече продажби спрямо миналата година. Инвестицията е направена в стратегически проекти и развитие на нови продукти. Проектите включват увеличаване на производителността и капацитета на производство на технологично сложни изделия, както и повишаване на производствената ефективност и подобряване на условията на труд, каза изпълнителният директор на "Идеал стандарт – Видима" Ярослав Дончев. Програмата засяга и трите завода на дружеството – един за санитарна керамика и два за арматура, но самите инвестиции се различават заради спецификата на работа. В арматурното производство инвестицията е дългосрочна, като крайната цел е да бъдат инсталирани 20 робота за автоматизация на шлайф-полирната работа.

Източник: Капитал

От началото на годината до края на октомври 2017 г. през летище София са преминали над 5,5 млн. пътници, което е ръст от 36% спрямо същия период на миналата година. Пътникопотокът по международни редовни линии се е увеличил с 18% в сравнение със същия месец на 2016 г. Пътувалите по вътрешни линии са почти двойно - от 12 хил. пътници през 2016 г. на 23 хил. през 2017 г. Броят на пътуващите с туристически чартъри e два пъти по-голям спрямо същия месец на миналата година. Най-предпочитани за периода са курортните дестинации в Гърция и Турция. Общо 5011 са излетелите и кацнали самолети, което е ръст от 5%, дължащ се основно на увеличените с 3% полети по международни редовни линии. Ръст от 48% има и при полетите на вътрешните линии до Варна и Бургас. През oктомври карго превозите бележат ръст от 21%. Обработени са общо 1946 тона товарни и пощенски пратки.

Източник: Дума

Биотехнологичната фирма "Генезис лаборатории" затвори производствения цикъл за пробиотични хранителни добавки с финансиране по програма "Иновации и конкурентоспособност". Компанията е специализирана в разработването и производството на концентрирани лиофилизирани стартерни култури (закваски) за хранително-вкусовата промишленост, както и на пробиотици на базата на Lactobacillus bulgaricus. Проектът е на стойност 1.665 млн. лв., от които 45% са безвъзмездни по европрограмата. Той включва покупка на лиофилизатор, на линия за таблетиране, блистериране и броене, както и на вертикална пакетираща машина. Лиофилизацията (изсушаването) на стартерните култури е процес, при който се харчат огромни количества ток и вода. "Резултатът от инвестицията е 2.5 пъти по-висока производителност и спестяване на над 20% от ел. енергията и над 90% от използваната вода", уточни Александър Кондратенко, управител на "Генезис лаборатории". В "Генезис лаборатории" се произвежда натуралната добавка Proviotic по идея и поръчка на серийния предприемач Кирил Петков, която през 2014 г. направи силен пробив на американския пазар, а днес се продава и в редица други пазари. Капацитетът на блистериране достига 2400 бройки/час, а на таблетиране - 16 200 бр./час. Линията е изключително енерго- и ресурсоефективна с почти нулеви загуби на суровини при операциите.

Източник: Капитал

"КОРАДО-България" АД е приет в сегмент Рrеmіum на Българската фондова борса (БФБ). В началото на октомври 2017 г. компанията за производство на радиатори сключи договор за маркет-мейкинг с инвестиционния посредник "Елана Трейдинг" АД. В момента в Рrеmіum сегмента влизат едва пет други дружества - "Химимпорт" АД, ТБ "Централна кооперативна банка" АД, "Софарма" АДТБ "Първа инвестиционна банка" АД и "Монбат" АД. Сред останалите изисквания, на които компанията е отговорила, са да прилагат принципите на корпоративно управление, да публикуват редовно информация за дейността си, включително и на английски език, да имат най-малко пет завършени финансови години, като поне две от тях на печалба.

Източник: money.bg

Допълнителни 20 млн лв. от централния бюджет ще получи Военномедицинска академия. Парите са одобрени като допълнителен разход на Министерството на отбраната, а с тях ВМА ще се разплати частично с Българска банка за развитие по цесия на вземанията на кредиторите си. Парите са предварително планирани в разходната част на държавния бюджет. През 2016 година бюджетът пак отпусна 20 млн. лв. на болницата за покриване на дългове. След новия транш лечебното заведение ще остане с 12-13 млн. лв. оперативен дълг, при положение че през 2014 г. ВМА беше най-задлъжнялата болница у нас със 130 млн. лв. дългове. Те бяха намалени с мерки за по-добър контрол на разходите и с прехвърляне на част от тях като цесия на банката за развитие. Военна болница е собственост на Министерството на отбраната и наред с Правителствена, МВР и Транспортна болница не е със статут на търговско дружество, какъвто имат останалите лечебни заведения у нас.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Включете се в годишната анкета на БСК "2017 г. през погледа на бизнеса"!


Предстоящи събития

16 ноември: Заседание на УС на БСК

17 ноември: Годишна конференция на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост

17 ноември: Следобедна бизнес закуска и кафе за стартиращи и млади компании с интерес към повишаване на енергийната ефективност в офиса

Управление на риска в стандарти на ISO за системи за управление

12-13 декември: Иновации чрез дизайн - специализирано обучение за МСП


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 21 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 07 октомври, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 16 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Еврозоната продължава да бележи търговски излишък с останалата част на света и през септември, достигайки ниво от 26.4 млрд. евро, ускорявайки темпа на растеж. За сравнение, през септември 2016 г. той е бил в размер на 24.3 млрд. евро, сочат предварителните сезонно неизгладени данни на Евростат, публикувани в сряда. Зоната с единна валута е изнесла стоки към останалата част от света (в която се включват и другите страни членки на ЕС, които не са в еврозоната) за 187.1 млрд. евро, което представлява ръст от 5.6% на годишна база. В същото време вносът за септември възлиза на 160.7 млрд. евро, което е с 5.1% повече спрямо септември 2016 г. Търговията в рамките на еврозоната също се увеличава през деветия месец на годината – с 4.9% до 157.6 млрд. евро на годишна база. За първите девет месеца на годината износът на еврозоната към останалата част от света е достигнал 1.624 трлн. евро, а вносът – 1.454 трлн. евро.

Източник: Associated Press

Америка

Камарата на представителите на САЩ одобри бюджета за отбрана за фискалната 2018 г., който възлиза на 700 милиарда долара. Осведомителната агенция пояснява, че камарата е подкрепила искането на президента Доналд Тръмп за по-големи и силни въоръжени сили на държавата, но не успя да вземе решение как да финансира огромното увеличение на разходите. В контролираната от Републиканската партия камара 356 срещу 70 конгресмени подкрепиха проектозакона за национална отбрана. 127 демократи са гласували в полза на проектозакона. Но законодателството пренебрегва наложените през 2011 г. в Закона за контрол на бюджета тавани за разходите и няма ясен план от Конгреса откъде ще бъдат взети парите за Пентагона. За 2018 г. са отделени 634 милиарда долара за базисни военни разходи като закупуване на оръжие и заплати за войниците. За 2017 г. бяха отделени 549 милиарда долара. Одобреният проектозакон включва и увеличение на броя на активните военнослужещи с повече от 16 000.

Източник: Reuters

Азия

Японският технологичен конгломерат Toshiba ще продаде своя бизнес с телевизори. Това е поредното усилиe на компанията да набере спешно капитал, като се разделя с подразделение, което някога символизираше доминацията на японските технологии и вкара марката в милиони домове по целия свят. Като знак за това колко много е спаднала стойността на телевизионното звено на Toshiba и колко агресивно компанията се разделя с части от бизнеса си, конгломератът продаде 95% дял от подразделението си за телевизори и визуални продукти за едва 12,9 млрд. йени (114 млн. долара). Купувачът е китайската група Hisense. В миналото продажбата на голяма технологична фирма на Китай щеше да предизвика критики, но базиран в Токио анализатор коментира, че сегашният ход „едва ли ще предизвика учудване“. Продажбата се случва, след като близки до компанията хора коментираха „продължаващите проблеми“ на Toshiba и усилията ѝ да си осигури пари, с които да покрие голямата загуба, която нейният бизнес с ядрена енергетика в САЩ генерира миналата година.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
15.11.2017
Dow Jones Industrial
23 271.28 (-138.19)
Nasdaq Composite
6 706.21 (-31.66)
Стокови борси
15.11.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)55.36
Heating oil ($US/gal.)1.9100
Natural gas ($US/mmbtu)3.0800
Unleaded gas ($US/gal.)1.7400
Gold ($US/Troy Oz.)1 276.70
Silver ($US/Troy Oz.)16.97
Platinum ($US/Troy Oz.)933.00
Hogs (cents/lb.)67.45
Live cattle (cents/lb.)125.15

       Опознай България

Кордопуловата къща

Кордопуловата къща е най-голямата възрожденска къща на Балканите, която е запазена до днес. Тя е построена от богатата мелнишка фамилия Кордопулови през 1754 г. Къщата е разположена сред пясъчни сипеи и прекрасната природа на Мелник. Тя е сред най-забележителните сгради в града и има невероятна архитектура и богат интериор. Състои е от четири етажа като два от тях са изградени от камък. За връзка между отделните етажи служат седем вътрешни стълбища. Най-интересната стая в къщата е дневната. Тя е много просторна и има дванадесет големи прозореца в четирите посоки на света. Таванът на тази стая е направен от дърво. Той изобразява слънцето, с дванадесет лъча – броят на месеците в годината. Приземният етаж е вкопан в скалите и така са оформени фантастични лабиринти, като най-дългият тунел е 150 метра. В тази част на къщата се намират винарските изби, в които се е произвеждало и съхранявало прочутото мелнишко вино. Избите са с капацитет до 300 т. вино като най-голямата бъчва побира 12,5 т. Кордопуловата къща е сред стоте национални туристически обекта.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 16.11.2017
Българска версия: 29902, Английска версия: 3008

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999