Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 10 ноември 2017 г., брой 4588
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(10.11.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20666
USD   1.68171
CHF   1.68766
EUR/USD   1.1630*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Адванс билд груп АД - София
Албена Стил АД - Добрич
Ванина Експорт АД - Ямбол
Електроника АД - София
Есерджи АД - Силистра
Изавал АД - София
Принтек България ЕАД - София
Професионален футболен клуб Нефтохимик Бургас 1962 АД - Бургас
Травел медиа ЕАД - Пловдив
Уника Живот ЗК АД - София
Уника Застрахователна компания АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Европейската комисия (ЕК) повиши очакванията си за растежа на българската икономика до 3,9 % през 2017 г. и 3,8 % през 2018 г., в сравнение с очакван ръст съответно от 2,9 % и 2,8 % според пролетната прогноза. Ревизията се дължи както на доброто представяне на икономиката през първата половина на годината, така и на ревизията на данните за БВП за 2016 г., съобщава Министерството на финансите. Вътрешното търсене ще има основен принос за растежа на БВП през 2017 г., подкрепено от силното представяне на частното и публичното потребление и възстановяването на растежа на инвестициите. Вътрешното търсене ще остане водещо за ръста на БВП през целия прогнозен период, като се очаква забавяне на растежа на частното потребление през 2018 г. и 2019 г. По-високият внос, движен от силното вътрешно търсене, ще доведе до намаление на излишъка по текущата сметка през 2017 г. до 3% от БВП.

Източник: offnews.bg

Увеличаване на новопостроените жилищни сгради през третото тримесечие на годината отчита Националният статистически институт (НСИ). По предварителни данни въведените в експлоатация жилищни сгради за периода са 506, като в тях има общо 2 018 жилища. Спрямо третото тримесечие на 2016 г. сградите са с 30 повече, или 6.3%, докато жилищата в тях намаляват с 361, или с 15.2%. Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Варна – 82 сгради с 606 жилища, Пловдив – 74 сгради с 214 жилища, и Бургас – 68 сгради с 559 жилища. Най-много са новопостроените жилища с две стаи – 44.7%, следват тези с три стаи – 29.6 на сто, а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи – 2.8%.

Източник: econ.bg

БГ-бизнес климат: Парламентът громи "сивата" икономика - банките алчно измислят нови такси
БИК Капиталов пазар ЕООД

Под предтекст за борба със "сивата" икономика парламентът стартира процедура за въвеждане на допълнителни законови ограничичения за разплащанията в брой, с които се намалява прагът на плащанията в брой от 10 000 лв. на 5 000 лв. Едва ли някой би се наел да оцени колко средства ще спечели държавния бюджет от тази мярка, но пък със сигурност може да се каже, че банките ще печелят добре от подобни ограничения за бизнеса и гражданите. Пълен текст на анализа
Коментари по представените материали, можете да изпращате на адрес: bic@bia-bg.comДружества
Производство на машини за обработка на метал
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Милко ЕООД - Асеновград   28 435  
  2   ЗММ Сливен АД - Сливен   22 364  
  3   Машин Комерс ЕООД - Асеновград   8 817  
  4   Силома АД - Силистра   5 677  
  5   Еми АД - София   3 896  
  6   Анди Солид ООД - Плевен   2 649  
  7   Мегамаш ЕООД - Асеновград   2 419  
  8   ЮМТ ЕООД - Казанлък   1 798  
  9   Присое Пак АД - Гурково   1 231  
  10   Институт по заваряване АД - София   1 106  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 09.11.2017
  Обща стойност (BGN): 2 468 094.91  
Брой търгувани компании: 31
Premium 1 483 349.55
Standard 923 362.72
АДСИЦ 59 034.51
Структурирани 2 348.12
Най-голяма промяна в цените
Актив Пропъртис АДСИЦ - Пловдив -6.54 %
Елана агрокредит АД - София 3.00 %
BaSE - Акции: 6 459.93

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Европейската комисия (ЕК) одобри проекта за изграждане на 40 км от автомагистрала "Струма" в участъците Благоевград - Крупник, Кресна - Сандански и тунел "Железница". Общата стойност на отпуснатите средства от Европейския съюз е 628 млн. лева. Националното съфинансиране е в размер на 111 млн. лева. Строителството на първата отсечка Благоевград - Крупник стартира на 31 август 2017 г. и в момента е в начален етап на изпълнение. В момента се провеждат обществените поръчки за изграждането на тунел "Железница", с прогнозна стойност 250 млн. лева. Участъкът е разделен на три лота, а срокът за изпълнението им е 3 години.

Източник: Дарик радио

"Електроенергийният системен оператор“ ЕАД безвъзмездно ще получи над 1.2 млн. лв. в рамките на проекта „Трансгранично управление на непостоянните енергийни източници и инсталации за съхранение на енергия, позволяващи транснационален пазар на едро – CROSSBOW”на Европейската комисия. Основна цел на проекта е да предложи споделено използване на ресурси за насърчаване на трансграничното управление на непостоянните източници на възобновяема енергия. Общата му стойност е над 21 млн. евро, от които над 17 млн. евро е безвъзмездно съфинансиране. Идеята е финансирана със средства от програма „Хоризонт“ 2020“ на ЕК. Той се определя като един от стратегическите за Европейския съюз в областта на интелигентните мрежи. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че участието на ЕСО в проекта CROSSBOW ще се даде възможност на операторите в региона да обменят най-добри практики в процеса по управление на електроенергийната система.

Източник: econ.bg

Тричленен състав на Търговската колегия на Върховния касационен съд отмени решението на Арбитражния съд към БТПП, с което на компанията на Кирил Домусчиев "Параходство български морски флот" бяха спестени неустойки от 55 млн. лв., дължими за неизпълнение на задължения по приватизационния договор. Тогава арбитражът прие, че е било налице стопанска непоносимост и заради световната финансова и стопанска криза "Параходство български морски флот" не е могъл да изпълнява посочения в приватизационния договор тонаж, т.е. капацитет на корабите. Делото пред ВКС беше образувано по искова молба на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Свързаната с Домусчиев компания е осъдена да плати 2.2 млн. лв. държавна такса.

Източник: Капитал

Български компании развиват дейност в Беларус в областта на производството на млечни продукти, ресторантьорство и селскостопанска фармация. Българското предприятие „Генезис” строи фабрика за производство на млечни продукти до гр. Могильов, като инвестицията им е за около 8 млн. евро. Същевременно „Булфарма“ разширява производство си на препарати за селското стопанство, в предприятието си до Минск, като основно използва български суровини за него. Един от най-разпознаваемите ресторанти в беларуската столица е български – компанията Грандсон до преди една година е стопанисвала ресторант "Габрово" в Минск. Сега тя работи с ресторант "София" в Минск и ресторант "Габрово" в Могильов. „Тези компании могат да бъдат използвани и като предпоставка повече представители на българския бизнес да се запознаят с възможностите, които може да предложи беларуската икономика, като се надявам и съвместните ни контакти да доведат и до ръст на инвестициите от Беларус“, посочи заместник-министъра на икономиката Александър Манолев.

Източник: Банкеръ

Веригата хипермаркети за дома “Практикер” откри магазин и в Шумен. В четвъртък лентата на новия търговски обект бе прерязана от Тодор Белчев - председател на съвета на директорите на “Видеолукс холдинг”, и кмета на града Любомир Христов. Това е 11-ият магазин на “Практикер” в страната.

Източник: 24 часа       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно проектите на бюджети на РБ, ДОО и НЗОК за 2018 г.

Становище на БСК относно проект на ЗИД на ЗДДС, внесен от МФ


Предстоящи събития

14 ноември: Специализирано обучение: "Инструмент за финансиране на МСП: Работна програма 2018 - 2020, Фаза 1 и Фаза 2"

17 ноември: Следобедна бизнес закуска и кафе за стартиращи и млади компании с интерес към повишаване на енергийната ефективност в офиса

12-13 декември: Иновации чрез дизайн - специализирано обучение за МСП


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 21 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 07 октомври, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 16 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Германия и Испания изпреварват Великобритания като водещ пазар на бизнес имоти в Европа през 2018 г. Това показват резултатите от проучване сред почти 150 инвеститори в недвижими имоти, осъществено от консултантската компания Knight Frank, съобщава онлайн изданието property-magazine.eu. Активите под управление на инвеститорите са за 340,4 млрд. евро. Почти 30% от инвеститорите, които държат активите от 3 до 5 години, посочват Германия като предпочитан инвестиционен пазар през 2018 г. За сравнение, през миналата година подобен отговор са дали 27% от участниците в проучването. Една пета от респондентите посочват Испания като предпочитан пазар въпреки настоящата политическа нестабилност, предизвикана от референдума за независимост на Каталуния. Само 12% от инвеститорите, повечето от които са базирани в Лондон, идентифицират Великобритания като свой основен пазар, а други 9% посочват Франция. Данните показват, че политическата несигурност около Brexit не е основната грижа на инвеститорите.

Източник: Associated Press

Америка

Американските антитръстови регулатори и AT&T Inc стигнаха до сблъсък, след като властите настояха безжичният оператор да продаде кабелната мрежа CNN (сега част от Time Warner Inc.) като условие за одобрение на сделката по закупуване на медийната компания. Министерството на правосъдието на САЩ настоява за значителни продажби на активи, за да одобри сделката на стойност 85,4 млрд. долара. Пак според тези източници AT&T се е съгласила да продаде CNN. От телекомуникационния гигант обаче официално отрекоха такава информация. "Никага не съм предлагал да продам CNN и нямам намерение да го правя", обяви главният изпълнителен директор на AT&T Рандал Стивънсън в изявление. Днес се очаква той да присъства на събитие в Ню Йорк и да му бъдат поставени въпроси около сделката. Информациите, че Министерството на правосъдието настоява за значителна продажба на активи поставят съмнения пред сделката.

Източник: Reuters

Азия

Три държавни корпорации от Китай подписаха споразумение с властите на Аляска и компанията й Alasca Gasline Development Corp. (AGDC) за реализиране на територията на американския щат на проекти за втечнен природен газ (LNG) за 43 млрд. долара. От китайска страна в споразумението участват China Petrochemical Corp. (Sinopec), държавният фонд China Investment Corp. (CIC) и Bank of China, се казва в съобщение на управляващите Аляска. Споразумението е подписано по време на официалното посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп в Китай. Според оценката на властите от Аляска, споразумението за газа с китайските компании с времето ще даде възможност за намаляване на търговския дефицит на САЩ по отношение на страните от Азия с 10 млрд. долара годишно. През 2016 г. дефицитът само с Китай е бил 347 млрд. долара. Освен това, споразумението дава възможност за създаване на 12 хил. работни места в САЩ за периодът на строителството на обектите.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
09.11.2017
Dow Jones Industrial
23 461.94 (-101.42)
Nasdaq Composite
6 750.05 (-39.07)
Стокови борси
09.11.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)57.10
Heating oil ($US/gal.)1.9400
Natural gas ($US/mmbtu)3.2200
Unleaded gas ($US/gal.)1.8100
Gold ($US/Troy Oz.)1 285.80
Silver ($US/Troy Oz.)17.02
Platinum ($US/Troy Oz.)940.30
Hogs (cents/lb.)63.18
Live cattle (cents/lb.)122.48

       Опознай България

Битката при Варна - 10.11.1444г.

На 10 ноември 1444 г. в битката при Варна, наречена Паметна битка на народите, кръстоносните войски на полско-унгарския крал Владислав III и унгарския пълководец Янош Хуняди са победени от турските войски на султан Мурад II. Битката се води между 20 000 християнска армия и три пъти по-многобройните турски войски на султан Мурад II. В нея участват българи, унгарци, поляци, чехи, словаци, власи, рутени, хървати, саксонци, литовци и кръстоносен рицарски отряд на римския папа Евгени IV. След нея Балканите и Югоизточна Европа падат за векове напред под османо-турска власт. Варненският поход е резултат от образуването на широк антиосмански съюз, чието начало е поставено през 1439 година с Флорентинската уния, поставила византийската църква под върховенството на папата. Към него се присъединяват Венецианската република, Бургундия и Унгария, където папата успява да постигне помирение между наследниците на Албрехт Хабсбург и избрания от аристокрацията за крал Владислав III. В памет на загиналите в битката в центъра на бойното поле, на мястото, където загива полско-унгарският крал Владислав III Ягело, наречен посмъртно Варненчик, още по време на робството българите поставят дървени кръстове. През 1935 г. е построен символичен мавзолей на краля, а през 1964 г.с построяването на музейна сграда е изграден мемориалният комплекс “Парк-музей Владислав Варненчик”. (Снимка:bg.wikipedia.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 10.11.2017
Българска версия: 29901, Английска версия: 3009

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999