Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 07 ноември 2017 г., брой 4585
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(07.11.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21273
USD   1.68752
CHF   1.68708
EUR/USD   1.1590*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  



Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com




Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Ахрида АД - Кърджали
Балканвело АД - Ловеч
ЕМУ АД - Велико Търново
Хидротехника АД - Стамболийски
 
Предстоящи общи събрания




Финансови новини

Растежът на българската икономика идва основно от еврофондовете. Около 66% от увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната от влизането й в Европейския съюз до края на 2016 година се дължи на усвояването на европейските средства по различните оперативни програми. Без тях нивото на реалния БВП в края на 2016 г. е щяло да бъде с 8.8% по-ниско, т.е. с над 8 млрд. лв. по-малко, според отчет на финансовото министерство за изпълнението на бюджета за 2016 г. До края на 2016 година са усвоени 8.4 млрд. евро по оперативните програми от двата програмни периода - първият от 2007 г. до 2013 г., а вторият от 2014 г. до 2020 г. Парите от Брюксел са подкрепили съществено и заетостта. Без тях безработицата в края на 2016 г. би била с 5.3 процентни пункта по-висока, т.е. 12%. Със средства от ЕС са били финансирани и половината от всички дългосрочни капиталови инвестиции от 2008 г. насам. Еврофондовете са стимулирали и частните инвестиции, които благодарение на тях са нараснали с 22.4% допълнително.

Източник: Сега

Около 330 хил. души са демотивираните българи – тези, които са в трудоспособна възраст, но не учат, не работят и не са регистрирани в Агенцията по заетостта, отчита проучване на изследователски център „Тренд“ по поръчка на Фондация „Фридрих Еберт“. В извадката попадат общо 1123 души, отговарящи на профила на демотивираните българи (425 случая от национално представително изследване с извадка 5 хил. души и 698 идентифицирани след подсилена случайна извадка). Отчита се по-голямо натрупване на демотивирани сред хората на възраст (18-29 г.). Една част от младежите все още са в процес на търсене на своята професионална реализация. Данните за образованието показват ясна зависимост - ниски дялове на демотивирани българи има при хората с висше образование, а най-сериозно натрупване - на хора със средно образование (над половината от попадащите в тази група (53%). Високото образование дава по-високи шансове за по-добра реализация. Що се отнася до семейния статус, малко над половината от демотивираните българи са женени/омъжени. В голяма степен това е предпоставка демотивираните да се издържат от други членове на семейството, а по-младите - от техните родители и близки. Близо една трета от демотивираните са с професионален статус работник/неквалифициран труд. 21% са квалифицирани работници. Мнозинството от демотивираните (72%) нямат личен месечен доход.

Източник: investor.bg



Дружества
Производство на сладолед
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Дарко ЕАД - София   12 530  
  2   Изида ООД - Добрич   10 888  
  3   Сладоледена фабрика ООД - Велико Търново   10 494  
  4   Карил и Таня АД - Ямбол   5 548  
  5   Чичо Чарли ЕООД - Бенковски - Пд   4 491  
  6   Сандер 2000 ЕООД - Елин Пелин   1 234  
  7   Аляска-Бургас ООД - Несебър   672  
  8   Фронери ЕООД - София   547  
  9   Витаджой ЕООД - София   486  
  10   Крейзи Лав АД - София   241  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 06.11.2017
  Обща стойност (BGN): 610 471.14  
Брой търгувани компании: 34
Premium 89 788.84
Standard 408 606.77
АДСИЦ 13 938.28
Структурирани 140.00
Облигации 97 997.25
Най-голяма промяна в цените
Соларпро Холдинг АД - София -17.65 %
Софарма трейдинг АД - София 5.46 %
BaSE - Акции: 896.25
BaSE - АДСИЦ: 1 014.60

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Shеll България, в партньорство с Еldrіvе, ще изгради 16 станции за бързо зареждане на електрически автомобили в свои бензиностанции, съобщиха от компанията. Първите станции вече са поставени в Shеll Велико Търново и Shеll Любимец и от 1 ноември 2017 г. са в експлоатация. Останалите точки за зареждане се очаква да бъдат пуснати в експлоатация до края на първото тримесечие на 2018 г. Те ще бъдат поставени в обекти, разположени на основни пътища и магистрали в страната. Това партньорство ще направи Еldrіvе най-големият оператор на инфраструктура за зареждане на електрически автомобили в страната и единственият оператор с национално покритие, докато Shеll ще бъде първата верига бензиностанции в България, която предприема такъв мащабен проект за зареждане на електрически автомобили с бързозарядни станции. Инсталираните зарядни станции са с мощност 50 кWt DС, което прави възможно батериите на най-разпространените марки на електромобили да се зареждат до 80% за по-малко от 20 минути.

Източник: money.bg

Иво Прокопиев и Павел Езекиев са съдружници в нов бизнес с електромобили. Услугата за споделено ползване на коли на ток в София се ползва чрез мобилно приложение. С него клиентите могат да открият най-близкия до тях свободен електромобил, да го резервират и наемат. Проектът е на “еМобилити интернешънъл” и латвийската компания Spark. Съдружници в “еМобилити интернешънъл" са Прокопиев, който има дял от 21% чрез “Алфа финанс холдинг”, и инвестиционният фонд NEVEQ II като основен акционер. Фондът има 20 млн. евро, от които 70% идват от програма JEREMIE, а останалите 30% са от частни инвеститори. “еМобилити интернешънъл” има и проект за изграждане на 500 зарядни станции за електромобили в цялата страна. От тях са готови 17. Издателят Прокопиев развива и два нови бизнеса. Единият е съвсем пресен - от няколко дни инвестиционният посредник “Булброкърс”, който е част от “Алфа финанс холдинг”, предлага инвестиции в биткойни. Чрез друга своя компания - “Соларпро”, Прокопиев е влязъл в бизнеса с износ на ток. След като проектът на фирмата за завод за соларни панели се провали, от нейния отчет става ясно, че през тази година тя изнася ток за Македония. За деветмесечието на тази година “Соларпро” има приходи от над 4,3 млн. лв. Посочено е, че се дължат на износа на ток и изграждането на фотоволтаична централа в Унгария. За сравнение, за същия период на 2015 г. приходите са били 460 000 лева.

Източник: 24 часа

КЗК разреши на БФБ - София да придобие "Българска независима енергийна борса" ЕАД. Регулаторът е излязъл с решение, че концентрацията между двете контролирани от държавата дружества не пречи на конкуренцията. Цената на придобиването е 5.2 млн. лв. Тя ще бъде платена със средства от продажба на български държавни облигации, притежавани от БФБ - София. Продавач на "Българска независима енергийна борса" е държавният енергиен холдинг БЕХ. Сделката става заради обещание към Брюксел платформата за търговия с ток да не е част от енергийните дружества на държавата. След сделката се очаква да бъдат въведени по-ефективни процедури за паричен сетълмент заради стратегическото партньорство между БФБ и Централния депозитар.

Източник: Капитал

Частен съдебен изпълнител е обявил за продан великотърновския хлебозавод. Това е втората процедура, която се организира за най-старото подобно предприятие в региона. Цената е малко над 4 млн. лв., а Община Велико Търново не е сред кредиторите, независимо че има да взима 430 хил. долара от приватизацията на фирмата. За продан са нарочени 10 сгради и терен от 24,6 дка в началото на промишлена зона „Дълга лъка“. След серия от апорти и прехвърляния на фирми като последен притежател на хлебозавода фигурира „Велттед инвест“ ООД – Габрово. Фирмата е заложила имота пред Обединена българска банка, а сред кредиторите фигурира и ЕТ „Джордан-Йордан Колев“. През лятото хлебозаводът спря работа и освободи всички работници. През 2001 г. Община Велико Търново сключва приватизационна сделка за общинската тогава фирма „Хлебопроизводство и сладкарство“, като малко над 500 хил. долара са платени за 56 на сто от хлебозавода, а останалите 430 хил. разсрочено. Новият съсобственик е габровската фирма „Атил комерс“. Без съгласието на общината следва апортиране на всички активи на фирмата, включително и терени в града, които станаха жилищни комплекси. Така „Хлебопроизводство и сладкарство“, която бе с общински миноритален дял, се преля в изцяло частната „Хлебозавод Велико Търново“. Новата изцяло частна фирма бе прехвърлена на офшорката „Милгет инвестмънтс“, а по последна информация нейни съсобственици са габровската „Холидей фан“ и ЕТ „Джордан – Йордан Колев“. Община В. Търново все още притежава 44 на сто от „Хлебопроизводство и сладкарство” и именно по тази линия може да си потърси собствеността.

Източник: Борба - Велико Търново

The Mall вече официално е част от портфолиото на южноафриканския инвеститор Hyprop Investments Limited, който придобива втория по големина търговски център в София срещу 156 млн. евро. Сделката получи разрешението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в средата на септември без пазарен анализ от страна на регулатора, а смяната в собствеността е вписана в Търговския регистър на 11 октомври 2017 г. Търговският център вече е и с нов мениджмънт - двама българи. Продавач е регистрираното в Кипър дружество Fortone Holdings Limited, зад което стоят гръцката Assos Capital, която държеше 85% от капитала, и базираната във Великобритания мениджърска компания Stage Capital с 15%. Със смяната на собствеността на The Mall реално втори от големите софийски молове вече е собственост на фонд от ЮАР. Първа приключи сделката за "Сердика център", където купувач беше NEPI Rockcastle, а цената беше 207 млн. евро, но включваше и офис сграда. Същият фонд договори и Paradise за 253 млн. евро, но сделката чака разрешение от КЗК. Най-отдавна започналата продажба - на Mall Sofia, има шанс да не се случи заради забавянето. Купувачът - Acsion, отново от ЮАР, беше избран през пролетта, но все още сделка няма.

Източник: Капитал



       Българска стопанска камара




 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 



Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

14 ноември: Специализирано обучение: "Инструмент за финансиране на МСП: Работна програма 2018 - 2020, Фаза 1 и Фаза 2"


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.



Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 21 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 07 октомври, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 16 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Сред основните приоритети на правителството на Великобритания е да се споразумее с Европейския съюз в областта на енергетиката – и в частност, в областта на ядрената енергетика. Това каза британският енергиен министър на парламентарно запитване по отношение на Брекзит и енергийната сигурност на страната. Ядрената енергетика е една от четирите приоритетни области, определени от правителството при обсъждането на бъдещите партньорства между ЕС и Великобритания. „Както казваме, това е обект на преговори, но с висока степен на приоритет при обсъждането на бъдещите взаимоотношения с ЕС“, подчерта Харингтън. Той отбеляза, че британското правителство е изявило желание да поддържа сътрудничеството си с европейските партньори в областта на ядрената енергетика след Брекзит. Ричард Харингтън сподели, че до колкото се отнася до сигурността на доставките, той нямал притеснения, тъй като страната имала конкурентна, добре функционираща и гъвкава енергийна система.

Източник: Associated Press

Америка

Американското министерство на правосъдието и ФБР разследват участието на три международни банки в корупционна схема, свързана с продажбата на дългови облигации за 2 млрд. долара на държавата Мозамбик. Според световните агенции обект на разследването са руската банка VTB, швейцарската Credit Suisse и френската BNP Paribas. ФБР ще провери дали банките са помогнали на високопоставени държавни служители в Мозамбик да присвоят част от средствата, натрупани при продажбата на дълга. Изданието посочва също така, че регулаторите в САЩ, Великобритания и Швейцария са започнали разследването още преди година, тъй като са установили нередности в сделките в Мозамбик. Новото разследване обаче е с по-широк обхват и може да доведе до повдигането на обвинения. Credit Suisse в продължение на една година се опитва да възстанови международния си имидж и наскоро преструктурира своето инвестиционно банково звено, което се занимава със сделките в Мозамбик.

Източник: Market Watch

Азия

Благодарение на стабилния растеж на икономиката през третото тримесечие на годината, продължава тенденцията за подобряване на заетостта в Китай, а индексът за активността на трудовия пазар се е качил на 2,43 пункта. Това сочи доклад на Изследователския институт за заетостта към Китайския народен университет и сайтът за търсене на работа zhaopin.com. В същото време разликата между различните отрасли по отношение на заетостта се разширява, като най-високият индекс е 28 пъти по-висок от най-ниския. Сферите на интернет и електронната търговия са на първо място в ранглистата, а професионалните услуги в области като консултациите, счетоводството, правото, човешките ресурси и други са се качили на по-високи места в листата. Индексът за активността на трудовия пазар се понижава от източната към западната част на страната. В Източен Китай за един търсещ работа има по две възможни работни места, а заетостта в Североизточен Китай продължава да се подобрява.

Източник: China People’s Daily

 
Индекси на фондови борси
06.11.2017
Dow Jones Industrial
23 548.42 (9.23)
Nasdaq Composite
6 786.44 (22.00)
Стокови борси
06.11.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)57.35
Heating oil ($US/gal.)1.9400
Natural gas ($US/mmbtu)3.1300
Unleaded gas ($US/gal.)1.8300
Gold ($US/Troy Oz.)1 279.80
Silver ($US/Troy Oz.)17.14
Platinum ($US/Troy Oz.)933.10
Hogs (cents/lb.)64.62
Live cattle (cents/lb.)125.32

       Опознай България

Любен Каравелов (1834–1879)

Любен Каравелов (1834–1879) е български поет, писател, енциклопедист, журналист, етнограф, национален герой, борец за освобождението на България от Османска власт. Роден е на 7 ноември 1834 г. в град Копривщица. Първоначално учи в килийно училище при поп Никита Вапцилката. След откриването на първото българско класно училище от Найден Геров в Копривщица през 1846 г., Каравелов става ученик на Геров (до 1850 година). В периода 1853 – 1856 година, Каравелов е изпратен в Одрин от баща си да учи за абаджийски чирак, но се връща по-късно отново в родния си град. Прави неуспешни опити да постъпи в турското военно училище, след което предприема пътешествие до Бургас, Шипка и Габрово, където записва народни песни, събира материал за бъдещите си фолклорни и етнографски изследвания. През 1856 г. е изпратен в Цариград, за да се занимава с търговия, но вместо това се интересува най-вече от Източния въпрос и Кримската война. В началото на 1867 г. Каравелов решава да се включи в освободителните борби на своя народ. Заминава за Белград и основава български комитет, който възприема изцяло четническата тактика на Раковски и издава „Прокламация“ до българския народ, с която го призовава да се вдигне на оръжие. През пролетта на 1869 г. Л. Каравелов се установява в Букурещ и там разгръща широка политическа дейност. Едновременно с издаването на вестник „Независимост“, Каравелов подържа тесни контакти с революционната българска емиграция, с Васил Левски, с който през есента или края на 1869 година полагат основите на революционната организация. На учредителното ѝ събрание в края на април и началото на май 1872 година Каравелов е избран за председател на Българския революционен централен комитет (БРЦК). След смъртта на Левски се оттегли от ръководните органи на движението. Умира на 21 януари 1879 година от туберкулоза. Богатото му творчество включва творбите: Българи от старо време, Хаджи Ничо, Богатият сиромах, Мамино детенце, Войвода, Хубава си, моя горо... и много други.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.11.2017
Българска версия: 29901, Английска версия: 3008

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999