Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 06 ноември 2017 г., брой 4584
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(06.11.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19946
USD   1.67782
CHF   1.68099
EUR/USD   1.1657*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Балкан АД - Ловеч
Биомашиностроене интернешънъл АД - Пловдив
Граммер АД - Трудовец
Ти.ком АД - София
Хан Аспарух АД - Исперих
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Жилищното строителство и строителството в индустриалния сектор продължават да са водещ двигател на целия бранш и през третото тримесечие на 2017 година,отчита Националният статистически институт (НСИ). Областите София град, Пловдив, Варна и Бургас остават водещи по отношение на строителството, особено на жилища, макар и тенденциите при жилищното строителство в Бургас да показват забавяне в този сегмент. Единствено строителството на офиси (сгради с административно предназначение) забавя темпове в цялата страна, вижда се още от данните. Това се обяснява с постепенното засищане на пазара и балансиране на търсенето и предлагането, което се очаква да бъде постигнато през 2018-2019 г. Статистиката за разрешителните за строеж продължава да показва, че столицата и останалите големи градове ще останат основно средище най-вече за жилищно строителство, както и в индустриалния сектор. За периода януари – септември местните администрации в България са издали общо 8 693 разрешителни за строеж спрямо 6 670 година по-рано, което представлява ръст от 30,3%.

Източник: investor.bg

По данни на НСИ през 2016 г. предприятията в България са изнесли стоки на стойност 47.186 млдр. лв, като за периода януари-август 2017 г. експортът се е увеличил с 12.9% на годишна база, заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на петите годишни награди „Експортьор на годината“. Отличена с приза за най-големи приходи от експорт през 2016 г. бе фирма „Куминяно Фрут“ ООД – гр. Пловдив. За най-динамично развиваща се експортна компания бе избрана „АТС Стоун ООД“, а фирмата, завоювала най-много нови пазари бе „Айгер Инженеринг“ ООД.

Източник: БанкеръКонцесии

Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила жалбата на "Силк роуд Пловдив еърпорт" срещу решението на Министерството на транспорта компанията да бъде отстранена от търга за концесионер на летището в Пловдив. Решението на комисията, което е от 26 октомври, не е окончателно и може да се обжалва. След като още през септември регулаторът каза на държавата, че няма проблем да продължи с концесията, сега решението е по-същество: третият кандидат не е доказал, че отговаря на условията, и отпада. Развръзката обаче вероятно ще се забави още с месеци до окончателното произнасяне на ВАС. От отварянето на офертите се видя, че международният кандидат предлага повече инвестиции и по-голямо концесионно плащане. Процедурата за предоставяне на 35-годишна концесия на пловдивското летище беше открита на 30 декември 2016 г. Оферти подадоха китайски конгломерат HNA Group, обединение между "Тракия икономическа зона" и пловдивския автомобилен превозвач ПИМК, и "Силк роуд Пловдив еърпорт". Последният беше отстранен от процедурата, тъй като според решението на транспортния министър от 25 юли консорциумът не е доказал задължителни минимални активи от 20 млн. евро. Вместо това консорциумът е предоставил отчети на трето лице - кипърското Cobalt New Age Airlines Group, което не фигурира под каквато и да било форма в заявлението за участие или в друг от представените от "Силк роуд" документи.

Източник: Капитал

Дружества
Производство на сурови масла и мазнини
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Олива АД - Кнежа   544 862  
  2   Марица Олио АД - Пазарджик   70 367  
  3   Олимекс ООД - Видин   43 303  
  4   Ник СОТ Груп ЕООД - Варна   35 119  
  5   Голд Ойл ООД - Харманли   27 682  
  6   Олео Протеин ЕООД - Русе   19 038  
  7   Леона 7 ЕАД - Пловдив   11 845  
  8   Брама ООД - Габрово   7 377  
  9   Слънчо 99 ЕООД - Ямбол   2 497  
  10   Дюк Доминион Ком ООД - Велико Търново   1 051  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 03.11.2017
  Обща стойност (BGN): 985 990.42  
Брой търгувани компании: 38
Premium 160 998.76
Standard 800 289.70
АДСИЦ 8 279.69
Структурирани 916.03
Облигации 15 506.24
Най-голяма промяна в цените
Асенова крепост АД - Асеновград 9.99 %
Булгартабак холдинг АД - София -9.12 %
BaSE - Акции: 266 816.75
BaSE - АДСИЦ: 250.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Държавните фирми в оръжейния сектор в България отчитат огромни печалби и дори успяват да подобрят резултатите си спрямо миналата година. ВМЗ-Сопот ЕАД излиза на печалба от 152 млн. лв. за деветте месеца на годината спрямо 135 млн. лв. за същия период на миналата. Приходите от продажби са малко над 400 млн. лв., което е с 97 млн. лв. повече, отколкото преди година. Подобрение има и при "Кинтекс". Приходите от продажба на стоки са в размер на 198 млн. лв. спрямо 77.5 млн. лв. за 2016 г. Печалбата за третото тримесечие е малко над 17 млн. лв. Един от основните проблеми пред компанията е липсата на достатъчен свободен паричен ресурс - значителна част от средствата са блокирани за аванси за производителите, както и за открити банкови гаранции. НИТИ ЕАД регистрира приходи от 2.39 млн. лв. Увеличение има и при печалбата на компанията. Към края на септември тя е в размер на 48 хил. лв. спрямо 20 хил. лв. преди година. "Терем" отчита спад от 60% на произведената продукция и логичен спад от около 60% на приходите си от продажби за деветте месеца на годината. Дружеството за охрана и сигурност МОБА отчита приходи в размер на 5.6 млн. лв. за третото тримесечие.

Източник: Сега

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) връчи лиценза за експлоатация на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ за нов 10-годишен период. Документът удължава с нови 10 години експлоатацията на блока, което е максимално дългият възможен срок по закон, въпреки че изводите след приключване на програмата за удължаване на живота на пети блок сочат, че няма ограничения за безопасната му работа до 2047 г. След изтичането на 10-годишния период АЕЦ „Козлодуй“ трябва отново да кандидатства за лиценз. Цялата стойност на удължаването живота на двата блока е 674 милиона лева. В края на октомври 2016 година официално бяха финализирани дейностите по договора между АЕЦ „Козлодуй“ и консорциума "Русатом Сервис-Концерн Росенергоатом-EDF" за обосновка на възможността да се удължи срока на експлоатация на 5-и блок на атомната централа. Според окончателните разчети работоспособността на реактора е още 30 години. Модернизацията на блока отне 25 месеца и инвестиции на стойност 120 млн. лв. Паралелно с удължаването на живота на 5-и блок централата работи и по модернизацията на 6-и, срокът за експлоатация на който изтича през 2019 г. В началото на годината бе подписан договор за продължаването му до 60 години в рамките на Българо-руската междуправителствена комисия.

Източник: 24 часа

"Софарма" планира да започне строеж на два нови завода през първото тримесечие на следващата година, съобщи Огнян Донев, председател на съвета на директорите и основен акционер в компанията. Първият завод ще бъде екстракционна мощност за производство на лекарство за отказване от тютюнопушенето в Казанлък. Става въпрос за медикамента Tabex, който се произвежда от цветове на жълта акация. Вероятно за производството ще се ползва площадката на дружеството от групата "Българска роза Севтополис", което неотдавна се вля в "Софарма". След построяването новият завод ще кандидатства за сертификат от Американската администрация за храните и лекарствата (FDA), като целта е продукцията да може да се продава и на американския пазар. Съвсем скоро започват клиничните проучвания на лекарството и в САЩ, тъй като агенцията изисква да има опит с употребата му в Америка, за да го регистрира за продажба. Втората инвестиция на "Софарма" ще бъде в нов лиофилен завод в София. Капацитетът на сегашния е запълнен с продукция за експорт и за местния пазар и компанията спешно се нуждае от нова мощност. В този завод се произвеждат лекарства, които предварително се изсушават, а след това се разтварят преди употребата им, например инжекционни кортикостероиди и лекарства за болнична употреба.

Източник: Капитал

В област Пазарджик има най-много мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници, разкрива анализ на консултантската компания "Тим ВИЖЪН България". Проучването включва информация за инсталациите, използващи слънчева, вятърна, водна, топлинна, геотермална енергия, биогаз и др. На територията на област Пазарджи има обекти с 1054 мегавата обща мощност. За сравнение - 1000 MW е капацитетът на всеки от двата блока на АЕЦ "Козлодуй". Втората в класацията област - Добрич, разполага с 535 мегавата. Най-слабо е застъпена зелената енергетика в Северния централен район, където са инсталирани едва 115 MW. Реално най-големият ВЕИ производител в България са помпено-акумулиращите водноелектрически централи (ПАВЕЦ) на каскадата "Белмекен - Сестримо" - "Чаира" с нейните 864 MW, "Белмекен" и "Орфей". Пазарджишка област държи първенството в тази класация благодарение на тези централи, а не на фотоволтаиците и перките, станали особено модерни у нас в последните години.

Източник: Сега

Комисията за финансов надзор (КФН) отписа „Дружба стъкларски заводи" АД като публично дружество и издадената от дружеството емисия ценни книжа от регистъра, воден от КФН. Емисията е в размер на 53 516 496 броя обикновени, безналични, поименни, свободно прехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев всяка. КФН отписа и „Унипак" АД, гр. Павликени, като публично дружество и издадената от дружеството емисия от регистъра, воден от КФН. Емисията е в размер на 2 271 980 броя обикновени, поименни, безналични, свободно прехвърляеми акции с номинална стойност 1 лев всяка.

Източник: econ.bg

Регулирана информация

На 03.11.2017 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи уведомление по чл. 148 б от Закона за публично предлагане на ценни книжа на Випом АД-Видин /4VI       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

14 ноември: Специализирано обучение: "Инструмент за финансиране на МСП: Работна програма 2018 - 2020, Фаза 1 и Фаза 2"


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 21 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 07 октомври, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 16 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

София, заедно с още осем европейски столици - Рим, Париж, Амстердам, Мадрид, Копенхаген, Виена, Брюксел и Хелзинки, изпрати общо писмо до европейските институции, в което се настоява за единни мерки срещу замърсяването на въздуха от транспорт, информира Столичната община. В писмото, изпратено едновременно до Съвета на ЕС и до Европейската комисия, кметовете отбелязват, че транспортът е един от секторите, при които емисиите на парникови газове продължават да нарастват. Според тях тенденцията може да бъде спряна с конкретни, единни мерки, които да бъдат включени и в националните законодателства. Кметовете посочват още, че, ако мерките не се вземат в спешен порядък, има риск ангажиментът, поет със Споразумението от Париж за намаляване на въглеродните емисии от транспорт с 95% до 2050 г., да не бъде постигнат.

Източник: investor.bg

Америка

Nestle обяви второто си придобиване на малка компания за кафе, закупувайки базираната в Тексас Chameleon Cold-Brew. С придобиването компанията се опитва да засили водещия си световен бизнес с кафе. Производителят на Nescafe и Nespresso съобщи, че Chameleon е номер едно марка на студено варено органично кафе в САЩ. Nestle, която придоби мажоритарен дял в Blue Bottle Coffee през септември, се опитва да съживи забавящите се продажби, сдобивайки се с малки независими брандове, за да се хареса на по-младите потребители. Конкурентите в сектора на пакетираните храни – от Campbell Soup и Unilever – предприемат подобни стъпки, след като потребителите, които все повече се грижат за здравето си и избират по-малки брандове, избягват големите марки. В същото време социалните мрежи помагат на стартъп компаниите да растат по-бързо.

Източник: Reuters

Азия

Бизнес активността в сектора на услугите в Китай се ускорява леко през октомври, но ръстът остава умерен и по-слаб спрямо историческите тенденции, съобщава Ройтерс. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се повишава от 50,6 пункта през септември до 51,2 пункта през октомври, показват данните на частното икономическо списание Caixin и компанията Markit. Стойността от септември беше 21-месечно дъно, а през август беше достигнат тримесечен връх. Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия, а всяка под 50 – за свиване в сектора. Официалните данни на правителството за услугите в началото на седмицата показаха, че секторът отчита по-бавен, но все пак солиден ръст през октомври. Китайските власти разчитат на ръст в сектора на услугите и потреблението, така че да ребалансират своя модел и икономиката да не разчита толкова много на инвестиции и износ. Услугите съставляват над половината от икономиката, като нарастващите заплата карат китайците да харчат повече.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
03.11.2017
Dow Jones Industrial
23 539.19 (22.93)
Nasdaq Composite
6 764.44 (49.49)
Стокови борси
03.11.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)55.77
Heating oil ($US/gal.)1.8900
Natural gas ($US/mmbtu)3.0600
Unleaded gas ($US/gal.)1.7800
Gold ($US/Troy Oz.)1 270.30
Silver ($US/Troy Oz.)16.86
Platinum ($US/Troy Oz.)923.30
Hogs (cents/lb.)65.10
Live cattle (cents/lb.)127.30

       Опознай България

Богородична стъпка

Богородична стъпка се намира в близост до Старозагорските минерални бани. Представлява голяма скала с вдлъбнатина в нея, с формата на стъпка от човешки крак. В съседство има нещо като каменен саркофаг. Местността е с високо биоенергийно излъчване и местните хора вярват, че помага за лечение на редица заболявания. С нея са свързани и няколко легенди. Една от тях разказва, че Света Богородица е минала през тази местност. Според друга - на това място са пренощували монасите, които са пренасяли мощите на св. Иван Рилски. През 2003 г. там е открит параклис, който се казва Рождество Богородично. Когато през 2002 местният жител Нейчо Петков започва да строи храма, само една малка пътечка водела светото място с лечебна вода в "стъпката", която никога не пресъхва. Днес до църквата води широк път, а наоколо са засадени 250 иглолистни дръвчета. Наблизо има беседка, пейки и масички. Всяка година, на големия християнски празник Рождество Богородично, тук се събират много хора, които изминават няколко километра пеша, за да запалят свещ в параклиса.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 06.11.2017
Българска версия: 29902, Английска версия: 3008

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999