Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 27 октомври 2017 г., брой 4578
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(27.10.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19731
USD   1.66411
CHF   1.67480
EUR/USD   1.1753*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Машиноекспорт АД - София
Пи Ес Ай АД - Стара Загора
Рока България АД - Каспичан
Унитранс АД - Радомир
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Лихвените нива по депозитите на бизнеса и домакинствата продължават да отчитат разнопосочни минимални изменения при сключване на нови договори през септември 2017 г., отчете Българска народна банка (БНБ). Най-голяма промяна има по отношение на средната лихва за спестяванията на фирмите с договорен матуритет в евро, където увеличението при новите договори е 0,22 процентни пункта в сравнение с август. В края на миналия месец банките са олихвявали депозитите на бизнеса с 0,30%. На годишна база намалението е с 0,14 пр. п. Средният лихвен процент по депозитите на фирмите с договорен матуритет в левове през септември се увеличава на месечна база с 0,06 пр. п. до 0,24 на сто, а в сравнение със септември 2016 г. спада с 0,03 пр.п. Средният лихвен процент по овърнайтдепозитите в левове през септември се увеличава с 0,01 пр. п. спрямо август и достига 0,35%, като в сравнение с година по-рано спадът е с 0,34 пр. п.

Източник: investor.bg

Над 2 милиарда евро ще получи България през 2018 г. от бюджета на ЕС. Това стана ясно, след като Европейският парламент одобри бюджета на съюза за 2018 година. Бюджетът предвижда инвестиции в проучвания, научна дейност, инфраструктура, заетост и борба с младежката безработица, както и плащания към земеделските производители. За България, този бюджет означава много. От една страна, предвидените междинни плащания са почти 800 милиона - директни плащания към фермерите. От друга, почти 800 милиона са предвидени за градско развитие и инфраструктура. Почти 380 милиона са насочени към развитие на селските региони. 185 милиона са за заетост, съобщи евродепутатът Андрей Новаков. Според еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, ЕС трябва да направи всичко възможно, за да засили българската конкурентноспособност.

Източник: frognews.bgДружества
Горско стопанство и дърводобив
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Южноцентрално държавно предприятие ДФ - Смолян   91 839  
  2   Югоизточно държавно предприятие ДФ - Сливен   63 622  
  3   Югозападно Държавно Предприятие ДФ - Благоевград   56 726  
  4   Североизточно Държавно предприятие ДФ - Шумен   41 018  
  5   Северноцентрално държавно предпиятие ДФ - Габрово   30 230  
  6   Северозападно държавно предприятие ДФ - Враца   26 368  
  7   Семекс ЕООД - Ботевград   17 522  
  8   Северна дърводобивна компания АД - Свищов   9 056  
  9   Лесо Трейд ЕООД - Гроздьово   4 243  
  10   Валкин Лес ЕООД - Стамболийски   3 587  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 26.10.2017
  Обща стойност (BGN): 257 548.93  
Брой търгувани компании: 39
Premium 77 965.04
Standard 168 198.86
АДСИЦ 9 972.98
Облигации 1 412.06
Най-голяма промяна в цените
Соларпро Холдинг АД - София 21.63 %
Спарки-Елтос АД - Ловеч -14.80 %
BaSE - Акции: 510.60
BaSE - АДСИЦ: 130.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Lufthansa Technik завърши разширяването на базата си за ремонт на самолети в близост до летище София. Ще бъде открит нов хангар с 3 производствени линии и нова шестетажна офисна и мултифункционална сграда, която ще е готова до края на ноември 2017 г., обяви изпълнителният директор "Луфтханза Техник София" Даниел Хофман. В новите офиси ще работят 550 служители, обслужващи всички подразделения на компанията за ремонт на самолети по света.С това разширение базата в София вече е най-голямата в Европа, а общата инвестиция за десетте години от присъствието на немската компания в България достига 100 млн. евро. Разширението ще доведе до увеличаване броя на производствените линии и развиване на централизираните дейности, които извършваме в цялата мрежа за капитални ремонти на самолети на Lufthansa Technik. Това означава нарастване на производствения капацитет с 60% или общо 1 млн. човекочаса извършвана работа на година, както и ще генерира 30% увеличение на персонала в София до 1300 човека. B Coфия ce инcпeĸтиpaт и peмoнтиpaт ocнoвнo caмoлeти oт ceмeйcтвaтa нa Аіrbuѕ 320 и Воеіng 737.

Източник: Монитор

Оборудването за АЕЦ "Белене" се съхранява добре, като за това са гарантирали и НЕК, и руският завод производител "Атомстройекспорт", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. В момента се подготвя обществена поръчка за изграждане на навеси за оборудването, което ще се съхранява на открито. Те ще са с по-стабилна конструкция в сравнение с тези, под които е съхранявано оборудването за чешкия реактор "Шкода" за стария проект "Белене". Търгът ще бъде за 241 000 лв., а докато бъде избрана фирма, ще бъдат изградени временни конструкции за съхранение. Разходите за складираното оборудване предстоят - както за охрана, така и за периодични проверки и ново консервиране. Една част от оборудването се съхранява в закрити помещения, а друга трябва да се съхранява под навес на открито при температура, близка до външната среда. От НЕК твърдят, че спазват изискванията на производителя. В същото време при проверка през септември се оказало, че има нарушение на опаковката на оборудването при доставянето.

Източник: Сега

Представители на една от най-големите компании в света в производството на стомана, асансьори и компоненти за автомобилната индустрия – „Тисенкруп“ са на посещение в България за проучване на възможности за инвестиции и разширяване на дейността си. В България дружеството оперира чрез „Тисенкруп Матириалс България“ ООД, което е фокусирано върху складиране, продажба на едро и дребно на стоманени продукти. Концернът планира обособяването на нов логистичен център, който да обслужва региона, като се разглеждат няколко локации в страната ни. През последните години те са инвестирали над 5 млн. евро в базата си в София като и към момента я разширяват. Дружеството разполага с още три локации на територията на страната в Пловдив, Русе и Бургас. „Тисенкруп“ е диверсифицирана индустриална група с традиционно силни страни в материалите и нарастващ дял от бизнеса с капиталови стоки и услуги. Над 156 000 служители в близо 80 страни работят за концерна. През фискалната 2015/2016 г. „Тисенкруп“ генерира продажби от около 39 млрд. евро. „Тисенкруп Матириалс България“ ООД е фокусирано върху складиране, продажба на едро и дребно на стоманени продукти.

Източник: Банкеръ

Българският фармацевтичен производител "Софарма" е сключил споразумение за доставка на активни съставки и готови таблетки за американската компания Асhіеvе Lіfе Sсіеnсеs. Лицензионното споразумение между двете фирми е за период от 20 години. Според него българското дружество ще произвежда цитизин, който от Асhіеvе Lіfе Sсіеnсеs ще влагат в свои продукти. Веществото се използва в препарати за отказ от тютюнопушене. Той се използва в продукти, продавани в Централна и Източна Европа от две десетилетия. Американската фармацевтична фирма е фокусирана върху продукти за отказване от пушенето на цигари.

Източник: money.bg

Приходите на “Мтел” нарастват с 5,5% до 112,3 млн. евро за третото тримесечие на 2017 г. Тенденцията за ръст продължава шесто поредно тримесечие, след като от 1 август 2015 г. начело на компанията застана Александър Димитров. Увеличението на печалбата на телекома е по-голямо - с 18,5% до 42,8 млн. евро. В резултат на стабилното повишение в приходите от услуги и намаляване на разходите оперативната печалбата преди лихви, данъци и амортизация се повишава спрямо предходната година, запазвайки тенденцията от предходното тримесечие. Приходите от услуги са нараснали със 7,3% до 100,7 млн. евро, което се дължало на по-голямо ползване на 4G мобилен интернет и на ексклузивното спортно съдържание чрез каналите Mtel Sport 1 и Mtel Sport 2. Само от мобилния сегмент приходите са с ръст от 4,9% до 88,6 млн. евро. При фиксираните се покачват със 7,9% до 23,7 млн. евро. С 1 на сто се увеличили клиентите, ползващи телевизия и интернет. Средният приход от фиксирана линия нараства със 7,3% до 11,7 евро. Лек спад има при клиентите на мобилни услуги - с 1,5% до 4,056 милиона. Основната причина била промяната в закона, ограничаваща максималния брой предплатени номера, които може да ползва всеки клиент. В същото време компанията отчита ръст набонатите във високия ценови сегмент. В резултат на това средният приход от абонат е 5,7 евро.

Източник: 24 часа       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

30 октомври: Среща с министър Лиляна Павлова във връзка с Българското председателство през 2018 г.

14 ноември: Специализирано обучение: "Инструмент за финансиране на МСП: Работна програма 2018 - 2020, Фаза 1 и Фаза 2"


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 21 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 07 октомври, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 16 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще свие наполовина схемата си от стимули. От януари следващата година банката ще намали размера на изкупуваните активи до 30 млрд. евро от сегашното ниво от 60 млрд. евро. Програмата, която има за цел да предотврати заплахата от дефлация в еврозоната и да спомогне за увеличаване на заетостта, може да приключи до края на следващата година, съобщи ВВС. Очаква се инфлацията да бъде под целта от 2% на ЕЦБ за следващите няколко години. От банката обявиха, че програмата с намален обем ще продължи да действа до края на септември 2018 г., "или след това, ако е необходимо". Ако икономическите условия станат по-неблагоприятни или ако няма вероятност да бъде постигнат напредък по отношение на инфлационната цел на ЕЦБ, тя може да увеличи изкупуването на облигации отново. Президентът на ЕЦБ Марио Драги от месеци дава сигнали, че схемата за изкупуване на облигации ще приключи.

Източник: BBC

Америка

Печалбата за третото тримесечие на Ford Motor е скочила с 63% благодарение на силните продажби на камиони в Северна Америка, по-ниски данъчни ставки и икономии. Така американският производител на автомобили успя да задмине очакванията на анализаторите и да повиши перспективите си за годишната печалба. Вторият по големина производител на автомобили в САЩ по продажби обяви в четвъртък нетна печалба от 1,6 млрд. долара за периода от юли-септември, след като по-силните цени на камионите и продажби на SUV-та в САЩ и рекордната печалба в Азия са помогнали да се компенсират загубите в Европа и на други международни пазари. Ford повиши насоките си за годишна печалба до 1,75-1,85 долара на акция от диапазона 1,65-1,85 долара на акция, прогнозиран през лятото. Това е сигнал, че компанията е оптимистично настроена за мерките, които предприема, за да подобри бизнеса си, каза главният финансов директор Боб Шанкс на кръгла маса с репортери.

Източник: Market Watch

Азия

Китай е лидер сред конкурентите си в областта на дигиталните плащания в Азиатско-тихоокеанския регион, сочи доклад на американската платформа PayPal. Докладът, който бе публикуван в сряда показва, че общата стойност на транзакциите през платформи за мобилни плащания е достигнала 5.5 трилиона долара през 2016 г. В изследването са анкетирани 4000 потребители и 1400 търговци в региона, сред които 750 потребители и 200 търговци от Китай. От китайските потребители, 86% използва дигитални плащания, много повече от средното ниво за Азия, което е 58%. PayPal казва още, че води стратегическо партньорство с Алибаба, Байду и UnionPay с цел улесняване на трансграничните дигитални плащания на китайските потребители.

Източник: China People’s Daily

 
Индекси на фондови борси
26.10.2017
Dow Jones Industrial
23 400.86 (71.40)
Nasdaq Composite
6 556.77 (-7.12)
Стокови борси
26.10.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)52.64
Heating oil ($US/gal.)1.8500
Natural gas ($US/mmbtu)2.8900
Unleaded gas ($US/gal.)1.7000
Gold ($US/Troy Oz.)1 268.70
Silver ($US/Troy Oz.)16.78
Platinum ($US/Troy Oz.)918.80
Hogs (cents/lb.)65.05
Live cattle (cents/lb.)120.70

       Опознай България

50 години град Бобов дол

На 27 октомври се чества Празникът на град Бобов дол. На тази дата през 1967 г. село Бобов дол е обявено за град. Градът се намира в Западна България,в Кюстендилска област. Районът е обитаван от дълбока древност от траките. В близкото село Бабинска река са открити тракийски скални ниши, уникални за югозападната част на България. На връх Колош са открити останки от укрепления от XII век (периодът на византийското владичество над българските земи). През 30-те години на XIX век френският геолог Ами Буе посещава района и проучва находищата на каменни въглища. Промишлената разработка на тези находища започва след Освобождението на България от османското владичество. Oт 1891 г. находището се превръща в държавна мина и миньорството става основна професия на мъжкото население. През 1917 г. е построена теснолинейна железопътна линия до Дупница. След 1944 г. започва икономически подем. Изграден е стопански минноенергиен комбинат „Бобов дол“ с рудници: „Бабино“, „Бобов дол“, „Миньор“, „Хр.Ботев“ и др. Бобов дол се изгражда като центьр на въгледобивна промишленост. Близо до града е изграден големият енергиен център ТЕЦ Бобов дол, който допринася за превръщането на Бобов дол в нов промишлен град. В последните години въгледобивът в района е в процес на ликвидиране. В гр.Бобов дол съществува музейна сбирка, посветена на въгледобива, а в с.Мламолово има музей, посветен на народното творчество. (Снимка: bobovdol.eu)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 27.10.2017
Българска версия: 29908, Английска версия: 3008

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999