Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 26 октомври 2017 г., брой 4577
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(26.10.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20045
USD   1.65959
CHF   1.67308
EUR/USD   1.1785*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Асарел Медет АД - Панагюрище
Вено Холдинг АД - Бургас
Петрол АД - Ловеч
Проджект Мениджмънт енд Консултинг АД - София
Септона България АД - Русе
Трансстрой-Пловдив АД - Берковица
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Капиталовите разходи на държавата, които тази година съществено изостават, догодина ще бъдат наваксани. Това показва проектобюджетът за 2018 г., където по това перо са планирани 2.4 млрд. лв. Сумата е с около 400 млн. повече от тази година. Възможно е обаче и през 2018 г. голяма част от тези разходи да не бъдат извършени и да послужат за буфер, който да осигури гъвкавост на правителството, в случай че не достигне планираните приходи. Голяма част от тазгодишния излишък, който в края на септември бе 2.3 млрд. лв., се дължи именно на задържаните разходи за строителство и ремонт. За 2018 г., от бюджетната прогноза до 2020 г. с пари от хазната ще се финансират три големи инфраструктурни проекта. Това са автомагистрала "Струма", рехабилитацията на жп инфраструктурата по линията Пловдив-Бургас и разширението на третия лъч на метрото в София. Проектите се финансират от Оперативна програма "Транспорт", но за тях е необходимо и държавата да доплати сериозно. Финансовото министерство е посочило, че Оперативна програма "Региони в растеж" също ще погълне много национални разходи в следващите три години.

Източник: Сега

За седма поредна година аутсорсинг индустрията в България бележи двуцифрен ръст, като в момента представлява 3,6% от БВП на страната, отчете Българската аутсорсинг асоциация (БАА) в “Доклад за българската аутсорсинг индустрия 2017“. Делът на сектора на изнесените услуги в БВП отбелязва растеж през последните години, като за 2014 г. той е 2,8%, a за 2015 г. – 3,4%. Основните фактори за това развитие са свързани с наличието на квалифицирана работна ръка, активното взаимодействие между бизнес, образование и държава, както и запазването на плоския данък и разширяването пакета за насърчаване на чужди инвестиции. Запазва се тенденцията BPO (аутсорсинг на бизнес процеси) секторът да е водещ по оборот и дял в аутсорсинг индустрията с 53%. ITO секторът се откроява с най-висока печалба, като формира 47% от индустрията. За сравнение през 2016 г. BPO секторът е бил с 58%, а ITO (аутсорсинг на ИТ инфраструктура) с 42%. България е водеща аутсорсинг дестинация в Европа и света, позиционирайки се сред първите 10 най-желани държави на глобално ниво. Редица международни компании са изградили офиси у нас и продължават да разрастват дейността си. Наблюдава се навлизане и на нови инвеститори на българския пазар.

Източник: ComputerWorld e-DailyДружества
Товарен автомобилен транспорт
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   Гопет Транс ЕООД - Казичене   269 101  
  2   ПИМК ООД - Марково - Пд   237 409  
  3   Пауър Брандс ЕООД - Пловдив   158 508  
  4   Петко Ангелов БГ ЕООД - Пловдив   117 040  
  5   Дискордиа АД - Варна   61 590  
  6   Ян Де Райк Логистик България ЕООД - Севлиево   57 476  
  7   Глобал Биомет ЕООД - София   55 503  
  8   АИТ Интернешънъл Транспорт ЕООД - Пловдив   54 708  
  9   КНС-Кериер Нетуърк Сълюшън ЕАД - София   46 006  
  10   Дриймс транс ЕООД - София   38 031  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 25.10.2017
  Обща стойност (BGN): 1 342 899.98  
Брой търгувани компании: 47
Premium 212 315.79
Standard 327 119.37
АДСИЦ 787 652.82
Структурирани 12 807.90
Облигации 3 004.10
Най-голяма промяна в цените
Соларпро Холдинг АД - София 25.51 %
Доверие - Обединен холдинг АД - София -6.96 %
BaSE - Акции: 10 131.96
BaSE - АДСИЦ: 776.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

“Трейс груп холд” преструктурира част от дружествата си. При сделката “Родопа трейс”“Трейс Бургас” и “Инфрастрой” се вливат в Пи Ес Ай - водещата компания в холдинга. Тя се занимава със строителство и поддръжка на магистрали, пътища, летища, метростанции, водоснабдителни и канализационни системи. “Родопа трейс” е ангажирана с поддържането на пътната мрежа в Южна България. “Трейс Бургас” строи и поддържа пътища и градска инфраструктура, както и спортни съоръжения и такива за отдих. “Инфрастрой” строи инфраструктура и жилища в Северна България.

Източник: 24 часа

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на "Еко България" да придобие 12 бензиностанции, които в момента ползва под наем. Сделката няма да доведе до концентрация между предприятия, тъй като и в момента гръцката верига на практика контролира обектите, а предназначението им няма да се промени. Продавач е "България лизинг". Преди време от "Еко България" коментираха, че придобиването е част от дългосрочната стратегия на компанията за развитие. Плановете на дружеството са да разшири мрежата си до 100 бензиностанции. В момента под бранда "Еко" работят 87 обекта в цялата страна. Уведомление за предстоящата сделка беше изпратено до антимонополното ведомство в средата на септември. Към този момент компанията вече имаше предварителни договори за покупко-продажба, но за финализирането им беше необходимо разрешение от КЗК. 12-те бензиностанции работят под бранда "Еко" още от 2006 г., когато е сключен дългосрочен договор за наем с предишния им собственик "Еко петролеум" (който не е свързан с гръцката група). Пет години по-късно обектите са прехвърлени на "България лизинг", след като "Еко петролеум" не успява да изпълни условията на сключения по-рано договор за обратен финансов лизинг.

Източник: Капитал

Печалба от 191 млн. лева преди данъци, лихви и амортизации отчита Теленор за първите 9 месеца на 2017 г. Резултатът за същия период на 2016 г. е 189 млн. лева. Оперативната печалба е 98 млн. лева и се подобрява леко спрямо 97 млн. лева за 9-те месеца на 2016 г. Приходите на компанията са 498 млн. лева от началото на годината до края на септември. Направените инвестиции са 25 млн. лева. Броят на абонатите е 3,233 млн. души, като средният приход от абонат е 13,4 лева. Само за третото тримесечие на годината Теленор отчита 67 млн. лева печалба преди данъци39 млн. лева оперативна печалба и 175 млн. лева приходи. Средният приход от потребител е нараснал на 14 лева.

Източник: economic.bg

Руската компания "Росатом" е открита за възможността да участва във финансирането на АЕЦ "Белене", ако проектът бъде възобновен, обявиха от "Росатом Международна мрежа". Росатом" има различни договори с българската страна, свързани с АЕЦ "Козлодуй" - като доставка на гориво и работата по удължаване на живота на 5-­и и 6-­и блок. "Очакваме от българското правителство скоро да вземе решение за съдбата на АЕЦ "Белене". "Росатом" използва различни варианти за изграждане на ядрени блокове по свои технологии според нуждите на държавите, с които работи", заяви Титов.

Източник: Сега

Представители на седем германски компании от железопътния сектор проучват възможностите за инвестиции и реализиране на съвместни проекти, съобщиха от министерството на икономиката. През последните години се осъществят мащабни проекти за подобряване на жп инфраструктурата, финансирани от европейските фондове, които привличат и много чуждестранни компании, които кандидатстват за тяхното изпълнение, каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. Даден бе пример с подписания договор за продажба и ремонт на 40 товарни вагона, който бе сключен между завод „Септември“ и полската Група „ЗУЕ“.

Източник: Банкеръ

Единадесет продукта на четири български фирми - доставчици на "Лидл", се продават постоянно освен в страната и в магазини на веригата в още четири държави. От септември 2016 до август 2017 г. общият им задграничен оборот е над 5 млн. лв., съобщи Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на компанията. Българските производители са се възползвали от една от възможностите за експорт, която "Лидл България" им предоставя. Сред продуктите са биволска луканка, доспатска пъстърва, хлебни изделия. Експорт по време на кампания е друга възможност за задгранично присъствие на продуктите на българските доставчици на "Лидл". Само за седем дни по време на "Балканската седмица" през лятото на 2016 г. шест български фирми направили продажби за близо 3 млн. лв. Това е първо издание на "Балканската седмица" в магазините на "Лидл", в която са участвали общо 80 продукта от България, Румъния, Хърватия и Словения. Четиринадесетте български храни достигнали до 19 държави с общо 6989 магазина "Лидл". Сериозен шанс да продават на чужди пазари получават и продуктите от линията "Родна стряха". Начало й беше поставено през февруари т.г. с над 50 артикула от 24 български фирми. За периода март - август веригата отчита 215% ръст на продажбите при млечните продукти от тази серия спрямо същия период на 2016 г. и 85% - при месните.

Източник: Капитал

Регулирана информация

На 25.10.2017 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен отчет към 30.09.2017 год. на Випом АД-Видин /4VI/       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

30 октомври: Среща с министър Лиляна Павлова във връзка с Българското председателство през 2018 г.

14 ноември: Специализирано обучение: "Инструмент за финансиране на МСП: Работна програма 2018 - 2020, Фаза 1 и Фаза 2"


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 21 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 07 октомври, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 16 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Инвестиционната компания Palmira Capital Partners и фондът Apollo European Principal Finance III Fund (EPF III) са създали съвместно дружество, което ще инвестира над 1 млрд. евро в цяла Европа. Компанията ще се управлява от Apollo Global Management. Инвестиционният фокус на съвместното предприятие са първокласни имоти или проекти в Германия, Бенелюкс, Централна и Източна Европа, Франция, Испания и Португалия. Предпочитаният сектор е логистичният заради стабилното търсене. Джойнт венчърът вече е инвестирал 100 млн. евро в четири транзакции в Германия през последните три месеца. Компанията е придобила активи в Беркамен, Берлин и Оснабрюк. В момента са в процес на изпълнение сделки за 400 млн. евро в още пет европейски държави.

Източник: Associated Press

Америка

Американският авиогигант Boeing повиши прогнозата си за годишната печалба въпреки еднократните разходи в размер на 329 млрд. долара, свързани с проблемите с въздушния танкер KC-46. Акциите на Boeing, които поскъпнаха със 70% тази година, поевтиняха с по-малко от 1% до 264 долара за брой в предборсовата търговия, след като компанията публикува отчета си за тримесечието. Малко преди отварянето на редовната сесия цената компенсира загубите. Оперативният марж (оперативната печалба като процент от приходите от продажби - бел.ред.) расте до 9,8% през третото тримесечие спрямо 9,2% година по-рано. От Boeing посочват, че подобрението в маржовете отчасти е засенчено от еднократните разходи около проблемния въздушен танкер KC-46. Тези разходи са били разделени между звеното за частните авиокомпании и това за отбранителния сектор. Те вече натежаха на финансовите резултати на Boeing по-рано тази година.

Източник: Reuters

Азия

Китайската корпорация CEFC ще преговаря за кредит от руската ВТБ от около 5 милиарда евро, като парите ще отидат за покупката на 14.6% от акциите на "Роснефт". Ако заемът бъде отпуснат, това почти напълно ще изчерпи валутните резерви на втората по големина руска банка, коментират руски експерти. Според тях, в момента ВТБ има около 7.3 милиарда евро като валутен резерв. Сделката за "Роснефт" стана най-голямата приватизационна сделка в Русия през този век. Първоначално за купувачи бяха обявени Катарският суверенен фонд и швейцарската компания "Гленкор". те трябваше да платят 10.2 милиарда евро за 19.6% от акциите на руската компания. 75% от парите идваха като кредит от италианската банка "Интеза" но под условие, ако италианците не намерят инвеститор, който да даде парите, да откажат кредита.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
25.10.2017
Dow Jones Industrial
23 329.46 (-112.30)
Nasdaq Composite
6 563.89 (-34.54)
Стокови борси
25.10.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)52.10
Heating oil ($US/gal.)1.8200
Natural gas ($US/mmbtu)2.9300
Unleaded gas ($US/gal.)1.6800
Gold ($US/Troy Oz.)1 281.20
Silver ($US/Troy Oz.)17.00
Platinum ($US/Troy Oz.)927.80
Hogs (cents/lb.)64.48
Live cattle (cents/lb.)119.08

       Опознай България

Димитровден

Празникът е в чест на свети великомъченик Димитър, роден през ІІІ в. Като управител на Солун открито изповядвал християнската вяра. Заради нея той е хвърлен в тъмница и убит с копия от езичниците на император Галерий на 26 октомври 306 г. и канонизиран от източноправославната църква. В иконографията се изобразява като светец конник, който язди на червен кон, в ръка държи копието си, с което убива военачалника Лий. Народният празник в чест на св. великомъченик Димитрий Солунски е известен още като Митровден или Разпус. С този ден завършва традиционният период, за който се наемат овчари, говедари, ратаи, става разплащането с тях. "Свети Димитър зима носи, а свети Георги - лято", гласи българската пословица, която отразява най-точно традиционното деление на годината на два сезона. "Дядо Димитър разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипва първият сняг". В деня на светеца стопаните гадаят за времето през зимата. С Димитровден започва и сезона на сватбите и годежите. По традиция се организира сгледа между младите хора в селото, на която момците си избират невести измежду девойките, които са се хванали на хорото. На този ден празнуват Димитър, Димитрина, Митко, Димо. На 26 октомври се отбелязва и деня на строителя, както и празника на градовете Пордим, Видин, Главиница и Радомир.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 26.10.2017
Българска версия: 29908, Английска версия: 3008

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999