Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 20 октомври 2017 г., брой 4573
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(20.10.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.17762
USD   1.65272
CHF   1.69468
EUR/USD   1.1834*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Агенция за сигурност на инвестициите АД - София
Ауто парк България АД - София
ДИ ВИ България АД - Варна
Компания за инженеринг и развитие АД - Добрич
Константин 2004 АД - Пловдив
Сейнт Джеймс АД - София
Стедан инвест ЕАД - Пловдив
Теспом АД - Габрово
Хюндай Хеви Индъстрис Ко. България АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев взе участие в тристранна социална среща на върха, която се проведе на 18 октомври 2017 г. в Брюксел. Той заяви, че част от приоритетите на Българската стопанска камара за предстоящото Българско председателство през 2018 г. са създаването на подходящо законодателство за стимулиране на развитието на цифровата икономика и нови модели на взаимодействие между бизнеса и образованието. Срещата на върха протече под мотото „Изграждане на бъдещето на Европа: укрепване на устойчивостта и насърчаване на икономическия и социален напредък за всички", а основна тема бяха възможностите за растеж и заетост. Дискусиите се фокусираха върху три области: Социалното измерение на Европа, Постигнатия напредък и начините за подобряване на участието на социалните партньори в политиките и реформите на национално равнище и Инвестиране в обучение в цифрова икономика и общество.

Източник: БСК

Световната банка повиши прогнозата си за растеж на българската икономика. Институцията вече очаква през 2017 г. тя да запише увеличение от 3.8%, а не от 3%, както гласеше прогнозата от май месец т.г. През 2018 г. се очаква ръст на брутния вътрешен продукт от 3.9%, а през 2019 г. - 4%. През настоящата година най-бърз темп на ръст ще запише секторът на услугите - 4%. Индустрията ще отбележи подобрение от 3.4%, а земеделието - 2.8%. Световната банка повиши прогнозата си благодарение на добро вътрешно търсене, което успява да компенсира слабия износ. "Потреблението на домакинствата най-вероятно ще продължи да се увеличава благодарение на подобрение на пазара на труда и условията за заеми", пише в доклада. Сред благоприятните фактори от Световната банка посочват ръста от 9% на заплатите в частния сектор на годишна база, задвижван от повишено търсене и продължаващ недостиг на кадри на пазара на труда. През юли безработицата падна до рекордно ниски нива от 5.9%.

Източник: КапиталДружества
Производство на машини и оборудване за преработка на храни, напитки и тютюн
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2016 г.
(хил. лв.)
  1   ПИМ ООД - Хасково   25 919  
  2   Индекс 6 ООД - Пловдив   25 859  
  3   Хранинвест Хранмашкомплект АД - Стара Загора   21 645  
  4   Биомашиностроене АД - Пловдив   20 106  
  5   Айгер инженеринг ООД - Пловдив   15 667  
  6   Биомашиностроене интернешънъл АД - Пловдив   14 585  
  7   Боннер ООД - Ведраре   14 017  
  8   Термохран Инженеринг АД - Стара Загора   7 669  
  9   Родина Хасково АД - Хасково   7 201  
  10   Донидо Машин Индъстри АД - Хасково   7 065  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 19.10.2017
  Обща стойност (BGN): 202 784.52  
Брой търгувани компании: 31
Premium 48 177.10
Standard 122 695.93
АДСИЦ 31 911.49
Най-голяма промяна в цените
Соларпро Холдинг АД - София 35.62 %
Булленд Инвестмънтс АДСИЦ - София -7.36 %
BaSE - Акции: 2 362.93
BaSE - АДСИЦ: 450.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Американският фонд за дялови инвестиции Francisco Partners придоби мажоритарен дял в разработчика на облачни CRM системи за управление на инвестиции и инвестиционни портфейли "Динамо софтуер" (известна преди като "Нетейдж"). Според неофициални източници транзакцията е на стойност над 50 млн. долара, а 10 млн. долара от тях са за сегашните служители на компанията. До сделката с Francisco Partners се стига след внимателен подбор и проучване и от двете страни. Според Красен Драганов, един от основателите на компанията "Динамо софтуер", фондът е бил един от потенциалните 30 кандидата, като над 10 от тях са имали сериозно желание за партньорство. В момента за компанията работят близо 120 души, от които 70 са в българския офис. През централата в Уотъртаун до Бостън минават връзките с клиенти, тъй като основният пазар за платформата Dynamo е САЩ, както и офиси в Лондон и Сингапур. В Търговския регистър е вписана промяната в собствеността на българското дружество "Динамо софтуер", като регистрираната на Британските Вирджински острови Dynamo Group Ltd. прехвърля на американската Flash Acquisition всички акции в компанията. Регистрираната в щата Делауеър фирма е представлявана от Питър Кристодуло, който всъщност е партньор във Francisco Partners.

Източник: Капитал

Официално беше открит новият немски завод Osram край Пловдив, в който ще се произвеждат електронни компоненти за осветителни системи. Капиталовложението е за 50 млн. лева. В предприятието са наети 500 души, но се очаква следващата година да бъдат открити още 400 работни места. Според главният технически директор Стефан Кампман, заводът е елемент от стратегията за цифровизация, тъй като в него ще се произвеждат продукти за интелигентни сгради и градове. От началото на годината досега са сертифицирани 23 проекта за 300 милиона лева, предстои да се открият около 5000 работни места.

Източник: 24 часа

Френската компания Trade Company Finances проучва България за преконструирането на пътнически в товарни самолети за карго услуги. Компанията работи с американски партньори и в момента избира между няколко страни от Югоизточна Европа. Преконструирането от пътнически в карго самолети се извършва единствено в САЩ, е обяснил Йосеф Херайеф, директор на компанията. Предвижда се тази дейност да започне да се осъществява и в Европа. За това се търсят местни партньори в Югоизточна Европа, включително и в България. Първоначално се планира да бъдат наети 150 инженери и техници за започване на проекта с цел конвертиране на около 15 самолета годишно. В САЩ се конвертират около 150 самолета годишно, като се изпълняват поръчки от цял свят. Има недостиг на карго самолети и доста заявки са на изчакване, е казал Херайеф. България вече работи в областта на авиоиндустрията след стъпването на няколко чужди компании за ремонт на самолети и части. Освен това редица малки и средни предприятия могат да бъдат поддоставчици.

Източник: Дума

Веригата за дрогерийни стоки DM планира да продължи експанзията си в България, като в предстоящата финансова година (октомври 2017-октомври 2018) ще открие между 8 и 10 нови магазина с основен фокус големите градове. За изминалата година компанията е постигнала увеличение на приходите си от близо 16%, а очакванията са темповете на растеж да бъдат запазени. Към момента дружеството разполага със 71 магазина в страната, седем от които открити през последната година. Фокусът на бъдещата експанзия ще бъде София и другите четири най-големи градове в България. В момента 30 обекта от веригата, или над 40% от всички, се намират в София, по шест са в Пловдив и Варна. Компанията има обекти и в по-малки областни градове като Видин, Габрово, Разград и др. Данните сочат, че за последната финансова година инвестициите на групата в България са за 7 млн. лв. Освен откриването на нови филиали компанията е разширила значително логистичната си база в Елин Пелин, обновила е част от съществуващите си обекти. За изтеклата финансова година между октомври 2016 и октомври 2017 българското поделение на дружеството е постигнало брутни приходи от 110.6 млн. лв., което е ръст от 15.7% на годишна база.

Източник: Капитал

Приключват проверките на правното и финансовото състояние на ТБ "Виктория", които извършват тримата кандидат-купувачи - "Българо-американска кредитна банка" на Цветелина Бориславова, ИНВЕСТБАНК на Петя Славова и "Вабо Интернал" - компания, контролирана от Васил Божков. Резултатите от тези проверки ще са готови до дни, след което в рамките на една седмица се очаква тримата кандидати да подадат окончателни оферти. Те трябва да включват цена за капитала на ТБ "Виктория" (която е 100% собственост на обявената в несъстоятелност Корпоративна банка) и финансово предложение за изплащането на депозита на Корпоративна банка в дъщерната й кредитна институция. Въпросният депозит е малко над 85 млн. лв. и е със срок на погасяване до 2019-а. В индикативните си оферти, които бяха подадени преди близо месец, тримата кандидат-купувачи, са направили различни предложения за плащането на въпросния депозит. Те варират от незабавно връщане на цялата сума до изплащането й на части, но в рамките на срока, за който е договорен депозитът. Инвеститорите са готови да платят за собствения капитал на банката, който е около 34.7 млн. лв. , а не за регистрирания - той е близо 122.1 млн. лева. Тази значителна разлика между двата капиталови показателя е предизвикана от немалките загуби, които ТБ "Виктория" отчита вече пета поредна година. Подобни загуби "изяждат" капитала й, но въпреки това при силно намаления собствен капитал, заради малкия размер на рисковите си активи, ТБ "Виктория" поддържа много висока капиталова адекватност - 31.9% (при изискван минимум от 13.5 процента).

Източник: Банкеръ

БНП Париба обяви назначаването на Кристоф Деру за нов директор за България в сила от 1 октомври 2017 г. Той замени на поста Ханс Бруке, който оглавяваше клона на Банката в България през последните 5 години. Ханс Бруке ще поеме нови отговорности в рамките на Групата БНП Париба в Киев, Украйна. Кристоф Деру е с френска националност и има 25-годишен опит в банковия сектор с БНП Париба.

Източник: economy.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

23 октомври 2017: Фондация “За нашите деца” с осмо издание на Вечер на добродетелите

30 октомври: Среща с министър Лиляна Павлова във връзка с Българското председателство през 2018 г.

14 ноември: Специализирано обучение: "Инструмент за финансиране на МСП: Работна програма 2018 - 2020, Фаза 1 и Фаза 2"


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 21 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 07 октомври, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 16 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Норвежката Sаgа Еnеrgу е подписала споразумение за инвестиция от 2,5 милиарда евро или 2,9 милиарда долара в инсталирането на нови соларни панели на територията на Иран, съобщава АFР. От страна на Иран сделката е била сключена от Аmіn Еnеrgу Dеvеlореrs и е за срок от 5 години. Панелите ще бъдат инсталирани на различни места в пустинни региони. Общият им капацитет ще бъде 2 гигавата. Вложението на Sаgа Еnеrgу е второто най-голямо от отслабването на санкциите срещу Техеран през 2015 година.

Източник: AFP

Америка

Американската инвестиционна банка Morgan Stanley изненада приятно инвеститорите с по-добра от очакваното печалба за тримесечието. Рекордните приходи от звеното за управление на активи помага за компенсирането на слабите резултати от търговията. Приходите от бизнеса с управление на благосъстоянието нарастват с 8,7% до 4,22 млрд. долара и генерират марж на печалбата преди облагане с данъци от 26,5%. Това е над целевия диапазон на главния изпълнителен директор Джеймс Горман от 23-25%. Акциите на Morgan Stanley поскъпнаха с 2,5% минути след отварянето на борсовата сесия в Ню Йорк. Приходите от търговия с облигации спадат с 20% до 1,2 млрд. долара, което е в унисон с динамиката в целия сектор. Приходите на Morgan Stanley от търговия с акции – сфера, където банката обикновено се представя добре – остават без съществена промяна на ниво от 1,9 млрд. долара. Нетната печалба нараства с 11% до 1,69 млрд. долара. Печалбата на акция се повишава от 81 цента до 93 цента. Коригираната печалба е 88 цента на акция, което е над очакванията за 81 цента на анализаторите.

Източник: Reuters

Азия

Втората по големина икономика в света записа леко забавяне през третото тримесечие, показват последните статистически данни. Китай регистрира ръст от 6,8% на брутния си вътрешен продукт (БВП) за месеците между юли и септември. В сравнение с предходните две тримесечия растежът е по-слаб, но за сметка на това изпреварва този за същия период на предходната година. Последните данни за БВП все още са над заложения от Пекин годишен растеж от 6,5% за 2017 година. Пред властите в страната все още стоят два големи проблема за решаване - нарастващата задлъжнялост и имотния балон. Според някои анализатори те ще ударят икономическата активност в някои части на Китай. Растежът обаче е подкрепян от по-висок от очакваното ръст на търговията и кредитирането.

Източник: BBC

 
Индекси на фондови борси
19.10.2017
Dow Jones Industrial
23 163.04 (5.44)
Nasdaq Composite
6 605.07 (-19.15)
Стокови борси
19.10.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.50
Heating oil ($US/gal.)1.7800
Natural gas ($US/mmbtu)2.9000
Unleaded gas ($US/gal.)1.6400
Gold ($US/Troy Oz.)1 285.40
Silver ($US/Troy Oz.)17.20
Platinum ($US/Troy Oz.)924.70
Hogs (cents/lb.)64.25
Live cattle (cents/lb.)116.15

       Опознай България

Първото Аеропланно училище в България

На 20 октомври 1915 г. в Божурище се създава първото Аеропланно училище в България. За негов началник е назначен капитан Симеон Петров. Той е първият авиатор в световната история, който приземява самолет със спрял двигател. По време на откриването на училището са доставени шест от поръчаните 12 разузнавателни самолета ЛВГ.С-ІІ. Взето е решение обучението на българските пилоти да бъде извършено в Аеропланното училище. Първата група се състои от 7 пилоти и 9 наблюдатели, обучавани от немския летец Франке. Усвояването на самолетите е извършено за по-малко от месец. За 2 години в училището са обучени над 100 пилоти, наблюдатели и аеромеханици. След завършване на курса на обучение всички са изпращани по бойните летища в състава на Първо и Второ аеропланни отделения към действащата армия. С идването на края на Първа световна война и подписването на Ньойския договор на 27 ноември 1919 г. България е лишена от правото да притежава собствена бойна авиация. Кап. Симеон Петров успява да спаси летище Божурище от разрушаване. Въпреки, че е паметник на културата, в днешни дни, са премахнати старите хангари на някогашната аеропланна работилница и големия хангар на летището. (Снимка: БНР)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.10.2017
Българска версия: 29909, Английска версия: 3008

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999