Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 13 октомври 2017 г., брой 4568
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(13.10.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.16748
USD   1.64965
CHF   1.69307
EUR/USD   1.1856*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Агенция за правни и икономически анализи Евроюс АД - София
Голф вилидж 2008 АД - София
Евро алианс геотехника АД - София
МеталСкрап България АД - София
Металснаб България АД - София
Проинт АД - Пловдив
Промекс Билд ООД - София
Южен индустриален парк АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Близо 2,8 млрд. лв. общо има в Сребърния фонд към края на септември 2017 г., става ясно от отчетните данни на Министерство на финансите. От тази сума над 2,7 млрд. лв. са оформени в годишни депозити в Българска народна банка (БНБ). За сравнение - малко над 2,6 млрд. лв. е наличността във Сребърния фонд в края на 2016 г. Както през последните няколко години, така и към края на септември 2017 г. парите за пенсии са с нулева доходност. От създаването си до настоящия момент акумулираният ресурс на фонда се намира в отделна сметка в Българска народна банка. Преди няколко месеца от Българската стопанска камара (БСК) предложиха допълнителни източници за приходите на Сребърния фонд. Според работодателската организация в този фонд, който е гарант на пенсионната система, може да влизат приходи от излишъци от такси, събирани от държавни институции, които надхвърлят разходите за съответните услуги.

Източник: investor.bg

България е на пето място сред страните в Европейския съюз (ЕС) по отношение на ръста на цените на жилищата, показват последните данни на Евростат. У нас за второто тримесечие на годината в сравнение със същия период на предходната стойността на имотите се е увеличила с 8,6%. Резултатът говори за леко забавяне, след като през първото тримесечие бяха отчетени 9% годишно увеличение. Страната ни е изпреварена само от Чехия, където ръстът е в размер на 13,3 на сто, Ирландия с 10,6 на сто, Литва с 10,2 на сто и Латвия с 9,6 на сто. От друга страна от Евростат отчитат спад от минус 0,2% на цените на жилищата в Италия. По отношение на нарастването на месечна база в България то се изчислява на 2,4% през второто тримесечие на 2017 година в сравнение с първото. В тази категория първенец е Латвия, следвана от Словакия и Румъния. Спад на месечна база има в Унгария и Белгия. За целия ЕС ръстът на годишна основа се равнява на 4,4 на сто, което означава, че цените на имотите в у нас растат два пъти по-бързо от средното за държавите членки. Ръстът за страните от Еврозоната е по-слаб - в рамките на 3,8 на сто. На месечна база ръстът е съответно1,8 и 1,5 на сто.

Източник: money.bgКонцесии

Правителството откри процедури за отдаване на концесия на четири морски плажа. Процедурите се отнасят за плажовете „Несебър–юг", за който минималното годишно концесионно заплащане е определено на 247 497 лв. без ДДС; „Слънчев бряг – север" – с минимално годишно концесионно заплащане от 1,375 млн. лв. без ДДС; „Росенец – север" с минимално годишно концесионно заплащане от 8975 лв. без ДДС; и „Св. Влас – болницата" с минимално годишно концесионно плащане от 54 хил. лв. без ДДС. В края на 2016 г. правителството отне концесията на плажа в Слънчев бряг заради сериозни нарушения на условията на концесията. Основният проблем беше голямото количество преместваеми обекти, които не влизат в договора с държавата. Избраните концесионери на четирите плажа ще бъдат задължени да осигурят водно спасяване, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на плажовете. Концесионерите ще бъдат определени след конкурс, организиран от министъра на туризма и проведен от комисия, назначена от премиера. Срокът на концесиите ще бъде 15 години.

Източник: Стандарт

Дружества
Строителство на пътища, самолетни писти и спортни терени
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Хидрострой АД - София   18 157  
  2   Инжстройинженеринг ЕООД - Варна   9 130  
  3   ИСА-2000 ЕООД - София   6 815  
  4   Пътстрой 92 АД - София   6 553  
  5   Пътперфект Т ЕАД - Силистра   6 296  
  6   Пътни строежи-Велико Търново АД - Велико Търново   5 141  
  7   Пътинженерингстрой Т ЕАД - Търговище   5 091  
  8   Автомагистрали Черно море АД - Шумен   2 911  
  9   Пи Ес Ай АД - Стара Загора   2 755  
  10   Агромах ЕООД - Бело поле   2 730  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 12.10.2017
  Обща стойност (BGN): 2 549 233.12  
Брой търгувани компании: 41
Premium 273 681.61
Standard 2 248 452.36
АДСИЦ 17 697.45
Структурирани 9 401.70
Най-голяма промяна в цените
Кепитъл Консепт Лимитед АД - София 30.43 %
Застрахователно дружество Евроинс АД - София -5.64 %
BaSE - Акции: 1 111.45
BaSE - АДСИЦ: 1 413.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българската телекомуникационна компания (БТК) вече официално е съсобственик на българската си компания майка след като СГС отмени отказ на Агенция по вписванията да впише промени по партидата на „Вива телеком България“. С промените се отразява смяна в собствнеостта на „Вива телеком България“. Актуалните номинални собственици на БТК Спас Русев и Милен Велчев имат проблеми с погасяването на крeдитите, с които воденият от тях консорциум придоби контрол над първото по веригата на собственост дружества в Люксембург InterV Investment. Със сделка от август 2016 г. компанията Viva Telecom получи едноличен контрол над InterV Investment срещу 330 млн. евро. От тях 240 млн. евро са кредит от руската банка под санкции ВТБ, която е и акционер в InterV Investment чрез инвестиционното си поделение VTB Capital.

Източник: frognews.bg

“Кока-Кола” е новият дистрибутор на кафето “Лаваца” за България. Договорът е в сила от 1 октомври 2017 г. Дистрибуцията на “Лаваца” може да бъде поета от “Кока-Кола” и в други европейски държави, но тези проекти били на етап обсъждане. Досегашен дистрибутор на кафето за България бе компанията “Софсток” на Мирослав Печев. “Софсток” остава изключителен представител за България на марки като “Бакарди”, “Мартини”, “Дюърс”, “Русский стандарт”, “Самбука Молинари”, “Евиан” и други. Компанията представлява общо 27 марки кафе, чай, алкохолни напитки и бързооборотни стоки. Печев има и хотелиерски бизнес. Той е собственик на “Парк хотел Витоша”, наскоро до него бе завършена и жилищна част на комплекса. През миналата година Печев купи и “Гранд хотел България” в София.

Източник: 24 часа

Китайската компания TJK Biological Tech Co. Ltd. е сключила договор за партньорство с българската „Средногорска роза“ ЕООД по време на започналия Международен панаир за малки и средни предприятия – CISMEF`2017 в китайския град Гуанджоу. Споразумението е за производство на маска за лице с колаген и българско розово масло. Китайската компания е сред най-големите производители на колаген в страната, съобщи Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Източник: news.bg

Бош Софтуер Иновейшънс планира да увеличи значително капацитета си за разработка на софтуер в България. Компанията търси IoT програмисти и опитни инженери в областта на компютърните науки, информационните технологии и електроинженерството в София. През 2015 концерна Бош придоби ProSyst Software GmbH, включително и екипа ѝ в България – Просист Лабс ЕООД, водещ международен доставчик на софтуер за интернет на нещата (IoT). Продуктите на компанията предлагат връзка между устройства и домашни електроуреди в умните домове, свързаната индустрия и мобилността. Придобиването осигурява следващата логична стъпка в систематичното разрастване на Бош в областта на IoT. През 2016 сливането на Просист с Бош Софтуер Иновейшънс е завършено. Повече от 130 служителя работят в Бош Софтуер Иновейшънс в София.

Източник: economic.bg

На 13 октомври 2017 г. синдикът на обявеното в несъстоятелност акционерно дружество "Бургаски корабостроителници" Елин Топалов е извадил за публична продан два поземлени имота на фалиралата компания. Първият е в местността "Кабите" в бургаското село Маринка и е с площ от 9 511 кв. м, а вторият в местността "Каркатлъка" в айтоското село Тополница заема площ от 4 032 кв. метра. Дори да бъдат продадени тези два имота, очакваните приходи в масата на несъстоятелността на дружеството ще са не повече от 76 хил. лв. - първият е оценен на 62 хил. лв., а вторият на 14 хил. лева. Въпреки че окончателната неплатежоспособност на корабостроителницата беше постановена от съда преди повече от две години (на 22 януари 2015-а), реалната й ликвидация стана няколко месеца по-рано, когато през април 2014-а основните активи на предприятието бяха продадени от частен съдебен изпълнител. Тогава Първа инвестиционна банка официално придоби собствеността върху терените и сградите на "Бургаската корабостроителница". Банката стана собственик на земята и на сградите на корабостроителницата, но не получи машините и съоръженията, които останаха в активите в поелото вече по пътя на неплатежоспособността дружество. Така терен от 562 119 кв. м земя в Южната промишлена зона на Бургас, на която са построени 47 сгради с обща застроена площ от 46 797 кв. м, разположени на първа брегова линия (това на практика са производствени имоти и офиси), влезе в активите на банката.

Източник: Банкеръ

Георги Кузманов, досега директор отдел „Големи корпоративни клиенти – Региони“ в „Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране“ на УниКредит Булбанк, става изпълнителен директор на УниКредит Факторинг в България. Доскорошният изпълнителен директор Ася Баева поема нови отговорности на групово ниво в региона на Централна и Източна Европа. Промените са факт от началото октомври 2017 г.

Източник: Фирмена информация       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Защо България пропиля възможността да стане домакин на Европейската агенция по лекарствата? (Позиция на БСК)

Относно проект на ЗИД на Закона за КФН, публикуван за обществено обсъждане


Предстоящи събития

13-15 октомври: "Биоикономиката в ежедневието" - изложение на иновативни продукти и жива лаборатория, Ст. Загора

16 октомври: Квалификационен курс по професия „Оперативен счетоводител“

17 октомври 2017: Кръгла маса на тема „Подобряване качеството на живот и устойчиво развитие чрез иновации и енергийна ефективност на електродомакинските уреди“

23 октомври 2017: Фондация “За нашите деца” с осмо издание на Вечер на добродетелите

30 октомври: Среща с министър Лиляна Павлова във връзка с Българското председателство през 2018 г.

14 ноември: Специализирано обучение: "Инструмент за финансиране на МСП: Работна програма 2018 - 2020, Фаза 1 и Фаза 2"


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 21 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 07 октомври, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 16 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Citi ще открие свой център за частно банкиране в Люксембург, който ще поеме бизнеса от Великобритания слез Brexit, съобщават от финансовата институция. Частното банкиране на Citi обслужва клиенти с активи над 25 млн. долара, а банката се е решила на този ход, за да смекчи потенциалните последици от сътресения за бизнеса при напускането на ЕС от Великобритания и при т.нар. тежък Брекзит - без споразумение между Острова и ЕС. Планирано е този офис да поеме клиентите на банката от ЕС. Банки от цял свят търсят възможности за релокация на бизнеса си заради предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз. Повечето финансови институции от Япония и САЩ имат в момента европейските бази в Лондон, но се очаква тези работни места да бъдат пренасочени към континентална Европа, за да се запази присъствието на банките в ЕС след Brexit.

Източник: Associated Press

Америка

САЩ планират да напуснат ЮНЕСКО, утежнявайки още повече положението на организацията на ООН за култура и образование, измъчвана от регионални съперничества и недостиг на финансиране. Според цитираните източници САЩ, които отмениха значителния си финансов принос за бюджета на ЮНЕСКО през 2011 г. като протест срещу решение за предоставяне на пълноправно членство на палестинците, възнамеряват да обявят решението в близките дни, съобщава БТА. "Това още не е официално, но е вярно", каза западен дипломат, пожелал анонимност. ССАЩ официално ще се оттеглят, след като ЮНЕСКО избере нов генерален директор. САЩ, които предоставяха на ЮНЕСКО 80 милиона долара на година - близо една пета от бюджета на организацията, все още имат глас в нея и се очаква да запазят статут на наблюдател.

Източник: Reuters

Азия

Общите продажби на превозни средства в Китай през септември са се увеличили с 5.7% - до 2.71 милиона машини. Това показват изнесените от Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM). Тези резултати правят напълно осъществима прогнозата на експертите от началото на годината, през 2017-а автомобилният пазар в страната да нарасне с 5%. За периода януари - август 2017 г. китайският автомобилен пазар отчете продажбата на 20.2 милиона машини, което е повишение с 4.5% спрямо резултатите за същия период на миналата година. Миналият месец от CAAM предупреждаваха, че растеж от 5% може да се окаже недостижим, заради по-слабите от очакваното резултати в началото на годината. Заедно с това те предупредиха за възможен спад на пазара заради сравнително по-ниското търсене на нови леки автомобили.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
12.10.2017
Dow Jones Industrial
22 841.01 (-31.88)
Nasdaq Composite
6 591.51 (-12.04)
Стокови борси
12.10.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)50.93
Heating oil ($US/gal.)1.7800
Natural gas ($US/mmbtu)2.9900
Unleaded gas ($US/gal.)1.6000
Gold ($US/Troy Oz.)1 298.00
Silver ($US/Troy Oz.)17.28
Platinum ($US/Troy Oz.)941.00
Hogs (cents/lb.)61.75
Live cattle (cents/lb.)117.52

       Опознай България

Кастра Мартис

На 32 км югозападно от Видин, там, където Дунавската хълмиста равнина се слива с последните разклонения на Западна Стара планина, е разположен граничният град Кула. Сегашното си име той дължи на издигащата се в центъра на града римска кула. Животът на това място и възникването на крепостта са свързани с римската и ранновизантийската епоха. След завоюването им от римляните в началото на I в. земите между Дунав и Стара планина били включени в провинция Мизия. Създали се благоприятни условия за развитие на селскостопанското производство, занаятите и търговията, както и на градоустройството в Мизия. Като главен градски център в областта се издигнал Рациария, дн. с. Арчар. При Видин се намирала крепостта Бонония. В края на III в. властта на Рим в Дакия била отхвърлена. Това наложило предприемането на редица мерки и създаването на провинция Крайбрежна Дакия с главен град Рациария. Усилено се възстановява Дунавският лимес, а на важни стратегически места във вътрешността били издигнати нови крепости. Една от тези новоиздадени крепости в провинция Крайбрежна Дакия е Кастра Мартис. Тя заемала ключови позиции през най- западния старопланински проход Връшка чука и охранявала важния римски път от Бонония за Сингидунум /Белград/. Кастра Мартис играла важна роля в отбраната на тези земи. Крепостта е разположена на стръмния южен склон над дефилето на река Войнишка, в центъра на сегашния град. При археологически проучвания се установи, че преди изграждането на крепостта по същия склон е съществувало малко трако-римско селище, в което животът е започнал още през първото хилядолетие преди новата ера и продължил и през първите векове на Римската империя. На остров Ливингстън, антарктически остров в архипелага Южни Шетландски острови, Западна Антарктика, има хълм Кастра Мартис (453 м), наречен на крепостта в град Кула.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 13.10.2017
Българска версия: 29907, Английска версия: 3009

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999