Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 12 октомври 2017 г., брой 4567
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(12.10.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18017
USD   1.65328
CHF   1.69718
EUR/USD   1.1830*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Ай-енд би риъл естейт АД - София
Дръстър АД - Русе
Енерго-Про Варна ЕАД - Варна
Явор ИД АД - Асеновград
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

В края на август 2017 г. банките държат над 70 млрд. лв. спестявания на домакинствата и фирмите. Сумата е 71.7% от прогнозния БВП на страната за тази година, отчете Асоциацията на банките в България (АББ). На фона на този рекорден ресурс от привлечени средства банките са изплатили едва 256 млн. лв. за лихви през осемте месеца на 2017 г.. Спрямо 2016 година този техен разход е паднал с 25%. В същото време доходността по влоговете на домакинствата удари най-ниското си ниво през летните месеци - за август средно тя е 0.16% и при инфлация от 1.4% реално е отрицателна. Трендът се дължи и на липсата на достатъчно надеждни алтернативни финансови инструменти, в които българите да насочат свободните си средства. За осемте месеца на годината печалбата на банките е 913,2 млн. лв. Това е намаление от 12% в сравнение с преди година. Ако обаче от този финансов резултат се извади извънредният приход от 186 млн. лв. за банките от сделката между Visa Europe и Visa Inc. през юни миналата година, то нетната печалба на сектора тази година всъщност е със 7% по-висока. Банките отчитат спад на приходите от лихви и ръст на постъпленията от такси и комисиони. За осемте месеца от такси и комисиони са събрани 755 млн. лв. , с 57 млн. лв. или 8.2% повече от преди година.

Източник: Сега

България води класацията по най-голям ръст на авиопътниците в Европейския съюз за 2016 г. Пътниците, обслужени на летищата у нас през миналата година, са над 9,32 млн., което е увеличение от 22,5 на сто на годишна база, съобщи Евростат. Oбщо обслужените пътници по летищата в ЕС са рекордните близо 1 млрд. души. Това е повишение с 5,9 на сто спрямо 2015 г. и с близо 30% в сравнение с 2009 г. Ръстът се дължи основно на пътуванията между страните в ЕС. Превозите извън съюза са около 36 на сто от всички пътувания, а около една пета се падат на националните превози. Увеличение на броя на пътувалите със самолет има в почти всички държави от съюза с изключение на Белгия и Словения. В челната тройка по най-голям ръст освен България са Румъния - с 20,5%, и Кипър - 18,1%. Рязкото нарастване на пътуванията със самолет у нас се обяснява основно с експанзията на нискотарифните превозвачи. Очаква се рекордите да продължат и през 2017 година, след като на летище София вече беше посрещнат 5-милионният пътник. Софийското летище е едно от най-малките в ЕС - на 73-о място по брой обслужени пътници.

Източник: ДумаДружества
Търговия с автомобили
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   София Франс Ауто АД - София   15 284  
  2   Юропфлийт България ЕООД - София   13 026  
  3   Рено Нисан България ЕАД - София   11 191  
  4   Порше БГ ЕООД - София   6 611  
  5   БМВ Фертрийбс ГМБХ - клон България - София   4 025  
  6   Индустриал комерс ЕООД - Елин Пелин   3 693  
  7   Тойота Балканс ЕООД - София   3 669  
  8   Балкан Стар Аутомотив ЕООД - София   3 459  
  9   Мото Пфое ЕООД - София   2 261  
  10   ТМ Ауто ЕООД - София   2 065  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 11.10.2017
  Обща стойност (BGN): 528 504.67  
Брой търгувани компании: 36
Premium 109 354.59
Standard 50 927.51
АДСИЦ 168 146.17
Облигации 200 076.40
Най-голяма промяна в цените
Асенова крепост АД - Асеновград 10.85 %
ЦБА Асет Мениджмънт АД - Дебелец -10.00 %
BaSE - Акции: 352.10
BaSE - АДСИЦ: 51 680.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Австрийската транспортна компания LKW Walter ще изгради интермодален терминал във Видин, който ще комбинира сухопътен и железопътен транспорт. Проектът е част от по-голямата идея на "Аутомотив клъстер България" за развитие на автомобилен парк в крайдунавския град, като целта е да се привлекат нови инвеститори от сектора. Терминалът може да започне да работи още до края на 2017 година, тъй като на мястото има подходяща площадка и оборудване, които не се използват. Те са собственост на едно от българските дружества на германската Willi Betz, която през последните години имаше сериозни финансови затруднения. Намеренията са LKW Walter да наеме съоръженията, а реалните й разходи по проекта ще са до 8 млн. евро - за купуване на ремаркета и заплащане на жп оператора за година напред. Ако обаче се случи по-големият проект и в парка дойдат инвеститори от автомобилната индустрия, на мястото ще бъде изграден напълно развит интермодален терминал. Инвестицията в него ще се измерва в десетки милиони евро. LKW Walter вече има инвестиционен план за терминала във Видин, макар че все още предстои да се уточни партньорството със собственика на съоръженията. Необходимият капитал, за да започне проектът, е 2.5-3 млн. евро за закупуване на ремаркета и около 5 млн. евро за закупуване на жп решение, т.е. заплащане на превозвача за година напред, каза Карл Шауер, асоцииран член на управителния съвет на LKW Walter.

Източник: Капитал

До края на годината и двата реактора за АЕЦ "Белене", които бяха произведени от руска страна, ще бъдат в България, макар че още нямаме договор за консервация на това оборудване, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. България трябва да подпише нов договор с Русия заради оборудването на АЕЦ "Белене". По думите й все още не е ясно колко пари ще струва на държавата съхраняването на мощностите за втората атомна централа. Преговорите с Москва най-вероятно ще продължат до края на годината. Анализират се всякакви възможности за "оползотворяване" на оборудването за втората ядрена централа. Не са изключени варианти и "Росатом" да бъде инвеститор в проекта, а не само като строител, макар и конкретни разговори в тази насока да не са водени с руската компания. На този етап няма нови инвеститори, които да са заявили интерес към централата. Досега интерес към изграждането на АЕЦ "Белене" са проявили три компании, една от които - държавната китайска енергийна корпорация.

Източник: Дума

Германският производител на осветителни тела Оsrаm обяви, че е инвестирал 50 милиона лева в първия си завод в България. Той се намира в близост до Пловдив и ще бъде официално открит през следващата седмица. Обявеното вложение е малко по-голямо от първоначално планираното. През миналата година от компанията съобщиха, че проектът ще бъде на стойност 45 милиона лева. След официалното откриване фабриката трябва да даде работа на над 900 души. Базираната в Мюнхен Оsrаm е специализирана в производството на осветителни тела, LЕD лампи и "умни" продукти. Приходите на компанията за 2016 година възлизат на 3,785 милиарда евро, а печалбата й е 471 милиона евро. През миналата седмица излезе информация, че инженерният гигант Sіеmеns е продал дела си в Оsrаm. Корпорацията държеше 17% от фирмата, като изтъргува акциите си за 1,2 милиарда евро.

Източник: money.bg

Комисията за финансов надзор (КФН) отне лиценза на „Ризърв Кепитал” АДСИЦ за извършване на дейност като дружество със специална инвестиционна цел за секюритизация на вземания, съгласно решение, взето на 04.09.2017 г. на общото събрание на акционерите на дружеството. С решението си Комисията прекратява дейността на „Ризърв Кепитал” АДСИЦ и одобрява Николинка Димитрова Димитрова-Рангелова за ликвидатор.

Източник: investor.bg

Нова метростанция трябва да се появи по трасето на първия лъч на метрото през 2020 г., предвижда доклад на група общински съветници, който трябва да бъде разгледан на заседание на Столичния общински съвет. Докладът им беше приет по време на транспортна комисия към СОС. В него е посочено, че частната фирма "Арселанд Есперя" ЕАД ще поеме 51% от разходите за строителството на бъдещата метростанция в кв. "Обеля" и 49% ще бъде делът за това на Столичната община. Сумата, за която ще бъде изградена тя, е 24 млн. лв., като общината ще вложи 11.5 млн. лв. Самото й строителство се очаква да продължи 30 месеца. От "Метрополитен" ЕАД съобщиха, че на това място винаги е била предвиждана интермодална връзка с жп транспорта. В направеното предложение към договора за изграждането на метроспирката е посочено, че през 2018 г. общината ще има нулево участие във финансирането, затова частната фирма ще изпълни грубия строеж изпреварващо, а през 2019-2020 г. общината ще се включи с нейния дял. В момента се подготвя проект за разклонението на третия лъч на метрото в посока кв. "Гео Милев". Все още обаче няма решение дали подземната железница ще стига до ИКЕА.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Защо България пропиля възможността да стане домакин на Европейската агенция по лекарствата? (Позиция на БСК)

Относно проект на ЗИД на Закона за КФН, публикуван за обществено обсъждане


Предстоящи събития

13-15 октомври: "Биоикономиката в ежедневието" - изложение на иновативни продукти и жива лаборатория, Ст. Загора

16 октомври: Квалификационен курс по професия „Оперативен счетоводител“

17 октомври 2017: Кръгла маса на тема „Подобряване качеството на живот и устойчиво развитие чрез иновации и енергийна ефективност на електродомакинските уреди“

23 октомври 2017: Фондация “За нашите деца” с осмо издание на Вечер на добродетелите

30 октомври: Среща с министър Лиляна Павлова във връзка с Българското председателство през 2018 г.

14 ноември: Специализирано обучение: "Инструмент за финансиране на МСП: Работна програма 2018 - 2020, Фаза 1 и Фаза 2"


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 21 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 07 октомври, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 16 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Една от най-големите банки в Европа – френската BNP Paribas, обяви, че се насочва приоритетно към финансиране на проекти от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Банката с най-голяма пазарна капитализация във Франция спира да кредитира проекти, свързани с добив на шистов газ и разработване на петролни пясъци. Решението идва, след като по-рано тя обяви, че повече няма да финансира развитието на въглищни мини и изграждането на ТЕЦ-ове, а в близко бъдеще няма да подкрепя и въглищни компании като цяло освен при изпълнението на плановете им за диверсификация на енергийните източници. От финансовата институция обявиха, че ще увеличат кредитирането на ВЕИ проекти до 2020 г., като предвижда в тях да бъдат насочени 15 млрд. евро. Освен това тя финансира със 100 млн. евро стартъпи, които работят по проекти за съхраняване на електроенергия и повишаване на енергийната ефективност.

Източник: Reuters

Америка

Най-голямата верига супермаркети в света - Wal-Mart, обяви нова програма за обратно изкупуване на акции за 20 млрд. долара. Тя ще бъде изпълнена през следващите две години и заменя действащата в момента, съобщава CNBC. Американската компания потвърди прогнозите си за печалба за финансова година и обяви план за увеличаване с 1000 на местата за получаване на продукти, поръчани онлайн, през 2019 г. След новините акциите на Wal-Mart поскъпнаха с над 4% по време на търговията във вторник и достигнаха 84.13 долара. От веригата също така заявиха, че ще продължат фокуса си върху преустройство на съществуващите магазини и включването на "дигиталните изживявания" вместо построяването на нови обекти. Ден преди годишния си Ден на инвеститорите в Бентънвил, Арканзас, Wal-Mart заяви, че очаква американският ѝ бизнес с електронна търговия да увеличи продажбите си с около 40% през фискалната 2019 г.

Източник: CNBC

Азия

Третият по големина японски производител на стомана Kobe Steel призна, че служители на компанията са фалшифицирали данни за силата и издръжливостта на някои алуминиеви и медни продукти, използвани в самолети, влакове и планирани за ползване и в космически совалки, пише Bloomberg. Акциите на компанията се сринаха с 35% наред с книжата на производителите на автомобили Toyota, Honda и Subaru, които излязоха с изявление, че са използвали въпросните материали при сглобяването на коли. Конгломератът Hitachi пък обяви, че материалите са били ползвани и във влакове на компанията, които са били изнесени за Великобритания. Според първоначални изчисления потенциалните разходи за смяна на частите ще бъдат около 133 млн. долара. Тази сума обаче не е големият проблем, а репутационният удар върху Kobe Steel. Акциите на компанията буквално потънаха в понеделник и оттогава няма сигнали за възстановяване. Пред японския металургичен производител най-вероятно стоят и няколко съдебни дела, които ще доведат до още по-големи финансови проблеми за компанията.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
11.10.2017
Dow Jones Industrial
22 872.89 (42.21)
Nasdaq Composite
6 603.55 (16.30)
Стокови борси
11.10.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.04
Heating oil ($US/gal.)1.7800
Natural gas ($US/mmbtu)2.9000
Unleaded gas ($US/gal.)1.6100
Gold ($US/Troy Oz.)1 296.90
Silver ($US/Troy Oz.)17.23
Platinum ($US/Troy Oz.)937.20
Hogs (cents/lb.)62.50
Live cattle (cents/lb.)118.52

       Опознай България

Празник на българската община

12 октомври е празник на българската община. На тази дата през 1882 г. в брой 117 на Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление. Традицията за честване започва от 1998 г., когато делегатите на Общото събрание на Национално сдружение на общините вземат решение отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври. Това става с индивидуални прояви във всяка община. В България има общо 265 общини, обединени в 28 области. Първата българска градска община е Бургас, основана на 7 Февруари 1878 г. Първият кмет на община Бургас е Нико Попов. Днес най-голямата община в България е Столичната. Представителната организация на българските общини е Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), учредено през 1996 г. от 94 общини. От 1999 г. в НСОРБ членуват всички общини в страната.Сдружението е юридическо лице с нестопанска цел, създадено на основание чл. 9 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и на Закона за юридическите лица с нестопанска цел.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 12.10.2017
Българска версия: 29907, Английска версия: 3010

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999