Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 11 октомври 2017 г., брой 4566
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(11.10.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18748
USD   1.65790
CHF   1.69747
EUR/USD   1.1797*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Елпром Елхово АД - Елхово
Мак ООД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Международният валутен фонд (МВФ) ревизира нагоре очакванията си за развитието на българската икономика през 2017 година. През 2017 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще нарасне с 3.6%, а през 2018 г. ще се забави до 3.2%. Повишението е значително - със съответно 0.7 и 0.3 пр.п. за тази и следващата година, спрямо предходния доклад от пролетта. В предходния си доклад фондът очакваше забавяне през 2017 г. до 2.9%, но първите две тримесечия отбелязват годишен ръст на БВП от над 3.6% по ревизираните данни на НСИ. Успоредно с подобрените очаквания за България МВФ повишава нагласите си и за световната икономика - ревизията е с 0.1 пр.п. нагоре до 3.6% ръст през тази година.

Източник: Капитал

Северозападният регион в България е с най-много неактивни младежи, които нито учат, нито работят, нито търсят препитание. Това е регионът и с най-ниска очаквана продължителност на живота и с най-малко висшисти сред всички останали в ЕС, отчете европейската статистическа служба Евростат. 46.5% от младите между 18 и 24 г. в Северозапада миналата година не са правили нищо - нито са учили, нито работили, нито търсили работа. След България се нарежда Френска Гвиана - с почти същия процент на неработещи и неучещи млади хора - 45%, а на третото място идва Сицилия - с 41.4 на сто. Петицата се запълва с още два гръцки региона - Стереа Елада - с почти 40 на сто, и Пелопонес - с 36.5%. Средното за ЕС е 15%. Младежката безработица в България остава над средната за Европа. Единствено регионът на София е с нива под средното за Европа - Югозападният регион регистрира 12% нищо неправещи младежи за м.г.

Източник: СегаДружества
Строителство на тръбопроводни инсталации
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Райкомерс конструкшън ЕАД - София   13 031  
  2   Каро Трейдинг ООД - София   8 617  
  3   Ремонтстрой АД - Бургас   4 402  
  4   И Плюс И 91 ООД - София   2 605  
  5   Инфрастроежи ООД - Севлиево   2 204  
  6   Климатроник ЕООД - София   1 640  
  7   Водоканалстрой ООД - Бургас   1 351  
  8   Надин Желязков ЕООД - Белослав   1 068  
  9   Алфасист инженеринг ООД - София   837  
  10   Клас - Бойчев ЕООД - Стара Загора   528  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 10.10.2017
  Обща стойност (BGN): 1 097 543.69  
Брой търгувани компании: 41
Premium 421 538.01
Standard 643 865.02
АДСИЦ 22 114.83
Структурирани 10 025.82
Най-голяма промяна в цените
Хидроизомат АД - София -9.85 %
Проучване и добив на нефт и газ АД - София 7.63 %
BaSE - Акции: 16 065.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Оръжейният завод "Емко" ще възстанови договорите си с държавната търговска фирма "Кинтекс" - три договора за износ на спецпродукция за Индия, които бяха пренасочени от министъра на икономиката Емил Караниколов към държавния ВМЗ - Сопот. В замяна работниците от "Емко" спират протестите си. От цялата операция държавата ще получи 6 млн. лв. повече печалба. Атаката срещу частното оръжейно дружество започна преди около три месеца, след като стана ясно, че е на път да придобие "Дунарит" - част от империята на собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев. За русенския завод кандидат бе и офшорна фирма, свързвана с депутата Делян Пеевски.

Източник: Сега

Един от водещите производители на кабели и кабелни системи за автомобили в Европа - германската Lеоnі, ще строи производствена база в Плевен. Работата по завода трябва да започне през 2018 година. Към момента компанията има бази в 31 държави, а работещите за нея са над 82 хиляди души. Основните й клиенти са европейски производители и доставчици на автомобили. Продажбите на Lеоnі за миналата година възлизат на 4,431 милиарда евро, а печалбата преди облагане се изчислява на 78 милона евро. По думите на кмета на Плевен Георг Спартански вложението в производствената база у нас ще бъде в размер между 30 и 48 милиона евро. Tой посочва, че там могат да бъдат отворени 2000 работни места за неквалифициран персонал и 500 за специалисти и администрация. Преди да изберат Плевен, от ръководството на Lеоnі са разглеждали възможността за инвестиция и в Ловеч, Лом и Видин. Последната фабрика, която компанията е отворила в края на септември, се намира в Украйна.

Източник: money.bg

Откриха Глобален ИТ център за компетенции в България. В новата „дигитална фабрика“ на Atos в София ще работят повече от 400 български ИТ специалисти.  Atos е световен лидер в дигиталната трансформация, за която работят над 100 000 служители в 72 страни, а у нас – 660 висококвалифицирани български специалисти. След като компанията придоби българската компания InfoPartners с 423-ма служители и 15 милиона евро годишен оборот, тя стана водещ доставчик на специализирани SAP -услуги в страната. Компанията работи в партньорство с един от най-големите инвеститори у нас Coca-Cola Hellenik Bottling Company и ще предоставя гъвкави услуги и ускоряване на достъпа до нови технологии и решения за клиентите на компанията в 28 страни по света.

Източник: Банкеръ

Американската компания за изнесени услуги "Съдърланд" (Sutherland) се разширява към Стара Загора. Дружеството цели да разшири базата си в България до 3000 служители, като в момента оценява възможностите на областта за разширяване на дейността си. Регистрираната в САЩ компания с индийски капитали има над 30-годишна история в сферата на високите технологии и аутсорсинга. Компанията има 60 локации в 19 държави и клиенти от 8 индустрии. В България стъпва през 2008 г. в София чрез дружеството й "Съдърланд Глобал Сървисис" (Sutherland Global Services). С днешна дата има два офиса в София и по един във Варна и Бургас, като за тях работят 1700 души. От България "Съдърланд" предоставя най-различни услуги - контакт центрове, бекофис и ИТ услуги и други.

Източник: mediapool.bg

Жалба срещу обществена поръчка за 49 хил. лв. бави реализирането на 7 инвестиционни проекта на обща стойност над 230 млн. лв. в Икономическа зона Божурище. Предмет на поръчката е проектиране на уличната техническа инфраструктура на териториите от Фаза 2 на икономическата зона край София, като прогнозната й стойност е 96 000 лв. След обявяването на търга оферти са подадени от 8 фирми и съгласно посочения критерий за оценка „най-ниска цена“ Национална компания Индустриални зони (НКИЗ) избира изпълнител при ценово предложение от 49 хил. лв. Следват жалби от класираните на второ и трето място в Комисия за защита на конкуренцията, като решението на КЗК е изцяло в полза на НКИЗ - становището е, че компанията е спазила процедурата и съвсем правилно е избрала изпълнителя. Сега фирмите, неспечелили поръчката, обжалват решението пред Върховния административен съд (ВАС). На този етап това забавя проектирането на част от пътната инфраструктура на зоната с над 4 месеца. Очаква се определяне на дата за заседанието на ВАС, което на практика може да е в средата на 2018 г. Обжалването на поръчката за тази част от уличната мрежа на Икономическа зона-Божурище, и забавянето на делото във ВАС ще засегне работата по 7 договорени от НКИЗ инвестиционни проекта на обща стойност над 234 млн. лева.

Източник: economic.bg

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е установила в рамките на три месеца 61 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за 25 569 094 лв. от страна на държавни институции. Съставените през тримесечието актове за установяване на административно нарушение са 204, а актовете за начет - 5. Сред нарушителите, които са възстановили сумите, похарчени в нарушение са Българският институт по метрология, Софийският районен съд, Столичeн електротранспорт ЕАД, Медицинският университет.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Защо България пропиля възможността да стане домакин на Европейската агенция по лекарствата? (Позиция на БСК)


Предстоящи събития

13-15 октомври: "Биоикономиката в ежедневието" - изложение на иновативни продукти и жива лаборатория, Ст. Загора

16 октомври: Квалификационен курс по професия „Оперативен счетоводител“

30 октомври: Среща с министър Лиляна Павлова във връзка с Българското председателство през 2018 г.

14 ноември: Специализирано обучение: "Инструмент за финансиране на МСП: Работна програма 2018 - 2020, Фаза 1 и Фаза 2"


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 21 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 07 октомври, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 16 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Великобритания може да се присъедини към Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), ако властите в Лондон не успеят да постигнат търговско споразумение с Европейския съюз по време на течащите преговори за Брекзит. Изданието посочва, че британските министри разглеждат подобна идея като част от бъдещите планове на Великобритания при положение, че страната не успее да договори търговска сделка с ЕС по време на преговорите, свързани с Брекзит. Присъединяването към НАФТА би позволило на Великобритания да увеличи търговията си с три от световните икономически сили в лицето на САЩ, Канада и Мексико, които имат общ брутен вътрешен продукт в размер на 17,2 трлн. британски лири в сравнение с БВП на ЕС от 15,7 трлн. лири. Трябва да се има предвид, че САЩ, Канада и Мексико, заедно с евентуалното присъединяване към НАФТА и на Великобритания ще представляват повече от 30% от цялата световна икономика.

Източник: Telegraph

Америка

Администрацията на Доналд Тръмп ще отмени знакова мярка, обявена от бившия президент Барак Обама в борбата срещу климатичните промени, с която се ограничаваше обемът на веществата, замърсяващи атмосферата, отделяни от ТЕЦ-овете. Това съобщи късно снощи директорът на Агенцията за защита на околната среда на САЩ Скот Пруит в реч в Кентъки. Той уточни, че президентът Тръмп ще подпише днес по-късно решение за отмяна на закона за чисти централи на предишната администрация. "Войната срещу въглищата свърши", обяви Пруит. Щатът Кентъки е земя на миньори, копаещи въглища, в източната част на страната. Предишното управление използваше цялата си власт и авторитет, за да направи така, че агенцията да определя победителите и губещите и начина, по който се произвежда енергия в страната. Това беше лошо, допълни Пруит.

Източник: FT

Азия

Япония успешно изстреля четвъртия си сателит, който се очаква да подобри точността на информацията в системата GPS, която се използва в смартфоните и навигационните системи на автомобилите. Японските медии съобщават, че настоящата американска GPS система работи с допустима грешка от около 10 метра, но заедно с японската система тя ще бъде сведена до само няколко сантиметра. Очаква се в орбита да бъдат изпратени още сателити за подобряване на системата, но основната GPS система от четири сателита се очаква да започне работа през 2018-а, според Японската комисия за космическа политика.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
10.10.2017
Dow Jones Industrial
22 830.68 (69.61)
Nasdaq Composite
6 587.25 (7.52)
Стокови борси
10.10.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.05
Heating oil ($US/gal.)1.7700
Natural gas ($US/mmbtu)2.9000
Unleaded gas ($US/gal.)1.6000
Gold ($US/Troy Oz.)1 290.30
Silver ($US/Troy Oz.)17.14
Platinum ($US/Troy Oz.)935.20
Hogs (cents/lb.)61.65
Live cattle (cents/lb.)118.60

       Опознай България

Резерват Купена

Купена (Родопите, на около 3 км югоизточно от Пещера) е обявен за резерват на 24.09.1961 г. Създаден за опазване на ландшафта, красивите пейзажи и интересните и ценни флора, фауна и биоценози. Поради сравнително ниската надморска височина (500 до 900 м) най-разпространени са белия бор и смърча, които образуват гори на възраст близо 150 години. Освен тях има и дъб, габър, храсти и др. Обитава се от зайци, белки, скални лястовици, яребици, орли и соколи, както и други животни и птици. Една от причините за обявяване на резервата е Дивата коза (Rupicarpa rupicarpa). Числеността й и през 80–те години на миналия век е достигала около 100 индивида, но поради бракониерския лов в началото на 90–те години е поставена пред прага на пълно унищожение. Сега е останало малко стадо. През резервата преминава голямото вододелно било, което започва от в. Баташки снежник и се спуска на североизток между реките Въча и Стара река. Склоновете на резервата са стръмни и трудно достъпни. В дясно от връх Купена са отвесните скали на Стенето. Под тези скали се намират отворите на пещери, които са трудно достъпни. Между Стенето и Купена се образува дивен каньон, в горния край на който се намира Водната пещера. Но главната забележителност тук е пещерата Снежанка. Тя не е голяма, но е изключително красива.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 11.10.2017
Българска версия: 29860, Английска версия: 3010

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999