Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 05 октомври 2017 г., брой 4562
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(05.10.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20331
USD   1.65931
CHF   1.70725
EUR/USD   1.1787*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  АРЗ Победа АД - Лясковец
Балканкар Заря АД - Павликени
Ди транс АД - София
Елпин трейд интернешънъл АД - Пловдив
Интернешънъл Асет банк АД - София
Полиграф Юг АД - Хасково
Рихтер-Енжиниърс АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Проектната компания за новата газова връзка между България и Гърция - ICGB, официално получи разрешение за строеж за интерконектора на територията на България. Министерството на регионалното развитие и благоустройството издаде разрешение за строеж на интерконектора на българска територия за общините Стара Загора, Раднево и Опан в област Стара Загора, общините Димитровград и Хасково в област Хасково и общините Джебел, Кърджали, Момчилград и Кирково в област Кърджали. Издаването на разрешение за строеж включва учредяването на вещните права за над 3800 имота, както и процедура по отчуждаване на 23 имота, за които не е постигната доброволна сделка със собствениците в полза на 151-километровото трасе на газопровода на българска територия, се допълва в съобщението. Строителството на проекта се очаква да започне в средата на 2018 г. и отговаря на сроковете, заложени в Пътната карта на ICGB.

Източник: Дума

България получи последно предупреждение, че бави законовата уредба за изграждане на зарядни станции за екоавтомобили, работещи на ток, природен газ и водород. Директивата, която урежда изискванията към точките за зареждане с автогорива, различни от бензин и дизел, е от 2014 г. и трябваше да бъде приложена най-късно до ноември 2016 г., но България и още 8 държави закъсняват вече с цяла година. Ето защо преди месеци ЕК започна наказателна процедура и обяви, че ако до два месеца София не приеме необходимите нормативи, случаят ще бъде предаден на Съда на ЕС. Другата заплаха за завеждане на иск срещу България в Евросъда идва заради неспазването на директива, която изисква всяка държава от ЕС да има независим орган за разследване на тежки жп инциденти - аварии, катастрофи и т.н. ЕК отправи последно предупреждение, защото у нас има смесване и дублиране на функции - с такива разследвания се занимават и спецзвено в Министерството на транспорта, и отделна служба в Изпълнителната агенция "Железопътна администрация". Точно заради това срещу страната ни върви наказателна процедура.

Източник: СегаКонцесии

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик отхвърли реализирането на инвестиционното предложение за "Добив и преработка на волфрамсъдържащи руди от находище "Грънчарица Център". Издадено е решение по Оценката за въздействие върху околната среда/ОВОС/, с което не се одобрява осъществяването на инвестиционното предложение на "РЕСУРС-1" АД на територията на община Велинград. Мотивите на експертите са, че в доклада не са отчетени потенциалните въздействия върху повърхностните води и е напълно реалистично питейните води да бъдат замърсени от рудодобива. Същото се отнася и за атмосферния въздух в района на евентуална бъдеща мина. Друг мотив за решението на експертите е, че липсват мерки за недопускане замърсяването на водоизточниците.

Източник: Банкеръ

Дружества
Строителство на тръбопроводни инсталации
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Каро Трейдинг ООД - София   70 719  
  2   Райкомерс конструкшън ЕАД - София   44 677  
  3   Водоканалстрой ООД - Бургас   25 225  
  4   Клас - Бойчев ЕООД - Стара Загора   11 539  
  5   Инфрастроежи ООД - Севлиево   9 571  
  6   Климатроник ЕООД - София   8 769  
  7   Алфасист инженеринг ООД - София   8 456  
  8   Крам Комплекс ЕООД - София   7 827  
  9   Надин Желязков ЕООД - Белослав   7 782  
  10   И Плюс И 91 ООД - София   7 737  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 04.10.2017
  Обща стойност (BGN): 641 255.12  
Брой търгувани компании: 30
Premium 33 019.45
Standard 529 794.61
АДСИЦ 72 140.21
Структурирани 6 300.86
Най-голяма промяна в цените
Слънчев бряг АД - Несебър 5.45 %
Алтерко АД - София -4.37 %
BaSE - Акции: 8 480.05
BaSE - АДСИЦ: 525.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

“КАПШ Трафик Солюшънс” предложи най-ниска цена за тол системата - 149,997 млн. лв. без ДДС. Офертата на другата фирма, допусната до последния етап на надпреварата- “Тол България”, е 193,500 млн. лв. без ДДС. Това стана ясно при отварянето на ценовите оферти на кандидатите. Това беше последния, трети етап от конкурса. В следващите дни комисията ще провери дали двете фирми и техните предложения отговарят на изискванията и ще оповести окончателното си решение. До третия етап достигнаха само двама от общо шестимата участници. Останалите бяха отстранени. “Сиела Норма” отпадна още в първия етап, а останалите три - обединение “БГ Път”, чешката “Толлнет” и обединение “Телетол” ДЗЗД бяха отстранени на втори етап с мотива, че предложенията им не отговарят на техническите изисквания. До отварянето на офертите “КАПШ Трафик Солюшънс” водеше в класацията със 100 точки по критерия “Техническа оценка”. “Тол България” беше събрала 66,67 точки. Техническото изпълнение формира 30% от общата оценка. С по-голяма тежест е предложената цена, която формира останалите 70%. В обединението “КАПШ Трафик Солюшънс” са няколко чужди фирми - “Капш Телематик Технолоджис България”, “Капш Телематик Сървисиз - Полша”, “Капш Трафикком - Италия” и “Капш Трафик Транспортейшън - Испания”. В предложилия по-висока оферта консорциум “Тол България” влизат компаниите “Телелинк”“Сиенсис” и “Сирма солюшънс”.

Източник: 24 часа

VMware планира да удвои служителите на българския си офис до 1500 души в следващите няколко години. Фирмата е сред водещите глобални компании в сферата на облачните инфраструктури, като офисът й у нас е един от основните й хъбове за развойна дейност и иновации за региона на Европа, Близкия изток и Африка. Представителството съществува вече от 10 години и в момента в него работят над 700 софтуерни инженери, като компанията стартира с 200 души. "VMware България" вече има опит в привличането на таланти от цял свят, като освен български граждани са заети специалисти от още 9 националности благодарение на възможностите за работа по високотехнологични проекти с глобален принос и разнообразни програми за личностно и професионално развитие. Базирана в Пало Алто, Калифорния, VMware генерира приходи от 7.09 млрд. долара през 2016 г. и има 500 000 клиенти и 75 000 партньори в цял свят.

Източник: Капитал

Френският Dесаthlоn, лидер на пазара на спортни стоки, с над 1000 магазина в 30 страни по цял свят, откри магазин в Стара Загора. Търговският обект е пети на веригата в България. Инвестицията в Стара Загора е малко над половин милиона лева, като общата му площ е 1023 кв.м., на чиято територия ще бъдат застъпени всички най-популярни спортове в България, като фитнес, планински преходи, колоездене.

Източник: money.bg

Компанията за дограма "Чех пласт" инвестира над 3.5 млн. лева в изграждането на ново производствено хале, складове и инфраструктура, както и за покупката на модерни машини. Това е най-голямата частна инвестиция през последната година в община Враца. Изграждането на новото хале започна през 2016 година. Инвестицията в него, както и в складовата и офисната част, в паркинга и останалата прилежаща инфраструктура е за над 1.8 млн. лв., осигурени от собствени средства и чрез банков кредит. Строителството на сградите е съчетано с покупка на нови автоматизирани производствени линии с електронно управление за алуминиева и PVC дограма. Част от средствата за тях са по програма "Иновации и конкурентоспособност". Проектът е за близо 1.7 млн. лв., от които почти един милион са безвъзмездни. Резултатът от инвестицията е по-високо качество на продукцията и увеличена производителност – 1.7 пъти на цех "Алуминий" и 2.5 пъти на цех PVC. "Чех пласт" е създадена в края на 2000 г. като фирма за производство и монтаж на алуминиева и PVC дограма. Над 80% от произведенето заминава за Австрия, Германия, Франция. През първото шестмесечие на тази година компанията е отбелязала над 23% ръст на приходите спрямо същия период на миналата година. За 2016 г. дружеството отчита 6.799 млн. лв. приходи (6.309 млн. лв. за 2015 г.) и 984 хил. лв. печалба (709 хил. лв. за 2015 г.).

Източник: Капитал

"Експат Асет Мениджмънт" подаде до Комисията за финансов надзор (КФН) документи за регистрацията на шест нови индексни борсово търгувани фонда. Профилът на фондовете е пасивно да следват движението на основните индекси за акции на шест борси от региона на Централна и Източна Европа – Унгария, Словакия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония, съобщиха от компанията. В края на февруари "Експат Асет Мениджмънт" подаде до КФН документи за регистрацията на четири индексни борсово търгувани фонда, които следват движението на основните индекси за акции на борсите в Гърция, Румъния, Чехия и Полша. Така, заедно с индексния фонд върху SOFIX, който стартира през 2016 г., борсово търгуваните фондове на "Експат" ще станат общо 11.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

5-6 октомври, Рим (Италия): IFIB 2017 – Италиански форум за индустриална биотехнология и биоикономика

10 октомври: Семинар "Психология на цените"

13-15 октомври: "Биоикономиката в ежедневието" - изложение на иновативни продукти и жива лаборатория, Ст. Загора

16 октомври: Квалификационен курс по професия „Оперативен счетоводител“

30 октомври: Среща с министър Лиляна Павлова във връзка с Българското председателство през 2018 г.


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 21 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 07 октомври, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 16 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Данък добавена стойност (ДДС) ще се начислява и при трансграничната търговия в Европейския съюз (ЕС), а компаниите ще могат да подават декларации „на едно гише“ чрез онлайн портал на собствения си език, предлага Европейската комисия (ЕК). След това ДДС ще се плаща директно, както в момента това става с онлайн продажбите и услугите. Това е най-голямата реформа на европейските правила за ДДС от четвърт век насам, посочва Комисията в свое съобщение. ЕК изчислява, че над 150 млрд. евро ДДС се губят всяка година, което означава, че държавите членки на ЕС пропускат приходи, които биха могли да се използват за други инвестиции. От тях около 50 млрд. евро са заради ДДС измами при трансгранична търговия. Тези пари могат да бъдат използвани за финансиране на престъпни организации, включително тероризъм. Смята се, че тази сума ще бъде намалена с 80% благодарение на предложената реформа, подчертава ЕК.

Америка

Проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) отчете нарастване с 135 000 на работните места, разкрити от частния бизнес в САЩ през деветия месец насам, оправдавайки прогнозите на финансовите пазари за растеж с между 125 и 140 хиляди. В същото време беше оповестена слаба низходяща ревизия на данните за август, според която в частния сектор на американската икономика бяха разкрити 228 000 работни места при предишна оценка за 237 000. Въпреки че данните за септември са най-слаби от октомври 2016-а година насам, трябва да се има предвид негативното отражение върху трудовия пазар на ураганите "Харви" и "Ирма". Според ADP малките американски компании (с наети между 1 и 49 работници) са били принудени в следствие на ураганите да съкратят през септември 7 000 работни места, докато средните по размер компании (с персонал между 50 и 499 души) са наели допълнително 63 000 трудещи се, а големите компании (с персонал над 500 души) са разкрили 48 000 нови работни места.

Източник: Associated Press

Азия

Япония трудно ще се откаже напълно от експлоатацията на АЕЦ до 2030 г. предвид няколко фактора, сред които задълженията за съкращаване на изхвърлянето на парникови газове в атмосферата и неизбежният ръст на цената на електричеството за потребителите. Това заяви на пресконференция в Токио министърът на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо, цитиран от международните агенции във вторник. По думите на Хирошиге Секо, днес международната общност полага усилия за намаляване на изхвърлянето на парникови газове в атмосферата и отказът на Япония от АЕЦ ще повлияе на изпълнението на задълженията на страната за решаване на този глобален проблем.“Това може също така да доведе до повишаване на цените на електроенергията, а също така да удари по частните потребители, по малкия и серед бизнес“, допълни той.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
04.10.2017
Dow Jones Industrial
22 661.64 (19.97)
Nasdaq Composite
6 534.63 (2.91)
Стокови борси
04.10.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)49.94
Heating oil ($US/gal.)1.7700
Natural gas ($US/mmbtu)2.9400
Unleaded gas ($US/gal.)1.5800
Gold ($US/Troy Oz.)1 277.10
Silver ($US/Troy Oz.)16.62
Platinum ($US/Troy Oz.)916.60
Hogs (cents/lb.)62.05
Live cattle (cents/lb.)115.05

       Опознай България

Празник на Стара Загора

Официалният празник на град Стара Загора е 5 октомври. Градът се намира в южната централна част на България. Той е един от най-древните градове в Европа. За дългата история на града свидетелстват останките от неолитни жилища (VI хил. пр. Хр.) и многото археологически находки от тракийско и от римско време. През VI в. пр. Хр. тук е основан тракийският град Берое. По-късно (II-IV в.) с включването на Тракия в Римската империя, наново построен встрани от древното тракийско селище, градът достига голям разцвет, като в чест на император Марк Траян е преименуван на Августа Траяна (Улпия Аугуста Траяна). През вековете градът е носил е още имената Верея (VI-ХII в.) и Иринополис (VIII в.) - на името на византийската императрица Ирина. В Средновековна България го назовават Боруй (ХIII-ХIV в.), а след идването на турците е с името Ески Заара. През втората половина на ХIХ в. за кратко е наричан с името Железник и от 1871 г. получава днешното си наименование Стара Загора. По време на Руско-турската освободителна война през 1877 г. край Стара Загора се водят едни от най-ожесточените сражения. През тази година турците опожаряват града и го разрушават до основи. Градът получава свободата си на 23 януари 1878 г., но съгласно Берлинския договор остава в пределите на автономната област Източна Румелия. Основния камък за възстановяването на града се полага от княз Алеко Богориди на 5 октомври (23 септември- стар стил)1879 г., в присъствието на Търновския митрополит Климент, на кмета на Стара Загора Иван Салабашев, на служебни лица и много граждани. Мястото е в центъра на града, на площада, наречен по-късно с името Богориди (сега парк „5 октомври").


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 05.10.2017
Българска версия: 29864, Английска версия: 3010

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999