Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 03 октомври 2017 г., брой 4560
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(03.10.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21203
USD   1.66539
CHF   1.71579
EUR/USD   1.1744*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Вида-стил АД - Видин
ВРЗ-Вола ЕАД - Враца
Ерастрой ООД - Видин
Карлсберг България АД - София
Наш дом АД - София
Наш дом Европа холдинг АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Българските банки са свили печалбата си за осемте месеца на 2017 г. до 913 млн. лв., което е с около 12 процента по-малко спрямо постигнатите 1.040 млрд. лв. за същия период от време през миналата година, отчете БНБ. Печалбата за осемте месеца на 2016 г. е била повлияна от еднократния ефект от сделката за Visa Europe, при която европейските банки продадоха картовия оператор на американската Visa Inc. От продажбата българските банки получиха 186 млн. лв. и ако не пренебрегне техният ефект за миналогодишната печалба, финансовите институции сега се представят по-добре. Общата сума на активите на банковата система нараства с 1.3% спрямо предходния месец и към 31 август 2017 г. възлиза на 94.7 млрд. лв. Спрямо юли нарастват паричните салда при централни банки и другите депозити на виждане. В резултат от това в позицията пари, парични салда при централни банки и други депозити на виждане е отчетено увеличение с 1.0 млрд. лв. (5.5%), а делът ѝ в активите достига 21.2% (при 20.4% в края на юли). При портфейлите с ценни книжа, възлизащи на 12.1 млрд. лв., е налице месечен растеж с 0.3%, а делът им в активите в края на месеца е 12.8%.

Източник: mediapool.bg

Инвалидните пенсии ще са големите печеливши от увеличението на минималната пенсия от 180 на 200 лв. За тях средният ръст е по-голям от този за пенсиите за стаж и възраст, показва справка на НОИ. С минималната пенсия за стаж и възраст растат и други пенсии, които не са за трудова дейност. Сред тях са инвалидните, за които управляващите твърдят, че в огромната си част са получени благодарение на фалшиви ТЕЛК решения. Докато се подготвят промените за ограничаване им обаче, първо кабинетът ще ги увеличи. От 1 октомври 824 535 възрастни българи ще получат по-високи суми. От тях малко над 314 хил. пенсионери с инвалидна пенсия (лична или наследствена) ще получат увеличение на парите си със средно 18 лв., или 8.9%, показват данните на осигурителния институт. Около 510 400 пенсионери с минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст (лична или наследствена) ще получат увеличение от 16 лв., или 6%.

Източник: СегаДружества
Производство на прясно или замразено месо, без месо от домашни птици
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Месокомбинат Ловеч АД - Ловеч   132 315  
  2   Месокомбинат Русе АД - Русе   84 580  
  3   Агрокомерс 98 ЕООД - Търговище   19 677  
  4   Надежда - М ООД - Бяла-Рс   16 550  
  5   Тандем Попово ООД - Попово   16 172  
  6   Месокомбинат Свищов ООД - Свищов   15 203  
  7   Месфууд АД - Радиново   13 172  
  8   Ники Мес 2013 ЕООД - Лясковец   12 771  
  9   Месо и месни продукти Жар ЕООД - София   12 463  
  10   Боримес ООД - Русе   12 056  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 02.10.2017
  Обща стойност (BGN): 367 544.21  
Брой търгувани компании: 41
Premium 36 457.31
Standard 243 795.36
АДСИЦ 86 557.85
Структурирани 733.70
Най-голяма промяна в цените
ЦБА Асет Мениджмънт АД - Дебелец 100.00 %
Слънчев бряг АД - Несебър -9.98 %
BaSE - Акции: 109 601.20
BaSE - АДСИЦ: 852.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Месец преди крайния срок за получаване на оферти агенция "Пътна инфраструктура" прекрати най-голямата пътна обществена поръчка в момента - за строителство на тунел "Железница", който е част от автомагистрала "Струма", и е на стойност на 250 млн. лв. без ДДС. Причината са промени "в движение" на изисквания за предишен опит и технически възможности на кандидатите, които според Агенцията за обществени поръчки не позволяват тя да продължи, без да се наруши законът. Това е втори провал на пътната агенция по търга за тунела. През април процедурата бе спряна заради безпрецедентно изчезване на документи от оферти на участници. Месеците след това ведомството подготвяше новата поръчка, като я раздели на 3 части - тунел и магистралния път преди и след него. Спирането ще значи поредно забавяне със седмици, ако не и месеци. А отлагането подлага под риск всички еврофондове за магистрала "Струма". Другият силно забавен участък е през Кресненското дефиле.

Източник: Капитал

Лицензът на фирма „ЕМКО“ ЕООД ще бъде върнат на 6 октомври 2017 г., ако констатираните нередностите са отстранени. Лицензът за внос и износ на частното дружество беше отнет от компетентните органи след констатирани нередности при съхранение на боеприпаси, за срок от 6 месеца или до отстраняването им. Решението за това е на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност. На 25 септември 2017 г. в Съвета бе получено писмо от Главна дирекция „Национална полиция“, в което се заявява, че докладът от приключилите проверки ще бъде предоставен най-късно до 4 октомври. Ангажимент на съпредседателите на Съвета – вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов – е на 6 октомври да бъде свикано извънредно заседание, на което да бъде разгледан докладът и ако нередностите са отстранени, лицензът на фирма ЕМКО да бъде възстановен. Както беше поискано от работниците във ВМЗ Сопот, ще бъде извършена проверка относно използването и разпространяването на поверителна техническа документация, собственост на държавните дружества от военно-промишления комплекс.

Източник: Труд

“НБС Меритайм” откри първата си компания в Северозападна Европа - NBS Maritime B.V, съобщиха от фирмата. Стъпката е част от регионалното ѝ разширяване, за да може да обслужва клиенти в ключови пристанища директно чрез собствената мрежа от офиси. НБС - Холандия, ще се грижи за клиентите на компанията в Холандия, Белгия, Германия и региона, съобщават от фирмата. Тя има офиси в България, Румъния и Турция. Офисът и складовата база на NBS Maritime B.V. са базирани в Halsteren в близост до най-голямото европейско пристанище Ротердам. “НБС Меритайм” е специализирана в областта на корабното снабдяване и обслужва плавателни съдове и офшорни платформи във всички пристанища на територията на България, Румъния, Турция, Холандия чрез мрежа от собствени офиси. Неин мажоритарен собственик е “БМФ порт Бургас”.

Източник: 24 часа

Успешен летен сезон отчита ваканционно селище Албена, като ема ръст в нощувките и приходите. Повишават се туристите от Западна Европа, особено Германия, за сметка на Русия и България. Ще се направи обновяване на два хотела – „Лора“, който ще стане 4-звезден и ще бъде част от групата „Ралица“, както и на „Добротица“, който ще се превърне в комплекс „Калиакра Маре“ с реновирани стаи и ресторант до стандарт 3 звезди плюс. Ще бъде разширен аквапаркът „Аквамания“.

Източник: Дарик радио

Нов луксозен жилищен комплекс в столичния квартал "Изток" ще отвори врати през 2018 година, след като инвеститорът в него - естонската компания Аrсо Vаrа, получи разрешително за строеж. Работата по проекта ще започне още през този месец и ще приключи в края на 2018 година, след като през пролетта от фирмата обявиха, че строителството ще бъде отложено. Причина за това беше забавянето на разрешителните от страна на Столична община. Комплексът Іztок Раrкsіdе се състои от три сгради, разположени между бул. "Драган Цанков" и ул. "Тинтява", като той ще включва 68 апартамента на обща площ от 7676 кв. м. Очакваните приходи от продажбата на апартаментите са над 9 милиона евро. Най-много на брой ще бъдат тристайните жилища. Квадратурата им ще бъде между от 94 и 111кв.м., като цените им започва от 119,800 евро с ДДС. Финансирането на трите сгради в комплекса е осигурено на 100% от "Райфайзенбанк" ЕАД. Това не е първият проект на Аrсо Vаrа в България. Нейната дъщерна компания "Арко Манастирски" работи по комплекса Маnаstіrsкі L!VD араrtmеnts в квартал "Манастирски ливади". Нейна е и сградата ВLVD Rеsіdеnсе, намираща се на бул. "Мадрид". Част от групата на Аrсо Vаrа е инвестиционното дружество "Арко фонд за недвижими имоти", което се търгува на Българската фондова борса (БФБ).

Източник: money.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

4-5 октомври: Бизнес делегация, придружаваща президента г-н Румен Радев, ще се проведе в във Варшава, Полша. Срок за регистрация – 29 септември!

5-6 октомври, Рим (Италия): IFIB 2017 – Италиански форум за индустриална биотехнология и биоикономика

10 октомври: Семинар "Психология на цените"

16 октомври: Квалификационен курс по професия „Оперативен счетоводител“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 21 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 07 октомври, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 16 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейската комисия призова за бързо преминаване към диалог между властите в Каталуния и в Мадрид, добавяйки, че насилието не е решение, но и призовавайки за единство и подкрепяйки испанския премиер Мариано Рахой. Същевременно в изявлението на Комисията се посочва, че съгласно испанската Конституция вчерашното гласуване в Каталуния е незаконно. За ЕК това е вътрешен въпрос за Испания, който трябва да бъде решен по силата на онституцията, добавя говорителят на институцията Маргаритис Схинас. "Ние призоваваме всички заинтересовани играчи да преминат много бързо от сблъсъка към диалога. Насилието никога не може да бъде инструмент в политиката", заяви той по време на ежедневния бюлетин на ЕК. Сегашният състав на ЕК, както и предишният, вече се произнесоха, че ако бъде свикан референдум, съобразен с Конституцията, това ще означава, че напускащият държавата регион ще напусне и ЕС.

Източник: Reuters

Америка

Теѕlа cъoбщи, чe нe e ycпялa дa пpoизвeдe плaниpaнитe 1 500 aвтoмoбилa oт нoвия Моdеl 3 пpeз тpeтoтo тpимeceчиe нa гoдинa, пpиĸлючилo пpeди бpoeни дни. Koмпaниятa e ycпялa дa пoдгoтви eдвa 260 - или 83% пo-мaлĸo oт oбeщaнoтo. Изпълнитeлният диpeĸтop Илън Mъcĸ oбeщa oщe, чe пpeз дeĸeмвpи мeceц oт линиятa щe cлизaт пo 5 000 Моdеl 3 нa ceдмицa- дocтъпният мoдeл, ĸoйтo тpябвaшe дa нaпpaви Теѕlа eлeĸтpичecĸи aвтoмoбил зa мacитe. Cлeд cъoбщeниeтo, нaпpaвeнo ĸъcнo вeчepтa в пoнeдeлниĸ, aĸциитe нa ĸoмпaниятa пoeвтиняxa c 1.5%.Теѕlа нe дaдe пoдpoбнocти зapaди ĸaĸви пpoблeми зaбaвя пpoизвoдcтвoтo. Oт ĸoмпaниятa yтoчниxa caмo, чe нямa "фyндaмeнтaлни пpoблeми", ĸaĸтo и чe ca "cигypни, чe знaeм ĸaĸвo тpябвa дa ce пoпpaви". Πoвeчeтo oт пpoизвoдcтвeнитe линии в Gіgаfасtоrу - зaвoдът зa бaтepии в Heвaдa, и зaвoдът, в ĸoйтo ce cглoбявaт aвтoмoбили в Kaлифopния, paбoтят c нopмaлнo тeмпo и изпълнявaт пocтaвeнитe цeли. Koмпaниятa нe cи пocтaви нoвa цeл дo ĸpaя нa гoдинaтa.

Източник: CNN

Азия

Мениджърите на големите японски индустриални компании са все по-оптимистично настроени за бъдещото развитие, а доверието им е достигнало 10-годишен максимум. Това представлява още един аргумент за премиера на страната Шиндзо Абе в рамките на кампанията за предсрочните парламентарни избори, които той пожела да предизвика. След поредица положителни показатели - за потреблението, инфлацията, промишленото производство и заетостта, които бяха обявени миналата седмица, индексът на доверието на големите японски компании е нараснал с 5 пункта през септември до 22 пункта. Такава стойност този показател не отчитал от септември 2007 година, сочат данните на следеното много внимателно от пазара изследване Tankan, което днес бе публикувано от Японската централна банка. Положителна стойност означава, че оптимистите са мнозинство. Данните потвърждават вижданията на Японската централна банка, според която икономиката расте непрекъснато. Въпреки това обаче индексът за непроизводствените компании остава непроменен на ниво от 23 пункта.

Източник: Nikkei

 
Индекси на фондови борси
02.10.2017
Dow Jones Industrial
22 557.60 (152.51)
Nasdaq Composite
6 516.72 (20.76)
Стокови борси
02.10.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)50.43
Heating oil ($US/gal.)1.7600
Natural gas ($US/mmbtu)2.9300
Unleaded gas ($US/gal.)1.5500
Gold ($US/Troy Oz.)1 272.30
Silver ($US/Troy Oz.)16.58
Platinum ($US/Troy Oz.)916.00
Hogs (cents/lb.)62.00
Live cattle (cents/lb.)1.13

       Опознай България

Тракийска гробница – могила Голяма Косматка

През 2004 г. група български археолози, предвождани от Георги Китов, откриват най-голямата и най-стара тракийска гробница в тракийската могила Голяма Косматка край Шипка. В нея е намерено изцяло запазено погребение на тракийски владетел, погребан със своя кон. Градежът се състои от трикамерна гробница с дромос (коридор) с обща дължина - 26 м. В нея е намерено ритуално легло на тракийския владетел и уникално съкровище. Експонатите датират отпреди 2400 години. Сред тях има 19 златни предмета, един от които е златен венец от дъбови листа и жълъди, какъвто досега не е откриван. Намерени са още и златна брошка, наколенници, шлем, копие, сребърна фиала и три амфори за вино, едната от тях с печат на производителя. На метри от откритието е изровена ритуално погребана бронзова глава от статуя на владетеля, дело най-вероятно на великия древногръцки майстор Фидий. Според археолозите става дума за тракийският владетел Севт ІІІ, чиято столица Севтополис е само на около 10 km от могилата, а гробницата – мавзолей е една от най-представителните в Долината на тракийските владетели. (Снимка: bg.wikipedia.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 03.10.2017
Българска версия: 29864, Английска версия: 3010

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999