Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 25 септември 2017 г., брой 4554
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(25.09.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21649
USD   1.64286
CHF   1.68824
EUR/USD   1.1961*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Атоменергоремонт АД - Козлодуй
Белинвест АД - Враца
Граммер АД - Трудовец
Евро алианс геотехника АД - София
Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ - София
Ковашко-пресов завод АД - Русе
Кронос ООД - Велинград
Нефтохимтранспорт АД - Бургас
Опицвет милк АД - София
Пелтина-98 АД - Искър - Пл
Пенсионно осигурително дружество Топлина АД - София
Сирма солюшънс АД - София
Тежко машиностроене 97 АД - Русе
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През второто тримесечие на 2017 г. производството на минерални горива за ДВГ в България нараства на годишна база със 7.1%, показва обзорният анализ на СФБ Капиталов пазар АД за развитието на сектора. За първото полугодие на 2017 г. ръстът е 17.1%. Внесените в България количества нарастват със 7.3% през второто тримесечие на 2017 г. на годишна база. За полугодието прирастът е 17.2%. Износът през второто тримесечие отбелязва спад спрямо съшия период на предходната година с 1.3%. През полугодието, обаче, има прираст на изнесените количества с 5.2%. Разчетите за второто тримесечие показват, че предоставените количества горива за продажби на вътрешния пазар са по-големи с 13.7%, а през първото полугодие - с 27.6%. За допълнителна информация и поръчки: http://sfb.bia-bg.com

Към края на юни 2017 година пенсиониралите се военни и полицаи са над пет пъти по-малко спрямо миналия юни, показват данни на Националния осигурителен институт за новоотпуснатите пенсии към полугодието. 50 394 българи са получили пенсия за първи път към края на юни. Те са с почти 11 на сто по-малко спрямо средата на 2016 г. От 1 януари тази година мъжете се пенсионират на 64 г. с 38 г. и 4 месеца стаж. Жените излиза в пенсия на 61 г. с 35 г. и 4 месеца стаж. Лични пенсии за стаж и възраст са получили близо 26 300 души, или почти 61% от всички нови пенсионери. Тук НОИ отчита по-сериозно намаление с малко над 16% на хората, които получават лична пенсия за стаж и възраст. Около 5100 българи по-малко се пенсионират към юни тази година спрямо 2016 г. От тях 21 хил. са пенсионерите от трета категория. Още 1262 българи са избрали да се пенсионират една година преди да навършат общата възраст, защото имат достатъчно стаж. Средно 9 месеца преди навършването на общата възраст са се пенсионирали тези хора, като пенсията им пожизнено ще е намалена с 0.4% на месец. Военните и полицаите също вече не се пенсионират масово, показват данните на осигурителния институт. Само 1094 служители от сектор "Сигурност" са излезли в пенсия от началото на годината до март, а за сравнение към края на миналогодишния март, когато започна да действа реформата, броят им бе 5684, тоест над пет пъти повече.

Източник: СегаДружества
Други специализирани строителни дейности
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Сайпем С.п.А. - клон България - Варна   209 583  
  2   Евро Алианс Тунели АД - София   51 494  
  3   ДжиСиЕф - СК-13-Трейс Рейлинфра Консорциум ДЗЗД - София   42 597  
  4   Актор акционерно строително дружество - Пловдив   41 515  
  5   Агроконсулт ЕООД - Стара Загора   32 063  
  6   Евро Алианс Инженеринг АД - София   22 287  
  7   АКЗ-Бургас ЕООД - Бургас   16 708  
  8   Алди Комерс Груп ЕООД - София   15 556  
  9   Строителство и монтаж Раднево ООД - Раднево   10 219  
  10   Съобщително строителство и възстановяване ДФ - София   10 200  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 21.09.2017
  Обща стойност (BGN): 1 603 516.21  
Брой търгувани компании: 43
Premium 185 000.42
Standard 1 272 920.49
АДСИЦ 119 208.83
Структурирани 18 326.78
Облигации 8 053.10
Права 6.60
Най-голяма промяна в цените
Соларпро Холдинг АД - София -23.30 %
Проучване и добив на нефт и газ АД - София 21.97 %
BaSE - Акции: 259 613.78

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Южноафриканският фонд NEPI Rockcastle купува мол “Парадайс” за 252,9 млн. евро, съобщи инвестиционният фонд от Южна Африка. Това превръща мола в най-скъпия имот в България. Търговският център “Сердика” бе купен също от NEPI преди няколко месеца за 207,4 млн. евро. Сделката вече е договорена със собственика на търговския център “Булфелд”. Очакваната доходност от инвестицията е 7% и че парите за покупката ще бъдат осигурени от собствени източници на фонда, дългови инструменти и продажба на акции. Купуването на мол “Парадайс” е втората такава придобивка на южноафриканския фонд в България. New Europe Property Investment (NEPI) влезе у нас още през 2016 г., когато започна да води преговори за придобиване на The Mall на булевард “Цариградско шосе” в столицата. Разговорите не доведоха до резултат, но няколко месеца по-късно NEPI придоби търговския център “Сердика”. “Парадайс” е един от последните построени в столицата големи търговски центрове. Той има площ 80 хил. квадратни метра, като наред с търговските помещения залага и на различни развлечения. В него има спортен комплекс с басейн и зала за конференции. Откриването му стана през 2013 г. “Булфелд” ЕООД отчете 37,230 млн. лв. приходи от наеми от мол “Парадайс” за 2016 г. и 4,3 млн. лв. чиста печалба. Фирмата през няколко други компании е собственост на грузинските граждани Паата Гамгонеишвили и Роланд Исаев, с малко участие на техни съдружници. Те са собственици и на стоков базар “Илиянци”. Навремето двамата обявиха, че строят мола със собствени средства и заем от УниКредит Булбанк за довършването му. Обявената инвестиция бе 150 млн. евро.

Източник: 24 часа

Чешката енергийна компания "Енерго Про", която управлява електроразпределението в Североизточна България, е предложила нова, по-висока оферта за българските активи на своя чешки конкурент - ЧЕЗ, който доставя електроенергия на почти цялата Западна България. Според информация от изданието HN (Hospodarske noviny) офертата е вдигната до 300 млн. евро, докато първоначалното предложение е било 250 млн. евро. "Енерго Про" реагира на искането на ЧЕЗ да коригира офертата си за придобиване на активите в България и представи подобрена оферта, която отговаря на исканите параметри", коментира говорителят на компанията Хана Хикелова. Офертата е над първоначалната инвестиция в българското дружество, която направи CEZ, т.е. над 281 млн. евро. ТЕЦ "Варна" спря да работи преди две години, тъй като не успя да изпълни по-строгите екологични изисквания на Европейския съюз. ЧЕЗ реши да не инвестира в основен ремонт след това. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви през миналата седмица, че е издала разрешение за извеждане от експлоатация на три блока на ТЕЦ "Варна". В резултат на това експлоатационният капацитет на централата ще намалее до 630 MW. Активите на ЧЕЗ в България включват "ЧЕЗ Разпределение България", "ЧЕЗ Електро България""ЧЕЗ Трейд България" и ТЕЦ "Варна". Операциите на тези дружества се управляват и координират от "ЧЕЗ България" ЕАД.

Източник: Дума

Управление "Банков надзор" на БНБ одобри кандидатурите на Стоян Мавродиев, Румен Митров и Николай Димитров за членове на управителния съвет и за изпълнителни директори на Българска банка за развитие. Мавродиев е бил председател на Комисията за бюджет и финанси в периода от 2010-а до края на юли 2016-а, когато на негово място бе избрана Карина Караиванова. Румен Митров е бил началник на дирекция "Координация и надзор" в КФН, а Николай Димитров в момента е началник на кредитирането в ББР. Ако Централната банка одобри кандидатурата, това дава възможност на надзорния съвет на ББР да назначи тримата на съответните длъжности в мениджмънта на кредитната институция. Плановете са Мавродиев да стане главен изпълнителен директор, а от старото ръководство на ББР да остане само Илия Кирчев.

Източник: Банкеръ

Военно-ремонтните заводи “Терем” поемат Военно издателство на МО. Причината е, че издателството е в тежко финансово състояние, дълговете на това търговско дружество са близо 1,3 млн. лв. В него работят 35 души и са без заплати от пролетта. Сега основно се издържа от приходи от отдадени под наем помещения за барове, ресторанти, закусвални и търговски обекти. Тези средства не са достатъчни, за да функционира нормално, въпреки че наемите не са ниски, тъй като локацията на сградата е в центъра на София. Главните приходи би следвало да са от издателска дейност, тя обаче клони към нулата. Една от причините е, че МО при първото правителство на ГЕРБ прехвърли издателската дейност в печатната си база в Троян. За Военното издателство остана възможността да се прехранва с дребни поръчки на частно. Сега се очаква “Терем” да поеме пасивите му и да изчисти задълженията към служителите, работниците и печатарите. Самата марка “Военно издателство” отива към Военна академия.

Източник: Труд

ОТП банк - собственик на Банка ДСК, купува банка в Сърбия. От ОТП са поискали Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе по придобиването на самостоятелен контрол върху Войводжанска банка и “НБГ лизинг”. КЗК трябва да направи оценка дали сделката представлява концентрация и да разреши нейното осъществяване, тъй като нямало да настъпят промени на българския пазар. Сръбската финансова институция бе продадена на Националната банка на Гърция през 2006 г. за 385 милиона евро. Тогава ОТП също бе кандидат за Войводжанска банка, но не успя да я купи. Сега Националната банка на Гърция започна да разпродава дъщерните си дружества на Балканите, за да изпълни изискванията по оздравителния си план. В България гърците вече продадоха ОББ на белгийците от Кей Би Си - собственик на СИБАНК.

Източник: 24 часа       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

4-5 октомври: Пета Национална експертна среща за усъвършенстване на законодателството и практиката по прилагане на ЗДДС и ЗКПО. Срок за регистрация – 25 септември!

28-29 септември: Международна конференция „София – град на знанието“. БСК е институционален партньор на събитието

5-6 октомври, Рим (Италия): IFIB 2017 – Италиански форум за индустриална биотехнология и биоикономика

16 октомври: Квалификационен курс по професия „Оперативен счетоводител“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 28 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 09 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

След Швейцарската национална банка (SNB), BAK Economics и Credit Suisse в четвъртък и Държавният секретариат по икономическите въпроси (SECO) понижи своите прогнози за развитието на швейцарската икономика през тази година. Очаква се икономиката на конфедерацията да нарасне през 2017 г. с по-слабо от предходната прогноза темпо, след което растежът ще се ускори през следващата година, показва т. нар. „есенен доклад" на SECO, цитиран от DPA. Експертната група към правителство сега вече прогнозира доста по-сдържан икономически растеж от едва 0,9% през настоящата година вместо с 1,4% според предходната прогноза през юни, визирайки по-слабото представяне на икономиката на конферацията през второто тримесечие на годината. Това ще е най-слабият ръст от осем години насам. В същото време обаче властите повишиха леко своите прогнози за 2018 г., очаквайки ускоряване на растежа на БВП с 2,0% при предишна оценка за повишение с 1,9 на сто. Според SECO добрият импулс на глобалната икономика ще окаже подкрепа за експортно-ориентирания сектор на Швейцария, като се очаква и вътрешното потребление да набере скорост към края на тази и през следващата година.

Източник: CNBC

Америка

Компанията "Алфабет" на Google сключи сделка за 1.1 милиард долара с тайванската HTC, за да увеличи бизнеса си в сферата на смартфоните. Google няма да има дял във фирмата, но някои служители на HTC ще се присъединят към гиганта в Силициевата долина. Тайванската компания някога беше голям играч на пазара със смартфони, но сега трудно се конкурира с Apple и Samsung. От Google очакват сделката да бъде напълно приключена до началото на 2018 година. Продажбата на акции на HTC беше спряна в Тайван в четвъртък. Сделката е най-новият ход на Google да увеличи хардуерните си възможности. Това е все още началото на хардуерния бизнес за Google, коментира вицепрезидентът Рик Остерлох. Сделката предвижда Google да получи екип от специалисти, които да разработят смартфоните Pixel за американската компания и да получат лиценз от HTC за интелектуална собственост. Според HTC половината от екипа им за проучване и разработване на смартфони - около 2000 души - ще отидат в Google. HTC произведе първите смартфони на Google - Pixel и Pixel XL, миналата година. Компанията ще пусне обновена версия на устройствата следващия месец.

Източник: Market Watch

Азия

S&P Global Ratings понижи дългосрочния държавен кредитен рейтинг на Китай с една степен на A+ от AA-, като се позова на нарастващите рискове от бързото натрупване на кредити. „Спадът отразява нашата оценка, че продължителният период на силен ръст на кредитите е увеличил икономическите и финансовите рискове за Китай", се казва в изявление на S&P. Според оценките на агенцията рейтингът на страната е със стабилна перспектива. Решението на S&P следва понижението от страна на Moody's Investors Service през май и идва в момент, в който правителството се бори с предизвикателството да се справи с финансовите рискове, произтичащи от многогодишните кредитни стимули. В същото време понижението се случва по-малко от месец преди конгреса на Комунистическата партия, който ще доведе до преразпределение на ключови роли. Опасенията около устойчивия ръст на кредитите в Китай изглежда нарастват, въпреки че икономическият растеж през първото полугодие надминава очакванията.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
22.09.2017
Dow Jones Industrial
22 349.59 (-9.64)
Nasdaq Composite
6 426.92 (4.23)
Стокови борси
22.09.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)50.66
Heating oil ($US/gal.)1.8000
Natural gas ($US/mmbtu)2.9600
Unleaded gas ($US/gal.)1.6300
Gold ($US/Troy Oz.)1 297.10
Silver ($US/Troy Oz.)16.98
Platinum ($US/Troy Oz.)934.60
Hogs (cents/lb.)56.70
Live cattle (cents/lb.)1.18

       Опознай България

Хераклея Синтика

Останките на античния град Хераклея Синтика се намират в Югозападна България в землището на с.Рупите, община Петрич (върху южния склон на вулканичното възвишение Кожух). В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид. Градът е загинал след опустошително земетресение през 388 година. Хераклея Синтика е един от малкото сигурно установени антични градове около Средна Струма. Археологичните проучвания показват, че селището е било модерно за времето си и е имало изградена канализация. При разкопките са намерени калъпи, както и голямо разнообразие от недовършени, довършени и глазирани фигури, което свидетелства за наличието на занаятчийска работилница. Открити са и монети, както и две оброчни плочки. Едната е на Херакъл, а другата на Артемида, богинята на лова. През 2017 г. продължават проучванията на античния град. Последната ценна находка е корито от фонтан с 3 лъвски глави, от които изтичала вода. Открити са още еротичен свещник, маска на Силен, сатирът на Дионис, статуетка на самия Бог на виното, театрални маски и фигури, изработвани в на място в работилници. Всички тези находки датират от III в. след Христа. (Снимка: Исторически музей-Петрич)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 25.09.2017
Българска версия: 29865, Английска версия: 3010

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999