Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 18 септември 2017 г., брой 4550
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(18.09.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.22145
USD   1.63490
CHF   1.70368
EUR/USD   1.1963*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Бургаспътстрой АД - Бургас
Ди енд ди джи инвест ЕАД - Плевен
Енергоремонт Пловдив АД - Пловдив
Заводски строежи - Козлодуй АД - Козлодуй
Зенит агрохолдинг АД - София
Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ - София
Свилоза АД - Свищов
Скейл фокус АД - София
Фериботен комплекс АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България е на четвърто място в Европейския съюз (ЕС) по темп на нарастване на почасовите разходи за труд през второто тримесечие на 2017 година, като увеличението достига 11% спрямо същия период на 2016 година, съобщи Евростат. Преди страната по този показател са Румъния с нарастване от 18,6%, следвана от Унгария (+13%) и Чехия (+ 11,1%). Почасовата цена на работната сила (включваща данъци, заплати и други разноски) в еврозоната нарасна през второто тримесечие на настоящата година с 1,8% от 1,4% през първото тримесечие, отбелязвайки най-солидно повишение от началото на 2016 година, докато в ЕС растежът се ускори до 2,2% от 1,6% през трите месеца до края на март. В същото време заплащането на труда в еврозоната нарасна през второто тримесечие на годишна база с 2,0% след повишение с 1,3% в началото на годината, като това представлява най-солиден растеж на заплатите от първите три месца на 2015 година. В рамките на ЕС растежът на заплатите се ускори до 2,4% от 1,5% през периода януари-март. Данните на Евростат показват, че България е сред държавите от ЕС с най-малък дял на свободните работни места в икономиката. Делът на свободните работни места у нас се понижава с 0,2 процентни пункта през второто тримесечие до 0,8%. Същият дял са и свободните работни места в Испания и Кипър, а в Португалия достигат 0,9%. Най-нисък е делът на свободните работни места в Гърция – 0,7% за второто тримесечие, а най-висок е в Чехия, където свободните работни места достигат 3,6%.

Източник: econ.bg

От началото на годината до 15 септември 2017 г. в регистъра на Българската народна банка (БНБ) за кредитните посредници са вписани 19 български посредника и 7 от ЕС. Всички кредитни посредници трябвше до 21 януари 2017 г. да подадат документи за регистрация в БНБ, ако искат да продължат да упражняват дейността си. Таксата за вписване е 3 хил. лв. и въпреки очакванията, че минимум 30 кредитни посредника ще подадат документи още в началото на годината, до съвсем скоро регистрираните бяха по-малко от 10. Кредитните посредници са длъжни да уведомяват в 15-дневен срок БНБ за всяка промяна в информацията, представена във връзка с вписването в регистъра. Българската народна банка ще съхранява всички документи, представени на хартиен носител и в електронен вид от кредитните посредници за вписването им в регистъра и за заявените промени, в срок 5 години от датата на заличаване от регистъра на съответния кредитен посредник или от датата на отказа за регистрация.

Източник: investor.bgДружества
Строителство на електрически инсталации
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Анди БГ ООД - Труд   1 031  
  2   Ел Контрол ЕООД - Стара Загора   893  
  3   Ита Инженеринг ООД - София   601  
  4   Електролукс Табаков и Синове ООД - Пловдив   597  
  5   Тошел 92 ЕООД - София   429  
  6   Импулс Ко ООД - София   385  
  7   Мармет АД - София   365  
  8   Брайт инженеринг ООД - София   260  
  9   ЕМУ АД - Велико Търново   181  
  10   Мега Ел ЕООД - Казичене   174  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 15.09.2017
  Обща стойност (BGN): 4 676 029.83  
Брой търгувани компании: 47
Premium 391 255.06
Standard 3 763 677.25
АДСИЦ 59 211.68
Структурирани 13 878.11
Облигации 447 832.88
Права 174.85
Най-голяма промяна в цените
Тодоров АД - София -20.86 %
Трейс груп холд АД - София 6.36 %
BaSE - Акции: 3 039.96
BaSE - АДСИЦ: 135 868.30

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Петимата кандидати, които искат да закупят енергоразпределителното дружество в България на ЧЕЗ, са оценили бизнеса на компанията между 120 милиона и 250 милиона евро. От Прага, където е централата майка на компанията, са уведомили своя мениджмънт в България, че вече се водят разговори с кандидатите, подали обвързващи оферти за активите на компанията в България. Най-високо е било предложението на ТЕЦ “Бобов дол”, която се свързва с бизнесмена Христо Ковачки. На конкурса той се явявал с италиански партньори. Според източници Ковачки е стигнал почти 250 милиона евро. Не е ясно къде в ценовата скала са останалите кандидати - “Приста ойл”, “Енерго-Про” и българските “Инеркомгруп” и “Фючър енерджи”, кой от тях е дал най-ниската цена от 120 милиона евро. Чешкият вестник Hospodarske noviny писа, че ЧЕЗ не е била доволна от офертите и разговаря с кандидатите за подобряване. ЧЕЗ търси цена към 300 млн. евро за дистрибуторския си бизнес, имало оферта за неработещата ТЕЦ “Варна” за 50 млн. евро. ЧЕЗ стъпи в България през ноември 2004 г., когато купи 67% от енергото, снабдяващо с ток Западна България, за над 282 млн. евро. По-късно ЧЕЗ купи и ТЕЦ “Варна”, която вече не работи, тъй като не бяха направени сероочистващи инсталации. 

Източник: 24 часа

Съветът на директорите на "Кинтекс" е преразгледал взаимоотношенията си с "Емко" заради отнетия лиценз на дружеството. Затова е сключил договор с "ВМЗ - Сопот". Това се разбра от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов на специален брифинг. Преди ден работниците от частното предприятие "Емко" излязоха на протест, защото продукцията на завода не може да бъде изнесена. Тогава се разбра и че държавният търговец "Кинтекс" е прекратил договора си с дружеството.

Източник: Капитал

AG Capital ще придобие едноличен контрол върху „Полиграфия Офис център“. В момента инвеститори в бизнес центъра са AG Capital и базираната в Лондон компания Northridge Capital, която се занимава с инвестиции в имоти и притежава миноритарен дял в проекта. Дейностите на участниците в концентрацията не се припокриват на нито един продуктов пазар в България. Затова не се очаква сделката да окаже въздействие върху продуктови и географски пазари в страната. Антимонополното ведомство КЗК трябва да се произнесе в рамките на два месеца по преписката. Очаква се всеки момент да приключи втората фаза от проекта. Строителството на офис сградата с площ от 10 хил. кв.м е на финалната права, като офисите са вече отдадени на наематели. Ключов наемател е GfK.

Източник: investor.bg

Българският офис на електронната платформа за междугранични разплащания Paysera е извършил преводи на свои клиенти на обща стойност от 115 млн. лв. за първите шест месеца на 2017 година. Това е увеличение на оборота в сравнение с 2016 година, когато компанията започна дейност тук. Тогава в рамките на септември дружеството извърши парични преводи за 16 млн. лв., което означава, че сега компанията обработва около 20% повече преводи. Системата, която позволява преводите да се извършват срещу 15 евроцента в рамките на ЕС и срещу фиксирана такса от 7 евро за трети страни, заработи ефективно през юли миналата година. Оттогава досега тя е привлякла 4000 физически и 1000 юридически лица като клиенти. Kомпанията майка, чиято централа е в Литва, в която влизат и резултатите на франчайзите, какъвто е и българският офис, е извършила трансфери за общо 1.2 млрд. евро само през първото полугодие на 2017 г., докато за цялата минала година сумата е била 1.4 млрд. евро. Общият брой на клиентите на платформата е над 300 000 души.

Източник: Капитал

Световният гигант в производството на стомана, компоненти за автомобилната индустрия, асансьори и др. "Тисен Круп" планира разширение на операциите си в България, съобщиха от министерството на икономиката. "Тисен Круп" стъпва на българския пазар на метали през 2005 година, като се обединява с "Юпитер-Стомана". Със своите складово-производствени бази в София, Пловдив, Русе и Бургас, концернът заема водеща позиция на пазара на метали в страната. Компанията планира изграждането на нов логистичен център като към момента се разглеждат различни локации в България.

Източник: Дневник       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

20 септември: Семинар на тема "Ефективни директни онлайн продажби"

4-5 октомври: Пета Национална експертна среща за усъвършенстване на законодателството и практиката по прилагане на ЗДДС и ЗКПО. Срок за регистрация – 25 септември!

28-29 септември: Международна конференция „София – град на знанието“. БСК е институционален партньор на събитието

5-6 октомври, Рим (Италия): IFIB 2017 – Италиански форум за индустриална биотехнология и биоикономика

16 октомври: Квалификационен курс по професия „Оперативен счетоводител“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - 28 октомври, съботно-неделен
CCNA 1 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 3 - 30 септември, съботно-неделен
CCNA 1 - 09 октомври, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейските министри на финансите ще обсъдят промени в регламентите с цел да бъдат увеличени данъците на многонационални интернет компании като Google и Amazon на неофициалната си среща в Талин. Онлайн гигантите са изправени пред нарастващ натиск в Европа заради плащаните от тях ниски данъци, но страните често се затрудняват да увеличат налозите поради съществуващите регламенти, ограничаващи облагането до страните, където те присъстват физически. Сегашната законова рамка облагодетелства цифровите компании спрямо останалите и лишават държавите от ценни постъпления, се казва в документ на естонското председателство на ЕС, подготвен за неформалната среща на финансовите министри в Талин. Документът предлага реформа на международните данъчни закони, за да се промени схващането за "постоянно установяване", така че дигиталните компании да бъдат облагани там, където създават приходи, а не само в страните, където се намира данъчната им централа.

Източник: Associated Press

Америка

Индексът на потребителските цени (CPI) в САЩ нарасна през август с 0,4% спрямо юли, когато се повиши с 0,1%, показват данни на Департамента на труда. Основен двигател на инфлацията през август са цените на енергоносителите, които се повишиха с 2,8% на месечна база, благодарение на ръст на цените на бензина с 6,3 на сто. Възможно е по-нататъшно повишение на цените на автомобилните горива и през септември, тъй като ураганът "Харви" принуди редица петролни рафинерии в Тексас да прекратя временно работа, което доведе до ръст на цените на бензина, макар и за кратко, над 2 долара за един галон. Департаментът по труда посочи, че е трудно да се определи, дали "Харви", който удари щата Тексас в края на август, е повлиял на цените на бензина още през миналия месец. На годишна база американската инфлация се ускори през август до 1,9% от 1,7% през юли и при осреднената прогноза на финансовите пазари за растеж с 1,8 на сто.

Източник: FT

Азия

Пекин е изпратил уведомления до регионалните регулатори, че възнамерява да прекрати борсовата търговия на дигитални валути от края на септември месец т.г. Планът е разпространен от група служители на Централната банка в Китай, чиято работа е да следят за финансови рискове в интернет. Решенията на Пекин да забрани ICO - първоначални публични предлагания на криптомонети, както и борсовата търговия на дигитални валути, свалиха цената на най-популярната от тях - bitcoin, с около 35% от началото на месеца. Тази сутрин един bitcoin се търгува за малко над 3 300 долара, докато рекордната цена, постигната по-рано през септември, бе над 5 100 долара. Забраната ще важи само за борсовата търговия, докато замяната без посредник ще остане разрешена. Китай отговаря за около 23% от търговията на bitcoin, а страната е дом за много от най-големите "миньори" на криптовалути. Мотивацията на Пекин все още остава неясна, но някои пазарни анализатори твърдят, че забраната ще бъде вдигната, когато Китай успее да напише и прокара достатъчно стриктни правила за търговията.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
15.09.2017
Dow Jones Industrial
22 268.34 (64.86)
Nasdaq Composite
6 448.47 (19.38)
Стокови борси
15.09.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)49.91
Heating oil ($US/gal.)1.8000
Natural gas ($US/mmbtu)3.0600
Unleaded gas ($US/gal.)1.6700
Gold ($US/Troy Oz.)1 321.00
Silver ($US/Troy Oz.)17.64
Platinum ($US/Troy Oz.)970.40
Hogs (cents/lb.)58.52
Live cattle (cents/lb.)1.13

       Опознай България

Крушунските водопади - Маарата

Крушунските водопади (“МААРАТА”) са обявени за природна забележителност с цел опазване на характерни геоморфоложки образувания, животни и растителност с площ от 5,7 хектара. Намира се на 34 км. източно от град Ловеч и на 8 км. от град Летница на северния край на Деветашкото плато.Водата на река “Маарата” образува карстов водопад с височина 20 м. и най-голямата в страната водна травертинова каскада с много прагове, водни басеинчета, бигорни тераси, подковообразни скали и своеобразна растителност. Тук се намира и една от най-красивите в България водни пещери “Водопада”, с оригинални галерии и труден за ориентиране лабиринт, синтрови прегради, достъпна само на 150 м. от входа и то за спелеолози. Изворната вода на пещерата “Водопада” пада от 20-метровите скали, образувайки Крушунският водопад. Районът е с богата история. През V век пр.н.е. е населяван от тракийското племе Усдикензи. Тук е намерено едно от най-ценните съкровища от това време – Летнишкото. За римския период свидетелстват останки от крепост южно от селото. През средновековието районът е бил философски център на скални монаси – исихасти.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 18.09.2017
Българска версия: 29864, Английска версия: 3010

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999