Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 15 септември 2017 г., брой 4549
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(15.09.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19453
USD   1.64563
CHF   1.70131
EUR/USD   1.1885*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Адванс Екуити холдинг АД - София
Бент оил АД - София
Буларко АД - София
Джи би ар пропърти ЕАД - София
Мадара Интертур АД - Шумен
Трейс Ямбол АД - Ямбол
Хелпман София ООД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Заетостта в България се увеличи през второто тримесечие на 2017 година с 0,1% на тримесечна база, след повишение с 0,3% през първото тримесечие и нараства на годишна база с 0,9%, след растеж с 1,2% в началото на 2017 година, показват предварителни данни на Евростат. През второто тримесечие на 2017 година заетите лица в Европейския съюз и в еврозоната се увеличават с по 0,4% спрямо първото тримесечие на година, когато те се повишиха с 0,5 на сто. Спрямо година по-рано трудовата заетост в еврозоната се увеличи през второто тримесечие с 1,6%, а в ЕС - с 1,5%, след растеж съответно с 1,6% и с 1,5% през предходното тримесечие.

Източник: econ.bg

Финансовото министерство упорито продължава опитите да ограничи плащанията в брой. Този път предложеният таван е 5 хил. лв. Това става ясно от публикуваните от МФ днес предложения за промени в Закона за данък върху добавената стойност, с който обаче се правят корекции и в останалите данъчни закони. Министърът на финансите Владислав Горанов се опита да ограничи кешовите разплащания още по време на втория кабинет на Бойко Борисов. В края на миналата година беше предложено до 2019 г. таванът да падне до 1 000 лв., но идеята не получи подкрепа в Народното събрание и срещна сериозен обществен натиск. В крайна сметка се запази сегашният праг от 10 хил. лв. Според него мярката ще стимулира текущото отразяване на паричните потоци чрез първични счетоводни документи и ще намали разплащанията в брой по сделки между лицата, участници в стопанския оборот.

Източник: investor.bgДружества
Друг сухопътен пътнически транспорт по разписание
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Юнион Ивкони ООД - София   44 617  
  2   Столичен електротранспорт ЕАД - София   44 328  
  3   Карат С АД - София   38 871  
  4   Столичен автотранспорт ЕАД - София   37 861  
  5   Бургасбус ЕООД - Бургас   22 145  
  6   Хеброс бус АД - Пловдив   17 550  
  7   Транстриумф Холдинг АД - Варна   13 192  
  8   Градски транспорт ЕАД - Варна   12 043  
  9   Арда Тур ЕООД - Хасково   9 838  
  10   Автотранс 2000 ООД - Пловдив   4 018  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 14.09.2017
  Обща стойност (BGN): 2 131 123.10  
Брой търгувани компании: 41
Premium 265 458.68
Standard 1 681 941.08
АДСИЦ 160 264.98
Структурирани 15 221.86
Облигации 8 236.50
Най-голяма промяна в цените
Застрахователно дружество Евроинс АД - София -19.12 %
Синергон холдинг АД - София 3.34 %
BaSE - Акции: 263 606.03
BaSE - АДСИЦ: 99 900.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Фирмените фалити в България са намалели с 35,6% или с една трета през миналата година и това е най-големият спад в региона на Централна и Източна Европа. Това сочи проучване на "Кофас България". В абсолютна стойност броят на компаниите, които вече са влезли в производство по несъстоятелност намалява от 592 през 2015 г. на 381 през 2016 г. Въпреки това обаче фирмите с много висока степен на риск в страната нарастват с 23,5% - от 51 800 на 64 000, което е 16 на сто от всички предприятия в родината ни. Това се дължи най-вече на нарастващия брой проблемни плащания.

Източник: Монитор

Една от най-големите компании в автомобилната индустрия - немската MAHLE, планира ново разширение на производството си в България. С него страната ни ще се превърне в един от основните й производствени центрове. Това стана ясно на среща във Франкфурт между зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и Вилхелм Емперхоф, член на ръководството на концерна. MAHLE има годишен оборот от 12,3 млрд. евро, а за нея работят 77 000 служители в 170 производствени предприятия и 15 изследователски и развойни центрове по света. В момента в България оперира дъщерното им дружество BHTC, което има свой завод в индустриална зона Божурище. Сега там работят 400 човека като плановете на компанията са те да нараснат до 600 в следващите години. Ще започне производството на нови компоненти, а в дългосрочен план размерът на дружеството има потенциал да се утрои.

Източник: Монитор

На 19 септември 2017 г. компанията за бутилиране на минерална вода Михалково открива официално най-новата си продобивка – новия Логистичен център на Околовръстния път – Южна дъга в Пловдив. Логистичният център е разположен на площ от от 6 500 кв.м, от които 1500 кв.м закрита. Инвестициите са в отговор на дълготрайния успешен растеж на компанията през последните години. Това ново съоръжение ще позволи да се посрещнат индивидуалните изисквания на клиентите по най-добрия и най-бърз възможен начин. Логистичният център е построен на стратегическо място на няколко километра от Автомагистрала Тракия. С изграждането му ще се оптимизира дейността по складиране на готовата продукция. Той е оборудван с най-новата в технологично отношение автоматизирана складова шатъл система, която позволява по–рентабилно, лесно и сигурно използване на стелажите и едновременно с това увеличава значително полезно-използваемата площ и повишава капацитета на съхранение, което ще позволи по-гъвкаво обслужване на потребителите.

Източник: econ.bg

Един от лидерите в софтуерния бранш - VМwаrе ще увеличи служителите в България до 1500 през следващите няколко години. Това съобщи главният изпълнителен директор на компанията Пат Гелсингър по време на отбелязването на десетата годишнина от откриването на офиса й в София. За този период VМwаrе е увеличила служителите си в България 4 пъти. Офисът в София е основен хъб за разработки и иновации в Европа, Близкия Изток и Африка и е един от трите ключови стратегически развойни центрове на компанията в света. Разширяването на екипа на компанията у нас трябва да се случи във възможно най-кратки срокове. Технологичната фирма обмисля да отвори офиси и в други градове у нас. В България има солидна експертиза в области като виртуализацията, която е основен бизнес на VМwаrе, управление и автоматизация на виртуални инфраструктури, анализ на големи масиви от данни, както и аварийно възстановяване на информационни системи.

Източник: money.bg

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките ще решава в понеделник дали военният завод ЕМКО е отстранил нарушенията, заради които им беше отнет лицензът. Това съобщиха в прессъобщение до медиите от министерството на икономиката. От ведомството подчертават, че не е в компетенциите на министъра на икономиката самостоятелно да спре или да върне лиценза за внос и за износ на ЕМКО, като това може да направи единствено Междуведомственият съвет. Лицензът на ЕМКО бе временно отнет от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия в средата на лятото. Засега няма данни тези нарушения да са отстранени от страна на ЕМКО, заради което и разрешителното не е върнато. Заради спряното разрешително държавната фирма за външна търговия със специални стоки „Кинтекс” също е прекратила всякакви договори със завода.

Източник: Монитор       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

20 септември: Семинар на тема "Ефективни директни онлайн продажби"

4-5 октомври: Пета Национална експертна среща за усъвършенстване на законодателството и практиката по прилагане на ЗДДС и ЗКПО. Срок за регистрация – 25 септември!

28-29 септември: Международна конференция „София – град на знанието“. БСК е институционален партньор на събитието

5-6 октомври, Рим (Италия): IFIB 2017 – Италиански форум за индустриална биотехнология и биоикономика

16 октомври: Квалификационен курс по професия „Оперативен счетоводител“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 3 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Поевтиняването на швейцарския франк спрямо еврото помага за овладяването на голямата надценка на валутата, заяви Швейцарската централна банка след заседанието си в четвъртък. По този начин регулаторът на практика леко променя позицията си за франка. „От последната оценка на паричната политика швейцарският франк отслабна спрямо еврото и поскъпна спрямо долара“, пише в изявлението на институцията. „Като цяло това развитие помага до известна степен да се понижи значителната надценка на валутата. Въпреки това швейцарският франк остава много силен, а ситуацията на форекс пазара е все още деликатна“, смятат от централната банка. Bloomberg посочва, че промяната в реториката на банката засяга израза „значително надценен“ за франка. Този израз присъстваше в изявленията на регулатора още от началото на 2015 г., когато бяха въведени отрицателните лихви и когато започнаха интервенциите на валутните пазари.

Източник: Reuters

Америка

Венецуелските власти дават указания на износителите на петрол да не приемат плащания в щатски долари. Страната се стреми да ограничи влиянието на американските санкции върху икономиката на страната. „Реших да започнем да продаваме петрол, газ, злато и всички други продукти, които Венецуела произвежда, в нови валути, в това число китайски юани, японски йени, руски рубли, индийски рупии и други“, заяви президентът на страната Николас Мадуро по време на свое телевизионно изявление. Петролните търговци, работещи с венецуелски нефт, започнаха да прехвърлят плащанията в евро. Държавната компания PDVSA иска от партньорите си да отворят сметки в европейска валута. САЩ е основният купувач на венецуелски петрол. PDVSA и Министерството на енергетиката не дават официални коментари относно новата политика. През август, правителството на САЩ наложи нови санкции срещу Венецуела и нейните петролни компании. Вашингтон обвинява правителството на Венецуела в нарушаване на правата на гражданите и организирането на незаконно гласуване. Каракас описва действието на САЩ като „икономическа война”.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Siemens обяви, че създава център за проучвания в сферата на роботиката, който ще се намира в Китай – най-големия пазар за индустриални роботи в света. Китайското правителство е заявявало, че роботиката е негов стратегически приоритет, като част от усилията за насърчаването на технологичните иновации в производството. Новият център на Siemens в Tsinghua University в Пекин ще се фокусира върху комбиниранeто на механика и електроника, колаборацията между човек и робот, както и използването на изкуствен интелект в роботиката, обяви германската фирма. "Siemens прави значителни инвестиции в бъдещето на Китай, партнирайки си със страната и с много потребители по пътя към дигитализацията“, коментира главният технологичен директор Роланд Буш. Siemens генерира около 14% от продажбите си от подразделението за индустриален хардуер и софтуер. Това е един от най-бързо растящите ѝ бизнеси. Сред другите се нареждат енергетиката, транспорта и здравеопзването.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
14.09.2017
Dow Jones Industrial
22 203.48 (45.30)
Nasdaq Composite
6 429.08 (-31.10)
Стокови борси
14.09.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)49.75
Heating oil ($US/gal.)1.7800
Natural gas ($US/mmbtu)3.0600
Unleaded gas ($US/gal.)1.6300
Gold ($US/Troy Oz.)1 333.30
Silver ($US/Troy Oz.)17.84
Platinum ($US/Troy Oz.)984.10
Hogs (cents/lb.)56.50
Live cattle (cents/lb.)1.12

       Опознай България

18-годишен юбилей на Бизнес Индустрия Капитали

Навършват се 18 години от излизането през 1999 г. на първия брой на електронното издание на Българска стопанска камара - “Бизнес идустрия капитали”. Издател на "Бизнес Индустрия Капитали" е Борсова информационна компания "Капиталов пазар" - еднолично дружество на Българска стопанска камара специализирано в областта на бизнес информацията.

За осемнадесет години изданието се утвърди като предпочитан бизнес и медиен партньор за повече от 35 000 абоната от страната и чужбина. В морето от информация, което предлага Интернет, “Бизнес идустрия капитали” съумява ежедневно на български и английски език да представя накратко най-важното от икономическите събития в България - финансови, корпоративни, борсови и новини от Българска стопанска камара (БСК).

Основната мисия на изданието ни винаги е била да рекламира българската икономика и българския бизнес. А чрез рубрики като “Опознай България”, които бързо се превърнаха в любимо четиво, както за българските, така и за чуждестранните читатели, “Бизнес Индустрия Капитали” провежда широка кампания за популяризиране на културните и природни обекти и събития в нашата страна. В нея всеки ден се представят накратко традиционни български празници и обичаи свързани с тях, известни български личности и тяхната кратка биография, както и информация за различни красиви местности и забележителности на България.

18 години не са малък период за едно издание, за една електронна медия. Издателският ни екип е приел предизвикателството да развива и занапред “Бизнес Индустрия Капитали” като издание, което да прави повече приятели и партньори на България, БСК и българския бизнес.

На рождения си ден, екипът на “Бизнес Индустрия Капитали” използва възможността да благодари на всички свои приятели и да си пожелае още дълги години живот и читателски интерес!


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 15.09.2017
Българска версия: 29864, Английска версия: 3009

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999