Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 12 септември 2017 г., брой 4546
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(12.09.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.15459
USD   1.63027
CHF   1.71504
EUR/USD   1.1997*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Винекс Преслав АД - Велики Преслав
Невестино АД - Невестино
Фонд за инвестиции в недвижими имоти-ФИНИ АДСИЦ - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

В края на юни 2017 г. средствата, управлявани от дружествата, занимаващи се с общо застраховане, със застраховки "Живот" и презастраховане, са били 7.282 млрд. лева, съобщи Българска народна банка (БНБ). Това е сериозен ръст (10.3%) спрямо постигнатите преди година 6.604 млрд. лева. Към края на полугодието делът на активите на общозастрахователните компании възлиза на 73.4% от всички активи на застрахователите. За дружествата, извършващи животозастраховане, този процент е 26.6. За първите шест месеца на годината животозастрахователните компании са отчели 10.8% годишен ръст на активите си. Те са достигнали 1.748 млрд. лева. При общозастрахователните компании увеличението на активите през шестмесечието е от порядъка на 10.1% и те достигат 5.346 млрд. лева. Централната банка е отчела и активите на единствената презастрахователна компания, оперираща у нас - "Чертасиг Клон България" (КЧТ). В края на юни 2017 г. управляваните от нея средства са възлизали на 2. 722 млрд. лева. В края на полугодието в България работят общо 57 дружества. От тях 18 са животозастрахователни, а останалите 39 оперират на пазара на общото застраховане. За периода собственият капитал на дружествата се е понижил със 7.3% на годишна база, или със 135.6 млн. лв., и сега е 1.997 млрд. лева. А застрахователните технически резерви на дружествата се покачват с 353.8 млн. лв. за година до 4.161 млрд. лева.

Източник: Банкеръ

Строителната продукция в България расте със 7.9% през юли 2017 г. в сравнение със същия месец на 2016 година, съобщи НСИ. Годишният ръст е движен основно от сградното строителство, което се повишава с 15.9%, докато при инфраструктурното строителство има свиване с 0.9%. В сравнение с юни сезонно изгладените данни показват 1.5% ръст при строителството на сгради, а при инфраструктурата отново има свиване - с 0.7%.

Източник: ДневникДружества
Рециклиране на отпадъци
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Монбат Рисайклинг ЕАД - София   129 282  
  2   Шийлдс България АД - София   78 327  
  3   Феникс Инверс ООД - София   36 748  
  4   Надин Металс Трейд ЕООД - София   35 030  
  5   Екопак България АД - София   25 035  
  6   Еко Варна ЕАД - Варна   16 247  
  7   Екометал Инженеринг ЕООД - София   12 993  
  8   Ауторек АД - Бургас   8 534  
  9   ВЛФ Айрън АД - София   8 440  
  10   Метарекс ООД - София   7 038  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 11.09.2017
  Обща стойност (BGN): 798 385.99  
Брой търгувани компании: 33
Premium 589 855.92
Standard 179 639.48
АДСИЦ 22 281.88
Структурирани 6 608.71
Най-голяма промяна в цените
Тодоров АД - София 16.67 %
Енергоремонт холдинг АД - София -10.53 %
BaSE - Акции: 26 014.11

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Investor Media Group и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) финализираха сделката по придобиване на 90% от учебното заведение. За президент на ВУЗФ е определен Апостол Апостолов, а ректор на университета остава доц. д-р Григорий Вазов, който досега притежаваше 95% от капитала. Investor Media Group е медийна група и единствената българска публична компания, която включва и телевизионни медии. Част от портфолиото на групата са националната ефирна телевизия Bulgaria ON AIR, бизнес телевизията Bloomberg TV Bulgaria – първият международен бизнес и финансов канал, адаптиран към местната аудитория. Дигиталното портфолио на групата включва Bloombergtv.bg – онлайн видеоплатформата на Bloomberg TV Bulgaria, телевизионния сайт Bgonair.bg, сайтовете Dnes.bg, Investor.bg, Tialoto.bg,Az-jenata.bg, Gol.bg, Puls.bg, Teenproblem.net, Imoti.net, Automedia.bg, Rabota.bg и др.

Източник: economic.bg

Новият мажоритарен собственик на "Енергоремонт холдинг" - холандската Dietsmann, отправи търгово предложение за закупуване на останалите акции в дружеството. Става дума за общо 480 295 книжа, които представляват 2.5% от капитала. Предложената цена е 4.15 лв. за акция. След като придоби пакетите на основните собственици на дружеството, холандската компания е задължена да предложи изкупуване и на останалите акции. При сключването на сделката от Dietsmann посочиха, че не възнамеряват да отписват българското дружество от борсата, а да го развиват като публично. Dietsmann притежава общо 18.7 млн. лв. акции в "Енергоремонт холдинг", които представляват 97.5% от капитала. Директно компанията държи по-голямата част от акциите, които придоби от предишните собственици - "Нови енергийни индустриални технологии" и "Геоприбор" на главния изпълнителен директор Теодор Осиковски и "Българска енергетика", а останалите държи непряко, след като закупи четвъртия акционер - "Миления 77". Никоя от четирите компании нямаше контролен пакет в дружеството. Предложената цена за закупуване на акциите на миноритарните собственици от 4.15 лв. е най-високата цена за една акция на "Енергоремонт холдинг", която Dietsmann е платила в последните шест месеца, т.е. по време на сделката.

Източник: Капитал

Българската строителна компания "Трейс Груп Холд" вече има клон и в Германия. Подготвяното съвместно предприятие с местния й партньор М Strоng вече е факт. Новосъздаденото дружество, което носи името Тrасе-М Іnvеst, вече е вписано в германския Търговски регистър, съобщиха от компанията майка. Собствеността в него ще е разделена поравно (по 50%) между "Трейс Груп Холд" и М Strоng. Тrасе-М Іnvеst ще се занимава с изграждането и ремонта на магистрали, първокласни пътища, както и със строежа на жилищни, административни и офис сгради. Компанията ще разчита на партньорство с водещи строителни компании като Zuеblіn, W&F и др.

Източник: money.bg

Лизинговата компания "София моторс" и вносителят на Opel "София Ауто България" са двата участника в търга на общинската фирма "Център за градска мобилност" за доставка на 60 автомобила за обслужване на разширената зелена зона в столицата. Обществената поръчка е за доставка на три вида превозни средства - 30 автомобила тип "ван" с бензинови двигатели, 20 дизелови вана и 10 леки коли тип "хечбек" с бензинов двигател. Търгът обаче не беше разделен на три отделни позиции. С откриването на поръчката професионалисти от бранша предупредиха, че това ще постави в по-силна позиция лизинговите компании, които предлагат коли на повече от един производител, и ще ограничи много от вносителите на автомобили от участие в процедурата. Причината е, че много от тях нямат модели, които да покрият и трите категории от поръчката. Основен проблем бяха техническите условия на търга, които според участници на пазара са ограничителни. Изискванията към двата вида ванове включваха те да имат минимално междуосие от 2800 мм и максимална дължина на превозното средство от 4400 мм.

Източник: Капитал

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) обявява допълнителен търг за закупуване на разполагаемост за студен резерв. Поръчката е за периода 01.04.2018 г. до 31.07.2018 г. или за Лот 3 от предстоящия период на целия търг. Операторът иска да допълни 124 MW от необходимата за периода електрическа мощност от 300 MW. Между април и юли (Лот 3) са класирани да предоставят студен резерв четири централи - ТЕЦ „Бобов дол”, ТЕЦ „Марица 3”, „Биовет”, Топлофикация „Русе”. През юли ЕСО обяви резултатите от проведените търгове за разпределението на студения резерв за периода от 1 август 2017 г. до 31 юли 2018 г. Тогава стана ясно, че седем централи, разпределени в три Лота, ще осигуряват студения резерв за този период - ТЕЦ „Бобов дол”, ТЕЦ „Марица 3”, „Биовет”, „Брикел”, Топлофикация „Перник”, Топлофикация „Русе”, ТЕЦ „Марица Изток 2”. В края на юли тази година имаше друг допълнителен търг за студен резерв от 83 MW, но за Лот 2 от посочения период. Тогава нито едно централа не подаде оферта.

Източник: economic.bg

Българо-китайска мандра ще се изгражда край Момчиловци. Церемонията за символично начало на изграждане е част от програмата на третото издание на Фестивала на киселото мляко, организиран съвместно с китайската компания "Брайт Деъри", която наложи на пазара в Китай мляко с марка "Момчиловци".Строителството на мандрата се планира да започне през пролетта. Партньор от българска страна ще бъде фермер от Момчиловци. Млекопреработвателното предприятие ще разполага със собствено стадо с 40 крави и съвременно оборудване за преработка на суровината. В мандрата ще бъде обособен и демонстрационен център, в който туристите ще могат да се запознаят с технологията на приготвяне на "напитката на дълголетието", както е известно на китайския пазар млякото "Момчиловци". След популярността на киселото мляко, в родопското село се увеличава и потокът от китайски туристи.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

12 септември: Семинар: Burnout Gamble & Work-Life Balance. Членовете на БСК имат право да ползват корпоративна отстъпка от таксата за участие.

13 септември: Семинар относно Регламент 2016/679, който поставя нови изисквания към всички фирми по повод събиране, обработка и съхранение на личните данни

20 септември: Семинар на тема "Ефективни директни онлайн продажби"

4-5 октомври: Пета Национална експертна среща за усъвършенстване на законодателството и практиката по прилагане на ЗДДС и ЗКПО. Срок за регистрация – 25 септември!

28-29 септември: Международна конференция „София – град на знанието“. БСК е институционален партньор на събитието

5-6 октомври, Рим (Италия): IFIB 2017 – Италиански форум за индустриална биотехнология и биоикономика

16 октомври: Квалификационен курс по професия „Оперативен счетоводител“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 3 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Турция е поддържала икономически растеж на нива, задминати само от Китай и Индия от страните в Г20, след като икономиката ѝ е била подкрепена от ръст в строителството. Брутният вътрешен продукт се е разширил с 5,1% през периодa април-юни на годишна база, което е малко под медианната оценка за 5,3% в анкета на Bloomberg. Икономиката се е разрастнала с 2,1% спрямо предишното тримесечие, задминавайки прогнозата на икономистите за 1,8%. Статистиката от понеделник прави растежа на Турция един от най-бързите сред 20-те най-големи икономики в света и бележи второ последователно тримесечие с годишен ръст от 5%. Инвестициите са се увеличили с най-бързия си темп от 2015 г., водени от строителната индустрия, където мащабни проекти са били подкрепени от правителството в публично-частни партньорства. Държавните разходи за стоки и услуги са се забавили с най-бързия темп от над две години, изненадващо развитие, което е свалило растежа под консенсусната оценка, сочи икономистът от Garanti Bank Асуман Кемикшиш, който е бил сред най-точните анализатори в анкетата.

Източник: Bloomberg

Америка

Стойността на щетите от ураганите „Харви” и „Ирма”, които покосиха Северна Америка, може да достигне 290 млрд. долара. Това е равно на 1,5% от брутния вътрешен продукт на САЩ, става ясно от доклад на американската метеорологична агенция AccuWeather. "Вярваме, че само оценката на щетите от „Ирма” възлиза на около 100 млрд. долара", заяви изпълнителният директор на службата Джоел Майърс. „Харви”, който опустоши Тексас и части от Луизиана в края на август, ще бъде "най-скъпото бедствие в историята на САЩ със загуби за 190 млрд. долара или 1% от БВП". Цифрите са достигнати на база загуби за бизнеса, увеличаване на безработицата за период от време, увреждане на транспорта и инфраструктурата, загуба на реколта, увеличаване на разходите за горива, битови щети и загуба на ценна документация. Само част от загубите биха били покрити от застраховка, допълни Майърс. Ураганите пометоха и няколко островни държави от Карибския басейн. Огромни разрушения има в Антигуа и Барбуда, Куба и Британските Вирджински острови.

Източник: Associated Press

Азия

Правителството на Китай обсъжда възможността за радикално затягане на изискванията към автомобилите, които се произвеждат и продават на територията на страната. Автомобилите с традиционните двигатели за вътрешно горене – с бензин или дизел ще бъдат забранени още през 2025 г. Заради високият промишлен растеж и резкият ръст на автомобилният парк Китай се нарежда начело на страните с най-влошена екологична обстановка. Според изданието, замърсеният въздух и смогът вече са типично явление за жителите на страната. Това е и причината, поради която управляващите вече си поставят сериозно въпроса за подобряване на екообстановката, като една от мерките, които се предвижда да бъдат предприети е налагане на забрана за пускане в продажба на територията на страната на бензинови и дизелови автомобили. На местните и чуждите производители на автомобили ще им бъде разрешено да реализират в Китай само електромобили и коли с хибридни инсталации.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
11.09.2017
Dow Jones Industrial
22 057.37 (259.58)
Nasdaq Composite
6 432.26 (72.07)
Стокови борси
11.09.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)48.02
Heating oil ($US/gal.)1.7400
Natural gas ($US/mmbtu)2.9500
Unleaded gas ($US/gal.)1.6300
Gold ($US/Troy Oz.)1 329.20
Silver ($US/Troy Oz.)17.81
Platinum ($US/Troy Oz.)989.80
Hogs (cents/lb.)62.25
Live cattle (cents/lb.)1.07

       Опознай България

Църквата „Всех Святих“ в Русе

„Всех Святих“ е православна църква в Русе. Построена е през 1898 г., разрушена е през 1975 г. и на ново място е възстановена към края на 2012 г. Идеята за построяване на православен храм в Русе (тогава Русчук), носещ името „Всех Святих“, датира приблизително около средата на 19 век. Учредената през 1865 г. българска черковно-народна община възлага на майстор Генко Кънчев да направи план за църква. На 27 април 1870 г. планът е готов, митрополит Григорий освещава крайъгълния камък за бъдещия храм, но турските власти не разрешават строежа на избраното от българите място (девическото училище). Русенци са принудени да търсят друго решение и избират Крайненските гробища (днес Парк на възрожденците). Скоро след Освобождението се възобновява идеята за новия храм и е възложено на инженер Едуард Винтер да направи проекта. През 1965 г. храмът е предаден на Градския съвет, а целият му инвентар е демонтиран и пренесен в църквата „Св. Троица“. На 16 април 1975 г. са извадени и пренесени костите на тримата доростоло-червенски митрополити, погребани във „Всех Святих“. Полагат ги в „Св. Троица“. На 28 февруари 1978 г., по повод 100-годишнината от Освобождението на България, е открит Пантеонът на Възрожденците в Русе. Той е построен на мястото на разрушения храм „Всех Святих“. През 1993 г. русенски граждани създават Обществен съвет за възстановяване на църквата „Всех Святих“. На 29 октомври 1998 г. в Русе се отбелязва 100-годишнината от смъртта на митрополит Григорий. Българският патриарх Максим благославя мястото и полага основния камък за възстановяване на църквата. До есента на 2012 г. сградата на храма и камбанарията са построени и външният вид на църквата е почти завършен. Необходимо е още да се застели подът, да се доизгради отоплителната система, както и да се възстанови олтарът, за да могат да бъдат подновени богослуженията. Средствата били събрани чрез дарителска кампания, и за довършването на храма правителството отделно дарило 250 000 лева. Руският патриарх Кирил подарил и 8 камбани, изработени по проект на старшия звънар на Кремъл Игор Коновалов. На 10 септември 2017 г. храмът е тържествено отворен отново и благословен лично от българския патриарх Неофит. (Източник: bg.wikipedia.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 12.09.2017
Българска версия: 29869, Английска версия: 3009

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999