Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 08 септември 2017 г., брой 4544
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(08.09.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.13979
USD   1.63381
CHF   1.71384
EUR/USD   1.1971*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Авто Юнион АД - София
Агроекохим АД - Враца
Конпло АД - Казанлък
Континентал Реал Естейт ЕАД - София
КТЗ АД - Ведраре
Мелта 90 АД - Ловеч
Многопрофилна болница за активно лечение-Рахила Ангелова АД - Перник
Формула билдингс АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Национално представителните работодателски организации настояха за частния сектор да бъдат отменени като незаконни надбавките към заплатата, които зависят единствено от прослужените години. Четирите съюза - Асоциацията на индустриалния капитал, Конфедерацията на работодателите и индустриалците, Българска стопанска камара и Търговско-промишлената палата, апелираха официално за това с писмо до президента, Народното събрание, Министерския съвет, Върховния административен съд, Върховния касационен съд, омбудсмана, Висшия адвокатски съвет. Според работодателите тази надбавка не е предвидена в Кодекса на труда, а само в наредба на Министерския съвет. Тя предвижда за всяка година трудов стаж след първата работникът трябва да получава поне 0.6% от заплатата си. В писмото си работодателските съюзи се позовават на конституцията, според която работниците имат право на възнаграждения за труда си по ред, определен със закон, а не с наредба. Те припомнят позицията си, че трудовото законодателство е остаряло, а надбавката е в полза на по-дълго работилите, което не винаги отчита личния принос на конкретния човек.

Източник: Банкеръ

2025 българи, които са работили в чужбина и са се осигурявали там, получават в България обезщетение за безработица средно по 1259,08 лв., сочат данни на НОИ за юни 2017 г. Посочената сума е с над 866,86 лв. повече от средното обезщетение за хората, които са останали без работа у нас - 392, 22 лв. Най-висока сума през юни са получавали гастарбайтерите от София-област. Там средното обезщетение за безработица е било 1353 лв. На второ място са завърналите се от чужбина работници от Шумен и Благоевград, които са взимали средно по 1344 лв. Във Видин, Плевен, Враца и Пазарджик трудилите се в чужбина са с най-ниските компенсации - между 1100 и 1200 лв. По-голяма част от хората, които получават обезщетение за работа в чужбина, са мъже - 1293, докато жените са 862. По закон право на обезщетение имат осигурявалите се за безработица поне 9 от последните 15 месеца. Компенсацията е равна на 60% от сумата, на която работниците са се осигурявали. Тъй като максималният осигурителен праг у нас е 2600 лв., обезщетението не може да надхвърля 1560 лв.

Източник: БлицДружества
Цялостно строителство на сгради и строителни съоръжения
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Геотехмин ООД - София   409 771  
  2   Водстрой-98 АД - София   288 568  
  3   Главболгарстрой АД - София   198 355  
  4   Геострой АД - София   184 948  
  5   Строително Предприемачески Холдинг ЕООД - София   131 391  
  6   Рисойл България ЕООД - Варна   67 273  
  7   Планекс ЕООД - Варна   61 611  
  8   Микс Констръкшън ООД - София   61 386  
  9   ГБС Пловдив АД - Пловдив   51 203  
  10   Калистратов груп ООД - София   51 197  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 07.09.2017
  Обща стойност (BGN): 1 865 335.81  
Брой търгувани компании: 40
Premium 100 932.13
Standard 1 230 859.19
АДСИЦ 533 318.21
Структурирани 206.24
Права 20.04
Най-голяма промяна в цените
Свилоза АД - Свищов 5.72 %
Алтерко АД - София -4.35 %
BaSE - Акции: 1 284.26
BaSE - АДСИЦ: 325.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Започват огледите на обявената за продажба Русенска корабостроителница, съобщи частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов, чиято кантора в Русе ще извърши публичната продан. По думите му интерес да купят затвореното предприятие са проявили кандидати както от България, така и и от чужбина. Срокът на публичната продан ще изтече на 5 октомври 2017 година. Ако тя не е успешна, ще бъде обявен втори търг, като цената ще бъде намалена с 20 процента. В момента имотът, който се състои от комплекс от сгради за строителство и за ремонт на кораби и 320 декара земя, се предлага за 32 277 554,25 лева. Миналата година от май месец имаме дело на КТБ. Синдиците са взискатели и за изпадане в несъстоятелност те искат да се извърши публична продажба. За да се спре нарязването и разграбването на корабостроителницата, тя се запечата. След това се направи опис и оценка, има експертна оценка от вещи лица, обясни Хаджииванов. Корабостроителницата в Русе бе запечатана през февруари тази година от частен съдебен изпълнител. В предприятието се трудеха 102 души работници и служители. Преди години заводът бе най-големият работодател в региона, който осигуряваше препитание за 3200 души.

Източник: Монитор

На предстоящото общо събрание на "Българо-американска кредитна банка" АД, насрочено за 29 септември 2017 г., акционерите ще обсъдят и гласуват предложението за освобождаване на Джейсън Лайк Кук като член на Надзорния съвет. Решението ще влезе в сила след изпълнение на едно условие: подуправителят на БНБ, ръководещ Управление "Банков надзор" на Българската народна банка, да е дал предварително одобрение на г-н Серж Лиоути да заеме длъжността член на Надзорния съвет на "Българо-американска кредитна банка" АД. Мандатът му ще е равен на мандата на останалите вписани и действащи членове на Надзорния съвет - Цветелина Бориславова (председател) и Мартин Ганев, а именно до 10 май 2021 година. Основен акционер в банката е контролираното от Цветелина Бориславова дружество - "СиЕсАйЕф" АД, с дял от 61.43% от книжата с право на глас. Пет човека са в оперативното управление на банката. Васил Симов е председател на Управителния съвет и изпълнителен директор, Илиан Георгиев е главен изпълнителен директор, Лорета Григорова е изпълнителен директор, Александър Димитров е изпълнителен директор и отговаря за направленията Разплащания, Картов център, Информационни технологии и Виртуална банка, Силвия Кирилова е член на съвета.

Източник: Банкеръ

Електронната платформа за търговия eMAG ще регистрира българско дружество през 2018 година. Плановете включват откриване на шоурум на онлайн ритейла. В шоурума ще бъдат показвани последните технологични иновации, като освен това ще бъде и място за тест и получаване на поръчаните онлайн артикули.Очакванията на eMAG са платформата да започне да работи с повече от 2000 доставчика до края на годината. Според компанията предложенията на българските доставчици достигат наравно с предложенията на eMAG при търсене, но най-големият плюс за тях е възможността да продават и на другите пазари, в които работи фирмата.Според данните на компанията през 2016 г. клиентите на платформата са се увеличили със 141 хил. на годишна база, но без да се посочва от каква база е увеличението и каква е общата бройка клиенти на фирмата. В България eMAG оперира чрез регистрираната в Румъния Dante International, която е част от международния ритейл гигант Naspers.

Източник: Капитал

18 български фирми са сред 500-те най-големи компании в Централна и Източна Европа за 2016 г. според годишна класация на международния кредитен застраховател “Кофас”. Компаниите са селектирани основно по оборот, но се отчитат и допълнителни данни като брой служители, обхватът на фирмите, секторите и пазарите. Водещ сред българските фирми в класацията през 2016 г. е Български енергиен холдинг, която заема 25-о място. След това е “Лукойл Нефтохим Бургас” - 45-о място, а “Аурубис България” е на 78-а позиция. Останалите са НЕК, “Лукойл България”, “Кауфланд България”, “ЧЕЗ електро”, “Адванс пропъртис”, “Експрес логистик енд дистрибюшън”, “Булгаргаз”, “Дафна груп”, “ОМВ България”, “Софарма”, БТК, “АЕЦ Козлодуй”, “Сакса”“Хювефарма” и “Астра Биоплант”. Последните две влизат за първи път в класацията. Десет от фирмите, включително и първите 4, слизат надолу в класацията спрямо предишната година, което се дължи на спад в оборотите им. С най-много фирми в класацията на “Кофас” е Полша - 168 компании, следвана от Унгария и Чехия.

Източник: 24 часа

Разпродават се 93 обекта, включително и комплекси от по 4 звезди в регион Велико Търново. Най-много хотели се предлагат в Арбанаси и Вонеща вода. Оферти за комплекси на територията на Велико Търново почти липсват. 4,5 млн. евро се искат в момента за „Рачев резидънс“ в Арбанаси. Комплексът има всички екстри, включително винарни и спа центрове. Разположен е на площ от над 5 хил. кв. метра, а цената заедно с оборудването е над 900 евро на кв. метър. За продан е и най-големият хотел в Горна Оряховица – „Раховец“. Искат му 1,3 млн. евро. 7-етажната сграда в самия център също е с разгъната площ от 5 дка, но нейната цена за квадратен метър е далеч по-малка – 260 евро. Сред атрактивните оферти е и тази на стойност 470 хил. евро за комплекс с 18 стаи до Килифаревския манастир. Пет хотела и бившата почивна станция на Окръжния народен съвет, купена от затворения бизнесмен Георги Вълев, също са на тезгяха. 950 хил. евро е цената на бившето училище в Плаково, което функционира като хотел. За по 300 хил. евро се продават и няколко по-малки къщи за гости в Арбанаси, както и два малки хотела в Дебелец. Едно от атрактивните предложения е на стойност от 180 хил. евро за малък хотел с градина в Емен. В съседство се продава и друго имение за туристи, но неговата цена е 150 хил. В европейска валута. Нови собственици се търсят и за 6 комплекса за селски туризъм и 8 малки хотела в еленско около язовир „Йовковци“. Един от най-големите е в района на Яковци и за него искат 750 хил. евро. Наполовина по-евтин е не по-малко атрактивен хотел в Средни колиби.

Източник: Борба - Велико Търново       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Проведе се Общо събрание на Русенската стопанска камара. Беше преизбран Управителният съвет на организацията в досегашния му състав.

Международен конгрес по механика се провежда в София. Организатор е Институтът по механика при БАН, член на БСК

Томчо Томов: Умните компании инвестират милиони срещу "бърнаут". 50% от загубите на бизнеса са от бърнаут. Тревожните данни бяха изнесени завчера от Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара. Пред "Стандарт" той коментира тези цифри, както и какво трябва да направят компаниите, за да обърнат тенденцията.

Проектът на нов Закон за частната охранителна дейност ще създаде хаос в сектора, твърдят браншови организации.

Кандидатствайте за наградата на ЕИСК за иновативни проекти за насърчаване на качествена заетост! Срок за участие – 8 септември 2017 г.


Предстоящи събития

12 септември: Семинар: Burnout Gamble & Work-Life Balance. Членовете на БСК имат право да ползват корпоративна отстъпка от таксата за участие.

13 септември: Семинар относно Регламент 2016/679, който поставя нови изисквания към всички фирми по повод събиране, обработка и съхранение на личните данни

20 септември: Семинар на тема "Ефективни директни онлайн продажби"

4-5 октомври: Пета Национална експертна среща за усъвършенстване на законодателството и практиката по прилагане на ЗДДС и ЗКПО. Срок за регистрация – 25 септември!

28-29 септември: Международна конференция „София – град на знанието“. БСК е институционален партньор на събитието

5-6 октомври, Рим (Италия): IFIB 2017 – Италиански форум за индустриална биотехнология и биоикономика


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 3 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Очаква се излишъкът по текущата сметка на Германия да остане най-големия в света през настоящата година въпреки неговият общ спад в резултат на по-големите разходи за внос на петрол и природен газ, посочи немският водещ икономически институт Ifo. Трябва да се има предвид, че от години насам Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия призовават властите в Берлин да повишат вносът и вътрешното търсене (потребление) като средство за намаляване на глобалните икономически дисбаланси и в подкрепа на световния растеж, включително и на икономическия растеж в рамките на еврозоната. Американският президент Доналд Тръмп също нееднократно критикува Германия, че е направила твърде малко, за да намали големия си търговския излишък със Съединените щати, обвинявайки Берлин за "много лоши" търговски политики. В отговор на тези нападки немският канцлер Ангела Меркел заяви, че икономическата и фискалната политики на Берлин вече са превърнали вътрешното частно потребление и държавните разходи в основен двигател за растежа на най-голямата икономика в Европа.

Източник: Reuters

Америка

Компанията за хранителни продукти Nestle придобива Sweet Earth, базиран в САЩ производител на безмесни замразени храни. Ходът е част от опитите на Nestle да разшири портфолиото си от по-здравословни продукти. Швейцарският гигант обяви днес, че придобиването на Sweet Earth бележи първата му стъпка на американския пазар на растителни храни – глобален сектор, който расте с двуцифрен процент годишно и се очаква да достигне 5 млрд. долара до 2020 г. Nestle и други компании от хранително-вкусовата промишленост се борят със забавяне на растежа на продажбите, докато вкусовете и навиците на потребителите се променят. Последното пък облагодетелства по-малки брандове, чиито продукти са смятани за по-здравословни и специално приготвени. Netsle, която е известна с десертите KitKat, с Nescafe и Hot Pockets, не разкрива колко е платила за придобиването на Sweet Earth, която произвежда замразени храни, бурито, сандвичи за закуска и бургери, използвайки алтернативи на месото, като тофу и сейтан.

Източник: Reuters

Азия

САЩ, Япония и Южна Корея искат чрез ООН смазващи санкции срещу Северна Корея. Позицията на Китай и Русия засега е неясна. САЩ искат Съветът за сигурност на ООН да наложи петролно ембарго на Северна Корея, забрана за износ на текстилни изделия оттам и за наемане на севернокорейски работници зад граница, както и замразяване на авоарите на лидера й Ким Чен-ун, а също и забрана той да пътува в чужбина. Това предвижда представената от САЩ проекторезолюция в съвета. Американската представителка в съвета Ники Хейли иска 15-те страни членки да гласуват по налагането на тези санкции в понеделник, 11 септември, в отговор на шестия и най-мощен досега ядрен опит, извършен от Пхенян. Руският представител Василий Небензя обаче каза, че вот в понеделник е "малко преждевременен". Той изрази съмнение, че съветът може да съгласува и приеме резолюцията за една седмица. Засега не е ясно дали предложеният от САЩ документ има подкрепата на Китай, който е най-близкият партньор на Северна Корея, който доставя и почти целия й необходим петрол.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
07.09.2017
Dow Jones Industrial
21 784.78 (-22.86)
Nasdaq Composite
6 397.87 (4.56)
Стокови борси
07.09.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)49.22
Heating oil ($US/gal.)1.7900
Natural gas ($US/mmbtu)2.9700
Unleaded gas ($US/gal.)1.6700
Gold ($US/Troy Oz.)1 357.40
Silver ($US/Troy Oz.)18.24
Platinum ($US/Troy Oz.)1 023.90
Hogs (cents/lb.)61.50
Live cattle (cents/lb.)1.07

       Опознай България

Рождество на Пресвета Богородица

Рождество на Пресвета Богородица (Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен) е църковен празник посветен на рождението на Богородица. В календара на Българска православна църква празника се отбелязва всяка година на 8 септември. Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар посветени на Богородица, празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата. Родителите на Светата дева - Йоаким и Ана, били щедри и милостиви, но бездетни хора от Назарет. Погълнат от скръб, Йоаким отива в пустинята, където прекарва в строг пост и молитва 40 дни. Ана също се моли горещо на Бога да я дари с рожба. Господ Бог чува молбите им. Пред Света Ана се явява ангел, който й казва, че ще роди благословена дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Света Ана дава обет, че ще обрече детето си на Бога. Когато малката Мария навършва три години, родителите я завеждат в Йерусалимския храм и така изпълнили обещанието си да предадат своята единствена рожба в служба на Бога. Мария остава да живее в храма, като приема върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора. Напуска земния живот на 64-годишна възраст на 15 август. Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Редица църкви и манастири празнуват патронен празник именно на този ден.Според обичаите стопанката на дома приготвя празнична пита.Тя не трябва да шие и тъче,за да не се разболеят децата в дома. (Снимка: pravoslavieto.com)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.09.2017
Българска версия: 29869, Английска версия: 3009

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999