Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 05 септември 2017 г., брой 4542
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(05.09.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.12926
USD   1.64286
CHF   1.71579
EUR/USD   1.1905*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Финансови новини

Отпуснатите от небанковите финансови институции заеми са над 2,7 млрд. лв. към юни 2017 г., съобщи БНБ. Бързите кредити, чийто падеж е под 1 година вече са половин милиард- 513 млн. лв. Броят на регистрираните дружества, които отпускат заеми, е 154. Небанкови финансови институции са компании за платежни услуги, финансов лизинг, брокерски къщи, дружества за гаранционни сделки, за факторинг, както и такива, издаващи електронни пари. За втора поредна година ръстът при този тип кредитиране е двуцифрен - 11-15%, което означава, че отпуснатите от тях пари се увеличават с около 270 млн. лв. годишно. Темпът, с който растат банковите кредити, е 4 пъти по-малък - средно 3,3%. Основната причина за това хората да се насочат към други източници на кредитиране, извън трезорите, е краткият срок за одобрение- около седмица, както и по-леките условия за получаване на заемите. Освен това банките са фокусирани преди всичко върху ипотечни и потребителски заеми, но за по-големи суми. При по-малки предлагат по-пестеливо атрактивни условия. Малко над 80% от портфейла на кредитите от извънбанкови институции са изтеглени от физически лица - според данните общо 2,1 млрд. лв.

Източник: 24 часа

България и Гърция ще подпишат меморандум на 6 септември 2017 г. в гръцкия град Кавала, с който ще стартират дейности по обособяването на транспортен коридор "Sea2Sea". Транспортният коридор е комбинация на железопътна и пристанищна инфраструктура. Коридорът ще свърже пристанищата Солун, Кавала и Александруполис чрез железопътна връзка през Свиленград с българските пристанища Бургас и Варна и дунавското пристанище Русе. Индикативната стойност на проекта в българския участък е 1,070 млрд. евро, като транспортните съоръжения трябва бъдат изградени за около 10 години. Анализите за норми на възвращаемост и трафик ще бъдат правени съвместно от двете държави. Обсъждат се вариантите и начините за финансиране на проекта.

Източник: investor.bgКонцесии

Община Велинград е на път да спре проекта за добив на волфрам в разположенето на 25 км от града находище Грънчарица. Висшият експертен на Министерството на околната среда и водите ще разгледа новия ОВОС на проекта на 27 септември. Преди няколко дни министерството е успяло да обяви голяма част от концесионната територия за санитарно-охранителна вододайна зона, с което до голяма степен стеснява концесионната територия. Концесията за волфрам е на фирма "Ресурс 1", която е собственост на акционерите на КЦМ. Концесионният договор бе подписан през 2009 г., в находището още при социализма са прокопани към 24 км галерии. Волфрамът е рядък и скъп метал, чието основно приложение е в ракетостроенето. В Европа има само още 2 такива находища - в Австрия и Португалия.

Източник: 24 часа

Дружества
Механично обработване на метали
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Радомир Метал Индъстрийз АД - Радомир   16 273  
  2   Ангел Стоилов 96 АД - Пловдив   4 636  
  3   Пневматика Серта АД - Кърджали   4 224  
  4   Буллтек ООД - Пловдив   3 594  
  5   О.М.С. Салери Истърн Юръп ЕООД - Враца   3 580  
  6   Самел 90 АД - Самоков   1 836  
  7   Инхом 98 ООД - Аксаково   1 593  
  8   Импулс АД - Габрово   1 126  
  9   Стратус ООД - Пловдив   923  
  10   МТМ ООД - Русе   738  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 04.09.2017
  Обща стойност (BGN): 2 818 922.85  
Брой търгувани компании: 39
Premium 193 166.00
Standard 2 158 436.34
АДСИЦ 454 246.37
Структурирани 13 074.15
Най-голяма промяна в цените
Фючърс Кепитал АД - София 1 574.81 %
Топливо АД - София -5.81 %
BaSE - Акции: 5 440.00
BaSE - АДСИЦ: 4 905.80

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

В Червен бряг официално бе открито разширение на производствен корпус за заваряване на стоманени компоненти на завод, собственост на австрийската фирма "Палфингер". Към момента австрийската компания е инвестирала в България повече от 100 млн. лева и е осигурила над 1000 работни места. За разширяването на дейността си в Червен бряг тя инвестира 7 млн. евро, с които предвижда да увеличи производствения капацитет на завода с 30%, както и да осигури нови 100 работни места.

Източник: economy.bg

Kуриерската компания "Рапидо експрес енд лоджистикс" е българският представител, който става част от европейската мрежа на германската DHL Parcel (част от групата на Deutsche Post). Това ще осигури на клиентите на българската компания достъп до 26 европейски страни, с които DHL работи, и мрежа от над 50 хил. офиса. Споразумението между двете компании, което е подписано в края на август 2017 г., е част от стратегията на DHL да работи с все повече страни в ЕС чрез местни партньори. Освен в България мрежата на DHL се разширява и в Ирландия, Румъния и Хърватия, с което компанията ще присъства в общо 26 държави в ЕС. И в момента DHL присъства в България с друго свое поделение за експресни доставки - например документи със самолет. Сегашният договор е за пакети, които ще се транспортират с камиони. 55% от интернет потребителите в Европа вече пазаруват онлайн, но само 32% от тях правят това и извън страната си, сочат данни на Евростат. Според анализите на маркетинговата агенция Nielsen през 2016 г. онлайн продажбите в България са били на стойност 340 млн. долара, а според изследване на Euromonitor става въпрос за обороти около 500 млн. лв. Потребителите, използвали тези услуги, са 1.1 млн., а най-често купувани са дрехи, обувки, аксесоари и спортни стоки. В рамките на Европа годишно има шест милиарда търговски електронни пратки, като най-големите пазари в този сегмент са Германия, Франция и Великобритания.

Източник: Капитал

Възобновен е проектът за мол във Варна, който ще бъде завършен на мястото на спрения преди години Galleria Mall в града. Българската компания "АП инвестмънтс" в сътрудничество с Delta Real Estate, член на Делта Холдинг, вече завършиха придобиването на локацията. Проектът се нарича Delta Planet Varna и е на стойност 120 млн. евро. Довършителните работи по търговския център с обща площ от 110 000 кв.м. ще започнат в най-скоро време, а откриването му е планирано за май 2018 г. "АП инвестмънтс" е собственост на Ангел Ангелов и Петър Дудоленски, които имат широк спектър от инвестиции в сферата на недвижимите имоти, здравеопазването, селското стопанство и търговията на дребно. Delta Real Estate е компания за недвижими имоти с дейност в много страни в региона. Изпълнението на проекта ще бъде реализирано от българската фирма Планекс. Търговският център ще има 4 етажа и 3 подземни нива за паркиране, 12 от най-модерните кинозали и около 160 помещения за различни предназначения.

Източник: econ.bg

Поредното изоставено кино в София, което е и паметник на културата с местно значение, ще се превърне в магазин. Кино "Европа Палас", по-известно като "Димитър Благоев", на ул. "Алабин" пустее от години. В район "Средец" е постъпило предложение от собственика на сградата за реконструкция и вътрешно преустройство с промяна на предназначението на киното в хипермаркет. Инвестиционното предложение е на фирмата "Логос НК" ООД, която иска да вкара в бившето кино магазин "Лидл". Киното е обявено за паметник на културата през 2011 г. и е част от архитектурно-строителния ансамбъл от историческия градски център. Това е поредната сграда на култово кино в София, която ще се превърне в хранителен магазин или търговски център. Срещу него в бившето кино "Москва", което също е със защитен статут, се продават дрехи, а в кино "Изток" на бул. "Цариградско шосе" има магазин "Била". Преди година бе съборено друго култово кино - "Сердика", с намерение на негово място да се построи петзвезден хотел.

Източник: Дума

Българи вече са мажоритарните собственици на една от сравнително големите компании за извънбанково финансиране “Кредихелп”. Фирмата бе учредена през 2010 г., като оттогава основните акционери бяха трима литовски граждани. Над 50% от “Кредихелп” вече се притежават от “Кредисто проект”. Другите дялове са разпределени между Владимир Владимиров и литовеца Лауринас Розгис. Според индиректни връзки в Търговския регистър става ясно, че зад новия собственик стои компанията за събиране на вземания “С. Г. Груп”. Тя е един от най-активните участници в този бизнес, където предимно са чужди компании като “ЕОС Матрикс”, “Фронтекс интернешънъл”, “Агенция за събиране на вземанията”, “AПС България”, “Кредит инкасо”. За миналата година “С. Г. Груп” има печалба от над 2,8 млн. лв., приходи от 6,67 млн. лв. и собствен капитал от 8,7 млн. Печалбата на “Кредихелп” за миналата година е над 2 млн. лева, като нараства с впечатляващите 1037% в сравнение с 2015 г., когато е била 180 000 лева. Приходите през 2016 г. са 11,229 млн. лева и почти се удвояват в сравнение с 2015 г., когато са били малко над 6,5 млн. лева. Това е втората по-голяма сделка в бизнеса с извънбанкови кредити през 2017 година. Преди няколко месеца “Изи асет мениджмънт”, която е по-позната под името “Изи кредит”, купи бизнеса в България на най-голямата британска група за небанково потребителско кредитиране “Провидент файненшъл България”.

Източник: 24 часа       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Кандидатствайте за наградата на ЕИСК за иновативни проекти за насърчаване на качествена заетост! Срок за участие – 8 септември 2017 г.


Предстоящи събития

13 септември: Семинар относно Регламент 2016/679, който поставя нови изисквания към всички фирми по повод събиране, обработка и съхранение на личните данни

20 септември: Семинар на тема "Ефективни директни онлайн продажби"

4-5 октомври: Пета Национална експертна среща за усъвършенстване на законодателството и практиката по прилагане на ЗДДС и ЗКПО. Срок за регистрация – 25 септември!


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 3 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Безработицата в Испания нарасна през август спрямо месец по-рано, но бележи солиден спад през последните 12 месеца. През август броят на безработните испанци се увеличи с 46 400 спрямо предходния месец, но в рамките на последните 12 месеца се понижи с цели 315 172. По този начин броят на испанците, които не мога да си намерят работа, е достигнал осемгодишно дъно от 3.382 милиона, като само в рамките на първите осем месеца на настоящата година броят на безработните е намалял с 320 650 души. Сезонно-изгладената безработица пък нарасна през август с 11 437 броя. От Министерството на труда отбелязват, че безработните млади хора на възраст под 25 години са намалели с 27 071 в сравнение с август 2016-а година. Нивото на безработица в Испания се понижи през юли до 17,1%, продължавайки да намалява съществено от пика около 26%, достигнат през 2013-а година.

Източник: Xinhua

Америка

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да сложи край на програма, позволяваща на стотици хиляди имигранти, дошли нелегално като деца, да останат в страната. Много конгресмени от Републиканската партия на Тръмп подкрепят тази програма, създадена с президентски указ от неговия предшественик Барак Обама през 2012 г. Тя засяга около 800 000 души. Очаква се Тръмп да обяви какво е неговото решение по въпроса утре. Той вече се е произнесъл и негови сътрудници са се събрали вчера в Белия дом, за да подготвят премахването на програмата. Тя защитава от депортация хора, дошли като деца незаконно в САЩ и им позволява да работят или да учат в университет. Ако Тръмп отмени програмата, от одобрените вече по нея 800 000 души ще се изиска да напуснат страната.

Източник: Associated Press

Азия

Централната банка на Китай забрани официални първоначалното предлагане на дигитални монети и поиска всяка подобна активност да бъде спряна незабавно. В края на миналата седмица Националната интернет финансова асоциация предупреди, че са възможни множество измами с предлагането на нови криптовалути. Чрез ICO - първоначално предлагане на нови монети, до юли месец т.г. в Китай са събрани 394.6 милиона долара от 105 000 души. Методът бе определен като заплаха за китайската финансовата стабилност. Те представляват смесица между груповото финансиране и първоначалното предлагане на акции. Но вместо да получит дял от компанията, инвеститорите получават виртуални монети, чиято цена трябва да расте, ако компанията се докаже като успешна. Междувременно през уикенда bitcoin подмина цената от 5 000 долара за монета, а в понеделник се търгува за около 4 400 долара.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
01.09.2017
Dow Jones Industrial
21 987.56 (39.46)
Nasdaq Composite
6 435.33 (6.67)
Стокови борси
01.09.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)47.46
Heating oil ($US/gal.)1.7100
Natural gas ($US/mmbtu)3.0200
Unleaded gas ($US/gal.)1.6800
Gold ($US/Troy Oz.)1 341.80
Silver ($US/Troy Oz.)17.97
Platinum ($US/Troy Oz.)1 011.60
Hogs (cents/lb.)61.38
Live cattle (cents/lb.)1.05

       Опознай България

Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Берлинският конгрес от 1 (13) юли 1878 разделя България на три части – Княжество България, Източна Румелия (автономна област) и Македония и Беломорска Тракия, върнати под властта на Турската империя. След дългогодишните борби за Освобождение българският народ е разочарован от това разделение и започва подготовка за обединяване на разпокъсана България. На 6 септември 1885 г. в Източна Румелия се извършва преврат и се прогласява съединението на областта с Княжество България. Княз Александър Батенберг утвърждава извършения акт с Указ за Обединението. Обединението на България предизвиква различни реакции в Европа и дава повод на Сърбия да обяви война на България, в която сръбската армия е разгромена. Това принуждава Великите сили и Османската империя да признаят Съединението на Цариградската конференция (24.10.1885 г.). Съединението от 1885 г. е проява на независимия дух на българите и важна стъпка по пътя на утвърждаване на Третата Българска държава.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 05.09.2017
Българска версия: 29870, Английска версия: 3009

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999