Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 01 септември 2017 г., брой 4540
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(01.09.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.12653
USD   1.65398
CHF   1.70875
EUR/USD   1.1825*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Пенсионно осигурителна компания ДСК - Родина АД - София
Тракия КООП АД - Хасково
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в нефинансовия сектор към края на 2016 г. възлизат на 23.491 млрд. евро, което е с 1.4% повече от 2015 г. Това съобщи на пресконференция директорът на "Бизнес статистика" в Националния статистически институт. Данните са предварителни. Най-големите по размер вложения са в промишлеността - 10.139 млрд. евро и в услугите - 5.887 млрд евро. Чуждестранните инвестиции в строителството намаляват за година с 19.4% до 608 млн. евро. Общо 335.8 хил. нефинансови предприятия са подали в НСИ годишни отчети за дейността си през 2016 г. Те отчитат произведена продукция за 48.6 млрд. лв. и 1.967 млн. служители. Най-голям дял от общата добавена стойност на нефинансовите предприятия се пада на промишлеността - 39.7%. Услугите пък осигуряват най-много работни места - 34.2 на сто. Строителството все още не може да достигне нивото отпреди кризата. Статистическите данни сочат, че най-голямо е намалението в инфраструктурното строителство. За 2016 г. близо 200 000 дружества са декларирали, че не са имали стопанска дейност, като спрямо 2015 г. това е с близо 40 000 повече.

Източник: Дневник

Излишъкът в бюджета ще достигне над 2.15 млрд. лева към август по предварителни данни на Министерството на финансите. Това означава, че излишъкът ще бъде в размер 2.2%от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). Салдото по националния бюджет отчита подобрение спрямо отчетеното за същия период на 2016 г., основно поради ръста на данъчните (включително осигурителните) приходи. Същевременно салдото по сметките за средства от ЕС през настоящата година се влошава заради възстановени към България грантове от ЕС в началото на 2016 г. за разходи, направени в края на 2015 г., когато бе пикът на плащанията по проектите за предходния програмен период 2007-2013 г.

Източник: ДневникДружества
Производство на части и принадлежности за автомобили и за техните двигатели
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Монтюпе ЕООД - София   48 580  
  2   АЛС България ЕООД - Мусачево - Сф   4 097  
  3   Граммер АД - Трудовец   3 081  
  4   Витте Аутомотив България ЕООД - Русе   1 646  
  5   Юнигаз ВТ ООД - Страхилово   1 008  
  6   Прикомп сълюшънс ЕАД - София   226  
  7   Оскар Рюег България ЕООД - Стара Загора   34  
  8   Вили Елбе Аутомотив България ЕООД - Куклен   -63  
  9   Мадара Автомост ЕООД - Шумен   -497  
  10   Бер-Хелла Термоконтрол ЕООД - Божурище   -1 045  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 31.08.2017
  Обща стойност (BGN): 1 985 730.47  
Брой търгувани компании: 50
Premium 188 071.37
Standard 1 538 587.85
АДСИЦ 210 463.53
Структурирани 47 607.72
Права 1 000.00
Най-голяма промяна в цените
Хидроизомат АД - София 13.74 %
Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ - Варна -6.21 %
BaSE - Акции: 149 964.68
BaSE - АДСИЦ: 123 454.30

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще предложи законодателни промени, които да й дадат правомощия да налага санкции при установяване на нарушения на пазара на електроенергия. Това заяви председателят на комисията Иван Иванов пред журналисти в сряда (30 август). Поводът за подобни действия от страна на комисията е сделката за покупка на електроенергия за близо 100 млн. лв., която беше сключена на Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ) по-рано през август. Предложенията ще бъдат направени в рамките на предстоящите изменения на Закона за енергетиката, свързани с пълната либерализация на електроенергийния пазар.

Източник: Капитал Dаily

Швeйцapcĸaтa ĸoмпaния зa тъpгoвия c eнepгия МЕТ Grоuр обяви, че e cъздaлa дъщepнo дpyжecтвo в Бългapия, ĸaтo чacт oт плaнoвeтe й зa paзшиpявaнe нa дeйнocттa в Eвpoпa. Ocнoвнaтa дeйнocт нa дружеството в България щe бъдe пpoдaжбaтa нa пpиpoдeн гaз и eлeĸтpичecтвo нa индycтpиaлни ĸлиeнти, както и на мaлĸи и cpeдни пpeдпpиятия, cъoбщaвa в прессъобщение ĸoмпaнията. "Πpeдcтoят нaиcтинa интepecни вpeмeнa, тъй ĸaтo Бългapия пpoдължaвa дa пpивежда cвoитe гaзoви и eнepгийни пaзapи към eвpoпeйcĸия мoдeл. MET Energy Trading Bulgaria щe изпoлзвa шиpoĸoтo cи нoy-xay зa пpeдocтaвянe нa нaй-дoбpитe и нaй-ĸoнĸypeнтни ycлyги нa ĸoнтpaгeнтитe, възпoлзвaйĸи ce oт нoвитe ycлyги нa oтвopeния пaзap", отбелязва Kaмeн Ивчeв, изпълнитeлeн диpeĸтop нa МЕТ Вulgаrіа. Швейцарската компания вече има пoдpaздeлeния в cъceднитe Pyмъния, Cъpбия и Typция. Освен в България, МЕТ Grоuр oткри дъщерно дpyжecтвo и в Итaлия - МЕТ Еnеrgіа Іtаlіа.

Източник: economy.bg

Русенското оръжейно предприятие "Дунарит“ плати дълга си към фалиралата Корпоративна търговска банка, който в началото на седмицата беше придобит от Държавната консолидационна компания (ДКК). Дружеството е погасило вземанията от 24 млн. евро, като платената сума, заедно с лихвите, е около 50 млн. лв., коментира директорът на военния завод Кръстю Кръстев. Преводът е станал със собствени средства на компанията, които са от реализация на оръжейна продукция. Той обясни, че по препоръка на икономическия министър в „Дунарит“ е назначен прокурист, „което би трябвало да облекчи положението на завода и в посока на отнемане на лиценза”. „В този момент е спряна процедурата за отнемане на разрешителните, което означава, че те остават действащи“, уточни директорът на дружеството.

Източник: investor.bg

Две фирми ще инвестират в терена на „Каменица” в Пловдив. Окончателният договор за продажбата на мястото е сключен с фирмите „Си Инвестмънт“ АД и „ЕС АЙ Дивелопмънт“ ЕООД, които ще придобият новообособените части от терена в общ размер около 30 500 кв. метра. Сделката е осъществена с посредничеството на консултантската компания за бизнес имоти – Forton. Проектът ще бъде изграден в пловдивския квартал „Каменица”, който е в широкия център на града. На терена на пивоварната ще бъде изграден модерен комплекс, включващ офисни и жилищни площи, хотел, спортен център с фитнес, закрит плувен басейн, детска градина, търговски обекти и парк. Основна финансираща институция е „Уникредит Булбанк“ АД. С реализирането на новия комплекс ще бъдат разкрити повече от 500 нови работни места. Очакванията са, че строителството ще започне през 2018 г. с изграждането на офис сградите, жилищния комплекс и спортния център. Окончателното приключване на целия проект се предвижда за 2023 г.

Източник: economic.bg

Шуменският производител на алуминиеви продукти "Алкомет" е увеличил приходите си от продажби с повече от 12% през първата половина на годината. Основната причина за ръста са по-високите цени на метала, както и по-големите обеми продадена продукция. Печалбата на компанията обаче намалява значително - с близо 34%, зад което отново стои по-скъпият алуминий, който е вдигнал разходите за материали, както и свитите маржове. По-ниският резултат все пак идва след рекордно силната 2016 г., когато дружеството утрои печалбата си. Приходите от продажби на дружеството нарастват с 12.4% към средата на годината. Печалбата на "Алкомет" намалява с 33.8%, се вижда от отчета. Трябва да се отчете фактът, че предходната година беше рекордна в историята на дружеството по този показател. През 2016 г. компанията утрои печалбата си, която достигна 26.7 млн. лв. Продажбите на "Алкомет" като обем са се увеличили с 3%, като за пресовата продукция ръстът е 4.7%, а за валцованата продукция - 2%. Общо са продадени малко под 34 хил. тона продукция.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Кандидатствайте за наградата на ЕИСК за иновативни проекти за насърчаване на качествена заетост! Срок за участие – 8 септември 2017 г.


Предстоящи събития

4 септември: Редовно общо годишно отчетно събрание на Русенска стопанска камара

13 септември: Семинар относно Регламент 2016/679, който поставя нови изисквания към всички фирми по повод събиране, обработка и съхранение на личните данни

4-5 октомври: Пета Национална експертна среща за усъвършенстване на законодателството и практиката по прилагане на ЗДДС и ЗКПО. Срок за регистрация – 25 септември!


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 3 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Продажбите на дребно в Германия се понижават с по-бърз от очакваното темп през юли. Индикаторът, който е волатилен и често е обект на ревизии, се понижава с 1,2% на месечна база, сочат данните на федералната статистическа служба Destatis. Данните показват, че разходите на потребителите вероятно губят част от инерцията в началото на третото тримесечие. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха спад от 0,4%. През юни беше отчетен 1,3-процентов ръст. На годишна база продажбите на дребно във федералната република растат с 2,7 на сто, което е под прогнозите за 3,5-процентов скок. Частното потребление надмина износа като основен двигател на ръста, тъй като Германия се радва на рекордно ниска безработица, нарастващи реални заплати и ултраниски лихви.

Източник: Reuters

Америка

Потребителските разходи в САЩ се повишават с по-малко от очакваното през юли, но пък нарастващите доходи и положителните ревизии за месец юни сигнализират, че икономиката е стъпила на стабилна основа в началото на третото тримесечие. Потребителските разходи растат с 0,3% на месечна база на фона на очаквания за 0,4% повишение. Ръстът за месец юни е ревизиран във възходяща посока до 0,2 на сто. Доходите на американците се повишават с 0,4%, което е с 0,1 процентен пункта над очакванията, след като през юни нямаше изменение. Индексът на инфлацията при стоките за лично ползване (любимият измерител на Фед за инфлацията – бел.ред.) расте с 0,1% на месечна, и с 1,4% на годишна база. Базисната инфлация, която изключва храните и енергията, също е 0,1% и 1,4% съответно на месечна и на годишна база. Годишният показател е на най-ниското ниво от 2015 г. Ръстът на потреблението, което генерира около 70% от БВП на САЩ, е подкрепен от растящата заетост, стабилните финанси и ниската инфлация. Освен това по всяка вероятност този сектор ще продължи да задвижва експанзията.

Източник: Bloomberg

Азия

Индексът PMI, измерващ активността в промишления сектор на Китай, се повиши през август до 51.7 пункта от 51.4 пункта през юли. Ускоряването на промишлената активност се дължи в най-голяма степен на повишаване на новите поръчки и на производството като цяло. Съответният PMI индекс на новите промишлени поръчки нарасна през август до 53.1 пункта от 52.8 пункта месец по-рано благодарение най-вече на силното вътрешно потребление, докато индексът на новите експортни поръчки се понижи до 50.4 пункта от 50.9 пункта през юли. Производственият PMI индекс се повиши през август до 54.1 пункта от 53.5 пункта през юли. Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна през първите шест месеца на 2017 година с 6.9% благодарение най-вече на строителния бум и на големите по размер държавни разходи за инфраструктура, надвишавайки по този начин правителствените прогнози за забавяне на китайския икономически растеж през 2017 година до 6.5% от 6.7% през 2016 година.

Източник: CNBC

 
Индекси на фондови борси
31.08.2017
Dow Jones Industrial
21 948.10 (55.67)
Nasdaq Composite
6 428.66 (60.35)
Стокови борси
31.08.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)46.92
Heating oil ($US/gal.)1.7400
Natural gas ($US/mmbtu)3.0500
Unleaded gas ($US/gal.)1.7700
Gold ($US/Troy Oz.)1 325.10
Silver ($US/Troy Oz.)17.52
Platinum ($US/Troy Oz.)1.00
Hogs (cents/lb.)61.35
Live cattle (cents/lb.)1.06

       Опознай България

Симеоновден (1 септември) - началото на Християнската година

Християнският празник в чест на св. Симеон Стълпник е известен сред българите още като “Симеон орач” и “Нова земеделска година”, тъй като отбелязва началото на есенната оран и сеитба. Според житието преподобният Симеон Стълпник е роден през 357 г. в Мала Азия. Благ и смирен, Симеон искал да се изолира напълно от хорските очи и си построил каменна кула, висока 40 лакти. Заживял на върха й в тясна килия и затова бил наречен Стълпник. Там починал на 103-годишна възраст. Като начало на новата стопанска година Симеоновден е в най-голяма степен аграрен празник. В навечерието му стопаните носят семената за посев в църквата, за да бъдат осветени. В зърното се поставя стрък босилек, червен конец с нанизани на него червени чушки, плодове, орехи и сребърни монети. Народната традиция изисква на Симеоновден да не се изнася нищо от къщата и нищо да не се дава на заем. Тази забрана се спазва строго, за да не “излезе берекетът от дома”. Тъй като обикновено на Симеоновден започва бруленето и събирането на орехите, празникът често се нарича и “Симеон Брульо”.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 01.09.2017
Българска версия: 29870, Английска версия: 3009

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999