Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 31 август 2017 г., брой 4539
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(31.08.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.12023
USD   1.64135
CHF   1.71234
EUR/USD   1.1916*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  



Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com




Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Агрия АД - Пловдив
Бизнес Инвест АД - Габрово
Бутед АД - Бургас
Валентин Груп АД - София
Мейфеър Груп ПиЕлСи АД - София
Мотор АД - Враца
Традел АД - Провадия
 
Предстоящи общи събрания




Финансови новини

Между 2000 и 2500 са електрическите превозни средства - от тротинетки до електрически автобуси, у нас, съобщи вчера Илия Левков, председател на Индустриалния клъстер "Електромобили" (ИКЕМ). Според него броят на електромобилите у нас се увеличава годишно с 30-50%. Не всички от тях можем да видим по пътищата, защото има електрически превозни средства в паркове, в градини и в затворени комплекси. Има дори електрически автобуси в София, като засега те са само два на брой, добави Левков. Около 80 са зарядните станции за електрически превозни средства в България, съобщи Боян Захариев от ИКЕМ. В съседна Румъния има около 77-78 такива станции. Захариев прогнозира, че догодина този брой ще бъде поне утроен. По думите му все повече потребители купуват електрически превозни средства.

Източник: Дума

Правителството одобри Концепция за цифрова трансформация на българската индустрия (Индустрия 4.0) като основа за разработване на Стратегия за участието на България в Четвъртата индустриална революция. С приемането на Концепцията в българската икономика ще се създадат условия за развитие на съвременно индустриално производство чрез интеграция на интелигентни производствени системи и процеси. Най-важната задача на Концепцията е да създаде рамка, в която ще се съсредоточат усилията за подпомагане на българската икономика, за да се адаптира и да приеме активна позиция към новите глобални технологични и социално-икономически процеси, предизвикани от технологичните нововъведения, обединени от понятието „Индустрия 4.0“. Приемането на Концепцията ще позволи да се приемат конкретни политики и мерки за цифровизиране на реалната икономика и производствения сектор. Към момента според данни от ЕС само два процента от европейските предприятия се възползват пълноценно от възможностите на новите цифрови технологии.

Източник: Банкеръ



Дружества
Рециклиране на отпадъци
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Монбат Рисайклинг ЕАД - София   129 282  
  2   Шийлдс България АД - София   78 327  
  3   Феникс Инверс ООД - София   36 748  
  4   Надин Металс Трейд ЕООД - София   35 030  
  5   Екопак България АД - София   25 035  
  6   Еко Варна ЕАД - Варна   16 247  
  7   Екометал Инженеринг ЕООД - София   12 993  
  8   Ауторек АД - Бургас   8 534  
  9   ВЛФ Айрън АД - София   8 440  
  10   Метарекс ООД - София   7 038  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 30.08.2017
  Обща стойност (BGN): 1 784 364.80  
Брой търгувани компании: 47
Premium 235 325.65
Standard 1 258 041.11
АДСИЦ 279 028.52
Структурирани 11 969.52
Най-голяма промяна в цените
Хидроизомат АД - София -13.33 %
Асенова крепост АД - Асеновград 7.64 %
BaSE - Акции: 1 634.06

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Няма да има драстично увеличение на цената на природния газ, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя опроверга спекулациите за поскъпването на такса пренос с около 60% и уточни, че увеличението ще бъде под 2%. Петкова каза, че днес по-късно по темата ще има среща с представители на "Булгаргаз""Булгартрансгаз" и КЕВР. По думите й увеличението на таксите е резултат от европейски регламент в сила от 2011 година. Той гарантира приходите на операторите и присъщите разходи, за да може той да осъществява своята дейност. За целта са разработени две методики във връзка с формирането на двете цени за пренос и достъп и са съобразени с изискванията на Европейския съюз. Енергийният министър заяви, че новите цени трябва да влязат в сила от 1 октомври тази година. Тя добави, че следващата седмица ще бъда организирана и среща с бизнеса.

Източник: Монитор

В деловодството на Народното събрание ще бъде внесен проектозаконът, с който се слага край на приватизацията в България. Тогава в забранителния списък за продажба ще бъде включен и "Дунарит". Това се разбра от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов. Условие за това, разбира се, е държавата да успее да придобие приватизираното преди 12 години дружество. В момента тя предприема действия за това, които засега се изчерпват с изкупените кредити на предприятието към фалиралата КТБ. За тях са платени общо 40 млн. лв., а задълженията на обща стойност 67 млн. лв. са станали изискуеми през май, обясни министърът. В "Дунарит" работят 1300 души, а предприятието е с печалба от 24 млн. лв. за 2016 г.

Източник: econ.bg

Инвестиционен посредник продължава да извършва дейност, въпреки, че му е отнет лиценза. С Решение от 23 юни тази година Комисията за финансов надзор отне лиценза на "Позитива" АД за извършване на дейност като инвестиционен посредник. След датата на отнемане на лиценза "Позитива" АД няма право да предоставя инвестиционни услуги и няма право да сключва договори с клиенти. В Комисията за финансов надзор са налице данни, че след отнемане на лиценза на "Позитива" АД продължава сключването на договори с клиенти за търговия с финансови инструменти от името на "Позитива" АД. Потенциалните инвеститори следва да правят проверка преди сключване на договор с инвестиционен посредник дали същият е лицензиран от компетентен орган.

Източник: econ.bg

Денис Шерстенников поема управлението на „Карлсберг България“. Той заема позицията след Деян Беко, който вече е управляващ директор на „Олимпик Брюърис“ в Гърция. Карлсберг България е част от регион Западна Европа на „Карлсберг Груп“. Денис Шерстенников започва кариерата си в „Карлсберг Груп“ през март 1999 година и оттогава е заемал различни старши мениджърски позиции в сферата на маркетинга и продажбите – вицепрезидент Маркетинг в „Пивоварни Балтика“, Русия и вицепрезидент Маркетинг за регион Източна Европа на Карлсберг Груп.

Източник: 24 часа

Приходите на IKEA в България, клиентите и посетителите в обектите на веригата са нараснали през последните 12 месеца. Това отчете дружеството "Хаус маркет България", през което работи гръцкият франчайзьор на IKEA. Компанията прави своите отчети и анализи за периода от септември на предходната година до следващия август, когато по традиция представя новия си годишен каталог. "Продажбите за каталожната 2017 надхвърлят 103 млн. лв., което е ръст от 11% спрямо същия период на предходните 12 месеца", съобщи управителят на българския офис на веригата. Каталожната 2017 е първата година, в която в България функционира центърът за поръчки на IKEA в Бургас освен магазина в София, центъра за поръчки във Варна и онлайн канала за продажби. По думите му IKEA се оглежда за подходящи терени в Пловдив, Стара Загора и други градове в страната.

Източник: investor.bg

Регулирана информация

На 30.08.2017 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи тримесечен консолидиран междинен отчет към 30.06.2017 год. с приложения на Наш дом - България холдинг АД /5ND/

На 30.08.2017 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи консолидиран отчет към 30.06.2017 г. на ВГЕ-1 ЕООД - София



       Българска стопанска камара




 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 



Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Кандидатствайте за наградата на ЕИСК за иновативни проекти за насърчаване на качествена заетост! Срок за участие – 8 септември 2017 г.


Предстоящи събития

4 септември: Редовно общо годишно отчетно събрание на Русенска стопанска камара

13 септември: Семинар относно Регламент 2016/679, който поставя нови изисквания към всички фирми по повод събиране, обработка и съхранение на личните данни

4-5 октомври: Пета Национална експертна среща за усъвършенстване на законодателството и практиката по прилагане на ЗДДС и ЗКПО. Срок за регистрация – 25 септември!


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.



Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 3 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Германският външен министър Зигмар Габриел присъства на заседание на френското правителство като ясен знак за сътрудничеството между двете водещи страни в Европейския съюз и като част от усилията им да гарантират успешното му развитие, особено след предстоящото напускане на Великобритания. Габриел каза, че приветства усилията на президента Еманюел Макрон да реформира френското трудово законодателство и да промени общоевропейските правила за т.нар. командировани работници, които работят в други страни членки на ЕС. Според германския министър тези реформи ще дадат икономически тласък на Евросъюза. Габриел призова също така Европа да проявява по-голяма глобална активност предвид на опасенията, че заради Брекзита международните позиции на ЕС могат да се окажат отслабени. Стоящият до него френски външен министър Жан-Ив льо Дриан добави, че "френско-германският мотор отново е запален".

Източник: Associated Press

Америка

Проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) отчете нарастване с 237 хил. на работните места, разкрити от частния бизнес в САЩ през осмия месец на година, надвишавайки съществено средните прогнози на финансовите пазари за растеж с около 185 хил. В същото време беше оповестена добра възходяща ревизия на данните за юли, според която в частния сектор на американската икономика бяха разкрити 201 хил. работни места при предишна оценка за 178 хил. Последните доста силни данни на ADP могат да доведат до възходяща ревизия на прогнозите на финансовите пазари за предстоящия в петък официален доклад за заетостта през август (средна прогноза за разкрити 179 хил. нови неселскостопански работни места след техен растеж с 209 хил. месец по-рано и стабилизация на нивото на безработица в многогодишното дъно от 4,3%, ударено през юли). Според ADP малките американски компании (с наети между 1 и 49 работници) не са основен генератор на трудова заетост.

Източник: Associated Press

Азия

Най-големият южнокорейски производител на автомобили - Hyundai Motor, прекрати производството си в Китай на фона на нарастващото напрежение между Пекин и Сеул. От компанията съобщиха, че нейният филиал в Китай Beijing Hyundai Motor е прекратил производството в 4 завода, тъй като местен доставчик е отказал да предостави необходимите части. Отказът му е бил провокиран от неполучено заплащане за услугите, обясняват от Hyundai Motor. Три от заводите са в столицата Пекин, а другият е в Ханджоу. Говорител на корейската компания съобщи, че няма информация кога затворените заводи ще възобновят дейността си. Това е поредният удар, който претърпява автомобилният производител. Преди два месеца продажбите на Hyundai Motor в Китай спаднаха с 65%. През май са били продадени 35 100 автомобила, докато година по-рано броят им е бил 100 328. Китайското правителство наложи икономически санкции, които да ограничат печалбата на южнокорейските компании.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
30.08.2017
Dow Jones Industrial
21 892.43 (27.06)
Nasdaq Composite
6 368.31 (66.42)
Стокови борси
30.08.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)45.95
Heating oil ($US/gal.)1.6700
Natural gas ($US/mmbtu)2.9400
Unleaded gas ($US/gal.)1.6800
Gold ($US/Troy Oz.)1 308.40
Silver ($US/Troy Oz.)17.32
Platinum ($US/Troy Oz.)989.40
Hogs (cents/lb.)61.30
Live cattle (cents/lb.)1.06

       Опознай България

Средновековна църква „Свети Петър“ с. Беренде

„Свети Петър“ е средновековна църква при село Беренде, Софийско, близо до Годеч. Тя не е датирана точно поради липса на ктиторски надпис. Някои учени я отасят към 13 век, други - към 14 век. Обявена е за паметник на културата от национално значение през 1966 г. Храмът представлява малка като размер и градеж постройка от ломен камък, отнасяща се към малките еднокорабни църкви без притвор. Част е част от разположен край църквата некропол (гробище), който е използван до началото на 80-те години на ХХ в. Размерите ѝ са приблизително около 4,5 х 5,5 м. Стените ѝ са с дебелина от около 0,90 м. и са лишени от каквито и да е архитектонични членения и украса. Има една полукръгла апсида на северната страна, а сводът ѝ е с външно покритие от каменни плочи. Стенописите и са едни от малкото такива запазени от този период. Стенописният ансамбъл е пример за стил и единство на художествения образ. Счита се, че именно тук е бил създаден най-ранният известен ктиторски портрет – на цар Иван Асен II, рисуван през XIII век върху външната страна на църквата. Днес е напълно унищожен. Стенописите в храма не принадлежат на един автор, нито дори са създавани по едно и също време, за което свидетелства разликата в стилистичното изграждане на образите от различните части на сцените. Църквата не е реставрирана. (Източник: bg.wikipedia.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 31.08.2017
Българска версия: 29872, Английска версия: 3009

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999