Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 30 август 2017 г., брой 4538
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(30.08.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.10383
USD   1.62336
CHF   1.71775
EUR/USD   1.2048*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Адванс Екуити холдинг АД - София
Банка Пиреос България АД - София
Болгар Ню Кепитъл АД - Варна
Есерджи АД - Силистра
КА 31 АД - София
Маскап Партнерс АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

БСК настоява за запазване на действащата Директива 96/71/ЕО за командироване на работници в настоящия й вид. Директивата, заедно с допълнителната директива за прилагането й, осигуряват необходимата рамка за гарантиране на свободното предоставяне на услуги в целия ЕС, като същевременно адекватно защитават командированите работници. Предложението за промяна на директивата е атака срещу единния пазар и подкопава конкурентната позиция на чуждестранните доставчици на услуги. Ако промените бъдат приети, това би попречило на трансграничната търговия и, следователно – на общия растеж и създаването на работни места, както и на сближаването в ЕС. Съгласно основните правила на Единното европейско пространство и на Договора за функциониране на ЕС, компетентността за определяне на правила за възнагражденията се носи от всяка държава-членка на ЕС. Всяко отклонение от тези принципи ще постави под въпрос самите устои и бъдещо развитие на ЕС. Въвеждането на протекционистки мерки под знака на "реформиране" на трудовия пазар в ЕС и борба със „социалния дъмпинг“ е стъпка към дезинтеграция на Единния пазар, селективно прилагане на правилата към новите държави-членки и отказ от конкуренцията.

Източник: БСК

Български фирми са изнесли оръжие за 1 015 310 105 евро през 2016 г., с над 370 милиона евро повече от 2015 г., сочи новият годишен доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение. Най-голямата част от износа е за Ирак, Саудитска Арабия, САЩ, Афганистан и Индия. Това затвърждава тенденцията от 2015 г., когато на първите места бяха Ирак, Саудитска Арабия, Индия и Афганистан.

Източник: 24 часаДружества
Производство на машини и оборудване за преработка на храни, напитки и тютюн
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   ПИМ ООД - Хасково   26 440  
  2   Хранинвест Хранмашкомплект АД - Стара Загора   23 040  
  3   Айгер инженеринг ООД - Пловдив   22 344  
  4   Интелиджънт Фууд Системс ЕООД - София   17 436  
  5   Биомашиностроене интернешънъл АД - Пловдив   14 903  
  6   Термохран Инженеринг АД - Стара Загора   11 102  
  7   Родина Хасково АД - Хасково   7 847  
  8   Технофууд ООД - София   7 800  
  9   Тракия Импекс ООД - Хасково   6 928  
  10   Мейнтек Сървиз ЕООД - София   5 923  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 29.08.2017
  Обща стойност (BGN): 725 104.41  
Брой търгувани компании: 43
Premium 301 829.26
Standard 374 864.86
АДСИЦ 41 079.13
Структурирани 5 796.00
Облигации 1 535.16
Най-голяма промяна в цените
Хидроизомат АД - София 15.38 %
Фаворит Холд АД - София -9.09 %
BaSE - Акции: 1 374 155.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Българският IT холдинг "Алтерко" АД е сключил договор за кредит с Райфайзенбанк (България), който ще бъде използван при покупката на новосъздадена компания, която притежава офис сграда с подземни гаражи. Цялата стойност на сделката, оценена по метода “cash-free / debt-free”, е 1.8 млн. евро. Тя ще бъде финансирана на 90% със заема, а останалата част са собствени средства, съобщава компанията. Към момента офис сградата е собственост на „Джей Ей Еф Си Дивелъпмънтс“ ООД - регистрирано в България дружество с чужда собственост. Компанията е учредила ново дружество - „Артерко пропъртис“ ЕООД, в което е апортирана новата офис сграда. След финализирането на сделката 100% от капитала на новоучреденото дружество с основен предмет на дейност "консултантски услуги, покупко-продажба на недвижими имоти и строителство", както и 100% от сградата, ще станат собственост на "Алтерко" АД. Общият размер на заема, отпуснат от Райфайзенбанк, е 1.62 млн. евро. Срокът за погасяването му е 12 години, включително гратисният период. Лихвата по кредита е фиксирана на 3% годишно. Дъщерната компания „Тера комюникейшънс“ АД ще бъде поръчител за кредита на „Алтерко“ АД пред банката и ще отговаря солидарно за изплащането му, става ясно още от съобщението.

Източник: economic.bg

Три международни компании са поискали да инвестират АЕЦ "Белене", макар България още да не е обявила официално какво ще прави с доставените два реактора за централата, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя направи първата копка на строежа на националното хранилище за ниско- и среднорадиоактивни отпадъци "Радиана" край АЕЦ "Козлодуй". Министър Петкова  не уточни за кои корпорации става въпрос, както и дали вече се е срещнала с тях, за да обсъдят намеренията им. България все още не знае на какъв вариант за изграждането на втора атомна да се спре и затова е възложила на БАН да направи анализ, който трябва да стане готов през септември. Учените разглеждат няколко сценария за реализацията на купеното оборудване. Част от тях предвиждат пълна или частична приватизация или влизането на стратегически инвеститор. Съществува реална възможност до края на годината или в началото на следващата "да се структурира" процедура по приватизация на проекта.

Източник: Сега

Софийският холдинг „Стара планина“ е финализирал сделката за великотърновския „Винпром“, но е продал друго свое предприятие – завод „Устрем“, който се намира в Свищов. Великотърновският „Винпром“ е купен за 1 953 595 лв. от „Стара планина“. Сделката се подготвяше от април, но е финализирана наскоро. Предишният собственик на едно от водещите местни предприятия „Имоти-С“ е изтъргувал 33 492 акции. „Винпром“ АД – Велико Търново, е лидер в производството на оцет в България, както и на високоалкохолни напитки, за които имаше пазари и в Русия. Фирмата се занимава с изкупуване на грозде и плодове за промишлена преработка, производство на оцет и други продукти на винарската промишленост, бутилиране, транспорт и търговия. Работната площадка на предприятието е разположена на площ 38 дка в промишлена зона „Дълга лъка“, в близост до мебелния клъстер на „Кроношпан“. Предприятието разполага с две бутилиращи линии с производителност 6 хил. бутилки на час. Това е третата голяма сделка за великотърновско предприятие за последното тримесечие след продажбата на „Битова електроника“ и сладкарската „Престиж“.

Източник: Борба - Велико Търново

Община Видин избра "Хидрострой" за довършването на пречиствателната станция за отпадни води. Така поръчките, които фирмата на Велико Желев или близки до нея компании са спечелили през последната година, са на стойност поне 120 млн. лв., като това включва още две пречиствателни станции и отсечка от магистрала "Хемус". През 2013 г. за строителството на съоръжението във Видин бе избрано обединение с основен участник "Понсстройинженеринг" (52%). До миналата година бяха изпълнени едва 20.33% от предмета на договора и затова той беше прекратен. После беше обявена поръчка за доизграждане на станцията, но след това беше спряна заради пропуски в документацията. Последният търг започна тази година, като оферти подадоха шест участника. Само един - победителят, обаче стигна до отваряне на ценови оферти. В поръчката се състезаваха шест участника. В края на април оферти подадоха самостоятелно "Главболгарстрой""Иса 2000" и "Строително-предприемачески холдинг". В търга кандидатстваха и две обединения: "ГВВ Видин" с участници "Газстроймонтаж", "Водохосподарске ставби" и "Водоканалпроект-Металпроект инженеринг", както и "Гео Видин 2017", в което влизат "Геострой" и "Калистратов груп". Всички участници обаче са отстранени по различни причини на ранен етап. Така в състезанието за цената, която е основен критерий за оценка на офертите с тежест 70%, стига само "Хидрострой" и остава без конкуренция. Тяхното предложение е по-ниско от прогнозната стойност (21.6 млн. лв. с ДДС) - около 18.1 млн. лв.

Източник: Капитал

15,514 млн. лв. е печалбата преди данъчно облагане на “Енерго-Про” към 30 юни 2017 година. През 2016 година по това време дружеството е отчело печалба от 9,122 млн. лв. За една година финансовият резултат се е подобрил с над 50%. Приходите от продажби на “Енерго-Про” за второто тримесечие на 2017 г. са 499,964 млн. лв. Те са в почти същия размер, в който са били и в периода април-юни миналата година - 486,625 млн. лв. Най-голяма част от продажбите са от електроенергия - 315,289 млн. лв. Миналата година приходите от продажбите на ток обаче са били със 7,891 млн. лв. повече. Останалата част идва от приходи от мрежови компоненти и на услуги. 461,660 млн. лв. са разходите на фирмата за външни услуги, персонал, материали, местни и еднократни данъци. За амортизация дружеството е похарчило 21,274 млн. лв., като спечелени от тази дейност са 17,030 млн. лв. Така в крайна сметка нетната печалба на “Енерго-Про” излиза 13,626 млн. лв. През ноември 2016 г. компанията емитира корпоративни облигации за 130 млн. евро, като през май 2017 г. емисията е въведена за търговия на фондовата борса. Броят на облигациите е 1300 с номинал 100 хил. евро и фиксиран лихвен процент в размер 3,5% за година.

Източник: 24 часа

Регулирана информация

На 30.08.2017 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи тримесечен консолидиран междинен отчет към 30.06.2017 год. с приложения на Випом АД-Видин /4VI/       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

БСК: Действащият режим за командироване на работници в ЕС трябва да се запази

Относно: Изменения на Наредба № 5 от 2002 г. на МТСП

Кандидатствайте за наградата на ЕИСК за иновативни проекти за насърчаване на качествена заетост! Срок за участие – 8 септември 2017 г.


Предстоящи събития

4 септември: Редовно общо годишно отчетно събрание на Русенска стопанска камара

13 септември: Семинар относно Регламент 2016/679, който поставя нови изисквания към всички фирми по повод събиране, обработка и съхранение на личните данни

4-5 октомври: Пета Национална експертна среща за усъвършенстване на законодателството и практиката по прилагане на ЗДДС и ЗКПО. Срок за регистрация – 25 септември!


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 3 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Германският канцлер Ангела Меркел подкрепи предложенията за създаване на позицията „икономически и финансов министър“ на еврозоната и Европейски валутен фонд, с което сигнализира готовността си да преследва още по-дълбока интеграция на зоната с единна валута. Тя подкрепи идеята и за „евробюджет“, който да може да предоставя средства на страни, преминаващи през болезнени икономически реформи. С парламентарни избори след по-малко от месец Меркел се оказва под натиск да отговори на предложенията на френския президент Еманюел Макрон за реформа на еврозоната. Той призова за създаването на бюджет на еврозоната, който да бъде гласуван от парламент на еврозоната и контролиран от финансов министър. Меркел заяви, че може да си представи „икономически и финансов министър“ на еврозоната, който да помага за осигуряването на „по-голяма кохерентност“ на икономическата политика в зоната с единна валута и да гарантира, че „конкурентните фактори са обединени“.

Източник: FT

Америка

Лидерът в търговията с електроника в САЩ Best Buy отчете по-голям от очаквания ръст на продажбите във физическите си магазини. Основната причина за това е силното търсене на смартфони, свързани домашни и преносими устройства. Продажбите на компанията във физическите й магазини нарастват с 5.4% през второто тримесечие, което е 2 пъти и половина над очакваното. Анализаторите очакваха растежът да е средно около 2.2%, показват данните на Consensus Metrix. "Днес имаме удоволствието да отчетем силен растеж за второто тримесечие на фискалната година", заяви изпълнителният директор на Best Buy Хюбърт Джоли. Нетният приход на търговската верига се увеличава до 209 млн. долара, което е с 11 млн. долара повече в сравнение с предходната година. Очакваната печалба от акциите й бе 63 цента, а настоящата е 69 цента. Нетните продажби на компанията, базирана в Ричфийлд, Минесота, също се покачват с 4.8% до 8.94 млрд. долара (вместо очакваните 8.66 млрд. долара).

Източник: Associated Press

Азия

Китай трябва да осигури по-голям достъп до средства за компаниите, особено по-малките фирми и да прегледа фискалните и данъчни политики, за да подкрепи подобряването на индустриалния си сектор, заяви Ли Къцян, министър-председател на Китай. Ли каза, че митническите бариери трябва да бъдат намалени, професионалното обучение да се подобри и защитата на интелектуалната собственост да се увеличи, тъй като Китай има намерение да подобри своя производствен сектор, който, според него, все още е в средата дори до нисък клас в международен мащаб. Китай вече започна да изпълнява стратегията си „Произведено в Китай 2025“, която цели да подобри китайската индустрия и да направи китайските компании световни лидери в областта на технологиите. Коментарите на премиера бяха направени на среща с представители на правителствени департаменти и компании и бяха публикувани на официалната интернет страница на китайското правителство. „Индустрията е в основата на икономическото развитие“, подчерта Ли.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
29.08.2017
Dow Jones Industrial
21 865.37 (56.97)
Nasdaq Composite
6 301.89 (18.87)
Стокови борси
29.08.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)46.31
Heating oil ($US/gal.)1.6600
Natural gas ($US/mmbtu)2.9600
Unleaded gas ($US/gal.)1.6300
Gold ($US/Troy Oz.)1 318.60
Silver ($US/Troy Oz.)17.43
Platinum ($US/Troy Oz.)1 002.10
Hogs (cents/lb.)60.08
Live cattle (cents/lb.)1.06

       Опознай България

Храм-паметник Александър Невски

На 30 август 1724 г. Петър Първи тържествено пренася мощите на Св. Александър Невски в новата руска столица Петербург. През 1924 г. е осветен храм-паметникът Св. Александър Невски в София, който е една от най-големите забележителности и символи на града, както и най-големият храм-паметник на Балканския полуостров. След възстановяването на патриаршията през 1953 г. е избран и за патриаршеска катедрала. Храмът е посветен на Александър Невски, известен с победата си над Тевтонския орден в битката на Чудското езеро, провъзгласен за светец от руската православна църква. Александър Невски е патрон на руския император Александър II и названието на храма е израз на благодарността на българите към Русия. Храмът заема площ от 2600 кв.м., с дължина от 70 м и широчина от 55 м. Представлява внушителна петкорабна постройка от кръстокуполен тип. Самата църква има кръгла форма, като се състои от три олтарни абсиди: централна, посветена на Александър Невски, южна – на Цар Борис I Кръстителя, и северна – на светите братя Кирил и Методий. Иконите и стенописите в храма са дело на видни български и руски художници. Сред тях се срещат много ценни уникални експонати, един от които е Бисерната икона, изобразяваща Св. Богородица и младенеца, за която се смята, че е чудотворна. Друг ценен експонат е камъкът от Голгота, поставен в седефена кутия с герба на Царство България, който е подарен на храма от патриарх Кирил. През 1955 г. е обявен за паметник на културата с национално значение.
На тази дата Православната църква чества деня на Цариградския патриарх Св. Александър. Празнуват всички с името Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо и Сашка.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 30.08.2017
Българска версия: 29873, Английска версия: 3010

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999