Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 14 август 2017 г., брой 4526
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(14.08.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.15768
USD   1.66241
CHF   1.72777
EUR/USD   1.1765*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Бук 2000 АД - Габрово
Възход АД - Пловдив
Звезда К97 АД - София
Интерпред - Световен търговски център АД - София
Каолин ЕАД - Сеново
Минералсувенир-Кърджали АД - Кърджали
Сторгозия АД - Плевен
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

България е на първо място сред страните-членки от Европейския съюз по намаляване на хората на възраст между 20 и 24 години, които нито работят, нито учат. Това показват данни от европейската статистическа агенция „Евростат", които проследяват периода между 2006 и 2016 г. Въпреки това страната ни остава сред държавите, в които броят на младите, незаети нито в сферата на бизнеса, нито на образованието, е един от най-високите - над 20%. Според данните на европейската статистика, в България броят на младите хора, които нито работят, нито учат, е спаднал от 29.3% през 2006 г. до 22.7% през 2016 г. или с 6.6 процентни пункта. На второ място е Германия (-6.6 пр.п.), а след нея са Полша (-3.6 пр.п.), Словакия и Швеция (-3.4 пр.п.).

Източник: econ.bg

Заплатите в страната продължават да нарастват, като през юни средното брутно възнаграждение достига 1027 лв., което е увеличение от 9.7% спрямо същия период на миналата година. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие на 2017 г. Двигател на ръста на заплатите от началото на 2015 г. насам е частният сектор, като все по-голям фактор за това е нарастващия недостиг на работна ръка, обясняват от Института за пазарна икономика. Същевременно по данни на анкетираните от института предприятия наетите в България намаляват на годишна база с 15.9 хил. души. Това е четвърти пореден месец на спад след увеличението между януари 2016 г. и февруари тази година. От друга страна, броят на наетите в работната сила отбелязва ръст през юни спрямо предходния месец, като това се дължи предимно на началото на туристическия сезон. Общо за тримесечието средната заплата в страната е 1040 лв., което е увеличение спрямо първите три месеца на тази година, когато тя е била 1006 лв.

Източник: КапиталДружества
Търговия на едро с парфюмерийни и козметични изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Капитал
(хил. лв.)
  1   Сарантис България ЕООД - София   4 756  
  2   Инкозметикс АД - Казичене   2 040  
  3   Триада маркет енд дистрибюшън АД - София   1 550  
  4   Инкозметикс Трейд АД - Казичене   1 500  
  5   Байерсдорф България ЕООД - София   1 500  
  6   Арома козметикс България ЕАД - София   610  
  7   Кредо Капитал Продакшн ООД - Пловдив   500  
  8   Интеркозметик ЕООД - София   423  
  9   Елитис Радулов ЕООД - Варна   291  
  10   Портос АД - Ямбол   283  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 11.08.2017
  Обща стойност (BGN): 496 626.15  
Брой търгувани компании: 43
Premium 297 774.37
Standard 169 637.95
АДСИЦ 24 997.43
Структурирани 4 216.40
Най-голяма промяна в цените
Спарки-Елтос АД - Ловеч -14.86 %
Агро финанс АДСИЦ - Пловдив 10.00 %
BaSE - Акции: 5 003 105.32
BaSE - АДСИЦ: 194.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Асоциацията на работодателските организации призова прокуратурата да не застрашава работата на оръжейното предприятие "Дунарит", работейки по казуса, в който обвинение за престъпление от общ характер е получил директорът на предприятието. Това се разбира от писмо до медиите, разпространено от организацията, в която членуват Българската стопанска камара (БСК), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП). В четвъртък на място отиде министърът на икономиката Емил Караниколов. При посещението му се разбра, че целият управителен съвет на завода е подал оставка. Не се разбра дали това ще спре процедурата по отнемане на лиценза на завода, но Караниколов увери, че държавата стои зад "Дунарит".

Източник: Дневник

Лидерът в производство на чанти и опаковки великотърновската фирма "Екстрапак" планира да построи още един, четвърти поред завод. Той ще се разположи на производствена площадка 2, където е завод 2, в съседство с новопостроената трета производствена мощност и изграждащия се в момента логистичен център на компанията. Инвестицията ще е за над 20 млн. евро, ще е най-мащабна от досегашните и ще стартира най-рано през лятото на 2018 г. Предизвикателство е свързано от употребявани бирени бутилки да се произвеждат платове и торбички за многократна употреба. Новият завод ще се разположи в парцел от 40 дка, като точните му параметри все още са в процес на обсъждане. "Екстрапак" е единствената фирма във Велико Търново с изградена собствена подстанция. "Екстрапак" има реализирани европейски проекти по програмите "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" и "Развитие на човешките ресурси". Има депозиран нов проект и очаква финансиране и през настоящия програмен период.

Източник: econ.bg

"Булгаргаз" съобщи, че прогнозната цена на природния газ за последните три месеца на 2017 година ще бъде 347,99 лева за хиляда кубични метра (без пренос, акциз и ДДС). Това е намаление с 22.22 лв./хм3 (6%) в сравнение с прилаганата през трето тримесечие на годината цена. Намалението се дължи на по-ниския курс на лева спрямо щатския долар. Окончателното предложение на Държавният газов търговец за утвърждаване на цената на газа ще бъде внесено в енергийния регулатор на 8 септември. Ако то бъде прието, това може да доведе и до намаляване цената на парното през новия отоплителен сезон.

Източник: Банкеръ

След като холандската компания "Дийтсман" придоби 97 на сто от "Енергоремонт Холдинг" нейния представител Росен Христов е вписан като нов председател и член на Управителния съвет на холдинга. В ръководството му остава главният изпълнителен директор Теодор Осиковски. Двамата с Христов ще представляват компанията. Със сделката "Дийтсман", която е една от най-големите световни компании за поддръжка и експлоатация на съоръжения в нефтената, газовата и добивната промишленост, планира разширяване на дейността си в световен мащаб и експанзия в региона на Балканите.

Източник: investor.bg

"Трейс груп холд" прогнозира 36% повишение на неконсолидираните приходи на годишна база до 103.2 млн. лв. за деветмесечието на 2017 г., показва отчетът на дружеството. Неконсолидираните продажби за полугодието се запазиха с минимална промяна на нивото около 42 млн. лв. Неконсолидираната печалба намалява с 58% на годишна база до 2.4 млн. лв. за полугодието на 2017 г., като тя идва от приходи от дивиденти в размер на 4.9 млн. лв. Така е било и през полугодието на 2016 г., когато при нетна печалба от 5.7 млн. лв. приходите от дивидент са за 8.8 млн. лв. Един от обектите, по които "Трейс" работи в момента, е реконструкцията на бул. "Дондуков" в София.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 3 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейският съюз въведе антидъмпингови мита върху стоманените изделия от Китай в размер между 17,2 и 28,5 процента в зависимост от компанията износител. Решението е публикувано в Официалния вестник на ЕС. Мярката ще обхване до 28,5% от корозионноустойчивите стоманени материали от Китай. Решението бе взето след осеммесечно разследване на комисията, което е установило, че продуктите се продават на дъмпингови цени в Европа. Митото е за срок от шест месеца. Европейската комисия уточнява, че става дума за износ на прокат от желязо, стомана и стоманени сплави. Размерът на митото е в зависимост от големината на китайските компании износители, които са се съгласили да предоставят информация на ЕК за параметрите на своето ценообразуване при разследването, което продължава от октомври 2016 година. За по-малките износители, които не са представили своите данни на Европейската комисия, е установено усреднено вносно мито от 23,5 процента.

Източник: Reuters

Америка

Инфлацията в САЩ се ускорява с по-бавен от очакваното темп и по този начин поднася поредната разочароваща порция данни. Потребителските цени в най-голямата икономика в света се повишават с 0,1% на месечна база през юли, след като през юни останаха без промяна. Очакванията обаче бяха за ръст от 0,2 на сто. На годишна база ръстът се ускорява от 1,6% през юни до 1,7% през юли, но очакванията бяха за стойност от 1,8%. Ръстът на базисната инфлация, която изключва хранителните продукти и енергията, остава стабилен на ниво 0,1% на фона на прогнози за 0,2% повишение. На годишна база ръстът е 1,7% в унисон с прогнозите. Забавянето на инфлацията в САЩ става по-продължително, макар че повечето икономисти във Федералния резерв на САЩ казват, че то е временно. Ако този период продължи по-дълго, това може да затрудни централната банка да се придържа към плановете си за още едно повишение на лихвите тази година.

Източник: Bloomberg

Азия

Китай започва разследване на три от най-популярните социални мрежи в страната за нарушаване на законите за киберсигурност. Става дума за "китайския туитър" Weibo, форумите на Baidu Tieba и социалната чат програма WeChat, които заменят блокираните там Facebook, Instagram и други. Според властите в Поднебесната империя трите платформи са се провалили в ограничаването и контрола на съдържанието си. Хората ползвали платформите, за да разпространяват материали, свързани с тероризъм, слухове и неприлични съобщения. Това "застрашава националната сигурност", твърдят управляващите. Ако ви се струва, че поне последните две употреби са по-голямата част от интернет трафика, сте абсолютно прави - просто Китай се стреми да контролира интернет колкото се може повече, без да го затваря за външния свят по подобие на Северна Корея. Всички постове в социалните мрежи там са проследими по регистрирани телефонни номера и повечето хора знаят какви теми да избягват. 

Източник: BBC

 
Индекси на фондови борси
14.08.2017
Dow Jones Industrial
21 858.32 (14.31)
Nasdaq Composite
6 256.56 (39.68)
Стокови борси
14.08.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)48.78
Heating oil ($US/gal.)1.6300
Natural gas ($US/mmbtu)3.0000
Unleaded gas ($US/gal.)1.6100
Gold ($US/Troy Oz.)1 292.20
Silver ($US/Troy Oz.)17.12
Platinum ($US/Troy Oz.)983.80
Hogs (cents/lb.)68.88
Live cattle (cents/lb.)1.07

       Опознай България

Село Радилово

Радилово е село в Южна България. То се намира в община Пещера, област Пазарджик. Радилово има древна история, която започва преди около 5000 години. В землището му са намерени древни могили, стари пътища, много оръдия на труда, монети и оръжия от камък, мед, бронз и желязо. Селото е известно с това име от ХV или началото на XVI век. В книгите си Захари Стоянов споменава за дейното участие на местното население във всички организационни и революционни дейности по време на Априлското въстание. В околностите на Радилово се намира стар извор наречен Черешовото кладенче. Според легендата всеки болен, който дойде да пие вода от кладенчето и завърже черен конец на някое от близките дървета, ще оздравее много скоро. През 1897 в селото е убит българският журналист и писател Алеко Константинов.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 14.08.2017
Българска версия: 29884, Английска версия: 3013

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999