Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 28 юли 2017 г., брой 4515
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(28.07.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.19811
USD   1.67251
CHF   1.74130
EUR/USD   1.1694*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  АБВ Варна АД - Варна
Бета 1 АД - София
Битова електроника АД - Ботевград
Бронз ТМ АД - Долна Оряховица
Вита Медикс Русе ЕАД - Русе
Виталис Русе АД - Русе
Глобал Ресурс АД - София
Елит КМС АД - София
Елпром ЕТ АД - Добрич
Керспа АД - Варна
КМБ България ЕАД - Горна Малина
Линер АД - Пловдив
Люк АДСИЦ - София
Мениджмент инвестмент груп АД - София
Момина крепост АД - Велико Търново
Мосстрой - Варна ЕАД - Варна
ПП Трейдинг АД - София
Ромбус България АД - Пловдив
Сиги Груп АД - Харманли
Универс хармони АД - Петрич
Хелт енд Уелнес АДСИЦ - София
Хоризонт Русе АД - Русе
Яница АД - Елхово
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

През месец юни 2017 г. на почивка и екскурзия извън страната са били близо 190 хил. души - абсолютен рекорд за последните десет години и с 3% повече, отколкото през същия месец на миналата година, съобщи НСИ. Най-голям интерес за почивка за българските туристи продължават да представляват Турция и Гърция, посетени съответно от 40 хил. и 35,6 хил българи, или общо над една трета от всички туристи. Но ако пътувалите до Турция се запазват на миналогодишното ниво, то интересът към Гърция отслабва за сметка на Италия, Испания и Португалия. В Португалия са почивали само 270 българи, година по-късно броят им вече е 1480. Увеличението на българските туристи в Румъния е с 80% до 18 хиляди души. Другите дестинации със сериозен ръст за пътуванията са Испания, където годишното повишение на посещенията е 19,4%, Австрия – 15,3%, Чешката република – 14,5%. В НСИ са регистрирали над 618 хиляди излизания зад граница – с 9,5% увеличение в сравнение с година по-рано. Увеличение има и при пътуванията до Франция – 6,9%, Гърция – 6,7%, бившата югославска република Македония – 6,6%, Германия – 6,6%, Турция – 1,3%. Едновременно с това българите са намалили посещенията си в Израел със 7,1%, в САЩ – с 4,1%, в Полша – с 1,8%.

Източник: Дума

През 2016 г. стокообменът между България и Аржентина се е увеличил с 26.51% спрямо същия период на миналата година, възлизайки на 27.2 млн. щ.д. Българският износ за Аржентина отбелязва ръст от 35.42% спрямо същия период на миналата година, като стойността му е 5.20 млн. щ.д., което се дължи на регистрирания ръст в износа на автоматични машини за обработка на информация и техните единици. Вносът от Аржентина също бележи ръст от 24.58% до 22.00 млн. щ.д. През първите три месеца на 2017 г. увеличението на стокообмена между двете държави е с 335.66% спрямо същия период на миналата година, възлизайки на 26.88 млн. щ.д. Българският износ за Аржентина отбелязва ръст от близо 2000% спрямо същия период на миналата година, като стойността му е 20.11 млн. щ.д. За периода българският внос от Аржентина също бележи ръст от 30.19% до 6.77 млн. щ.д.

Източник: БанкеръДружества
Отглеждане на свине
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Свинекомплекс Бръшлен АД - Бръшлен   7 083  
  2   Аякс 1 ЕООД - Димитровград   4 212  
  3   Свинекомплекс Брестак АД - Брестак   3 238  
  4   Хибриден център по свиневъдство АД - Шумен   2 160  
  5   Тетрахиб АД - Никола Козлево   1 781  
  6   Свинекомплекс-Голямо Враново-Инвест АД - Голямо Враново   1 540  
  7   Свинекомплекс Зимен АД - Зимен   1 407  
  8   Аякс-95 ООД - Димитровград   1 334  
  9   Хайбрид ЕООД - София   1 067  
  10   Свинекомплекс Юделник ООД - Юделник   987  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 27.07.2017
  Обща стойност (BGN): 1 119 234.06  
Брой търгувани компании: 44
Premium 636 849.37
Standard 456 828.17
АДСИЦ 21 822.92
Структурирани 3 733.60
Най-голяма промяна в цените
Златни пясъци АД - Варна -12.48 %
Енергоремонт холдинг АД - София 12.24 %
BaSE - Акции: 3 357.48

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

"Язаки България" ще открие новия си завод край Димитровград през септември 2017 г. Това ще бъде третият завод на "Язаки" в България. В него ще се произвеждат електрически инсталации за вграждане в автомобили Мерцедес, клас А и клас Б, на Даймлер. България се утвърждава като лидер в производството на автомобилни компоненти и това се случва благодарение на инвеститори като вас", каза зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов. В завода край Димитровград се очаква да работят 3500 души. Този завод е един от най-големите проекти за Yazaki България и се надяваме от 2018 да започнем износа на автомобилните компоненти от него", съобщиха от компанията. Инвестицията ще бъде реализирана на няколко етапа в периода до 2019 г.

Източник: economic.bg

Изцяло ново предприятие, което ще е най-модерното за производство на сирена и кашкавали в България планира да построи великотърновската фирма "Лактима". Инвестицията се очаква да надхвърли 10 млн. лв. Планираното производство на твърди продукти на практика ще разшири познатото към момента на пазара портфолио на компанията. Изграждането на завода се очаква да стартира в началото на 2018 г. и да приключи в рамките на година. Създаването на новото предприятие и оборудването му ще са сериозна стъпка в развитието на "Лактима". По своята същност производството на твърди продукти е процес, изискващ изключително много ресурси, обобщиха от мениджърския екип на компанията. Новият завод ще се разположи в съседство със съществуващия. В момента върви процес на проектиране.

Източник: Капитал

Предприятието за авточасти KOSTAL, което бе построено на мястото на бившия завод “Металик“ в Пазарджик, ще бъде официално открито на 1 август 2017 г. Това е третата производствена база на фирмата в България и се намира в Индустриалната зона на Пазарджик, върху терена на бившия ЗММ „Металик“. Към момента в него има работа за над петстотин души. Във фабриката се правят части за водещи производители в сектора като Volskwagen Group, Ford, FIAT, Bentley, Lamborghini, Porsche, а също и BMW и Daimler. В България КOSTAL започва дейност през 2011 г., като отговорен за идването ѝ в Смолян е един от поддоставчиците ѝ – „Арексим“. Тогава компанията стартира с 16 работници в сграда под наем и произвежда кормилни ръчки за светлини, мигачи и чистачки. Първата фабрика на „Костал“ се намира в бившите тютюневи складове в града. През 2012 г. компанията разширява дейността си в България, като започва сътрудничество с няколко големи български доставчици.

Източник: Монитор

Лидерът в производство на чанти и опаковки великотърновската фирма "Екстрапак" планира да построи още един, четвърти поред завод. Той ще се разположи на производствена площадка 2, където е завод 2, в съседство с новопостроената трета производствена мощност и изграждащия се в момента логистичен център на компанията. Инвестицията ще е за над 20 млн. евро, ще е най-мащабна от досегашните и ще стартира най-рано през лятото на 2018 г., съобщи Милен Георгиев, управител на "Екстрапак". Новият производствен комплекс ще е и най-сложният от реализираните до момента проекти на дружеството, като ще надгражда натрупания опит и ноу-хау в областта на опаковките. Намерението е от употребявани бирени бутилки да се произвеждат платове и торбички за многократна употреба, разкри управителят на "Екстрапак". Събирането на бутилките като суровина за производството ще е поверено на други организации. Новият завод ще се разположи в парцел от 40 дка, като точните му параметри все още са в процес на обсъждане. "Екстрапак" е единствената фирма във Велико Търново с изградена собствена подстанция.

Източник: Капитал

Международен стратегически инвеститор купи „Екоплод БГ“ ЕООД. Новият собственик на търновското предприятие за производство и преработка на екологично чисти плодове и зеленчуци „Екоплод БГ“ ЕООД е международна компания с традиция и огромен опит в бизнеса. Тя притежава и развива подобен вид дейност на три континента, но заради клауза за конфиденциалност в договора досегашният собственик търновският народен представител от БСП Валентин Ламбев не уточни името на фактическия купувач. Той потвърди, че регистрираната на Маршалските острови, които са офшорна зона, компания „Адлър Трейдинг Ко“ е посредник в сделката и притежава фактическия купувач на търновското дружество. „Екоплод БГ“ ЕООД е българско юридическо лице, ще продължава да плаща данъци и такси във Велико Търново, да разширява своето производство и да наема нова работна ръка. В момента в предприятието работят между 80 и 100 души. То съществува от 18 години като семеен бизнес, който в годините се разрасна и сега реализира сериозен износ на екологично чисти храни в цяла Западна Европа, САЩ и Канада.

Източник: Борба - Велико Търново

България е получила разрешение от Европейската комисия за доставки на руски газ за бъдещия газоразпределителния център "Балкан", съобщиха от Министерството на енергетиката. В писмото се дава подкрепата на Брюксел за развитието на газовия център и се припомня на България, че трябва да довърши енергийната си инфраструктура, включително и газовите връзки с Гърция и Сърбия.

Източник: Банкеръ

Регулирана информация

На 27.07.2017 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен отчет към 30.06.2017 г. на Делектра Хидро АД - Лесичево

На 27.07.2017 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен отчет към 30.06.2017 г. на ЕРП Златни пясъци АД - Варна

На 27.07.2017 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен отчет за първо шестмесечие на 2017 г. на Диагностично-консултативен център 3 - Варна ЕООД - Варна

На 27.07.2017 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен отчет към 30.06.2017 г. на ЕСП Златни пясъци ООД - Варна

На 27.04.2017 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен финансов отчет към 30.06.2017 г. на "Диагностично-консултативен център V Варна - Света Екатерина" ЕООД - Варна

На 27.07.2017 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен отчет към 30.06.2017 г. на ФЕЙ енд КО ООД - София

На 27.07.2017 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен отчет към 30.06.2017 г. на Еколуминус ЕООД - София

На 27.07.2017 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен отчет към 30.06.2017 г. на Делектра ЕООД - София

На 27.07.2017 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи междинен отчет към 30.06.2017 г. на Атолово-Солар ЕООД - София       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 3 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Свободата на придвижване между Великобритания и Европейския съюз ще бъде ограничена за европейците, работещи в Обединеното Кралство, както и за британците отиващи на работа в Европа, когато страната излезе от ЕС. Такова изказване направи министърът по въпросите на имиграцията на Великобритания, Брендън Люис. "Свободното движение на работната сила спира, когато напуснем Европейския съюз през пролетта на 2019 година", заяви Люис. Министърът също така каза, че към 2019 година в страната ще влезе в сила нова имиграционна система. В друга британска медия министърът на вътрешните работи Амбър Ръд написа, че правителството ще приеме свои собствени правила и изисквания по отношение на имиграцията. Те щели да отговарят на потребностите на британските предприятия, а така също и на интересите на обществото като цяло. Същевременно тя уверява бизнесът и гражданите на ЕС, че ще правителството ще направи всичко необходимо да се избегне "падане от скалата", когато Великобритания напусне европейската общност.

Източник: BBC

Америка

Републиканците в Сената на САЩ отново не успяха да постигнат пълна или частична замяна на Закона за достъпни здравни грижи, известен неофициално под името "Обамакеър". Сенаторите отхвърлиха с 45 гласа "за" срещу 55 "против" директна отмяна на "Обамакеър" с двугодишна отсрочка на прилагане, за да може Конгресът да изработи нов закон. Седем републиканци гласуваха против мярката. Републиканците, които имат мнозинство в двете камари на Конгреса, и президентът републиканец Доналд Тръмп бяха обещали да отменят закона за здравните осигуровки, подписан от президента Барак Обама през 2010 г. Но сенатори републиканци и от консервативното, и от умереното крило на партията са против компромисния законопроект, изготвен от партийните лидери в Сената. Първите изразяват съжаление, че Обамакеър не е изцяло отменен, а вторите са против орязване на бюджета за здравеопазване, което би нанесло тежък удар на хората с най-ниски доходи. Демократите пък заявяват, че няма да подкрепят никакъв републикански законопроект, отменящ закона на Обама за здравеопазването, но са готови да работят на двупартиен принцип за неговото подобряване.

Източник: CNN

Азия

Тайван беше отстранен от списъка за наблюдение на Азиатската тихоокеанска група за пране на пари (APG). Решението е резултат на усилията на Тайпе в последните години да подобри превенцията срещу прането на пари, съобщи Министерството на правосъдието на Тайван. Заместник-министърът на правосъдието Цай Пи-чун каза, че Тайван е единственият отстранен от списъка за наблюдение на организацията, в който са включени още Афганистан, Бруней, Лаос, Малдивите, Непал, Пакистан, Папуа-Нова Гвинея, Филипините и Виетнам. Тайван влезе в "черния“ списък през 2007 г. Десет години по-късно, на 20 юли, по време на среща APG в Шри Ланка, Тайпе получи пълната подкрепа на другите членове на организацията и беше изваден от групата на заподозрените. APG е международна организация, основана в Тайланд през 1997 г. Тя използва програма за взаимна оценка или партньорска проверка, за да оцени до каква степен членовете се съобразяват с международните стандарти за борба с изпирането на пари и борбата с финансирането на тероризма.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
27.07.2017
Dow Jones Industrial
21 796.55 (85.54)
Nasdaq Composite
6 382.19 (-40.56)
Стокови борси
27.07.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)48.87
Heating oil ($US/gal.)1.6000
Natural gas ($US/mmbtu)2.9600
Unleaded gas ($US/gal.)1.6100
Gold ($US/Troy Oz.)1 257.40
Silver ($US/Troy Oz.)16.51
Platinum ($US/Troy Oz.)927.50
Hogs (cents/lb.)67.62
Live cattle (cents/lb.)1.14

       Опознай България

Райна Княгиня (1856 - 1917)

Райна Попгеоргиева Футекова или Райна Княгиня, е българска учителка и революционерка, ушила въстаническото знаме за Априлското въстание. Райна Княгиня е родена на 18.01.1856 г. в Панагюрище. Училищното настоятелство, впечатлено от природния й талант и интелигентност, я изпраща да продължи образованието си в Стара Загора, а след 4 години, тя се завръща в родния си град и става главна учителка в девическото училище. Веднъж през 1876 г. я извикват в дома на един учител, където се провежда събрание. Именно там, Бенковски се обръща към Райна и й предлага да избродира знамето на въстанието. Само за месец, тя тайно и под постоянен страх, че може да бъде разкрита, се труди върху него и извезва знаменитите думи “Свобода или смърт”. В решаващия ден на въстанието, Райна препуска редом с Бенковски, носейки знамето, а сред въстаниците се носят смелите възгласи:”Да живее българската княгиня! Да живее войводата!”. Въстанието е потушено с масови кланета. Самата Райна Княгиня е арестувана и прекарва известно време в ужасяващите затвори по онова време, където е малтретирана и измъчвана. Освобождават я, но я осъждат на доживотно изгнание, което тя избира да прекара в Русия. След Освобождението, се връща и работи в родината си като преподавател. Райна Княгиня умира на 29 юли 1917 г. година в София. Hейната къща в Панагюрище е превърната в музей и през 1950 г. е обявена за паметник на на културата от национално значение. На 2 май 2006 г. е открит паметник на Райна Княгиня в Панагюрище.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 28.07.2017
Българска версия: 29892, Английска версия: 3014

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999