Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 26 юли 2017 г., брой 4513
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(26.07.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.18785
USD   1.67251
CHF   1.76790
EUR/USD   1.1694*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Алвас АД - Варна
Виктория тур АД - Пловдив
Ел Ти Инвестмънт АД - София
Еф Ер Сървисиз АД - София
Интелконсулт АД - София
Оргтехника АД - Силистра
Русалка Велико Търново АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Hapacтвaнeтo нa пeчaлбитe, виcoĸитe ĸaпитaлoви бyфepи и cтaбилнoтo финaнcиpaнe щe пpoдължaт дa пoдĸpeпят стабилната пepcпeĸтивa пpeд бaнĸитe в Бългapия, съобщи "Мудис". "Peнтaбилнocттa нa бългapcĸитe финaнcoви инcтитyции нapacтвa oт ниcĸa бaзa и oчaĸвaмe дoпълнитeлнo yвeличeниe нa пpиxoдитe, нo c пo-бaвни тeмпoвe", пocoчвa cтapши вицeпpeзидeнтът нa агенцията Koнcтaнтинoc Kипpeoc. Πo нeгoвитe дyми "нapacнaлитe бизнec възмoжнocти и pъcтът нa ĸpeдититe щe пoдĸpeпят пpиxoдитe oт лиxви и дpyги". Πpeз 2016 гoдинa нeтнaтa пeчaлбa нa финaнcoвитe инcтитyции в Бългapия cĸoчи c 41% дo 1,3 млрд. лeвa. Toвa ce изчиcлявa нa възвpъщaeмocт нa coбcтвeния ĸaпитaл oт 10,4 нa cтo. Бългapcĸитe бaнĸи, ĸoитo ca финaнcиpaни пpeдимнo oт дeпoзити, ce възпoлзвaт oщe oт cтaбилнo финaнcиpaнe и виcoĸa лиĸвиднocт. Kъм ĸpaя нa минaлaтa гoдинa влoгoвeтe, вĸлючитeлнo тeзи нa дъpжaвни и ĸpeдитни инcтитyции, ce изчиcлявaт нa 79 нa cтo oт aĸтивитe нa бългapcĸитe бaнĸи. Затова, спopeд oцeнĸaтa нa eĸcпepтитe тe зaпaзвaт гoлeми лиĸвидни бyфepи. Oт "Мудис" пocoвaт, чe нaй-гoлямoтo пpeдизвиĸaтeлcтвo пpeд финaнcoвитe инcтитyции e виcoĸaтa cтeпeн нa pиcĸ зa aĸтивитe, ĸaĸтo и виcoĸoтo paвнищe нa зaдлъжнялocт нa ĸopпopaтивния ceĸтop.

Източник: Банкеръ

Българските фирми са сред най-недисциплинираните в Европа, когато става дума за срокове и сметки. По 27% от фактурите плащанията закъсняват, като в една пета от случаите задълженията така и не се погасяват. Това показва проучване сред 3200 компании в 16 европейски държави, направено от компанията за финансови услуги ЕOS Груп. По-зле от българския бизнес се представя само гръцкият, където процентът на неразплатените в срок договори е 28%. Средното закъснение там е 28 дни, а у нас - 23 дни. Просрочените междуфирмени задължения са висок процент и в Румъния, Русия и Хърватия. Без изненада най-коректни са в Германия и Австрия, където закъснелите плащания са 18-19%, а срокът на забавяне е средно 12-13 дни. Неполучените в уговорения срок вземания сериозно влошават финансовото здраве на почти половината български компании, като всяко четвърто предприятие се притеснява, че ще фалира, ако не си получи парите. Сравнението с другите държави показва, че бизнесът там не е толкова притиснат от просрочията. В Източна Европа делът на тревожещите се за оцеляването си фирми е само 17 на сто.

Източник: СегаДружества
Производство на изделия от бетон за строителството
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Агромах Продакшън ЕООД - Бело поле   30 761  
  2   Ксела България ЕООД - София   15 567  
  3   Реликс Вибро АД - София   12 889  
  4   ДК Домостроене АД - Бургас   11 721  
  5   ЗСК Стоманобетон ЕАД - София   11 623  
  6   ЗСК Девня АД - Варна   10 043  
  7   Земелрок Щайн Унд Дизайн ЕООД - София   9 974  
  8   Техносим ЕАД - София   7 325  
  9   Български бетонни елементи ООД - Свищов   2 772  
  10   Домостроене 1998 АД - Сливен   4  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 25.07.2017
  Обща стойност (BGN): 178 437.61  
Брой търгувани компании: 38
Premium 45 314.57
Standard 106 080.32
АДСИЦ 23 557.02
Структурирани 3 485.70
Най-голяма промяна в цените
Момина крепост АД - Велико Търново -29.82 %
Енергоремонт холдинг АД - София 14.20 %
BaSE - Акции: 1 696.70
BaSE - АДСИЦ: 26.09

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Въпреки усилията да се привличат повече ученици към професионалното образование и тази година има закрити паралелки при приема след седми клас, като някои от тях дори са за редки и защитени професии. Въпреки че в България има глад за заварчици, паралелката „Машини и съоръжения за заваряване“ в професионалната гимназия по механоелектротехника „Никола Вапцаров“ в София ще бъде закрита заради липса на кандидати. Тази година по предложение на МВР беше обявен прием за нова паралелка „Физическа охрана на обекти“ в 128 СУ „Алберт Айнщайн“. Желаещите обаче са били крайно недостатъчни и затова класът няма да бъде сформиран. 93 се очертава да бъдат закритите паралелки само в 7 области на страната след трето класиране за прием след седми клас. В столицата те са 40. Един клас остава нереализиран, ако в него не се съберат поне 18 ученици. Общо 23 паралелки с прием след 7-и клас ще бъдат закрити след третото класиране. Въпреки силно рекламираното дуално образование, което пловдивски професионални гимназии предлагат по швейцарския проект „ДОМИНО”, кандидати липсват за автотранспортна техника в Професионалната гимназия по автотранспорт, където не се е записал никой. Така на практика желаещи няма, въпреки че учениците ще получават стипендии и възнаграждения, докато се обучават и че имат гарантирани работни места при завършването.

Източник: 24 часа

Четвъртият по големина производител на сладки изделия - великотърновската "Престиж-96" е придобила активите на производителя на вафли "Кредо" - фирма "ДИК-2000" срещу 4.2 млн. лева. Целта на сделката е "Престиж" да увеличи производствения си капацитет и да има мощности, в които да произвежда по-малки и евтини опаковки вафли за пазарите в Близкия изток. Общото между двете компании - "Престиж" и "ДИК-2000", е, че са създадени на зелено от местни предприемачи. Разликата е, че преди пет години първата беше придобита от два чужди фонда, които търсят ниши за растеж. "Престиж" придобива чисти активи: нов завод и производствени линии. За целта сделката става през създаване на ново дружество - "Кредо фууд", в което са апортирани активите на "ДИК-2000". Производствената база е в с. Леденик, Велико Търново, на пътя София - Варна. Компанията е основана през 2000 г. и произвежда вафли с марката "Кредо" (Credo), които продава основно зад граница. Теренът на фабриката е 12 361 дка, а производствената сграда е със застроена площ от почти 4 хил. кв.м. В апортната вноска влизат и търговските марки на дружеството - New Credo, Credo, "Кредо", както и притежаваният промишлен дизайн, оценени на 228 хил. лв. Машините и съоръженията на компанията, които също влизат в апорта, са оценени на 805 хил. лв. "ДИК-2000" притежава три технологични линии за вафли, които са от последните години. Голямата производствена сграда позволявала и поставяне на още линии. Това се вижда и от одобрен европроект на компанията от юни миналата година за около 1 млн. лв.

Източник: Капитал

Петима са кандидатите сред които чешката електроенергийна компания ЧЕЗ ще избере купувач на активите на групата в България. До 31 юли 2017 г. е срокът в който трябва да подадат своите окончателни оферти. В надпреварата останаха собствениците на “Приста ойл” – братята Атанас и Пламен Бобокови, които си партнират с турската STFA Yatirim, ТЕЦ “Бобов дол” на Христо Ковачки, пазарджишката “Инерком Груп”, опериращата в Североизточна България чешка енергийна компания “Енерго Про” и търговецът на ток Валентин Христов с фирмата му “Фючър енерджи”. От наддаването за активите на ЧЕЗ в България отпаднаха румънската Electrica и “Минстрой” на Николай Вълканов. Според източници офертите се въртят около сумата от 300 млн. евро., но освен цената купувачът ще трябва да плати и заема на ЧЕЗ към Европейската банка за възстановяване и развитие, който е на стойност над 100 млн. евро. Най-големи шансове за придобиването на активите на ЧЕЗ има консорциумът между братя Бобокови и турската STFA Yatirim, както и чешката “Енерго Про”.

Източник: Труд

Консорциумът „Хемус Изток-2016“ ДЗЗД, в който участват „ПСТ Груп“ ЕАД и „ОРС инфраструктура“ ООД, обжалва избора на обединение с участието на „Автомагистрали - Черно Море“ АД за строителството на участъка от магистрала „Хемус“ от пътен възел „Белокопитово“ до пътен възел „Буховци“. От решението на Агенцията „Пътна инфраструктура“ се вижда, че обединението, водено от „ПСТ Груп“, е отстранено от процедурата, защото не е обосновало ценовото си предложение. „Хемус Изток-2016“ ДЗЗД предложи най-ниската цена за строителство на отсечката – под 100 млн. лева без ДДС. При заложена по-висока тежест на цената в крайната оценка пътната агенция избра за изпълнител консорциумът ДЗЗД „Хемус 16320“, в който участват „Инфра Експерт“ ЕООД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД„Автомагистрали - Черно Море“ АД и „Трансконсулт-22 ООД – третата най-ниска оферта в процедурата (119,8 млн. лева без ДДС. Индикативният бюджет на поръчката беше 133 млн. лева без ДДС. Заради жалбата процесът по подписването на договора с изпълнител на отсечката ще се забави. Най-оптимистичният вариант е това да се случи към края на тази – началото на следващата година.

Източник: investor.bg

Печалбата на Дружба стъкларски заводи АД намалява със 7% на годишна база до 8,1 млн. лв. за първата половина на 2017 г. Компанията произвежда своята продукция на 2 производствени площадки в гр. Пловдив и в гр. София. На 13 юни 2017 г. дружеството съобщи, че мажоритарният собственик Барек Овърсийз Лимитид (Кипър) вече контролира 99,78% от капитала в резултат на търгово предложение при цена от 6,118 лв. Търговото предложение е прието от 109 акционери, притежаващи 286 817 акции или 0,54% от капитала. В тримесечен срок от крайния срок на търговото предлагане, т.е. до 12 септември 2017 г., Барек Овърсийз Лимитид има право, след одобряване на предложението за изкупуване от КФН, да изкупи акциите с право на глас на останалите акционери в Дружба Стъкларски Заводи АД. Също така останалите акционери в дружеството могат да поискат от Барек Овърсийз да им изкупи акциите в тримесечен срок при цена от 6,118 лв. Дружба стъкларски заводи АД произвежда широка гама от амбалажни съклени опаковки - бутилки за високоалкохолни напитки, вина, безалкохолни напитки, сокове, бира, буркани за консервната промишленост.

Източник: investor.bg

Регулирана информация

На 25.07.2017 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи отчет към 30.06.2017 г. на Геопланпроект ЕАД - София       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 3 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

ЕС може да ограничи достъпа на американски компании до кредити от европейските банки, като една от ответните мерки срещу възможните нови санкции на САЩ срещу Русия, засягащи енергийните интереси на Европа. „Доколкото ми е известно, един от вариантите е въвеждане от Европейския съюз на ответни мерки срещу американските компании чрез ограничаване на достъпът им до кредити от европейските банки“, заявява източникът на агенцията. Във вторник Конгресът на САЩ трябва да гласува законопроекта, който въвежда нови санкции срещу Русия. Документът предполага, че президентът на САЩ може да наложи санкции на лица, смятащи да инвестират в строителството на руски експортни газопроводи над 5 млн. долара за година, или 1 млн. долара наведнъж, или за предоставяне на услуги, технологии и информационна подкрепа на проектите. Освен това САЩ се обявяват и против газопровода „Северен поток 2“.

Източник: Reuters

Америка

Американската банка Morgan Stanley, която след финансовата криза заемаше предпазлива позиция в понеделник изпревари по капитализация конкурента си Goldman Sachs Group Inc., придържаща се към по-свободния подход към бизнеса. Това става за пръв път от 10 години. Акциите на Morgan Stanley според данните за 24 юли са поскъпнали с 0,3% - до 46,71 долара, което е максимална цена от март и отговаря на капитализация на банката на ниво от 86,4 млрд. долара, сочат данните на FactSet. Стойността на акциите на Goldman Sachs се понижиха в понеделник с 1% - до 218,18 долара, което отговаря на капитализация от 85,88 млрд. долара. Така пазарната стойност на Morgan Stanley е по-висока с около 500 млн. долара, в сравнение с Goldman Sachs. По-рано имаше точно обратната ситуация – през 2009 г. разликата между капитализацията на двете финансови институции достигаше 53 млрд. долара в полза на Goldman. Goldman Sachs демонстрира доста силни данни след финансовата криза през 2008 г.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Мрачни времена се задават пред икономиката на Иран. Очаква се скоро САЩ да одобри окончателно нови санкции срещу Русия, Северна Корея - и Иран. Според Рамин Раби, директор на Тurquоіsе Раrtnеrs - най-голямата инвестиционна компания в Техеран, която работи с чуждестранен капитал, нови санкции със сигурност ще се отразят тежко на бизнеса с Европа и Азия. Не това обаче е най-големият проблем пред икономиката на Иран. Макар администрацията на президента да успя да намали инфлацията от 45% до по-приемливите 10%, това може да се окаже началото на нова криза. По-ниската инфлация, комбинирана с растящите лихви - достигащи и до 25%, карат банкерите в страната да предупреждават за потенциална криза. По време на управлението на Махмуд Ахмадинежат много банки бяха накарани да отдават рисковани заеми с цел краткосрочно съвземане на икономиката. Сега обаче много от кредитополучателите - основно малки и средни предприятия с недостатъчна печалба, се затрудняват да ги връщат.

Източник: CNBC

 
Индекси на фондови борси
25.07.2017
Dow Jones Industrial
21 613.43 (100.26)
Nasdaq Composite
6 412.17 (1.37)
Стокови борси
25.07.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)48.63
Heating oil ($US/gal.)1.5800
Natural gas ($US/mmbtu)2.9600
Unleaded gas ($US/gal.)1.5700
Gold ($US/Troy Oz.)1 246.60
Silver ($US/Troy Oz.)16.38
Platinum ($US/Troy Oz.)928.30
Hogs (cents/lb.)66.92
Live cattle (cents/lb.)1.13

       Опознай България

Мистер Сенко (1905 - 1987)

Мистер Сенко е български илюзионист. Неговото истинско име е Евстати Христов Карайончев. Роден е на 12 февруари 1905 г. във Враца. Мистър Сенко е първият българин, осмелил се да се състезава пред най-големите магове на Европа. През 1939 г. в Берлин на Международния конгрес на илюзионното изкуство той за пръв път показва коронния си номер „Сваляне на главата“. Така и излязъл от залата - със свалената си глава. С този изключителен номер той печели втора награда. Само с един глас повече първото място журито присъжда на австриеца Каланаг - тогавашният най-популярен маг в Европа. През 1961 г. в Париж е обявен за "Почетен член на Френската академия на илюзионистите". Награден е с орден "Роберт Худен", избран е за почетен президент на Българския магичен клуб. Става почетен гражданин на Париж, София, на родната си Враца. Благодарение на Мистър Сенко България става член на Европейската и на Световната организация на илюзионистите. Някои от най-известните му илюзии са „Електрическият стол“, „Разрязване на жена с циркулярен трион“. За илюзията „Сваляне на главата“. той получава през 1961 г. в Индианаполис специалната награда на Американската асоциация на илюзионистите. По изрично настояване я показва и в Холивуд пред звездите на американското кино. Мистер Сенко получава званието „Герой на социалистическия труд“ и е награден с ордените „Георги Димитров“, „Народна република България“ – първа степен, „Кирил и Методий“ – първа степен, и други отличия. Умира на 82-годишна възраст на 26 юли 1987 г. (Снимка: old.duma.bg)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 26.07.2017
Българска версия: 29895, Английска версия: 3014

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999