Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 07 юли 2017 г., брой 4500
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(07.07.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.22221
USD   1.71790
CHF   1.78208
EUR/USD   1.1385*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Би Пауър АД - София
Вамос инвестмънт АД - София
Динас АД - Сливен
Елба 2000 АД - Елена
Ерида Трейд АД - София
Индустриалснаб-99 АД - Ямбол
Искра 21 АД - София
Книжна фабрика Искър АД - София
Строймонтаж РС АД - Разград
Чайка АД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Продажбите на дребно в България са нараснали с 6.2% през май 2017 г., докато средното увеличение за страните в ЕС е 2.6% на годишна база, съобщи Евростат. Промяната в България представлява ускорение спрямо отчетената предходния месец, когато показателят показа едва 2.3% ръст, а в същото време търговията в съюза се забавя - от 3.1% през април. Изменението през месеца в ЕС е поради силни продажби по линия на дрехи и текстил, електрически стоки, апаратури и компютърно оборудване. В България повишението от 6.2% спрямо същия период на миналата година идва основно от нехранителните стоки. Там търговията на дребно расте с 14.3% на годишна база през май, като по-силна промяна отбелязва единствено Румъния за месеца, където изменението е 15.4%. От сметката обаче е изключено автомобилното гориво, при което сумата на продажбите в специализирани магазини отчита понижение в България – с 11.8% спрямо май 2016 г.

Източник: Банкеръ

Конституционният съд остави в сила прехвърлянето на втората пенсия от частните фондове в Националния осигурителен институт. Промените от края на 2014 г., с които на родените след 1959 г. беше позволено да се осигуряват само в държавното обществено осигуряване, не противоречат на конституцията. Тълкуването на текстовете в Кодекса за социално осигуряване бе поискано от Върховния административен съд. Според ВАС измененията са противоконституционни. КС ги остави в сила, като оборва всички твърдения на ВАС. Според КС текстовете гарантират правото на собственост на осигурените, не нарушават принципа на равенството на гражданите. Освен това изборът на осигурените засилва "конкуренцията между частните фондове чрез качеството на предлаганата от тях осигурителна услуга. Така всички осигурени от масовата трета категория, родени след 1959 г., ще продължат да имат избор дали 5% от общата им вноска да отива в универсален фонд, или пълната вноска от 18.8% да се превежда в НОИ. В първия случай парите са в индивидуални партиди и могат да се наследяват. Във втория случай се вливат в солидарния стълб. Заради внасянето на парите в УПФ обаче НОИ намалява държавната пенсия с около 28%. Осигурените могат да прехвърлят много пъти вноските си за пенсия от втория към първия стълб и обратно, но само до пет години преди да навършат пенсионна възраст.

Източник: СегаДружества
Отглеждане на зърнени, клубеноплодни, технически и фуражни култури
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Сортови семена - Вардим ЕАД - Вардим   80 177  
  2   Тиенджин Фарм Култивейшън Груп Къмпани България ЕООД - София   75 804  
  3   Златия Агро ЕООД - Вълчедръм   63 516  
  4   Светослав Илчовски ЕТ - Кнежа   53 470  
  5   Кристера агро ЕООД - Девня   41 359  
  6   Краси ЕООД - София   22 491  
  7   БГ Агро земеделска компания ЕООД - Варна   12 942  
  8   Агроспектър ООД - Каварна   9 751  
  9   Про Агро ЕООД - Хайредин   6 628  
  10   Екани АД - Трем   5 990  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 06.07.2017
  Обща стойност (BGN): 1 325 058.14  
Брой търгувани компании: 35
Premium 131 086.26
Standard 1 154 483.74
АДСИЦ 35 683.70
Структурирани 3 804.44
Най-голяма промяна в цените
Инвестор.БГ АД - София 21.86 %
Чез Електро България АД - София -18.00 %
BaSE - Акции: 2 478.29
BaSE - АДСИЦ: 250.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на чешката "Карловарске минерални води" (KMV) да придобие бутилиращата компания на Pepsi в България "Куадрант бевъриджис". Обект на сделката са 99.59% от акциите в "Куадрант бевъриджис". Целта на концентрацията е свързана със стратегията на "Карловарске минерални води" да разшири бизнеса си региона на Централна и Източна Европа. Чешката компания възнамерява да използва придобиването на българския бутилировач на Pepsi като отправна точка за навлизането си на Балканите и като платформа за по-нататъшна експанзия в този регион. По време на производството комисията е установила, че участниците в концентрацията не осъществяват дейности на едни и същи пазари, поради което "не е налице вероятност за увреждане на конкуренцията на българския пазар". KMV е сред водещите производители на минерална и изворна вода в Централна Европа и беше един от кандидатите за придобиването на друг български производител на напитки – "Девин" (който от март 2017 г. стана собственик на белгийската Spadel при оценка 120 млн. евро).

Източник: Капитал

„Видеолукс Холдинг“, собственик на вериги магазини Технополис и Практикер, изгражда на нов склад в гара Елин Пелин. Сградата ще разшири настоящия склад на компанията – 20 000 кв. м., с допълнителни 10 500 кв. м. Проектът ще обслужва складовата дейност на магазините и ще подпомага онлайн търговията на компанията. Новият склад ще бъде изграден върху собствен терен на компанията, като едноетажната сграда ще бъде разположена непосредствено до южната фасада на съществуващия склад Технополис и ще има сглобяема, стоманобетонова конструкция с височина до 12,3 м. Предвидено е изграждането на 19 бр. товаро-разтоварни рампи, наземен паркинг за 81 леки и 17 тежкотоварни автомобила. В обекта ще бъдат обособени две основни функционални части: бърза зона за подово складиране и зона за дълготрайно стелажно складиране. Проектът включва директна връзка към административно-битовата зона на съществуващата сграда и директна връзка между складовите зони на старата и новата сграда. Очаква се строежът да приключи за срок от приблизително 5 месеца, като за изпълнение на проекта е избрана фирма Бараж Груп.

Източник: Труд

Новият мокър електрофилтър за 10 млн. евро вече е доставен в компанията „Кроношпан“. Съоръжението пристига, натоварено на едрогабаритна техника от Белгия. Старата очистваща инсталация на фирмата, която е на повече от 40 г. и бе наследена от „Дървообработване ВТ“, отива за отпадъци. От „Кроношпан“ разясняват какъв ще бъде прекият ефект върху околната среда след завършване на мащабната инвестиция. В момента на кубичен метър въздух са допустими до 200 мг въглеводороди. С пускането в експлоатация новото съоръжение ще гарантира максимум до 30 мг въглеводороди на кубичен метър, а това е близо седем пъти под допустимите норми в момента. В концепцията на „Кроношпан“ за модернизация и обновяване на технологичния парк е заложено въздействието върху околната среда да бъде намалено до два пъти и вече да няма никакви замърсявания. Мокрият електрофилтър е най-добрата налична техника за очистване на емисиите, отпаднали от сушенето на дървесни частици в сушилните. В момента елементи за новия филтър се доставят поетапно във Велико Търново, тъй като транспортирането им изисква специална организация на движението, частично затваряне на пътища и ескорт.

Източник: Борба - Велико Търново

БМФ пуска на вода нов кораб. Новопостроеният плавателен съд е на стойност 34,5 милиона лева. На 6 юли в китайската корабостроителница Jiangsu Hongqiang Marine Heavy Industry е вдигнат флагът на новопостроения 42 300-тонен кораб за насипни товари "Рила". Корабът ще посети няколко пристанища за натоварване в Китай, а пристанищата за разтоварване са в Средиземно море. Корабът "Рила" е четвъртият с това име в историята на БМФ. Така дружеството запазвало традицията при именоване на корабите, като новопостъпилите получават имена на български планини и планински върхове. Вече се знае и името на следващия 42 300-тонен съд, който се изгражда в Китай - "Рожен". Той ще бъде получен от БМФ до края на годината.

Източник: 24 часа

Съветът на директорите на Елана Агрокредит АД е решил дружеството да издаде първата си емисия корпоративни облигации при максимален размер 7 млн. евро. Минимумът за успех на емисията е 5 млн. евро, годишната лихва е фиксирана на 3,2%, а срокът до падежа e 63 месеца. Схемата за погасяване на емисията е на пет равни вноски по 1,4 млн. евро на 15 октомври 2018 г., 15 октомври 2019 г., 15 октомври 2020 г., 15 октомври 2021 г. и 15 октомври 2022 г. Лихвените плащания ще са 6-месечни, съответно на 15 октомври и 15 април. Няма да има опция за обратно изкупуване. Началната дата за записване на облигациите е 12 юли 2017 г., а крайният срок е 14 юли 2017 г. Емисията ще бъде предложена за записване на не повече от 99 лица, индивидуално определени от Съвета на директорите на Елана Агрокредит АД. Задължително условие е облигациите да бъдат регистрирани за търговия на пода на Българска фондова борса – София АД.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 3 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейският съюз и Япония се договориха да сключат споразумение за свободна търговия и инвестиции, съобщиха председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер и японският премиер Шинзо Абе. Това е най-голямата международна сделка за свободна търговия, постигната от ЕС до момента. Преговорите за нея се водят от 2013 година. Споразумението трябва да влезе в сила в началото на 2019 година. До края на годината трябва да е готов окончателният му текст, който да бъде предоставен за одобрение на държавите членки и на Европейския парламент. Заедно партньорите дават 30 на сто от световния БВП и 40 на сто от световната търговия, докато представляват 10 на сто от световното население. Срещата на върха ЕС - Япония в Брюксел днес е израз на подкрепа за свободната търговия и отрицание на протекционизма в противовес на позициите, защитавани от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Източник: BBC

Америка

Проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) отчете по-слабо от очакваното нарастване със 158 хил. на работните места, разкрити от частния бизнес в САЩ през шестия месец на година, при средни прогнози на финансовите пазари за по-добър техен растеж с около 180 хил. В същото време беше оповестена низходяща ревизия на доста силните данни за май, според която в частния сектор на американската икономика бяха разкрити 230 хил. работни места при предишна оценка на ADP за цели 253 хил. Според ADP малките американски компании с pod 50 работници продължават да не са основен генератор на трудова заетост, като през юни те са разкрили едва 17 хил. работни места, докато средните по размер компании (с персонал между 50 и 499 души) са наели допълнително 91 хил трудещи се, а големите компании (с персонал над 500 души) са разкрили 50 хил нови работни места.

Източник: Market Watch

Азия

Китай ще ускори развитието на системата за допълнително пенсионно осигуряване. Според насоките на Държавния съвет, до 2020 г. тя ще осигури подкрепа за пенсионните планове на физически лица и семействата, както и на за пенсиите на служителите. Допълнителното пенсионно осигуряване трябва да е в помощ на социалната пенсионна система, да популяризира услугите за възрастни и да подкрепи финансовата система и икономическия растеж на страната, се казва още в документа.  Застрахователите ще трябва да предлагат персонализирани услуги на лица и домакинства, както и анютентни програми за работодателите. Заместник-председателят на китайската застрахователна регулаторна комисия Хуан Хун заяви, че допълнителното пенсионно осигуряване е важно за социалната пенсионна система, която се покрива съвместно от правителството, работодателите и физическите лица.

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
06.07.2017
Dow Jones Industrial
21 320.04 (-158.13)
Nasdaq Composite
6 089.46 (-61.39)
Стокови борси
06.07.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)44.93
Heating oil ($US/gal.)1.4600
Natural gas ($US/mmbtu)2.8900
Unleaded gas ($US/gal.)1.5100
Gold ($US/Troy Oz.)1 220.40
Silver ($US/Troy Oz.)15.88
Platinum ($US/Troy Oz.)908.90
Hogs (cents/lb.)82.65
Live cattle (cents/lb.)1.15

       Опознай България

Св. Неделя

На едноименния площад в центъра на столицата се издига величественият катедрален храм на Софийската св. митрополия - „Света Неделя”. Той е посветен на св. великомъченица Неделя. Св. мъченица Неделя-Кириакия е родена в Мала Азия –дъщеря на Доротей и Евсевия. Още от детство се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Тя пораснала красива и умна девица. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на девойката Неделя изповядва християнската вяра. Родителите и били заточени, а Неделя била подложена на жестоки мъчения. Всичко обаче било напразно. Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните й. Мъчителите разрешили на Неделя да се помоли преди смъртта си. Това станало на 7 юли 289 г. Българските царе Асеневци (XII—XIII векове) пренесли мощите й в столицата на Второто българско царство, Търново. Храмът в София вероятно е построен през X в. В началото на 50-те години на XIX в. Софийската митрополия и Софийската градска църковна община решили да изградят нов величествен катедрален храм. Събирането на даренията започнало през пролетта на 1853 г. На 25 април 1856 г. ентусиазираните софиянци започнали да събарят старата и прогнила църква „Св. Неделя”. През лятото на 1856 г. започнал същинският строеж на сградата. През есента на 1863 г. строежът на новата църква е завършен. Украсяването й се проточва още няколко години и това забавя освещаването й. На него присъстват над 20 000 души, между които и много гости от епархията. На 16 април 1925 г. катедралата става арена на една от най-трагичните драми в историята на България. Военната организация на БКП организира жесток терористичен акт - поставят взривно устройство в югозападния купол на храма. При опелото на убития запасен генерал Коста Георгиев в храма присъствали всички министри, много генерали и офицери, държавни и политически дейци, както и много граждани. Очаквало се и пристигането на цар Борис III, който малко закъснял. Убити са общо 193 души, а ранени - около 500. След този кървав терористичен акт църковното настоятелство възлага отново на архитект Н. Лазаров възобновяването на храма. Храмът е тържествено осветен на 7 април 1933 г. Стенописната украса е направена от 1971 до 1973 г. от художествен екип с ръководител Николай Ростовцев. Днес софийският катедрален храм „Св. Неделя” е един от духовните бисери на столицата, носител на многовековна традиция, пълен с духовни съкровища.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.07.2017
Българска версия: 29274, Английска версия: 3013

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999