Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 05 юли 2017 г., брой 4498
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(5.07.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.22747
USD   1.72274
CHF   1.78549
EUR/USD   1.1353*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Борика Чепеларе АД - Чепеларе
БСТ Тръст АД - Пловдив
Варна Сити Уест АД - Варна
Деметра-Гея АД - София
Ес медиа АД - София
Кариера Драгоево АД - Лозево
Лудогорие 91 АД - Кубрат
Луксор АД - Пловдив
Обзор Дивелъпмънт ЕАД - Варна
Рибовъдство АД - Русе
Спарки-Елтос АД - Ловеч
Търговска база - Русе - 98 АД - Русе
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Пенсионни партиди на стойност от близо 130 млн. лв. са били прехвърлени през първото тримесечие на 2017 година. Сумата на прехвърлените средства е с 15% по-голяма, отколкото е била към края на същия месец на миналата година.Най-много са прехвърлените средства между най-популярния тип фондове – универсалните, в които се осигуряват над 3.6 млн. души. Стойността на прехвърлените партиди в тях е 116 млн. лв., което представлява цели 17% повече в сравнение с година по-рано. За сметка на това при професионалните фондове смяната е на обща стойност 12.4 млн. лв. (спад от 3% на годишна база), а при фондовете за доброволно допълнително осигуряване - за малко над 1 млн. лв., което представлява ръст от 2.3% на годишна база.От всички прехвърляния, които са били успешно приключени през първите три месеца на годината, има един очевиден победител на пазара и това е "ДСК-Родина".  Дружеството е успяло да привлече с над 10 хил. партиди повече, отколкото е загубило, което му е донесло близо 21 млн. лв. повече активи за управление. Далеч след него се нарежда универсалният фонд на "Доверие", при който разликата между привлечени нови клиенти и изгубени стари е едва 500.

Източник: Капитал

Патентното ведомство намали административната тежест за потребителите, които ползват административните услуги. В Държавен вестник е публикуван новия Ценоразпис на услугите, предоставени на обществеността. Промените са във връзка с поетите ангажименти от правителството за редуциране на административната тежест и на база на изготвения анализ от Министерството на икономиката и в изпълнение на заповед на министър Емил Караниколов. 19 от най-често ползваните услуги вече ще се предоставят на заявителите абсолютно безплатно. Това са 30% от общия брой на административните услуги, които се предоставят на бизнеса и гражданите по ценоразписа. Във всички останали 44 административни услуги е възприет подхода за редуциране на цените, като същите са значително намалени.

Източник: БанкеръДружества
Производство на хляб, хлебни изделия и пресни сладкарски изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Симид София ООД - София   4 960  
  2   Савимекс ООД - Варна   2 761  
  3   Агрокорн ООД - Бургас   1 262  
  4   Хебър ЕАД - Пловдив   1 157  
  5   Яна 1 ЕООД - Ресен   1 144  
  6   Хлебозавод Тимс ЕООД - Хасково   547  
  7   Добруджански хляб АД - Добрич   396  
  8   Пен Д'ор АД - София   379  
  9   Хлебна промишленост АД - Харманли   353  
  10   Фиеста 13 ООД - София   249  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 07.07.2017
  Обща стойност (BGN): 1 980 217.34  
Брой търгувани компании: 37
Premium 446 727.52
Standard 1 008 569.54
АДСИЦ 54 530.58
Структурирани 3 876.41
Облигации 466 513.29
Най-голяма промяна в цените
Булгартабак холдинг АД - София 10.71 %
Зърнени храни България АД - София -3.60 %
BaSE - Акции: 3 303.05
BaSE - АДСИЦ: 50 040.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Компанията "Бритиш Американ Табако" (БАТ), която преди месец купи част от марките и активи за дистрибуция на "Булгартабак холдинг", мести продукцията в румънския град Плоещ. Компанията е обявила, че през тази година ще инвестира 60 млн. евро в разширяване на производствените мощности в румънската си фабрика. Цигареният гигант утроява и ускорява плановете си за инвестиции в Плоещ след като през ноември 2016 г. беше обявил, че ще вложи едва 21 млн. евро за срок от 5 години. Това става на фона на затварянето на базата в Германия, плановете за прехвърляне на част от производството от България и оптимизация на производствените нива в Западна Европа. Според публикацията ВАТ обещава да разкрие и 120 нови работни места в Плоещ. "Бритиш Американ Табако" приключи сделката за покупка на водещи марки и активи за дистрибуция от "Булгартабак" на стойност над 100 млн. евро през май след разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. С това компанията стана лидер на българския пазар с дял от над 40%. Тогава беше обещано незабавно да се създадат над 100 нови работни места в България и допълнително още 1000 в дистрибуцията.

Източник: Дневник

Производителят на санитарна керамика и арматура "Идеал стандарт – Видима" планира да увеличи производството си в България с близо 30% през следващите три години. Разширяването е част от новата стратегия на собственика Ideal Standard International (ISI), която включва най-мащабната инвестиция за последните десет години. През този период базираната в Белгия компания ще вложи общо над 100 млн. евро, като значителна част от сумата ще бъде насочена към предприятието в Севлиево. Очакванията са от следващата година компанията да увеличи производството, което ще доведе до ръст на продажбите и печалбата. Основен акцент в стратегията на ISI е да се фокусира върху области, в които е силна, и да ги доразвие. "Предизвикателството в България е, че имаме много структури, които са се доказали като най-добрите в рамките на компанията", каза изпълнителният директор на "Идеал стандарт – Видима" Ярослав Дончев. Инвестиции ще бъдат направени в двата завода – за керамика и арматура, като първият етап ще приключи през ноември. Разширява се дейността и на търговската организация, която управлява дейността за Източна Европа на ISI, както и на дистрибуционния център, който обслужва цялата корпорация.

Източник: Капитал

Автоматизирана складова система за 1 666 600 лв. закупува и въвежда в експлоатация фирма „Био Фреш“ ООД в новата си производствена база в индустриална зона „Марица“, която е част от „Тракия икономическа зона“.  Въвеждането в експлоатация на автоматизирана складова система проекта ще позволи ефективно и ефикасно да се съхраняват произведенитеколичества, като във всеки един момент ще има информация за наличните количества, местоположение, срок на годност и др. Автоматизираният процес елиминира предпоставките за грешки и повишава продуктивността, а товар от своя страна понижава разходите и води до чувствително повишаване на производителността в цялото предприятие. Прилагането на автоматизираната складова система ще увеличи поне 6 пъти използваемата площ на склада, допълни управителят на дадената през 2000 г. фирма. „Био Фреш“ ООД произвежда над 450 козметични продукта, като всяка година създава 30-40 нови, които се изнасят в над 60 държави – не само на традиционни пазари като Китай, Русия и Европа, а и в Азия, Америка, Канада.

Източник: Труд

"БНП Париба Пърсънъл Файненс" е заблуждавала клиентите си, като е предлагала безлихвени потребителски кредити, но е премълчавала начисляването на такса "Ангажимент". Така заемът ставал по-скъп, отколкото наличието на лихва по него. Това потвърди Върховният административен съд, след като през 2015 г. Комисията за защита на потребителите (КЗП) е установила нелоялната практика и е санкционирала банката. Освен забрана да предоставя на потребителите подобен заем комисията е наложила и 5000 лв. глоба. Предлагането от страна на "БНП Париба Пърсънъл Файненс" е било на заеми с 0% годишен процент на разходите (ГПР) при закупуване на различни стоки от търговски вериги. Първоначално проявилите интерес потребители не са информирани, че трябва да заплатят такса "Ангажимент", която оскъпява заема с 18%. Таксата се начислявала върху пълния размер на главницата и се заплащала разсрочено с всяка погасителна вноска. Освен това била дължима в пълен размер и при предсрочно погасяване на кредита. Тези обстоятелства обаче ставали известни едва в договора за отпускането на заема.

Източник: Сега

БДЖ погаси дългове в размер на 5.497 млн. лева (главници, лихви и такси) към „Еврофима” (Европейското дружество за финансиране закупуването на подвижен жп състав) в изпълнение на извършените реформи за оздравяване и развитие на дружеството. До края на месеца предстои изплащане на останалите 13.650 млн. лева към „Еврофима”, което ще доведе до цялостното погасяване на дълга към тях. В края на юни бе съобщено, че правителството ще финансира БДЖ с 224 милиона лева, които ще дойдат от концесията на Летище София. Европейската комисия е дала разрешение за държавната дотация. Парите ще отидат за 15 нови високоскоростни влака, с безжичен интернет и възможност за продажба на храни и напитки. Предвижда се така да бъдат финансирани и стари задължения на железниците. Дълговете на дружеството са малко под 150 милиона лева, а просрочването на лихвите струва по 14 милиона лева на година. Очаква се БДЖ ще купи 15 нови влака през есента. В момента университетски професори работят заедно със специалисти от железопътната компания, за да формират визия какви мотриси и влакове са нужни, за да придобие дружеството вид на европейска компания и да предлага адекватна услуга.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 3 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейският парламент (ЕП) одобри нови временни едностранни търговски преференции за производителите от Украйна на пазара на Европейския съюз (ЕС). В комюнике на пресслужбата на ЕП е посочено, че търговските отстъпки се приемат, за да се подкрепи икономическото развитие на Украйна. По време на дебатите европейските депутати одобриха повечето от предложените нови отстъпки, но намалиха обема на допълнителните квоти за някои стоки. Годишната допълнителна квота за безмитен внос на домати от Украйна в ЕС е намален до 3 хил. т вместо 5 хил. т на година. Квотата за внос на украинска пшеница е намален от 100 хил. на 65 хил. т, а за царевицата - от 650 хил. на 625 хил. т. Условие за преференциалния износ на стоки от Украйна е борбата с корупцията.

Източник: Associated Press

Америка

Френският производител на хранителни стоки Danone постигна споразумение за продажбата на компанията за продукти с кисело мляко в САЩ Stonyfield на производителя на млечни продукти Lactalis за 875 млн. долара. Danone обяви, че оборотът на Stonyfield е в размер на 370 млн. долара през 2016 г., а продажната цена е с около 20 пъти по-голяма от печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA). Акциите на Danone поскъпнаха с 1,3% в понеделник, приблизително колкото нарасна и френският индекс CAC 40. Френската компания е напът да постигне 10% съставна годишна норма на растеж (CAGR) за период от 5 години, задвижван отчасти от придобиването на производителя на органични храни WhiteWave. По-рано тази година Danone представи програмата за спестявания Project Protein, която има за цел да намали разходите с 1 млрд. евро през следващите три години. Френският производител обяви, че ще продаде Stonyfield като част от споразумение с американските власти, което да улесни придобиването на WhiteWave. 

Източник: Reuters

Азия

Бедният на ресурси Сингапур превръща свободните пространства земя в градски ферми в опит да намали зависимостта си от вноса на храни, предаде Ройтерс. Богатият югоизточноазиатски островен град държава внася над 90 процента от храната си, предимно от съседни страни, което я излага на риск при прекъсвания във веригата на доставки. Компанията Edible Garden City е проектирала и изградила над 50 градини за храни в тропическия град за разнородни клиенти - от ресторанти и хотели до училища и жилищни сгради. Един от проектите е "Гражданска ферма" - парцел от 8 хил. квадратни места, който е бил затвор. Сега е превърнат в градска ферма, "където местната общественост може да се учи и да отглежда заедно", според сайта на проекта. "Гражданската ферма" произвежда до 100 килограма зеленчуци, 20 килограма подправки и 10-15 килограма гъби, достатъчни да изхранят 500 души дневно. Градските власти обмислят концепцията на компанията за градско земеделие и за други части на града, включително за местата около многоетажните обществени сгради.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
07.07.2017
Dow Jones Industrial
21 414.34 (94.30)
Nasdaq Composite
6 153.08 (63.62)
Стокови борси
07.07.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)44.55
Heating oil ($US/gal.)1.4600
Natural gas ($US/mmbtu)2.8900
Unleaded gas ($US/gal.)1.5000
Gold ($US/Troy Oz.)1 210.20
Silver ($US/Troy Oz.)15.56
Platinum ($US/Troy Oz.)909.40
Hogs (cents/lb.)83.30
Live cattle (cents/lb.)1.15

       Опознай България

Професионален празник на Министерството на вътрешните работи

На 5 юли се отбелязва професионалният празник на Министерството на вътрешните работи. Това е едно от първите министерства, създадено след Освобождението на България и възстановяването на българската държавност. Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция (16.04.1879 г.). С Указ № 1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I се създава Министерство на вътрешните работи /дела/ в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов. Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи: ветеринарното дело, което отпада през 1893; управлението на пощите, което свършва през 1882 г.; а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 5.07.2017
Българска версия: 29275, Английска версия: 3013

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999