Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 27 юни 2017 г., брой 4492
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(27.06.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.22684
USD   1.74831
CHF   1.79747
EUR/USD   1.1187*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Агрия груп холдинг АД - Варна
Ай Ес Ви Трейд АД - София
Академичен парк 2020 АД - Варна
Алтерко АД - София
АС Травел АД - Варна
Би Джи Ай Груп АД - София
Биовет АД - Пещера
Биоиасис АД - София
Биофарм Инженеринг АД - Сливен
БКС Запад АД - София
Блу Бей Клъб АД - София
Ботуня енерджи АД - Мездра
Варна Комерс АД - Варна
Вита Ми Холдингс АД - София
ВМТ Орбита АД - София
Дунавски бряг АД - Лом
Еврона АД - Варна
Експал България АД - Габрово
Експат Бета АДСИЦ - София
Зенит Имоти АДСИЦ - Пловдив
ЗММ Нова Загора АД - Нова Загора
ЗММ Сливен АД - Сливен
Зърнени храни България АД - София
Инвестмънт Пропъртис /Ин-Пропъртис/ АДСИЦ - София
Инкомс Телеком Холдинг АД - София
Интрейдингс АД - София
Лайтхаус голф енд спа хотел АД - София
Лотос 06 АД - София
Металообработване и зъбопроизводство и Ко АД - Ботевград
Напредък Холдинг АД - София
Нео Лондон Капитал ЕАД - София
Нипроруда АД - София
Омега Би Ди холдинг АД - София
Осъм АД - Ловеч
Петрол АД - Ловеч
Премиер фонд АДСИЦ - Варна
Пристисгруп Водно строителство АД - София
Първомай БТ АД - Първомай
Пътинженеринг Русе АД - Русе
СБР-Банкя Инв. АД - Банкя
СБР-Баня-инвест АД - Банкя
СБР-Сапарева баня Инв. АД - Банкя
Свинекомплекс Николово АД - Николово
Синтетика АД - София
Созопол Яхтинг АД - София
Солвей Соди АД - Девня
София Хотел Балкан АД - София
Специализирана болница за рехабилитация - Банкя АД - Банкя
Специализирана болница за рехабилитация- Сапарева баня АД - Сапарева Баня
Стройинвест холдинг АД - София
Супер Боровец пропърти фонд АДСИЦ - Варна
Тера комплекс АД - София
Тримонциум Принцес хотел АД - Пловдив
УСМ АД - Стара Загора
Феромагнит АД - Перник
Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ - София
Херти АД - Шумен
Химимпорт АД - София
Химремонтстрой АД - София
Химснаб България АД - София
Хляб 97 АД - Казанлък
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Рекордните 246 млн. лв. стигнаха дълговете на здравната каса към чуждите клиники, съобщиха от НЗОК. За около 6 месеца парите, които касата дължи на болници в ЕС, лекували осигурени в България граждани, са скочили с над 50 млн. лв. - през октомври 2016 г. дългътна касата беше 190 млн. лв. Те растат ежегодно, защото касата плаща по-малко от постъпващите искове. От години НЗОК изплаща само стари задължения или дори само лихвите по тях. Най-много касата дължи за лечение в Германия - над 120 млн. лв., във Франция - над 35 млн. лв., и Испания - над 25 млн. лв. Пациентските организации дори предупреждават, че много от болниците в Германия вече искат от осигурени у нас хора да си плащат лечението и после да си търсят парите от българската здравна каса. Най-голяма част от дълговете са за лечение по т.нар. европейска здравна карта - неотложно и спешно лечение на българи с осигуровки у нас. По-малко средства отиват за планово лечение - в случаите, когато у нас то не може да се осигури, НЗОК плаща за терапия в ЕС. За тази година в бюджета на касата за разплащане с чужди фондове и клиники са предвидени 60 млн. лв. Не е ясно дали и те ще отидат изцяло по предназначение, тъй като заради постоянните преразходи за болници и лекарства част от парите от това перо се пренасочват към тях.

Източник: Сега

Maшинeн тexниĸ и eлeĸтpoтexниĸ ca нaй-тъpceнитe oт бизнeca ĸaдpи. 90% oт yчeницитe, ĸoитo ca зaвъpшили т.нap. дyaлнo oбpaзoвaниe - чacт oт днитe в ceдмицaтa yчaт, a пpeз ocтaнaлитe paбoтят в пpeдпpиятия пo cпeциaлнocттa cи, ca пoлyчили пpeдлoжeниe зa пocтoяннa paбoтa cлeд зaвъpшвaнeтo cи, пoĸaзвaт peзyлтaтитe oт пpoeĸтa ДOMИHO. Πpoeĸтът зaпoчнa пpeз 2015 г. Cтaтиcтиĸaтa зa ycпeвaeмocттa нa yчeницитe, пpeминaли тoвa oбyчeниe, e нa бaзa нa пpoeĸтa в пpoфecиoнaлнaтa гимнaзия “Ивaн Xaджиeнoв” в Kaзaнлъĸ. Oбyчeниeтo e билo зa мaшинни тexници. 10-тe пpoцeнтa възпитaници нa дyaлнoтo yчилищe, ĸoитo нямa дa зaпoчнaт вeднaгa paбoтa, пpocтo ca peшили дa зaвъpшaт и виcшe oбpaзoвaниe. Дoceгa пpeз дyaлнo oбpaзoвaниe в Бългapия ca пpeминaли 425 yчeници в 16 yчилищa в 11 гpaдa в cтpaнaтa. Haчaлoтo нa пpoeĸтa e c двe yчилищa пpeз 2015 г. Πъpвитe въвeдeни cпeциaлнocти ca мaшинeн тexниĸ, cпeциaлнocт “Maшини и cиcтeми c цифpoвoпpoгpaмнo yпpaвлeниe” и тexниĸ-тexнoлoг в пpepaбoтвaнeтo нa мляĸo и млeчни издeлия в Kaзaнлъĸ и Coфия. Πpeз cлeдвaщaтa 2016/2017 г. ca дoбaвeни и eлeĸтpoтexниĸ, cпeциaлнocт “Eлeĸтpooбзaвeждaнe нa пpoизвoдcтвoтo”, гaзoв тexниĸ и гoтвaч. Дo ceптeмвpи ce oчaĸвaт oщe 14 yчилищa дa ce вĸлючaт в инициaтивaтa. Πpoeĸтът e бългapo-швeйцapcĸи и изпoлзвa дoбpитe пpaĸтиĸи oт Швeйцapия, ĸъдeтo e cилнo paзвитa дyaлнaтa фopмa нa oбyчeниe. Πpeз тaзи eceн ce oтĸpивaт oщe 3 пpoфecии пo пpoeĸтa - aвтoмoбилнa мexaтpoниĸa, пpoмишлeнa eлeĸтpoниĸa и мeбeлнo пpoизвoдcтвo.

Източник: 24 часаКонцесии

Приходите от концесионни плащания за държавата са над 216 млн. лв. в транспорта от 15 договора. Първият договор в сектора е подписан през 2006 г., заяви зам.-министърът на транспорта Велик Занчев. По думите му концесиите са добра форма на управление, тъй като активите остават държавна собственост, а същевременно се инвестира в тях. В момента в транспортното министерство се провеждат две процедури за предоставяне на концесия на обекти от транспортната инфраструктура – за летище Пловдив и за Интермодален терминал Пловдив.

Източник: economic.bg

Дружества
Търговия с части и принадлежности за автомобили
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Тех КО ООД - София   6 714  
  2   Диана ООД - Благоевград   6 075  
  3   МВБ Трак енд бъс България АД - София   3 917  
  4   Елит Кар ООД - Варна   3 678  
  5   Турботракс България ООД - София   3 004  
  6   Ауто Хит ООД - Русе   1 781  
  7   Медина мед ООД - Стара Загора   1 766  
  8   Ауто плюс България АД - Лозен - СГ   883  
  9   Интер Карс България ЕООД - София   730  
  10   Ауто Хелп ООД - София   635  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 26.06.2017
  Обща стойност (BGN): 1 702 665.03  
Брой търгувани компании: 46
Premium 721 554.07
Standard 569 075.46
АДСИЦ 123 860.60
Облигации 288 174.90
Най-голяма промяна в цените
Хидроизомат АД - София -16.09 %
Арома АД - София 5.33 %
BaSE - Акции: 1 288.23
BaSE - АДСИЦ: 230 733.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Монбат АД придобива 100% от всички движими и недвижими активи на двете компании Gaia Akkumulatorenwerke GmbH (ГАЯ Акумулаторенверке ГмбХ) и EAS Germany GmbH (ЕАС Германия ГмбХ) и ги слива в EAS Batteries GmbH (ЕАС Батерийс ГмбХ). Новата фирма е базирана в Нордхаузен (Германия). "Монбат" ще капитализира съществуващите в двете дружества опит и експертни познания и умения в литиево-йонната област и ще се фокусира върху разширение на производствения капацитет и комерсиализиране на новоразработената клетъчна технология. Това придобиване ще донесе допълнителна диверсификация на групата "Монбат" и бележи навлизането й в литиево-йонния бизнес, който е базова технология за декарбонизация на стационарните и мобилните енергийни решения. Групата "Монбат" ще модернизира сградите в Нордхаузен, ще развие целия бизнес и допълнително ще разшири продажбите в Германия и съседните страни. Тя планира да инвестира над 5 милиона евро през следващите две години в ново модерно оборудване, както и да разшири екипа на новото дружество.

Източник: Банкеръ

Осем месеца след като спечели печатницата "ИПК Родина 1" (прекръстена на "Принт трейдинг"), намираща се до летище София, Делян Пеевски я прехвърли към друго контролирано от него дружество - пловдивското "Юрий Гагарин", което се занимава с производство на опаковки, филтри и гилзи за цигари. Компанията "Юрий Гагарин" оповести, че подготвя сделка, и я мотивира с преследване на цел за разрастване на бизнеса. Ще бъдат придобити 100% от дяловете на "София принт инвестмънт" срещу 11 млн. лв., като финансирането ще е със собствени средства. "София принт инвестмънт" е дружество, създадено месеци преди наетия от синдиците на КТБ частен съдебен изпълнител да обяви за продан "ИПК Родина 1". Сделката бе сключена на цена 4.4 млн. лв., което е близо седем пъти по-малко от това, за което земята и имотът бяха заложени в КТБ преди четири години. Общата стойност на вложените в печатницата средства, главно от КТБ, се изчисляват на 80 млн. лв.

Източник: Капитал

Комисията за финансов надзор (КФН) е забранила на "Слънчев бряг холдинг" АД, собственик на едноименния курортен комплекс, да придобие акции от "Интернешънъл асет банк""Слънчев бряг холдинг" АД е имал намерение да купи 3 014 160 поименни безналични акции на "Интернешънъл асет банк" на стойност до 12 милиона лева (малко под 10% общия брой ценни книжа). Сделката е трябвало да бъде финансирана чрез кредит, като за негово обезпечение се предоставят в залог акции и ценни книжа, собственост на дружеството. До гласуване обаче така и не се е стигнало. Причината е, че още на на 5 юни т.г. КФН е задължила дружеството да не подлага двете точки, свързани с покупката, на гласуване. Основни акционери в "Интернешънъл асет банк" са Динатрейд Интернешънъл ООД, Елена Михалева, Елхим-Искра АД, Максиком Трейдинг ЕООД, както и Евгени Стамов и Ирина Тодорова. Преди 2005 г. ИАБ носеше за кратко името УНИБАНК, а преди това - Първа Източна Международна Банка.

Източник: money.bg

Министър Лиляна Павлова освободи Мирослав Боршош от длъжността изпълнителен директор и член на борда на НДК. Променен е и съставът на Съвета на директорите на НДК. Причини са смяната са системно неизпълнение на указания, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите. Новият изпълнителен директор на НДК е Борислав Велков. През 2011 след откриването на „Арена Армеец София“ се присъединява към управленския екип на залата като заместник-ръководител, отговорен за екипа, маркетинга, рекламата и организацията на събития. През 2012 г. специализира в EVMI (European venue management institute) базиран в Лондон и Франкфурт, изграждане, оперативно и стратегическо управление на зали, стадиони, конгресни и интегрирани инфраструктури. През 2013 г. става главен консултант по изграждането на „Арена Русе“, а по-късно и поема поста на главен мениджър на залата. Основател е на Асоциацията за насърчаване и развитие на спортната и развлекателна инфраструктура в България. Борислав Велков е оказвал експертна помощ при изграждането на Арена Бургас (в строеж), Арена Колодрум – Пловдив, Софийска Филхармония и др. Новият председател на борда е Таня Милева. Тя е началник на кабинет на министъра за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.

Източник: Сега

Държавното дружество "Булгартрансгаз" ще обяви обществената поръчка за предпроектното проучване за газовия хъб "Балкан" край Варна през юли 2017 г., съобщи зам.-председателят на комисията по енергетика в парламента от ГЕРБ Валентин Николов. Целта на първата крачка към старт на проекта е да бъдат обсъдени всички възможни трасета на газопреносната инфраструктура на територията на страната ни. Търгът ще е за около 2 милиона евро, като половината от финансирането се осигурява от Европейската комисия, а останалата част - от Програмата "Механизъм за свързване на Европа".

Източник: Клуб Z

Регулирана информация

На 26.06.2017 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи протокол, регистър и уведомления от проведено Общо събрание на 26.06.2017 година на Випом АД-Видин /4VI/       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

27 юни: Представяне на резултатите от тестването на платформата и проекта ВИФИ АКАДЕМИЯ ЗА ФАСИЛИТИ МЕНИДЖМЪНТ

27 юни: Делова мисия в гр. Казан (Р Татарстан). Срок за регистрация: 16 юни!


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
ССNP Route - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 3 - м. септември, съботно-неделен
CCNA 1 - м. септември, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Влиза в сила Четвъртата директива за борбата с изпирането на пари. Директивата има за цел да укрепи правилата, да направи борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма по-ефективна и да подобри прозрачността с цел предотвратяване на избягването на данъци. С Четвъртата директива се засилват съществуващите разпоредби, като се въвеждат следните промени: -засилване на задължението за оценката на риска за банките, адвокатите и счетоводителите; -ясни изисквания за прозрачност за действителните собственици на дружествата. Тази информация ще се съхранява в централен регистър, например търговските регистри, и ще бъде достъпна за националните органи и задължените субекти; -улесняване на сътрудничеството и обмена на информация между звената за финансово разузнаване от държавите членки за проследяване на подозрителни парични преводи, с цел предотвратяване и разкриване на престъпна или терористична дейност; -последователна политика към държави извън ЕС, които имат пропуски в правилата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма; -засилване на правомощията на компетентните органи за санкциониране.

Америка

Председателят на Федералния резерв за Сан Франциско Джон Уилямс подкрепи постепенното повишаване на лихвените проценти, заявявайки, че очаква инфлацията да се увеличи до целевите 2% през следващата година, докато безработицата продължава да спада, съобщава Bloomberg. „Постепенното повишаване на лихвените проценти, за да върнем паричната политика обратно към нормалното, ни помага да поддържаме ръст на икономиката, който може да бъде устойчив за по-дълго време“, каза Уилямс в коментари за University of Technology Sydney. Коментарите на Уилямс предполагат, че той е на страната на председателя на Фед Джанет Йелън – предшественика му в подразделението в Сан Франциско, в разгарящ се дебат около това какъв трябва да е отговорът на забавящата се инфлация през последните няколко месеца. Макар че някои представители на Фед подкрепят временно спиране на кампанията за увеличаване на лихвените проценти, за да се изчакат по-ясни сигнали, че инфлацията наистина се ускорява, Йелън омаловажи значението на последните слаби данни и предложи Фед да продължи със затягането на политиката.

Източник: Reuters

Азия

Народната банка на Китай пусна дигитална валута, която е предназначена да улесни големия брой онлайн транзакции, извършвани всеки ден в страната. Някои от големите търговски банки вече изпробват извършването на новите парични преводи. Валутата ще е законно средство за разплащане заедно с китайските юани. Дигиталните пари ще намалят разходите за парични транзакции. Китайската народна банка споделя, че в страната все още има местности, в които няма банков клон в близост до жилището или работата на гражданите. Електронната валута ще улесни живота им и ще им предложи по-широк достъп до финансови услуги. Освен това дигиталните пари ще намалят риска от циркулацията на фалшиви банкноти. Китай не е единствената страна, която обмисля въвеждането на подобна валута. През 2017 Индия елиминира някои банкноти, за да намали укриването на данъци и придобиването на незаконни доходи. Други централни банки като тези на Англия, Канада, Германия и Сингапур също проучват ползите от използването на дигитални валути.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
26.06.2017
Dow Jones Industrial
21 409.55 (14.79)
Nasdaq Composite
6 247.15 (-18.10)
Стокови борси
26.06.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)43.48
Heating oil ($US/gal.)1.3900
Natural gas ($US/mmbtu)3.0400
Unleaded gas ($US/gal.)1.4300
Gold ($US/Troy Oz.)1 245.20
Silver ($US/Troy Oz.)16.54
Platinum ($US/Troy Oz.)919.30
Hogs (cents/lb.)78.72
Live cattle (cents/lb.)1.18

       Опознай България

Празник на град Свищов

На 27 юни Свищов - градът, влязъл в българската историята като Първия освободен град през 1877 година, традиционно чества деня на освобождението си от турско владичество. Тогава жителите му отбелязват и официалния си празник. Свищов има дълга и богата история. Първите заселници на мястото в близост до съвременния град са от времето на средния неолит (3000 - 2600 г. пр. Хр.). Около 45 г. сл. Хр. на 4 км от Свищов възниква римският кастел Нове като седалище на римски легион. Край лагера се оформя градско поселение, което се развива като значителен икономически и кръстопътен център. При археологически разкопки край Свищов са открити много останки на античния град с неоценима историческа стойност. Една от забележителностите на града е църквата “Св. Димитър”, която е най-старият и напълно запазен архитектурен паметник от XVI век. Построена е от известния майстор Генчо от Трявна. По време на освободителния поход на руските войски, който започва от Свищов, по нареждане на руския император църквата, която съществува и до днес, е довършена, обзаведена и предоставена за нуждите на офицерите и войниците. Десантът на освободителите е извършен в нощта на 26 срещу 27 юни 1877 г. в местността “Паметниците”, на около 5 км източно от град Свищов, където се издигат белокаменни обелиски в памет на загиналите руски войници в битката за Освобождението на града. Мястото е превърнато в парк на Освободителите.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 27.06.2017
Българска версия: 29275, Английска версия: 3015

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999