Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 21 юни 2017 г., брой 4488
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(21.06.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.21893
USD   1.75316
CHF   1.80194
EUR/USD   1.1156*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com

  Годишни счетоводни отчети
Фондация Мир за теб Мир за мен
 

 
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Автобусни Превози 98 АД - Враца
Амик Инвест АД - София
Ат и Ком АД - Пловдив
Балканкар Плевен АД - Плевен
Био агро къмпани АД - София
Брезентови изделия АД - Цар Самуил
Брилянт инвест АД - София
Бук 2000 АД - Габрово
Вини АС АД - Асеновград
Вини СА АД - Асеновград
Гамакабел АД - Смолян
ЕАЗ 99 АД - Перущица
Елпром Харманли АД - Харманли
Индустриален център Тракия АД - Пловдив
Инкомс-електронна и съобщителна техника Милин камък АД - Враца
Квар ойл АД - София
Костенец-ХХИ АД - Костенец
Магура АД - София
Механизация и борба с ерозията Пловдив АД - Пловдив
Нипроруда Инженеринг АД - София
НонВоТекс АД - София
Паркинги ДС АД - Асеновград
Пловдивстройресурс АД - Пловдив
Плод АД - Априлци - Лч
Проинт АД - Пловдив
Пълдинагро 99 АД - Пловдив
РИС Ръбър България АД - Кула
Родина-91 АД - Добрич
Россбултранс АД - Варна
Сградостроител АД - Гоце Делчев
Сградостроител-инвест АД - Гоце Делчев
Сортови семена Дунав АД - Ямбол
Търговия 99 АД - Разград
Унифарм АД - София
Феникс Капитал холдинг АД - София
Фонд Мениджър АД - Варна
Форум Елит АД - София
ЧЕЗ Разпределение България АД - София
Шипкалес 2000 АД - Казанлък
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Министерството на финансите емитира 50 млн. лв. нов дълг под формата на държавни ценни книжа. Емисията е от 4-годишни лихвоносни държавни ценни книжа, а постигнатата доходност е от 0,05 %. Това е най-ниската доходност, постигана към момента, което означава, че държавата ще плати по-малко лихви. Най-голямото количество книжа е изкупено от банките, следвани от пенсионните фондове. Тази година финансовото министерство няма да излиза с емисии облигации на международните пазари, но поема дълг от вътрешния пазар. Той обикновено се използва за рефинансиране на стари задължения.

Източник: Банкеръ

България се изкачва с две позиции до 36-ото място от общо 127 държави, включени в Световния индекс на иновациите за 2017 г. Класацията се изготвя за десета поредна година от Cornell University, INSEAD и Световната организация за интелектуална собственост и показва какви са възможностите за иновации и резултатите от тях в различните държави, като проследява 81 показателя. През 2016 година страната заемаше 38-мо място, след като подобри представянето си с една позиция. С резултата си България изпреварва няколко страни от Европейския съюз, сред които Полша, Унгария и Румъния. За седма поредна година класацията се оглавява от Швейцария. Осем от държавите в топ 10 са европейски, като изключенията са САЩ и Сингапур - съответно на 4-то и 7-мо място. Едно от заключенията от изследването е, че е необходимо по-голямо сближаване по отношение на иновациите, които остават запазена територия предимно за най-развитите страни.

Източник: КапиталКонцесии

Столичната община отново задвижи процедура за удължаване на договорните си отношения с транспортната фирма "Карат С" за 15 автобусни линии, като по този начин заобикаля необходимостта от обявяване на конкурс. Комисията по финанси и бюджет одобри доклад за това, след като преди месец подобно предложение на зам.-кмета Евгени Крусев не мина. В доклада се предлага Столичната община да се договори с частния оператор да обслужва автобусни линии 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 14, 69, 70, 114, 306, 123 и 204 за срок до две години на цена 3 лв. за километър пробег. В доклада на зам.-кмета бяха посочени други параметри - срок от 2 години на цена 3.05 лв. за километър пробег, като цената му да бъде изравнена с тази, която плаща "Столичен автотранспорт" ЕАД. В момента Карат С вози на 3.56 лв. за километър. Вносителите се аргументират с това, че ако общинското дружество поеме линиите, то качеството на услугата ще спадне рязко, тъй като то може да предложи единствено машини на по 30 години, които не отговарят на екологичните норми, а тези, с които разполага частната фирма, са около 8-годишни.

Източник: Сега

Дружества
Производство на подемно-транспортни машини, вкл. асансьори
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Палфингер Продукционстехник България ЕООД - Червен бряг   6 523  
  2   Балканско ехо ЕООД - Кръвеник   2 560  
  3   Подемкран АД - Габрово   1 832  
  4   Изамет 1991 ООД - София   1 734  
  5   Подем Габрово ЕООД - Габрово   913  
  6   Шиндлер България ЕООД - София   438  
  7   Изамет 05 ЕООД - Дупница   365  
  8   Краностроене Инженеринг ЕООД - София   160  
  9   Подемстроймаш инвест ЕАД - Пазарджик   133  
  10   Дина Комерс ООД - Асеновград   15  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 20.06.2017
  Обща стойност (BGN): 372 911.19  
Брой търгувани компании: 36
Premium 145 179.09
Standard 206 021.43
АДСИЦ 19 489.11
Структурирани 2 221.57
Най-голяма промяна в цените
Каучук АД - София 23.78 %
Спарки-Елтос АД - Ловеч -10.00 %
BaSE - Акции: 2 060.81

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Започна строителството на новия военен завод на „Армако“ в Лясковец. Бъдещото предприятие е разположено на площ от 14 дка в близост до завод „Аркус“ на пътя в посока Елена. Първият етап на строежа трябва да приключи до края на 2017 година. Новият машиностроителен завод ще работи приоритетно за военната промишленост. С решение на Общинския съвет в Лясковец бе одобрено изменението в подробния устройствен план за района, с който там се оформя нова промишлена зона. Вложението в новия завод е от компанията „Армако“. Край Лясковец тя планира да изгради предприятие за машинни детайли, възли и елементи от стомана. То ще бъде направено на няколко етапа, като първият вече е в ход. „Армако” АД е собственост на Дмитрий Илов. Дмитрий Илов заедно с още двама българи е акционер в руската „Российский промышленный банк”.

Източник: Борба - Велико Търново

Комисията за финансов надзор одобри придобиването на 100 % от капитала на "Токуда Здравно застраховане" ЕАД от ЗД "Съгласие" ЕАД. През март 2017-а застрахователното дружество "Съгласие", представлявано от председателя на съвета на директорите Милен Марков, обяви, че планира да придобие 100% от капитала на "Токуда Здравно застраховане". По нея бе подписан предварителен договор, който влиза в сила след като надзорния орган даде своето одобрение. Идеята е "Токуда Здравно застраховане" да стане дъщерно дружество на "Съгласие". В този случай "Съгласие" ще се превърне в група, която на свой ред ще подлежи на допълнителна отчетност пред КФН. Застрахователното дружество "Съгласие" е преименуваният Здравноосигурителен фонд "Съгласие", създаден от вливането на две здравноосигурителни дружества - Здравноосигурителна компания "ЦКБ-Здраве" и Здравноосигурителен фонд "Хипократ". В края на 2016 година застрахователят е реализирал брутен премиен приход от общо застраховане от 464 хил. лева. По-голямата част от тях - 397 хил. лв., са приход от здравни застраховки. Прегледите на балансите на дружеството показаха, че капиталът на "Съгласие" възлиза на 7.686 млн. лв.

Източник: Банкеръ

През 2016 година Центърът за градска мобилност в София има печалба от около 12 млн. лв. при 6 млн. лв. за 2015-а, съобщи столичния зам.-кмет Дончо Барбалов. Дружеството е на плюс заради паричните постъпления от синя и зелена зона, част от приходите от билетите и картите за градския транспорт и т.н. Спрямо предходната година приходите са скочили от 38 на 49 млн. лв., докато разходите са се увеличили с 5 млн. лв. до 36 млн. лв. 28,5 млн. лв. е общата печалба на 14 общински търговски дружества за миналата година. В това число влизат пазарите, ЦГМ „Софинвест“ и др. „Метрополитен“ отчита 2 млн. лв. печалба, а в „Софийски имоти“ приходите са с 9 млн. лв. по-високи от разходите. Други общински дружества, които са реализирали печалба през 2016 г. са: „Столичен автотранспорт“ (152 хил. лв) и „Чистота-Искър“ (1.5 млн. лв). Загубата на 4 дружества е общо 45,6 млн. лв. От тях близо 41 млн. лв. са на „Топлофикация – София“ ЕАД и се дължат на обезценка на вземания от КТБ. На загуба е също дружеството „Столичен електротранспорт“. Приходите на компанията са 80 млн. лв, а разходите – 84 млн. лв. На загуба са още „Спортна София“ (-165 хил. лв) и ВиК (-243 хил. лв). 25 от всички 42 общински медицински центъра, ДКЦ и болници отчитат печалба за 2016 г., от общо 2,2 млн. лв. 17 от здравните заведения са на загуба, която е общо 4 млн. лв.

Източник: Труд

"Кауфланд България" ще инвестира 250 хил. лв. през тази година в подкрепа на 15 български фермери, които ще бъдат сертифицирани по стандарта GlobalG.A.Р. (Good Agricultural Practice). Инициативата е част от съвместна програма със Световната банка. Компанията подпомага производителите в целия процес по придобиване на стандарта и осигурява пазар за продуктите им. Веригата избира фермите, които подкрепя, на базата на дългогодишни контакти, желание от страна на земеделските стопани и възможности за развитие. GlobalG.A.Р. е независима световна система за добри земеделски практики. Стандартът гарантира, че в предлаганите плодове и зеленчуци няма остатъчни количества пестициди и нитрати, следи за хигиената при прибирането и обработването на продукцията, както и за безопасни и здравословни условия на труд за работещите.

Източник: Капитал

БДЖ ще закупи 15 нови мотрисни влака, които ще могат да се движат с по-висока скорост и ще обслужват линията между София и Бургас. БДЖ ще получи 224 милиона лева помощ от държавата. С тях ще бъдат погасени част от дълговете на компанията, които са в размер на 412 милиона лева. Към момента се плащат 14 млн. лв. за лихви - сума, която е загуба за дружеството. До края на годината ще бъдат обявени и търгове за купуване на нов подвижен състав, който ще поддържа скорост от 160 км/ч. Професори от ТУ, УНСС, ПЖИ работят със специалисти от железопътния превозвач и НКЖИ, за да се оформи визията какви мотриси и влакове за нужни за пътническите превози, за да придобие БДЖ вид на европейска компания.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

27 юни: Представяне на резултатите от тестването на платформата и проекта ВИФИ АКАДЕМИЯ ЗА ФАСИЛИТИ МЕНИДЖМЪНТ

27 юни: Делова мисия в гр. Казан (Р Татарстан). Срок за регистрация: 16 юни!


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
CCNA Security - 10 юни, съботно-неделен
CCNA 1 - 05 юни, интензивен, седмичен
CCNA 4 - 05 юни 2017, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Лидер по иновации в ЕС остава Швеция, а Литва, Малта, Нидерландия, Австрия и Обединеното кралство са най-бързо развиващите се държави членки в тази област. В глобален мащаб ЕС постепенно настига Канада и САЩ, но Южна Корея и Япония все още заемат първите места. Сред международните конкуренти Китай показва най-бърз напредък. Елжбета Бенковска, комисар по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП, заяви: „Промишлеността на ЕС продължава да въвежда иновации, но ние все още изоставаме от редица световни лидери в областта на иновациите. В епохата на глобализацията и бързите промени в областта на технологиите иновациите са все така от същностно значение за осигуряване на основа за благоденствието на нашите граждани и на европейската икономика в по-широк аспект.

Източник: Associated Press

Америка

Американски сенатори ce oпитвaт дa пpoĸapaт зaĸoнoпpoeĸт, cпopeд ĸoйтo пътyвaщитe тpябвa дa дeĸлapиpaт пpидoбити aĸтиви в ĸpиптoвaлyти нa cтoйнocт нaд 10 000 дoлapa нa гpaницaтa. Зa мнoжecтвoтo xopa Биткойнът имa cъмнитeлнa peпyтaция, тъй ĸaтo чecтo ce пoявявa инфopмaция ĸaĸ ĸpиптoвaлyтaтa ce пoлзвa нa чepния пaзap зa тъpгoвия c нapĸoтици или зa дapeния нa тepopиcтични гpyпиpoвĸи ĸaтo "Иcлямcĸa дъpжaвa". Имeннo тoвa ĸapa aмepиĸaнcĸитe зaĸoнoтвopци дa пpeдпpиeмaт пoдoбни cтъпĸи. Ho cпopeд Mapĸo Caнтopи, aдвoĸaт и пapнтьop в ĸaнтopaтa Сооlеу, зaĸoнoпpoeĸтът e "бeзcмиcлeн". "Toй пoĸaзвa фyндaмeнтaлнo нepaзбиpaнe ĸaĸ paбoтят дeцeнтpaлизиpaнитe ĸpиптoвaлyти", пocoчвa aдвoĸaтът, ĸoйтo имa peпyтaциятa нa ĸoнcepвaтивeн пoддpъжниĸ нa peгyлaциятa нa дигитaлнитe вaлyти. Meждyвpeмeннo дopи пoдĸpeпящитe зaĸoнoпpoeĸтa пpизнaвaт, чe тepopиcтичнитe opгaнизaции твъpдe pядĸo пoлзвaт ĸpиптoвaлyти, мaĸap дa имa пpичинa дa ce cмятa, чe yпoтpeбaтa им щe ce yвeличи cлeд вpeмe.

Източник: Associated Press

Азия

Броят на богатите хора в Китай се е увеличил 9 пъти за последното десетилетие, според проучване на Bain Consulting and China Merchants Bank. Китайците с поне 10 милиона юана (1.47 милиона долара) в инвестиционни активи са 1.6 милиона през 2016 г., докато десет години по-рано броят им е бил 180 000. 56% от тях притежават инвестиции извън страната. През 2011 г. този дял е бил 19%. Четирите най-привлекателни дестинации зад граница са били Хонг Конг, САЩ, Австралия и Канада. Общата стойност на богатството им е 165 трилиона юана (23 трилиона долара) и е растяла с по 21% годишно между 2014 и 2016 г. Но през настоящата година се очаква да намалее с 14%. Изследването показва още, че около 120 000 души са имали поне 100 милиона юана (14.7 милиона долара) в инвестиционни активи през 2016 г. През 2006 г. те са били 10 000.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
20.06.2017
Dow Jones Industrial
21 467.14 (-61.85)
Nasdaq Composite
6 188.03 (-50.98)
Стокови борси
20.06.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)43.48
Heating oil ($US/gal.)1.4000
Natural gas ($US/mmbtu)2.8900
Unleaded gas ($US/gal.)1.4300
Gold ($US/Troy Oz.)1 247.60
Silver ($US/Troy Oz.)16.49
Platinum ($US/Troy Oz.)922.70
Hogs (cents/lb.)81.80
Live cattle (cents/lb.)1.16

       Опознай България

Крапец

Крапец е малко рибарско селце на брега на Черно море. Селището се намира на 10 км северно от Шабла и на около 90 км от Варна. Крапец е заобиколен от пясъчни дюни, житни поля, които благоприятстват развитието на много и различни видове птици. Крапец има огромен, неурбанизиран, дълъг около 7,5 км плаж с дюни. Той започва от нос Крапец при стария къмпинг „Карвуна“ недалеч от селото, продължава пред лагуната на биосферният и археологически резерват Дуранкулашко езеро и завършва далеч на север при нос Карталбурун след „къмпинг Космос“. Само на 1 км в североизточна посока се намира Дуранкулашкото езеро, предлагащо отлични възможности за рибарите. В непосредствена близост до селото е неолитното селище при Дуранкулашкото езеро, обитавано от първото уседнало земеделско население в Европа. Тук са открити първите каменни градежи в Европа датирани към 5200 г. пр. хр. Районът е обитаван от траките през Античността, при езерото има и останки от прабългарско средновековно поселение. През вековете селото е сменяло имената си от Карибчи кьой, Карапез, Карапча до 1942 г. Оттогава селото носи днешното си име – Крапец.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.06.2017
Българска версия: 29273, Английска версия: 3014

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999