Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 09 юни 2017 г., брой 4480
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(09.06.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.25443
USD   1.74177
CHF   1.80161
EUR/USD   1.1229*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Арчър Айдиас АД - София
Балкан АД АД - София
Балканфарма Разград АД - Разград
Болкан Бритиш Соушъл Сървейс АД - София
Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ - Варна
Бук Тетевен АД - Гложене-Лч
Български фонд за дялово инвестиране АД - София
Верея пласт АД - Стара Загора
Винпром Монтана АД - Монтана
Висше училище по застраховане и финанси АД - София
Галенит АД - Кърджали
Гарант АД - Бяла Слатина
Гарант-инвест холдинг АД - Кюстендил
ГБС - Енергостроймонтаж АД - Враца
Горубсо Кърджали АД - Кърджали
Домостроене 1998 АД - Сливен
Ес Ен Би АД - София
ЗАВН-Добрич АД - Добрич
ИМС Напредък АД - Пловдив
Институт по развитието АД - Добрич
Институт по хладилна и климатична техника АД - София
Калифея АД - София
Коминвест АД - Варна
Метарем 98 АД - Павликени
Метарем ЕАД - Павликени
Мира 98 АД - Свиленград
Многопрофилна болница за активно лечение Д-р Атанас Дафовски АД - Кърджали
Мост АД - София
Невен АД - Елхово
Нестле България АД - София
Одесос инвест АД - Варна
Пещостроене и изолации Монтажи АД - София
Плевен Кооптърговия АД - Плевен
Престиж Комерс АД - Върбица
Север Холдинг АД - София
Сортови семена Свищов АД - Свищов
Сортови семена-инвест АД - Свищов
Специална инструментална екипировка-инженеринг АД - Габрово
Тонзос АД - Казанлък
Фоукал Пойнт Инвестмънтс АД - София
Хемусхотелс АД - София
Хидро-строителство-2000 АД - София
Хидропневмотехника АД - Казанлък
Хидротехника 97 АД - Стамболийски
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Влошаване на промишленото производство, както и понижение в строителството и при търговията на дребно за април 2017 г., отчита Националният статистически институт (НСИ). Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се понижи през април с 1,2% спрямо март, когато нарасна с 0,9 на сто. На годишна база растежът на календарно изгладения индекс на промишленото производство се забавя до 4,8% спрямо месец по-рано, когато регистрира ръст от 6,5 на сто. Въпреки това промишлеността се подобрява за трети пореден месец, след като през януари производството излезе на негативна територия за първи път от пролетта на миналата година, свивайки се с 1,0 на сто. През април намаление с 2,9% спрямо месец по-рано е регистрирано в добивната промишленост и с 1,7% в преработващата промишленост, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ беше отчетено повишение с 3,6 на сто. На годишна база промишленото производство нарасна през април с 8,4%, докато производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се понижи с 4,25, а добивната промишленост - с 2 на сто.

Източник: БНР

Земеделският отрасъл има важен дял в брутния вътрешен продукт на България. За периода от 2007 г. насам се наблюдава 27 % ръст на Брутната добавена стойност на производителността на труда и 13% на инвестициите в сектора, каза заместник - министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева. Инвестициите са насочени към модернизация на стопанствата, постигане на стандарти за безопасност на храни и фуражи, опазване на околната среда, хуманно отношение към животните, както и за въвеждане на нови технологии и модернизация в преработвателната индустрия. След присъединяването на страната към ЕС се наблюдава силно изразена тенденция на увеличение на българския аграрен износ. Над 2 млрд. лева през 2006 г., в периода 2013 – 2016 г., стойността на експорта на селскостопански стоки се движи вече между 7 и 8 млрд. лева годишно.

Източник: БанкеръДружества
Търговия на едро с мляко, млечни продукти, яйца, хранителни масла и мазнини
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Милки Груп Био ЕАД - София   111 303  
  2   Загора 2000 ООД - Стара Загора   15 710  
  3   Маклер Класик ЕООД - София   13 179  
  4   Костадинов-Райков-Фивепи ООД - София   12 331  
  5   Юкон - Богданов ООД - Аспарухово - Вн   11 315  
  6   Алба Плюс ЕООД - София   10 875  
  7   Млечна промишленост-Хасково ЕООД - Пловдив   10 713  
  8   Лактос България ООД - Бургас   10 640  
  9   Хелас-Хем Зееландия АД - София   10 105  
  10   Еос ЛД ООД - София   8 552  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 08.06.2017
  Обща стойност (BGN): 1 023 357.06  
Брой търгувани компании: 38
Premium 427 136.51
Standard 522 043.17
АДСИЦ 66 470.87
Структурирани 7 706.51
Най-голяма промяна в цените
Прайм Пропърти БГ АДСИЦ - София 19.70 %
Доверие - Обединен холдинг АД - София -11.29 %
BaSE - Акции: 288 226.24
BaSE - АДСИЦ: 329 080.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Πpaвитeлcтвoтo oтпycĸa 28 млн. лв. зa yвeличaвaнe нa ĸaпитaлa нa HДK, ĸaзa миниcтъpът зa бългapcĸoтo пpeдceдaтeлcтвo нa Cъвeтa нa EC пpeз 2018 г. Лилянa Πaвлoвa. Cpeдcтвaтa ce oтпycĸaт зa 4 вaжни ĸoмпoнeнтa. Πъpвият e зa yвeличeниe нa дoпълнитeлни дeйнocти, cвъpзaни c ocигypявaнeтo нa cĸлючeнитe вeчe дoгoвopи зa пpoeĸтиpaнe, cтpoитeлcтвo и peмoнт нa cгpaдaтa нa HДK и cъoтвeтнoтo ДДC. Πpи пpeдишнoтo yвeличeниe нa ĸaпитaлa нa HДK oдoбpeнaтa cyмa нe e билa oтпycнaтa в пълeн paзмep. Mиниcтъpът пoяcни, чe cлeдвaщaтa cтoйнocт e мaлĸo нaд 7 млн. лв. c ДДC, ĸoитo ce пpeдocтaвят нa HДK, зa дa ce aнeĸcиpa дoгoвopът зa cтpoитeлcтвo и peмoнт нa cгpaдaтa - зa финaнcиpaнe нa вcичĸи дeйнocти, ĸoитo ca дoпълнитeлнo възниĸнaли или нe ca били пpeдвидeни в дoceгaшния дoгoвop зa cтpoитeлcтвo. Tpeтият ĸoмпoнeнт вĸлючвa cyмa в paзмep нa 1,8 млн. лв. c ДДC, ĸoятo ce oтпycĸa зa дoпълнитeлнo aнeĸcиpaнe нa дoгoвopa зa oзвyчaвaнe и изгpaждaнe нa cъoтвeтнoтo oбopyдвaнe зa мeждyнapoдния пpecцeнтъp, ĸoйтo тpябвa дa бъдe изгpaдeн в HДK. B дoceгaшния дoгoвop тoвa нe e билo пpeдвидeнo", дoпълни Лилянa Πaвлoвa. Cyмaтa в paзмep нa дo 12 млн. лв. c ДCC, зa пocлeдния ĸoмпoнeнт, e зa изгpaждaнeтo нa eдиннa глoбaлнa cиcтeмa зa cигypнocт.

Източник: 24 часа

Международната финансова корпорация (IFC), която е част от структурата на Световната Банка, инвестира 15 млн. евро в дялове в Аджъбадем Сити Клиник. През 2016 година Аджъбадем реализира третата си инвестиция в чужбина. Придобивайки Токуда и Сити Клиник Груп тя се превърна в най-голямата верига лечебни заведения в България. Под бранда на Аджъбадем Сити Клиник са Токуда Болница с 560 легла, Сърдечно-съдовия и Онкологичен център на Сити с общо 164 легла, Кардиохирургична болница в Бургас с 31 легла и Медицински център във Варна. С потрфолио от общо 5 милиарда Турция е втората най-голяма страна в света, с която МФК работи и от офиса в Истанбул ръководи дейностите си в Европа, Близкия изток и Африка.

Източник: Банкеръ

Нов завод за китайски автомобили може да отвори врати в България. Планираме да произвеждаме в Китай и да внасяме в ЕС. След като се утвърдим на пазара, ще помислим за преместване на производството в ЕС и България е потенциална възможност за това, каза Кевин Шен, мениджър продажби за района на Европа и Северна Америка на китайската компания Jac Motors. Jac Motors има общо шест завода в Китай, в които за миналата година са произведени 630 хиляди автомобила. През последните години Китай заема второ място сред експортните ни дестинации извън Европейския съюз.

Източник: Сега

В мини "Бобов дол" се готвят сериозни съкращения, съобщават синдикатите към дружеството. Причината за това е предстоящото закриване на подземния добив в рудник "Фундаментал". От "Фундаментал" ще бъдат съкратени около 110 души при сегашен състав от около 180. Съкращенията ще започват в края на юли или началото на август 2017 г. В момента рудникът работи нормално, има действащо поле за добив на въглища. 55 души персонал – администрация, експерти с помощни функции и други, ще бъдат съкратени и в централното управление на мините. Предстои процедурата за това да стартира в рамките на предстоящите 2-3 месеца. Окончателно беше закрит и най-големият рудник на Балканите – "Бабино", където работеха 650 души.

Източник: БНР

Търговската верига "Фантастико" откри пореден супермаркет. Най-новият обект е в гр. Елин Пелин. Така той става третият град, в който марката стъпва. От компанията съобщиха, че инвестицията е в размер на 7 милиона лева, а магазинът ще даде 70 работни места. Супермаркетът е разположен на терен с площ от 4 720 кв.м. и се отличава с красиви прилежащи площи - 1 500 кв.м. новозасадена растителност с над 3 500 бр. растения, зимна градина, детска площадка, пейки за отдих, паркинг, както и напълно обновени тротоари и настилки около магазина. Разгънатата застроена площ на супермаркета е повече от 2 200 кв.м. На територията му ще има и аптека, офис за сключване на застраховки, пункт за плащане на сметки и други. През есента на т.г. "Фантастико" ще открие и още един обект.

Източник: money.bg

"Електроенергийният системен оператор" (ЕСО) преговаря с промишлени предприятия, които да осигурят ток при евентуална кризисна ситуация. Очаква се съгласие да бъде постигнато бързо, тъй като индустриалците настояха за това още през януари. Тогава системата стигна пиково потребление за последните 20 години, а износът на ток временно бе спрян, за да може да се задоволи търсенето в страната. Сега от федерацията на индустриалните енергийни консуматори смятат, че ЕСО може да избере чрез търг потребители на ток, които при евентуален недостиг ще намаляват консумацията си. Целта е така да се балансира пазарът. За икономисаната енергия заводите ще получават пари. Какви ще са цените за спестената енергия, тепърва ще се обсъжда. Идеята е фирмите на доброволен принцип да оферират в търгове пред ЕСО количествата електроенергия, които са готови да спестят, ако това се наложи. Реализираният от началото на годината до 4 юни износ на ток е с 12.59% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Причината е във временното спиране на износа в началото на годината заради големите студове, коментираха специалисти. Най-атрактивната дестинация за експорт остава Гърция.

Източник: Сега       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Становище на БСК относно Проект на ЗИД на Административнопроцесуалния кодекс

Становище на БСК относно Проект на ПМС за приемане на Наредба за медицинската експертиза


Предстоящи събития

14 юни: Представяне на Международно изложение MCE EXPOCOMFORT 2018, Милано, Италия

15 юни: Общо събрание на Българската асоциация на металургичната индустрия

17 юни: 10-годишнина на Българската камара за охрана и сигурност

20-27 юни: Тематични семинари във връзка с изпълнението на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на България

27 юни: Представяне на резултатите от тестването на платформата и проекта ВИФИ АКАДЕМИЯ ЗА ФАСИЛИТИ МЕНИДЖМЪНТ

27 юни: Делова мисия в гр. Казан (Р Татарстан). Срок за регистрация: 16 юни!


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
CCNA Security - 10 юни, съботно-неделен
CCNA 1 - 05 юни, интензивен, седмичен
CCNA 4 - 05 юни 2017, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

20 страни членки на Европейския съюз са достигнали в Съвета по правосъдие до политическо споразумение за създаването на нова Европейска прокуратура, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК). Следващата стъпка в създаването на новия орган на ЕС е Европейският парламент да даде и своето съгласие. С него ще бъде създадена позицията независим прокурор на ЕС, в чиито правомощия ще бъдат разследване и водене на наказателни дела, свързани с бюджета на ЕС, например корупция или измами с европейски средства за над 10 хил. евро и трансгранични измами с ДДС за над 10 млн. евро. Прокуратурата ще бъде силен, независим и ефективен орган, специализиран в борбата с финансови престъпления в ЕС, казват от пресслужбата. Решението днес е било одобрено от Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Италия, Испания, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Финландия, Франция, Хърватия и Чехия. Други страни членки могат да се присъединят и в бъдеще, след като регулациите, управляващи прокуратурата, бъдат приети.

Америка

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи в началото на юни и продължава да задържа близо до най-ниските си нива от десетилетия насам, което е пореден сигнал за продължаващо засилване на пазара на труда в САЩ. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 3-ти юни се понижиха с 10 000 до 245 000 при средна прогноза на финансовите пазари за тяхно малко по-силно понижение до 240 000, показва проучване на Департамента по труда. По този начин молбите за помощи при безработица продължават да се задържат недалеч от тяхното 44-гoдишнo дъно от 227 000, достигнато през седмицата до 25-и февруари (най-ниско ниво от март 1973-а година). B същото време заявките остават под важното ниво от 300 000 за 118-та поредна седмица, като това представлява най-продължителен период на толкова ниски заяви за социални помощи от 70-те години на миналия век, когато обаче населението и работната сила в САЩ бяха далче по-малки по размер.

Източник: Associated Press

Азия

Китайският износ нараства повече от очакваното миналия месец, но по-впечатляващото повишение във вноса балансира като цяло влиянието върху търговския баланс на страната. Износът нараства с 8,7% на годишна база през май в доларови измерения, сочат данните на китайската Генерална митническа администрация. През април повишението беше 8 на сто, а очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, за месец май бяха за ръст от 7 на сто. Вносът скача с 14,8% на годишна база, ускорявайки се от 11,9-процентовия ръст през април. Очакванията бяха за повишение от 8,5%. Така през май търговският излишък на Китай се разширява от 38 млрд. долара през април до 40,8 млрд. долара. Това е под прогнозите за излишък в размер на 47,8 млрд. долара. Изчислен в юани, китайският износ расте с 15,5% на годишна база през май, а вносът се повишава с 22,1%. Така излишъкът става 281,6 млрд. юана. По-добрата международна обстановка подкрепя промишлеността в Китай. Световната търговска организация очаква търговията да се разшири с умерен темп през второто тримесечие.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
08.06.2017
Dow Jones Industrial
21 182.53 (8.84)
Nasdaq Composite
6 321.76 (24.38)
Стокови борси
08.06.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)45.59
Heating oil ($US/gal.)1.4200
Natural gas ($US/mmbtu)3.0400
Unleaded gas ($US/gal.)1.4900
Gold ($US/Troy Oz.)1 276.80
Silver ($US/Troy Oz.)17.34
Platinum ($US/Troy Oz.)937.30
Hogs (cents/lb.)81.45
Live cattle (cents/lb.)1.24

       Опознай България

Деветоюнски преврат

Деветоюнски преврат е държавен преврат в България, извършен през нощта на 8 срещу 9 юни 1923 г. от армейски части под ръководството на Военния съюз, с който е отстранено правителството на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) начело с Александър Стамболийски и е образувано ново – начело с Александър Цанков и включващо представители на всички опозиционни партии, с изключение на комунистите. В подготовката на преврата участва и Народния сговор, а впоследствие той получава подкрепата на повечето опозиционни сили, като се изключи втората по големина парламентарна партия – Българската комунистическа партия (БКП). Още на конгреса си в края на 1922 година Военният съюз взима решение за отстраняване с преврат на правителството на Стамболийски. През април 1923 година БЗНС печели предсрочните парламентарни избори, получавайки 52% от гласовете и 212 от 245 места в парламента. В същото време партията изпада във все по-тежка политическа изолация, конфронтирайки се с традиционните партии от Конституционния блок, много от водачите на които са в затвора, с БКП, която смята правителството за свой главен враг и го определя като „фашистко“, с Военния съюз, който официално е забранен, но обединява много действащи и запасни офицери, и с Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО), която то се ангажира да унищожи с Нишкото споразумение. След съставянето на новия парламент през май Военният съюз активизира своите организации и провежда събрания на офицерите в различни гарнизони, подготвяйки се военен преврат, като сведения за това изтичат в печата. Установени са контакти с цар Борис III и с ВМРО . На 25 май е определена датата на преврат, изготвени са подробни планове на операцията с разпределение на целите и задачите на отделните подразделения. (Текст/снимка: bg.wikipedia.org)


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 09.06.2017
Българска версия: 29272, Английска версия: 3014

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999