Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 31 май 2017 г., брой 4473
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(31.05.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.25344
USD   1.75050
CHF   1.79385
EUR/USD   1.1173*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.comWEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Автотранссервиз АД - София
Агротехчаст АД - Оряхово
Алба Спед АД - Бургас
Аптечно Пловдив АД - Пловдив
Арома риъл естейт АД - София
БГ Агро АД - Варна
Бизнес Инвест АД - Габрово
Бизнес иновационен център-ИЗОТ АД - София
Бисер Олива 98 АД - Стара Загора
Гледища АД - Разград
ДИ ВИ България АД - Варна
Екарисаж-Варна АД - Тополи
Елиз АД - Варна
Елиз Комерс АД - Варна
Искра Силатроник АД - София
Искра София АД - София
Кепитал фанд АД - София
Климатинженеринг 21 АД - София
Комарс-стройинвест АД - Пловдив
Крис АД - Пазарджик
Лито Балкан АД - София
Лукойл Нефтохим Бургас АД - Бургас
Мава Индустриал АД - София
Марица АД - Симеоновград
Мастерфикс АД - София
Мелник - 99 А АД - Сандански
Монолит 98 АД - Добрич
Национален център за протезиране и рехабилитация-Горна Баня АД - София
Обществено строителство-Агробилд АД - София
Парк хотел Москва АД - София
Пиво Инвест БГ АД - Велико Търново
Пластик АД - Трекляно
ПС Груп АД - София
Родопи АД - Белово
Сарк България АД - Шумен
Складова техника АД - Горна Оряховица
Слънчев бряг-автотранспорт 2000 АД - Несебър
Слънчев ден АД - Варна
София венчърс АД - София
София комерс - заложни къщи АД - София
Тримоинвест холдинг АД - Пловдив
Търново-авто инвест АД - Велико Търново
Фазерлес АД - Силистра
Форуком Фонд Имоти АДСИЦ - Хасково
ФСЕ Марица 97 АД - Симеоновград
Хладилно-консервен комбинат АД - Исперих
Център за изчислителни и информационни технологии АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Производствените цени през април 2017 г. нарастват с 5.4% в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 6.8%, в преработващата промишленост - с 6.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.6%, съобщи НСИ. В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 16.6%, при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 5.1%, и при производството на електрически съоръжения - с 4%, а намаление е регистрирано при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0.5%. Спрямо март цените нарастват с 0.9% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.5%, и в преработващата промишленост - с 0.5%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление с 2.6%.

Източник: Дневник

Над 11 млрд. лева са нетните активи на пенсионно-осигурителните дружества към края на март 2017 г., сочат данните на Комисията за финансов надзор. За първото тримесечие на годината те са отбелязали ръст от 18 на сто спрямо същия период на миналата година. Броят на осигурените расте с малко над 2 на сто и към края на март надхвърля 4,5 милиона души.

Източник: ТрудПриватизация

Старата поща във Велико Търново отново е пусната за продан. Общината поиска официално сградата, която се намира на Самоводската чаршия, за музей, но явно не такива са плановете на държавата. Наддаването в търга ще се проведе в София. Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е сложила цена на имота от 1,8 млн. лева. През миналата година Старата поща бе пусната на няколко безуспешни търга, но тогава за нея искаха 2,1 млн. лв. Първият опит за продажбата й е от 2007 г., когато за сградата се искаха 1 млн. лв., но пак до сделка не се стигна, тъй като тогавашното правителство спря всички приватизационни сделки. Обектът е пететажен и се намира на чаршията в подножието на старинния квартал „Варуша“. Има лице на две улици и е една от малкото сгради с паркинги и паркоместа. Цялата й площ е 2830 кв. метра. Достроявана е през 1933 г. и има кокетна архитектура. Става държавна през 1966-а, информират от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Кметът на Велико Търново Даниел Панов е убеден, че в красивата сграда трябва да има музей, след като тя стане общинска собственост, каквато е по-голямата част от Самоводската чаршия.

Източник: Борба - Велико Търново

Дружества
Търговия на едро със зърно, семена, фуражи и други суровини от растителен и животински произход
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Севан ООД - Бургас   49 247  
  2   Октопод Инвест Холдинг ЕАД - Варна   43 042  
  3   Балджиеви 91 ООД - Севлиево   24 423  
  4   БГ Агро Складово стопанство ЕООД - Варна   20 572  
  5   Първи май АД - Силистра   18 798  
  6   Бревис ООД - Дулово   14 103  
  7   Билдком ЕООД - София   11 418  
  8   Витагрейн БГ АД - София   8 669  
  9   Октопод С ООД - Варна   7 645  
  10   Скануел България АД - София   5 831  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 29.05.2017
  Обща стойност (BGN): 354 504.48  
Брой търгувани компании: 37
Premium 130 309.88
Standard 163 028.85
АДСИЦ 56 353.75
Структурирани 4 812.00
Най-голяма промяна в цените
Спарки-Елтос АД - Ловеч 11.11 %
Булгартабак холдинг АД - София -10.00 %
BaSE - Акции: 1 064.85
BaSE - АДСИЦ: 250.40

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

ЕКОПАК България ще инвестира 1.1 млн. лв. в изграждането на нова инсталация за сортиране на пластмаса и хартия в София, съобщи изпълнителният директор Тодор Бургуджиев. Вложенията на компанията в проекти, които да намалят количествата депонирани отпадъци от опаковки, достигна над 4 млн. лв. За първи път през 2016 г. организацията започва да събира разделно отпадъци директно от хотели, ресторанти и кафенета. Целта е да се повиши чистотата на суровините за рециклиране и да се намалят разходите за обработване на отпадъците. Заключваща хидравлична система за цветните контейнери, пълна подмяна на "раклите" с контейнери тип "иглу" и разделно събиране "от врата на врата" са останалите проекти, с които ЕКОПАК България ще намалява отпадъците от опаковки на сметищата. През 2016 г. ЕКОПАК България преизпълни целите за рециклиране с над 4%. Общото рециклирано количество е 64,19% от декларираните количества опаковки, а определената от закона цел е 60%. През миналата година 1226 компании-членки на ЕКОПАК България са декларирали 155 978 т опаковки, пуснати на българския пазар.

Източник: money.bg

След две години България ще стане четвъртата страна в света, в която датската верига за обзавеждане на дома Jysk ще има собствен логистичен център. Той ще е разположен в държавния индустриален парк в Божурище, а инвестицията е за над 100 млн. евро. Оттук компанията ще обслужва магазините си в седем страни в региона. Проектът, който се подготвя от около две години. Изпълнител на строителството е софийската компания "Микс – констръкшън". Първата част от склада ще влезе в експлоатация след около година, а целият проект ще бъде пуснат през есента на 2019 г. Досега компанията, която работи в България чрез местното си дружество "Юск бул", има само три логистични центъра - в Дания, Швеция и Полша. Инвестицията край София ще бъде четвъртата такава складова база. "Jysk внимателно избира местата, на които позиционира такива центрове", каза вицепрезидентът по логистика Алан Кяргаард. Базата в Божурище ще обслужва магазините на компанията в целия регион - България, Гърция, Румъния, Словения, Хърватия, Сърбия и Босна и Херцеговина.

Източник: Капитал

"ЦСКА-София" спечели търга за активите на фалиралия на 9.09.2016 г. ПФК ЦСКА АД. Сред четирите постъпили оферти най-висока - за 8 млн. лв., се е оказала тази на Иван Велчев-Кюстендлеца, представител на "Ред Енимълс", сдружение, близко до мажоритарния собственик на "ЦСКА София" Гриша Ганчев. По закон парите трябва да се платят до седмица. Ако парите не бъдат платени, автоматично ще бъде приета втората оферта, която е за 3,6 млн. лева. Активите на ЦСКА, включително клубната емблема, бяха оценени на 1.6 млн. лв. Търгът за активите бе втори, след като предишният - на 30 март на стадион "Българска армия" се провали. Тогава фенове на "ЦСКА-София" не допуснаха да подадат оферти някои от желаещите, а синдикът на фалиралото ПФК ЦСКА АД - Дора Милева, обяви, че е била заплашвана. Затова втория търг бе в Кърджали, където е офисът на Милева.

Източник: Сега

Групата на Българска банка за развитие (ББР) отчете 44,9 млн. лв. печалба за 2016 г., като увеличението спрямо предишната година е с 6,2 млн. лв. или 18 на сто. Активите на финансовата институция нарастват до 1893,7 млн. лева. Това стана ясно след проведеното Общо събрание на ББР, на което бяха приети одитираните финансови отчети на институцията за 2016 г., заверени от "Ърнст и Янг Одит" ООД. Общото събрание е решило да се разпредели дивидент в размер на 50% от финансовия резултат, като останалата част от печалбата е заделена за резерви на ББР. Акционерите затвърждават практиката си да инвестират в укрепването на потенциала на банката предварително, а не в резултат на неотложна необходимост. Вследствие на това решение капиталовата адекватност на Българска банка за развитие остава най-високата в българската банкова система и възлиза на 49,13% към края на 2016 година.

Източник: Банкеръ

Комисията за финансов надзор (КФН) одобри извършването на пряко придобиване на акционерно участие от страна на "Обединена Българска банка” АД в размер на 30% от акционерния капитал на "ОББ-Метлайф Животозастрахователно дружество” АД от "Етники Хеленик Дженеръл Иншурънс” С.А., Гърция. Надзорът издаде одобрение и за непряко придобиване от "Кей Би Си Банк НВ” в размер на 60% от капитала на "OББ-МетЛайф Животозастрахователно дружество” АД от Национална банка Гърция С.А., Гърция.

Източник: econ.bg

Зa 202 800 лв. ca пpoдaдeни 56 000 м ĸaбeли oт тpoлeйбycнaтa мpeжa нa Πepниĸ, cъoбщи Людмилa Лoзaнoвa - cиндиĸ нa oбявeнoтo в нecъcтoятeлнocт oбщинcĸo тъpгoвcĸo дpyжecтвo "Tpoлeйбyceн тpaнcпopт". Kyпyвaчът e фиpмa oт oблacт Cтapa Зaгopa. Toй e cпeчeлил мpeжaтa нa тъpг в ĸoнĸypeнция c oщe пeтимa ĸaндидaти. Πoлyчeнитe cpeдcтвa щe ce paзпpeдeлят мeждy HAΠ и бившитe paбoтници и cлyжитeли нa пpeдпpиятиeтo. Имa възмoжнocт дa бъдaт изплaтeни 89,9 пpoцeнтa oт взeмaниятa им. Tъpгoвeтe зa paзпpoдaжбa нa aĸтивитe нa бившeтo тpaнcпopтнo дpyжecтвo пpoдължaвaт. Cлeдвaщият e нacpoчeн нa 8 юни 2017 г. B ĸpaя нa 2015 г. Πepнишĸият oĸpъжeн cъд oбяви нeплaтeжocпocoбнocт нa "Tpoлeйбyceн тpaнcпopт" EOOД и oтĸpи пpoизвoдcтвo пo нecъcтoятeлнocт нa дpyжecтвoтo зapaди зaдължeния oт oĸoлo 4,9 млн. лв.

Източник: 24 часа

Регулирана информация

На 31.05.2017 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи консолидиран отчет за първо тримесечие на 2017 год. на Наш дом - България холдинг АД - София /5ND/

На 30.05.2017 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи покана за общо събрание на акционерите на КММ АД - Шумен /4KP/ на 30.06.2017       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

Tour d' Europe - Stockholm 2017 - B2B срещи между шведски купувачи и европейски производители в сектора на храни и напитки


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
CCNA Security - 10 юни, съботно-неделен
CCNA 1 - 05 юни, интензивен, седмичен
CCNA 4 - 05 юни 2017, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Европейската комисия представи предложението си за проектобюджета на Европейския съюз за 2018 година. Комисията предлага проектобюджет в размер на 161 млрд. евро поети задължения, за да се насърчи създаването на повече работни места, особено за младите хора, и да се даде тласък на растежа и на стратегическите инвестиции, съобщи пресслужбата на ЕК. Предложеният бюджет е изготвен съобразно ограниченията, определени от Европейския парламент и държавите членки в многогодишната финансова рамка, но с презумпцията, че Съветът ще приеме официално вече договореното междинно преразглеждане на тази рамка скоро след изборите в Обединеното кралство, които ще бъдат проведени на 8 юни. В противен случай някои от допълнителните предложени разходи, като оставащите 700 млн. евро за инициативата за младежка заетост през периода 2018—2020 г., няма да бъдат гарантирани и Комисията вероятно ще трябва да използва средства от перото за селското стопанство, за да плати допълнителните суми, предвидени за сигурността и миграцията.

Америка

Американците увеличиха техните харчове през април с най-добро темпо от четири месеца насам, което сякаш е сигнал за отскок на икономиката на САЩ в началото на пролетта след нейното слабо представяне през първото тримесечие на годината. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, се увеличиха през април с 0,4% спрямо март, когато те се повишиха с 0,2%, показват данни на Търговския департамент, съвпадащи с осреднена прогноза на финансовите пазари. В същото време потребителските разходи, които измерват обема на покупки от автомобили до дрехи, и от разходите за здравеопазване до тези за отопление, също нараснаха с с 0,4%, потвърждавайки очакванията и след тяхно повишение с 0,3% месец по-рано, като това е най-добрия растеж на харчовете на американците от края на 2016-а година. Трябва да се има предвид, че потребителските разходи формират повече от две трети от икономиката на САЩ и бяха основен двигател за икономически растеж през последните години.

Източник: Reuters

Азия

Япония се нуждае от повече работна ръка, но не може да я намери. Данни, публикувани във вторник, разкриха, че недостигът на служители в държавата е достигнал най-екстремното си ниво от повече от 40 години насам. В момента Страната на изгряващото слънце има 1.48 работни места за всеки кандидат. Това е най-високото ниво от 1974 година досега и надхвърля недостига на работна ръка, който удари Япония по време на икономическия балон в началото на 90-те години. С това броят на възрастните хора и жените, присъединяващи се към работната сила в страната, се е увеличил, защото недостигът на работна ръка принуждава компаниите да наемат хора, които преди това не са търсили за работа. Ситуацията предизвика и плана на управляващите да вкарат повече жени на трудовия пазар, за да се стимулира икономиката, което вече дава своите резултати.

Източник: CNN

 
Индекси на фондови борси
30.05.2017
Dow Jones Industrial
21 029.47 (-50.81)
Nasdaq Composite
6 203.19 (-7.01)
Стокови борси
30.05.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)49.37
Heating oil ($US/gal.)1.5500
Natural gas ($US/mmbtu)3.1400
Unleaded gas ($US/gal.)1.6200
Gold ($US/Troy Oz.)1 259.80
Silver ($US/Troy Oz.)17.27
Platinum ($US/Troy Oz.)943.10
Hogs (cents/lb.)80.90
Live cattle (cents/lb.)1.20

       Опознай България

Нос Калиакра

Нос Калиакра e вдаден 2 км навътре в морето, на 12 км източно от Каварна и 60 км североизточно от Варна. Брегът е стръмен с отвесни скали, които се спускат 70 метра надолу към морето. Районът е изключително трудно достъпен, което може би е основната причина навремето там да бъде построена древна крепост, наречена Тиризис. През вековете тя е била обитавана от траки, римляни, византийци и българи. Според преданията в нея са били укрити съкровищата на наследника на Александър Велики - Лизимах. Част от древната материална култура може да се види в малкия музей, приютен под една варовикова пещера. Разказва се и легенда за българските момичета, които са се хвърлили от високия нос, вплели косите си една в друга, за да не бъдат помохамеданчени от турците. Името Калиакра в превод означава "Красив нос". Нарекли го така заради пурпурния цвят на скалистите му брегове. Нос Калиакра е обявен за защитена територия през 1941 г. Оттогава е разширявана трикратно. В момента, резерватът обхваща територия от 687.5 хектара и е едно от малкото места в България, където се среща прочутият тюлен монах, един от най – редките представители на черноморската фауна.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 31.05.2017
Българска версия: 29271, Английска версия: 3018

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999