Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 30 май 2017 г., брой 4472
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари

Валутни курсове
(30.05.2017)
  EUR   1.95583  
GBP   2.24568
USD   1.74815
CHF   1.79434
EUR/USD   1.1188*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0 %  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com

  Годишни счетоводни отчети
Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес - София
Сдружение Обединена велика ложа на България - София
 


WEB-портал
на българските одитори
Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Агенция за събиране на финансови задължения и факторинг АД - Смолян
Агрокомб АД - Дулово
Адванс Терафонд АДСИЦ - София
Би Джи Ай Груп АД - София
Бисер Олива АД - Стара Загора
Бял бор АД - Брацигово
Варна Тракс АД - Варна
Далия ЕАД - София
Де Ново Партнерс АД - София
ДЗУ (Дискови запаметяващи устройства) АД - Стара Загора
Дружба АД - Разград
ЕАЗ АД - София
Елховец АД - Пловдив
И АР Джи Капитал - 3 АДСИЦ - София
Инструментална екипировка ВТ АД - Велико Търново
Итем Инженеринг АД - София
Каумет АД - Айдемир
КЕТ АД - София
Кнезим АД - Кнежа
Металснаб АС АД - Горна Оряховица
Многопрофилна болница за активно лечение д-р Братан Шукеров АД - Смолян
Многопрофилна болница за активно лечение-д-р Стамен Илиев АД - Монтана
Нозоми инвест АД - София
Орел Разград АД - Варна
Очна оптика и корекция АД - София
Павтранс-97 АД - Павликени
Папас Олио АД - Ямбол
Профит АД - Ямбол
Пълдин Лайън груп АДСИЦ - Пловдив
Софийска стокова борса АД - София
София сити къмпани АД - София
СФБ Капиталов пазар АД - София
Таис 91 АД - Казанлък
Телефонстрой АД - Благоевград
ТК Пролайн АД - Айдемир
Токуда банк АД - София
Транслоджистикс София АД - София
Трейс Ипома АД - София
Троян Автотранспорт АД - Троян
Унитраф АД - Соколово
Фаворит Холд АД - София
ФМА АД - Търговище
Фуд индъстри корп. АД - Сливен
Холдингово дружество Дунав АД - Враца
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Пътуванията на български граждани в чужбина през април 2017 г. са 548.8 хил. или със 17.7% над регистрираните през април 2016 г. Увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Италия - с 46.1%, Гърция - с 38.1%, Австрия - с 36.1%, Испания - с 24.4%, Обединеното кралство - с 23.6%, Румъния - с 19.6%, Германия - с 19.5%, бившата югославска република Македония - с 14.0%, Сърбия - с 12.9%, Турция - с 5.1%, Франция - с 4.8%, и други, съобщиха от НСИ. Намаляват пътуванията към Португалия - с 25.8%, Украйна - с 25.8%, Руската федерация - с 10.5%, Чешката република - със 7.8%, и други. Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през април 2017 г. формират пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) - 46.4%, следвани от пътуванията със служебна цел - 27.6%, и пътуванията с цел почивка и екскурзия - 26%.

Източник: Дарик радио

За осем години лихвите по спестяванията на българите са се сринали 40 пъти. През 2009 г., точно преди кризата, банките в България са изплащали средно 8.24% по едногодишните влогове, а сега лихвата е направо символична - само 0.2 на сто, показват данните на БНБ за април 2017 г. В момента лихвените проценти и по депозитите, и по кредитите са паднали рекордно ниско. Като цяло депозитите през април носят средно 0.39% доход, като само три банки в момента привличат клиенти с повече от 1% лихва. Само през 2016 г. депозитите са поевтинели повече от два пъти, сочи и Годишният доклад на Института за икономически изследвания при БАН. Въпреки клонящите към нула лихви спестяванията и на домакинствата, и на бизнеса продължават да растат и през миналата година са се увеличили съответно с 8.4% и с 6.3%. През 2016 г. печалбата на банките в България е скочила спрямо предната година с 40.5% до 1.263 млрд. лв. Тъкмо ниските лихви по депозитите са основната причина за този резултат, тъй като разходите на банките са спаднали с повече от 400 млн. лева. Друга причина за растящата печалба, но с по-малък ефект, са приходите от такси и комисиони. За година те са се увеличили с 3.6%, или с 37 млн. лева. В същото време банките отчитат свиване на приходите от лихви по заемите, които са раздали.

Източник: СегаПриватизация

Дa бъдaт пpoдaдeни нa тъpг cтapитe yчилищa в Плaкoвo и Дeбeлeц, peшихa oбщинcкитe cъвeтници във Вeликo Tъpнoвo. Teзи cгpaди oтдaвнa нe ce изпoлзвaт и oт aдминиcтpaциятa ce нaдявaт yчилищaтa дa нaмepят кyпyвaчи, кoитo дa paзвият coбcтвeн бизнec. Имoтът в Дeбeлeц, кoйтo включвa 9 дкa плoщ cъc cгpaдa нa чeтиpи eтaжa, физкyлтypeн caлoн и aдминиcтpaтивнa чacт. Toвa нe ca eдинcтвeнитe yчилищa, кoитo Общинa Вeликo Tъpнoвo пpoдaвa. Обявено е и yчилищeтo в Пчeлищe. Нo зaeднo c yчилищeтo ce пpoдaвaт и двeтe пpиcтpoйки към нeгo. Общo нaчaлнaтa цeнa e нaд 67 000 лв.

Източник: Янтра - Велико Търново

Концесии

Само една оферта е получена за концесията на Интермодалния терминал в Пловдив. Тя е подадена от "Терминали" ЕАД. Едноличен собственик на дружеството е ПИМК Холдинг Груп, част от който е компанията за международен транспорт и спедиция ПИМК ООД - един от най-големите превозвачи на европейския пазар. Бъдещият оператор ще има задължение да финансира поддържането, управлението и модернизирането на обекта за срок от 27 години. Концесионерът трябва да инвестира в терминала минимум 4,687 млн. лева без ДДС за целия срок на концесията. Отделно от това минималното фиксирано концесионно плащане към държавата е 50 хил. лева годишно, като сумата ще бъде индексирана на всеки три години с отчетената инфлация.

Източник: Сега

Дружества
Печатане на други издания и печатни продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2015 г.
(хил. лв.)
  1   Печатница на Българска народна банка АД - София   34 133  
  2   Полиграфически комбинат Димитър Благоев ООД - София   23 510  
  3   Демакс АД - София   21 438  
  4   Флекспринт ЕООД - Цалапица   19 196  
  5   Демакс Холограми АД - София   18 710  
  6   Дигитал Принт ЕООД - София   15 926  
  7   Алианс Медиапринт АД - Кюстендил   11 100  
  8   Дедракс АД - София   9 036  
  9   Мултипринт ООД - Костинброд   8 934  
  10   Нео Арт ООД - Силистра   8 316  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - София - 29.05.2017
  Обща стойност (BGN): 354 504.48  
Брой търгувани компании: 37
Premium 130 309.88
Standard 163 028.85
АДСИЦ 56 353.75
Структурирани 4 812.00
Най-голяма промяна в цените
Спарки-Елтос АД - Ловеч 11.11 %
Булгартабак холдинг АД - София -10.00 %
BaSE - Акции: 1 064.85
BaSE - АДСИЦ: 250.40

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Новият дистрибутор на марката автомобили Mercedes-Benz за България - „Силвър Стар Моторс” иска да придобие дистрибуционните дейности на „Балкан стар“, както и търговията с оригинални резервни части и предоставянето на сервизни услуги. Компанията иска и да поеме операциите по предоставяне на наем и лизинг на имоти и други активи, които се управляват от дружеството „Виена Реал Естейт”. През април 2017 г. производителят на автомобилите Mercedes – германският концерн Daimler, съобщи, че дистрибуцията на бранда се поема от „Силвър Стар Моторс” - дружество, собственост на регистрирания във Великобритания холдинг Silver Star Motors Holding Limited, който се притежава от саудитеца Халид Ахмед Джуфали. Компанията ще е дистрибутор и на автобусите Setra и камионите Fuso. Предстои и откриването на нови клиентски центрове в София, Пловдив и Варна. „Балкан стар“ засега е генерален дистрибутор на Mitsubishi и основен за Fiat Chrysler Automobiles.

Източник: investor.bg

Банка ДСК е обявила за продажба една от палатите в Пловдивския панаир. Имотът е собственост на финансовата институция и не е част от активите на "Международен панаир Пловдив". На търг е обявена бившата палата №5, като началната цена е малко на 5 млн. лв.Сградата е на три етажа и се намира на територията на панаира. Тя е със застроена площ 1950 кв.м, а брутната й площ е 4575 кв.м. Продажбата ще стане с открит търг с явно наддаване, който ще се проведе на 30 юни. Началната цена е 5 094 100 лв., а стъпката за наддаване - 50 хил. лв. Кандидатите трябва да внесат депозит за участие в търга от 100 хил. лв. Имотът е собственост на банката от 2011 г., когато го е придобила от "Търговско-рекламен център по строителство". Това е станало на цена от 6.107 млн. лв. и най-вероятно е свързано с учредената две години по-рано ипотека, показва справка в Имотния регистър. До 2015 г. "Търговско-рекламен център по строителство" е бил собственост на Иван Киров - синът на вносителя на електроинструменти Киро Киров. Тогава компанията представа да съществува и се влива в "Киров". Последното дружество е собственост на бащата и сина. Макар и разположена на територията на пловдивското експо, палата №5 никога не е била част от "Международен панаир".

Източник: Капитал

Столичната община обяви обществена поръчка за ремонта на трамвайното трасе по "Цар Борис III" от Съдебната палата до крайната спирка в квартал "Княжево". Избраният изпълнител ще трябва да подмени ВиК инсталацията, електроснабдителната мрежа, контактно-кабелната мрежа, уличното осветление, като максималната прогнозна стойност е малко над 40 млн. лв. без ДДС. Крайният срок за подаване на оферти е 30 юни. Сериозната реконструкция на бул. "Цар Борис III" е част от втората фаза на проекта за "Интегриран градски транспорт", който се финансира по европейската програма програма "Региони в растеж" 2014- 2020. Ремонтът няма да обхваща наскоро обновената част около площад "Руски паметник". Зелената площ между трамвайните релси ще бъде продължена до площад "Македония".

Източник: Дневник

Първа инвестиционна банка отчита ръст на активите от 2.3%, достигайки до 9.09 млрд. лв., което отрежда на Fibank трето място в българската банкова система. Капиталовата адекватност на банката към 31 декември 2016 г. е 15.13%, съотношението на разходи и приходи е в размер на 41.38%, а възвращаемостта на капитала е 12.17%. Към тримесечието на 2017 г. Първа инвестиционна банка отчете на проведеното на 29 май 2017 г. общо събрание на акционерите изпълнение на конкретните мерки за повишаване на капитала и заедно с отчетената през 2016 г. печалба от 266 млн. лв. преди данъчно облагане и провизии формира препоръчания капиталов буфер от БНБ. Заделените провизии през 2016 г. след одиторска проверка, в съответствие с приложимите Международни счетоводни стандарти (МСС) и Международни стандарти за финансово отчитане (МСФО), са в размер на 156 млн. лв., а реализираната печалба в размер на 98.8 млн. лв. след данъци ще бъде капитализирана.

Източник: Труд

През първото тримесечие на 2017-а банките, членове на БФБ-София, формират 6.4% от общите сделки и 7.9% от оборота на регулиран пазар, отчита Асоциацията на банките в България. В края на март 2017 г. спрямо края на декември 2016г. основните индекси на Българска фондова борса-София (БФБ) се повишават, както следва: SOFIX с 8.1%, BGBX40 – с 12.2%, BGREIT – с 0.4%, а BGTR30 – с 9.7%. Българският индекс SOFIX е четвърти по ръст сред водещите индекси на борсите в региона на Централна и Източна Европа, след като в края на март 2017 г. спрямо края на миналата година нарасна до най-високите си нива, последно наблюдавани през есента на 2008 година. Към 31 март 2017 г. пазарната капитализация намалява до 9.1% от прогнозния БВП за 2017 г. при 10.45% в края на 2016 година. В периода януари-март 2017-а оборотът на регулиран пазар се покачва с 52.5% на годишна база до 85.9 млн. лв., а броят на сделките – със 76% до 18 402 броя. Съветът за развитие на капиталовия пазар, създаден през есента на 2016г., продължава своята работа по поставените приоритети с редовни заседания и през първото тримесечие на 2017 г.

Източник: Банкеръ

Регулирана информация

На 29.05.2017 год. в Борсова информационна компания Капиталов пазар ЕООД постъпи уведомление за финансовото състояние за първо тримесечие на 2017 год. На консолодирана основа на Випом АД-Видин /4VI/       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Международно състезание "Следващият топ предприемач на Европа" ще се проведе на 30 май 2017 г. Срок за регистрация - 28 май!


Предстоящи събития

Tour d' Europe - Stockholm 2017 - B2B срещи между шведски купувачи и европейски производители в сектора на храни и напитки


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Центърът за компютърно обучение и Сиско академията към Българската стопанска камара на БСК е единствената академия в България, която предлага на своите курсисти и клиенти нов курс - CCNA TSHOOT.
Курсът е съставен въз основа на материала, изучаван в курса CCNA Routing and Switching и е предназначен за мрежови специалисти, които са завършили курса CCNA или имат необходимите познания на това ниво и чиято ежедневна работа е свързана с локализиране на проблеми в мрежите и работа по тяхното отстраняване.

Обучението се състои от теоретична и практическа част, които включват запознаване с методите и инструментите, ползвани за откриване и отстраняване на проблеми в мрежите, съпътстващите ги команди, основни проблеми, възникващи при конфигурирането и ползването на съответната технология.Обучение по мрежи в Сиско академията:
CCNA Security - м.юни, съботно-неделен
CCNA 1 - м.юни, съботно-неделен
CCNA 1 - 05 юни, интензивен, седмичен
CCNA 3 - 03 юни 2017, съботно-неделен
CCNA 4 - 13 юни 2017, вечерен
NDG Linux Essentials; NDG Introduction to Linux I/II - В платформата можете да четете теорията, да полагате тестове, както и да правите практически задачи с помощта на вградена виртуална машина.
Обучение за MS Office: предстои
Регистрирайте се онлайн сега!
 

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Турция може да продаде дълг за 8 млрд. евро, сочи регулаторен отчет, подаден в САЩ. Това може да е сигнал, че правителството в Анкара се подготвя да засили взимането на заеми, за да запълни нарастващия бюджетен дефицит. Турция може да предлага държавни облигации „от време на време в една или повече оферти“ и ще използва постъпленията за общи финансови цели, които може да включват изплащането на задължения, сочи проспект, публикуван на сайта на Комисията за ценните книжа и фондовите борси на САЩ. Правителството увеличава разходите, за да засили растежа, а централните банкери заявиха, че може да надвишат целта си от бюджетен дефицит от 1,7% тази година с до 1 процентен пункт. Правителството вече продаде дълг в чужда валута за 6,25 млрд. долара през 2017 г., задминавайки годишна си цел. В същото време анализаторите казват, че плановете за местните заеми през юли предполагат, че продажбата на дълг в лири ще надвиши обратното изкупуване на облигации тази година за пръв път от 2009 г.

Източник: Bloomberg

Америка

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята да продаде половината от стратегическия петролен резерв на Америка. Като обосновка за продажба от администрацията на Тръмп може да посочат нарастването на добива на петрола на територията на страната. „С изключение на факта, че продажбата ще стане в течение на времето, за плановете не се знае много. Но според проекта за бюджет за 2018 г., подготвен от администрацията на Тръмп, през следващото десетилетие приходите от продажби ще са около 16,6 млрд. долара“, съобщава телевизията, цитирана от агенции. По данни на Министерство на енергетиката на САЩ, сега в хранилищата има 688 млн. барела на ден, което е да 149 дни, като съответно надвишава 90-дневният минимум, определен от Международната агенция за енергетика. Отбелязва се, че продажбата на петрол може да донесе значителни средства в бюджета. Сега цените на петрола варират в диапазона от 50 долара за барел, докато запасите са направени при средна цена от 29,7 долара за барел.

Източник: CNN

Азия

Правителството на Япония създава напълно автономна система за регионално космическо позициониране, защитена от външна намеса, така че страната ще може да се откаже от услугите на американската система GPS. За целта ще бъде обособена група от спътници от серията "Митибики". Първият от тези спътници беше изстрелян през септември 2010 г., а вторият ще излезе в орбита на 1 юни. До края на годината се очаква изстрелването на трети "Митибики", така че да се сформира първична система за позициониране и навигация. Успоредно с използваната американска система GPS, тя ще обслужва потребителите в Япония без прекъсване. Грешката при определяне на позиция няма да надхвърля 3 см, докато при GPS тя е около 10 м. До 2023 финансова година Япония ще разполага със 7 спътника от серията "Митибики", което ще позволи отпадане на досегашната американска система. Особеност на японската система е високата степен на криптиране на сигналите. Това позволява, както се твърди, сигурна защита от смущения, предизвикани от враждебни държави или терористични организации.

Източник: Associated Press

 
Индекси на фондови борси
26.05.2017
Dow Jones Industrial
21 080.28 (-2.67)
Nasdaq Composite
6 210.19 (4.94)
Стокови борси
26.05.2017
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)49.89
Heating oil ($US/gal.)1.5700
Natural gas ($US/mmbtu)3.2200
Unleaded gas ($US/gal.)1.6300
Gold ($US/Troy Oz.)1 268.10
Silver ($US/Troy Oz.)17.44
Platinum ($US/Troy Oz.)956.10
Hogs (cents/lb.)81.75
Live cattle (cents/lb.)1.19

       Опознай България

Козлодуй

Гр. Козлодуй отбелязва своя празник на 30 май. Според първите официални данни, Козлодуй е заселен през ХVІ век. Векове наред на този крайдунавски бряг са живели траки, славяни и българи, които създавали своя бит и култура. Следи от тракийски поселищен център, съществувал през първото хилядолетие преди н.е, са останали в надгробните могили. По-късно през тези места минава големият римски крайдунавски път. За това свидетелстват и останките от римските кастели Магура пиатра (или Регианум), Камиструм и Аугуста. В този регион са и трите исторически окопа, наречени по-късно Ломски, Островски и Козлодуйски, където е бил настанен Аспарухов военен гарнизон. През ХVІІІ в. селището е отбелязано като Котозлук и Козлудере (нисък дол), а по-късно - Козлодуй (ъгъл на ледовете). На 17 май 1876 г. на козлодуйския бряг от кораба "Радецки" слиза четата на Христо Ботев. На 23 ноември 1877 г. 8-и кавалерийски полк с командир Александру Перец освобождава Козлодуй от турско робство. На 6 април 1970 г. е поставено началото на строежа на Първата атомна електроцентрала в България – АЕЦ Козлодуй.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 30.05.2017
Българска версия: 29269, Английска версия: 3018

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2017. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999